Aihe: Lyhyet putit helpommin kuppiin.. - Golfpiste.com

10.9.–17.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[24][26]
KilpailuaSuomalaista

Lyhyet putit helpommin kuppiin..

Etusivu Foorumit Yleistä Lyhyet putit helpommin kuppiin..

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Monille pelaajille lyhyet 1-3 metrin putit tuottaa erityisiä hankaluuksia. Mikä helpottaisi suoriutumista?

    Lähtökohtaisesti pallon kuppiin puttaaminen pitäisi olla sitä helpompaa mitä lähempänä reikää pallo makaa. Ja näinhän se onkin jos/kun pääsee puttaamaan tap-in etäisyydeltä, reilusti alle metristä. Miksi sitten tilanne vaikeutuu melkoisesti jos matka pitenee vain esim. metrillä?
    – kovassa (ammattilaisten) kilpailussa jokainen alle 3 metrinen putti on erittäin potentiaalinen upotettava. Näillä puteilla ja onnistumisilla ratkeaa käytännössä voitto. Alle kaksimetriset lyödään normaalisti kuppiin jopa 90%:n varmuudella. Mutta kovassa paineessa virheet lisääntyy heilläkin.
    – varmasti samantyyppistä henkistä painetta lyhyiden puttien onnistumiseen on myös tavan harrastajilla.

    Muutkin tekijät vaikuttaa onnistumiseen. Esimerkiksi..

    Lipun/reiän paikka. Yleensä ja ohjeidenkin mukaan lipun ympärillä greenin tulisi olla ainakin sen verran tasaisempaa että pallolla on mahdollisuus pysähtyä lipun lähelle..siis se ei saisi lähteä ihan lipun vierestä itsestään vierimään kauemmaksi. Näin on myös käytännössä, kenttämestarit ovat ammattimiehiä. He osaavat asettaa reiän ja lipun juuri niin kuin se kuuluukin. Greenin pinnankallistus aivan lipun vieressä on yleensä vähäisempää kuin esim. metrinparin päässä lipusta, ei tietenkään aina mutta usein on.
    – juuri tämä kallistuksen mahdollinen muuttuminen lipun lähellä (siis sen vaikutus) lyhyen putin matkalla on hankalasti arvioitavissa.
    – hyvin nopeilla greeneillä pallon sivuttaisliike (sekä samalla lyönnin voimakkuus)on vielä vaikeampaa arvioida..
    – lyhyissä puteissa pallo kulkee hitaammin jolloin pallo enemmän tai vähemmän ”valuu” linjaltaan.

    Mutta, eihän tuossa ole mitään uutta ja ihmeellistä..Näin on ollut aina ja tulee olemaankin.
    – lyhyessäkin putissa pelaajan haasteena on arvioida parhaansa mukaan pallon reitti greenillä, makuulta kuppiin.
    – ja, kun pallon reitti on tiedossa, lyödä sitä sopivalla voimakkuudella.

    Paikallaan oleva lippu on selkiyttänyt puttaamista. Lähtökohtaisesti se asennetaan täysin pystysuoraan jolloin siitä on normaalisti hyvä apu arvioitaessa pieniä(kin) greenin kallistuksia erityisesti juuri reiän ympärillä.
    – lyhyissä puteissa lipputanko ohjaa linjaamisen ohella myös tarvittavan voimakkuuden arviointia.
    – tähän liittyy myös monia muita yksityiskohtia jotka varmasti huomaa ja ymmärtää pelaamisen ja harjoittelun yhteydessä.

    Siis lipun paikoillaan pitäminen parantaa tuloksia putit uppoaa aikaisempaa paremmin jne.

    Yleisesti ottaen samalla pelaaminen helpottuu ja ripeytyy kun monia turhia rutiineita jää tarpeettomaksi. Greenit pysyy paremmassa kunnossa kun ei lipun kanssa tarvitse säheltää edestakaisin jne. Eikä myöskään kyykkäillä moneen kertaan palloa merkkaillen..
    Pelataan juuri niin kuten vanhanliiton säännöt sanoo ”peliä jatketaan ja pelataan siitä makuusta johon pallo edellisen lyönnin jälkeen asettuu”. (Se on tietysti ymmärrettävää että pallo pitää siirtää ja puhdistaa jos siihen on todellista tarvetta)

    P.S.
    Oletteko muuten panneet merkille kuinka jokuset ovat ryhtyneet steppailemaan jaloillaan puttilinjansa päällä?
    Siinä on taas esimerkki TV:n kautta saadusta typeryydestä. Täysin turha ja ylimääräinen rutiini joka vie aikaa pelaamiselta. Kaiken lisäksi ”tessuttelu” ja kenkien ruusukkeet aiheuttaa vaurioita greenillä. Joskun jopa ihan lipun läheisyydessä.

    Range:”Lipun paikoillaan pitäminen ei ehkä kannata…..”

    Ehkä kannattaa ehkä ei..jokainen valitkoon itselleen parhaan vaihtoehdon.
    Nuo lainaamasi linkit ei selvitä millään tavoin asiaa..niissä on selvitetty lipputankoon osumisen vaikutusta.

    Varsinaisesti kysymys ei ole lainkaan siitä että putattu pallo edes osuisi lipputangon varteen. Pitkissä (liian kovalla voimalla lyödyissä) puteissa ja chipeissä osuma saattaa tietenkin tulla..mutta on täysin arpapeliä onko törmäyksestä haittaa tai hyötyä.

    Lyhemmissä, alle 3 metrin puteissa, pallo ei juuri koskaan osu lipputankoon..eikä sen pidäkään osua. Pallo vierähtää kupin pohjalle heti reunalta, osumatta tankoon. Jos osuu tankoon niin kysymys on lähes aina jo lähtökohtaisesti epäonnistuneesta, huonosta ja liian kovalla forssilla lyödystä putista.(voihan sekin silti upota jos sattuu osumaan aivan keskelle, mutta yleensä ei osu edes kuppin kohdalle, lipusta puhumattakaan).

    Paikoillaan oleva lippu(siis tanko) helpottaa greenin pinnan kaltevuuden ja varsinkin kaartuvan puttilinjan visuaalista hahmottamista. Erityisesti juuri reiän läheisyydessä (viimeiset vajaan metrin matka kupista). Samalla pystyssä oleva tanko tarjoaa omalla tavallaan kohteelle (greenin ruohopinnan horisontaali-tasossa olevalle reiälle) lisä-dimension(tason) siis vertikaalin lisä-efektin. Se realisoituu ikäänkuin tarkempana kohdepisteenä. Samalla se tietysti helpottaa suunnan ja forssin arviointia. Ja paljon muutakin..
    – ne ymmärtää jotka ymmärtää. Tai sitten ei..

    Ja tosiaan…tässä ei todellakaan ole kysymys pallon osumisesta lipputankoon vaan aivan muusta. Erityisesti kun puhutaan niistä ”herkistä metrinparin” puteista.

    Nyt kun muuttuneiden sääntöjen myötä on saanut muutaman vuoden puttailla lipputanko paikoillaan huomaa eron sekä edut vanhaan tapaan. Toki aina voi puttailla myös vanhalla tavalla ilman lippua..ei tämä mitään ”jumalan sanaa ole”. Pelataan ja tehdään juuri niin kuin omasta mielestä tuntuu parhaalta.

    Vielä on kesää jäljellä, nautitaan siitä.

    Palautetaanpa mieleen hieman perusfysiikkaa, ensiksi tapauksessa kun pallo on keskilinjalla eikä lipputanko ole paikallaan:
    – jos pallon nopeus reiän tuloreunalla on alle 0.46 m/s, pallo ”putoaa” koloon tuloreunaa pitkin
    – jos pallon nopeus on alle 1.31 m/s, pallo ei osu vastareunaan ja pallo putoaa koloon
    – jos pallon nopeus on yli 1.63 m/s pallo ei putoa koloon

    Nämä ovat teoreettisen laskennan tuloksia oletuksella, että reiän takareunan COR = 0 ja kitka pallon ja reiän takareunan välillä on riittävä, ettei pallo ”sudi” reiän takareunalla. Tietenkin oletuksena on myös, että pallo on tuloreunalla pyörivässä, ei liukuvassa liikkeessä. Jos COR > 0, esimerkiksi tuo maksimi nopeus kasvaa (COR=0.2 -> vmax=1.84m/s).

    Epäkeskisissä puteissa tilanne monimutkaistuu. Tilanteet on käsitelyt viitteessä Holmes, American Journal of Physics, 59, 129 (1991), mistä myös yllä mainitut luvut.

    Mitä sitten voidaan sanoa tapauksesta, jossa lipputanko on paikallaan?
    – gloffaren väite, etteivät lyhyt putit yleensä osu lipputankoon, on arvelluttava; ajattelisin tuon artikkelin tietojen perusteella, että puttaaja yleensä pyrkii nopeuteen 0.7 m/s..0.9 m/s eli pallo ei osu vastareunaan, mutta irtoaa selkeästi lähtöreunasta
    – lipputangon COR ja kitka ovat olennaisia materiaaliominaisuuksia, jos vastaava lasku toistettaisiin tälle tapaukselle; tässä mielessä Rangen linkissä tehdyssä tutkimuksessa on toimittu järkevästi, kun on tarkasteltu vaihtoehtoisia lipputankomateriaaleja
    – laskelman tekeminen lipputangon kanssa on hyvin vaativa tehtävä
    – tuulisena päivänä lipputanko heiluu, mikä lisää edelleen laskennan vaikeutta

    Oma – perustelematon – toimintatapani on putata pitkät putit lipun kanssa ja lyhyet yleensä ilman. Tausta-ajatukset ovat ennemmin psykologisia kuin fysikaalisia. Rangen linkki vahvisti uskomustani.

    ”Alle kaksimetriset lyödään normaalisti kuppiin jopa 90%:n varmuudella.”

    Tourilla uppoaa 1,5 metristä (5 jalkaa) n. 75-77 % puteista. Lähes kahdesta metristä (6 jalkaa eli 1,8 metriä) upotusprosentti on n. 64 %.

    Yli 90 % uppoaa, kun puttimatka on metrin luokkaa.

    ”Nämä ovat teoreettisen laskennan tuloksia oletuksella, että reiän takareunan COR = 0 ja kitka pallon ja reiän takareunan välillä on riittävä, ettei pallo ”sudi” reiän takareunalla. Tietenkin oletuksena on myös, että pallo on tuloreunalla pyörivässä, ei liukuvassa liikkeessä. Jos COR > 0, esimerkiksi tuo maksimi nopeus kasvaa (COR=0.2 -> vmax=1.84m/s)”

    Olen mykistynyt. Suosittelen *viestiä on moderoitu* siirtymistä kentälle kokemaan ihan oikeita elämyksiä puttauksen tiimoilta. Sehän on ihan helppoa. Katso linja, greenin kallistukset, pituus ja BANG se on helppoa. Palloni ei koskaan ”sudi” reiän takareunalla, koska se on jo tipahtanut reikään.

    Sandel: niitä mainitsemiasi elämyksiä on tullut koettua vasts 40 kauden ajan joten se putti ei vieläkään BANG uppoa…

    Lähipeli ja puttaaminen ei ole helppoa mutta kuitenkin se osa peliä jossa kaikki pelaajat (aloittelijasta ammattilaiseen) ovat lähtökohtaisesta ns. ”samalla viivalla” toistensa suhteen. Periaatteessa jokainen kykenee lyömään (puttaamaan) pallon yhdellä lyönnillä kuppiin alle 20-30 metrin matkoilta. Pääseminen par-5 väylällä bäkäriltä greenille kahdella lyönnillä ei onnistu kaikilta likimainkaan yhtä helposti.

    Oma ja hyväksi osoittautunut ratkaisu on pitää pelaaminen mahdollisimman helppona ja yksinkertaisena.

    Käytännössä siten että…Kun pallo on saatu pelattua greenille niin peliä jatketaan putterilla ja pallon kosketaan käsin vasta kun se nostetaan kupista. Lipputanko saa olla koskemattomana paikallaan ”maalitauluna” ja näyttämässä suuntaa.

    Pailallaan oleva lipputanko helpottaa…
    A) puttilinjan suunnan ja pallon kulkuradan arviointia
    B) greenin pinnan kallistuksen arviointia erityisesti viemeisen metrin osalta
    C) putin etäisyyden arvioimista ja sen perusteella putin voimakkuuden arvioimista
    D) lyhyissä puteissa tarvittavan voiman ja ennakon (kummalle puolelle lippua vai suoraa päin) arvioimista. Siis, yleensä lyhyet putit eivät jää aroiksi eikä liian nopeiksi. Ne putoaa kuppiin tai jäävät ns. tap-in mittaisiksi.

    Usein edellä mainitut seikat näkee helposti ja usein jo greeniä lähestyttäessä. Greenillä vain katsotaan, arvioidaan puttilinja ja valmistaudutaan suoritukseen.

    Pallo nostetaan vain jos se pitää puhdistaa tai jos se häiritsee toisen pelaajan linjaa. Yleensä tässäkin voi kysyä saako putata ensin..ja niin tilanne etenee parhaiten.

    Jo järkikin sanoo että kaikki muu häsääminen, lipputangon kanssa sählääminen, kyykkiminen, merkkailu, puttilinjan päällä tessuttelu jne. on täysin turhaa ja tarpeetonta*.
    – kupin/lipun viereen mennään vain ja ainoastaan nostamaan pallo pois kupista.
    – näin jää vähiten jälkiä greenille reiän ympärille..greeinruoho kiittää, hyvä asia kaikille.
    – pelaaminen greenillä sujuu kaikilta ripeästi ilman turhia/ylimääräisiä tekemisiä ja turhaa odottelua
    – jää pois kaikenlainen mahdollisuus vilppiin merkkailussa..esim. varsin yleinen holkitusreikien välttely.
    – pallo pelataan aina siitä makuusta johen se on päätynyt edellisellä lyönnillä…reilua peliä vaikka pallo makasi ikäväsi ilmastus-/holkinreiässä.
    – puttisuorituksen harjoittelu on helpompaa kun ei tarvitse siinä yhteydessä tehdä monia rutiineita joka putille, kts. edellä*

    Ja, kaikkein tärkeimpänä..Puttaaminen on helpompaa ja tulokset parempia.

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
Vastaa aiheeseen: Lyhyet putit helpommin kuppiin..

Etusivu Foorumit Yleistä Lyhyet putit helpommin kuppiin..