Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Lyhytlyöntisille
-
JulkaisijaArtikkelit
-
Jos kärsitte siitä, että lyönnit ovat lyhyitä, niin opetelkaa ihmeessä lyömään drawta. Itse löin aina ennen fadea(halusinpa tai en). mitat oli: rauta-2 160-170m, mutta nyt drawin kanssa 190m. ja rauta-7 lensi ennen 120, nyt lähes 140m. Drawn opetteleminen kestää kuitenkin aika kauan, mulla meni n.kuukausi, kun kävin pro:n tunnilla ja hän opetti miten saa faden lyönneistä pois. No minä rupesin lukemaan oppaista miten se draw lyödään. pidin viikon tauon golfin peluusta löin vain harjoitussvingejä pihalla. Ja kuinka ollakaan osasin lyödä drawta, mutta en hallinnut sitä täysin ja joskus se karkasi hookiksi. Viikon pelasin ja löin rangella paljon ja opin hallitsemaan kierteet faden ja drawn, kaikilla mailoilla(pitkillä raudoilla helpoin). Draiverillakin opin lyömään drawta, mutta se ei ole aivan hallinnassa velä kun joskus karkaa hukiksi. Lyhyillä raudoilla lyön silti suoraan tai fadea, koska draw rullaa pitkästi, eikä ole kovin tarkka. Kannatan drawn opetteemista lämpimästi, mikä antaakaan mukavamman tunteen kun olet lähes 200m greenistä ja lyöt täysin suunnitellun pitkän draw lyönnin greenille….aaahh…..=)
Kysymys Junnulle: Miksi pallo lentää draw:lla pitemmälle kuin suoraan lyödessä?
Oikea vastaus huomenna klo 12.
Joo ei se draw tuo sitä pituutta noin paljoa… fadella lentää keskimäärin pitkillä raudoilla ehkä 5m lyhyemmälle ja drive 15m lyhyemmälle… Voi olla että sait draw harjoittelun myötä ajoituksen kohdalleen jolloin mailanpään nopeus on suurin juuri pallon kohdalla. Siksi siis suuret lisäykset pituuteen.
saatat kyllä olla hyvinkin oikeassa, nimittäin osumat tuntuvat paljon puhtaammilta nyt.
Sit jollekkin joka kysy, et miksi se lentää drawlla pitemmälle. Seurani pro sano, että nostokulma pienenee noin yhden mailan verran ja drawilla tulee yläkierrettä(=rullii pitkälle) fade alakierrettä(=lyhyt rulli +korkea lentorata) Oikaise jos jokin meni pieleen…
Lähestulkoon säälittävää on, että pron tasoinen henkilö väittää palloon tulevan yläkierrettä sopivalla lyönnillä.
Suosittelen kaikille kiinnostuneille Virkkalan kirjaa; Golfin logiikka. Siinä on hienosti selitetty miten ja miksi pallo lentää erilaisilla mailoilla lyötynä.
Suora lainaus kirjasta;
’Golfmaailmassa, jopa painetussa tekstissä, saattaa joskus tavata termin ’overspin’, joka tarkoittaisi myötäsuuntaista palloa maassa eteenpäin vetävää kierrettä. Lennossa tälläistä kierrettä ei kuitenkaan voi olla. Sellaisen synnyttäminen vaatisi mailaa, jonka nostokulma olisi negatiivinen ja sitten lyöntiä ehkä parikymmentä senttiä korkean tiin päältä.’
Molla jotain kirjoitti:
’Golfmaailmassa, jopa painetussa tekstissä, saattaa joskus tavata termin ’overspin’, joka tarkoittaisi myötäsuuntaista palloa maassa eteenpäin vetävää kierrettä. Lennossa tälläistä kierrettä ei kuitenkaan voi olla. Sellaisen synnyttäminen vaatisi mailaa, jonka nostokulma olisi negatiivinen ja sitten lyöntiä ehkä parikymmentä senttiä korkean tiin päältä.’
noh tämän kirjoittaja ei ole tainut lyödä golfmailoilla lainkaan?? (he he )
yläkierteen saa aikaan sopivasti draiveria kääntämällä siten, että mailan osuessa palloon se on nousemassa ylös ja lapa on kääntynyt osoittamaan maata kohti ja on siis juuri kirjoittaman ehdottamassa negatiivisessa nosto kulmassa. lyöntiin vaikuttaa se missä asennossa maila on osuma hetkellä ja mihin suuntaan se on menossa.
nimim. kokemusta on
se muuten näyttää aika erilaselta lyönniltä kuin onnistunut vastaava
(korjatkaa jos olen väärässä)
Käypä ’kysy expertiltä’-sivulla ja lue Markun ja Villen kommentit yläkierteestä. Se on kuin onkin mahdollista ainakin driverillä tiiltä….
Mutta kysehan oli siitä että drawta lyötäessä tulee enemmän yläkierrettä, joka ei tietenkään pidä paikaansa… Palloon tulee vain vähemmän alakierrettä jolloin se rullii pidemmälle.
Aitoja ’topspin’ lyöntejä olen nähnyt vain Vermossa kun ammattilaiset kikkailevat pallolla. He lyövät erittäin jyrkällä swingillä pallon etuosaan (vaatii todella tarkkuutta ja mailan hallintaa) pallo hyppää kovalta alustalta suoraan ylös ja juoksee noin parikymmentä metriä hirmu vauhtia. Golfpallon ilmassapysyminen (aerodynamiikka) perustuu ymmärtääkseni alakierteeseen eli yläkierteinen pallo ei edes nouse ilmaan.
Mielestäni drawn ja faden ero on siinä, että draw lyödään sisältä ulos jolloin mailan lofti automaatisesti pienenee kun taas fade lyödään ulkoa sisälle eli normaalisti lofti suurenee. Eli sivukierteet ovat vain vastakkaissuuntaiset mutta lavan loftit erilaiset. Jos joku tuntee lyöntimittansa todella hyvin hän voi esim. suoraan lyöntiin verraten ottaa drawlla mailan vähemmän tai kevyemmän lyönnin (fadella tietysti päinvastoin).
Mielestäni lyötäessä draw pallo lentää kyllä pidemmälle mutta myös pysähtyy nopeammin vahvemman alakierteen ansiosta ja fade vastaavasti lyhyempi lento, mut pidemmät rullit.
Eli just päin vastoin kun täällä on esitetty…
Mulle on kyllä jäänyt mieleen oikeakätisenä seuraavat termit: vasemmalta oikealle
hukki, draw, joskus (harvemmin) suoraan, fade ja slaissi. ja tuonne sekaan voi myös sillöin tällöin pamahtaa pull ja push.
Oikeakätisellä vasemmalle lähtevät menevät tyypillisesti hieman pidemmälle kuin oikealle lähtevät. Oma suosikkini on ilman muuta pulli-hukki 😉
Sori! Joo, eli sehän draw:n ja faden ero on, että loft pienenee drawssa(lapa kiinni) ja suurenee fadessa(lapa auki). Itse kämmäsin siinä, kun sanoin, että draw:ssa tulee enemmän yläkierrettä.
Alakierrettä on pakko tulla, että pallo yleensäkään lähtee ilmaan, mutta draw:ssa sitä on vähemmän kuin fadessa. Kiitos oikaisusta olz!
Kyllä yläkierre on mahdollinen kun lyödään tiin päältä. Lyöntiä on helppo verrata vaikka tenniksen yläkierrelyöntiin, golffissa se syntyy epäonnistuneen lyönnin seurauksena ja lopputuloksena on sitten eripituisia yläkierrelyönnille tyypillisiä lentoratoja. Se miten pitkälle pallo lentää ilmassa on kiinni tietenkin kierteen voimakkuudesta, jonka syntyminen on kiinni mailanpään nopeudesta, sen tulokulmasta ja osumakohdasta palloon. Jos kierre on voimakas, kuten se yleensä on, iskeytyy pallo maahan viimeistään parinkymmenen metrin päässä, mutta jos osuma on melkein onnistunut ja yläkierrettä on vain vähän voi pallo lentää yli 100 metriä. Tämän ei pitäsi olla joko-tai-asia. Ajatelkaa itse.
Hole on aika väärässä tossa jutussaan.. On totta että jos lyöt Draw:ta niin täytyy lavan osoittaa kohteesta oikealle (auki) mutta kun swingin suunta on vielä enemmän oikealle kuin mitä lapa on auki niin pallo kiertää tyylikkäästi kohteeseen. Fadessa samat mutta päinvastoin.
En kyllä puhunut mitään lyönti suunnista tai minne lapa osoittaa… vaan lähinnä siitä pallon lennosta ja kierteen määrästä!
1. Draw lentää ja rullii pidemmälle.
2. Yläkierteen saamiseksi lyönnin pitää epäonnistua.
Joku ehdotti, että tiin päältä lyötäessä lapa osoittaa
osumahetkellä maahan. Täh?. Missä asennossa on mailasi varsi jos lapa osoittaa maahan?.
-
JulkaisijaArtikkelit
Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Lyhytlyöntisille