Aihe: Lipputanko reiässä vai not.. - Golfpiste.com

7.1.–14.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][0]
KilpailuaSuomalaista

Lipputanko reiässä vai not..

Etusivu Foorumit Yleistä Lipputanko reiässä vai not..

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 26)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Omalla kotikentälläni on juuri tälle kaudelle uusittu lipputangot sekä niille kupinalustat. Muutos oli erittäin hyvä, koska vanhat tangot eivät enää pysyneet jämäkästi holkeissaan, ja siksi varsinkin pidemmät tangot nojasivat monesti johonkin suuntaan vinossa.
    No, nyt koronan vuoksi kun ollut suositus pitää tangot kupissa putatessakin, niin olen pannut merkille, että nämä uudet, jämäkästi pönöttävät tangot pompauttelevat helposti ”hyviäkin” putteja pihalle. Viimeksi eilen rundilla kaksi pitkää birkkuputtia jäi tangon vuoksi menemättä sisään. Molemmat putit olivat vieläpä vauhdiltaan maltillisia. Vanhat tangot olivat selkeästi anteeksiantavampia ja monasti jopa auttoivat ylikoviakin chippejä/putteja tipahtamaan reikään.
    Oma silmä on tottunut kivasti puuttaamaan lippu reiässä (ja hyvänä puolena yleisesti pelin parempi sujuvuus), mutta nyt nämä viimeaikaiset kokemukset näiden uusien tankojen kanssa saavat ajattelemaan asiaa uudelleen.

    Muilla vastaavanlaisia kokemuksia…?

    Minä testasin heti tammikuussa muutoksen tultua voimaan ja johtopäätös selvä:
    – kevyet lasikuitutangot (jotka vielä hiemen heiluvat väljässä reiässä), antavat tosiaan periksi putille ja sen johdosta putit upposivat helposti (ja ilman lippua saman voimakkuiset olisivat pompanneet takareunasta yli)
    – raskaat ja paksummat terästangot eivät anna yhtään periksi ja siksi pomputtavat pallon helposti takaisin tai sivulle

    … eli tangon materiaalilla ja miten väljä on reikä, on olennainen vaikutus uppoamiseen

    Jokainen voi valita ihan oman mielensä mukaan, puttaako lippu paikoillaan tai poistettuna.

    Varmaa on kuitenkin se että jokainen osuma lipputakoon vähentää pallon liike-energiaa. Koskaan ei käy niin että tankoon osumisesta aiheutuisi lisää energiaa ja vauhtia. (kuinka paljon pallon energiaa vähenee riippuu tietysti osumasta)
    Toisekseen em. fyysistä vaikutusta aiheutuu vain niiden puttien osalta jolloin pallo osuu lipputankoon.
    – pallon liike-energian väheneminen törmäyksessä tarkoittaa sitä että pallon nopeus vähenee verrattuna siihen ettei tapahdu osumaa. Eli käytännössä pallo pysähtyy osuman jälkeen lähemmäksi kuppia kuin tapauksissa jolloin se ei osu tankoon (=tanko on nostettu pois)
    – toki molemmissa tapauksissa (tanko paikoillaan tai poistettuna) pallo voi jäädä myös kuppiin. Pallo voi myös osuman jälkeen kimmota reiän ulkopuolelle..ja samoin voi käydä vaikka lippu olisi poistettuna. (uskon että näin olisi käynyt myös topic’in aloittajan esimerkkitapauksissa)

    Toinen asia on se että paikoillaan oleva lippu helpottaa reiän näkemistä (varsinkin pitkissä puteissa ja chipeissä).
    Itse koen myös niin että se helpottaa merkittävästi myös putattavan matkan (etäisyyden sekä putin voimakkuuden) arviointia.
    Kolmanneksi pystyssä oleva lippu auttaa myös greenin kallistuksien havainnoinnissa ja arvioinnissa,
    Neljänneksi lippu helpottaa myös tähtäämistä, niin pitkissä kuin lyhyissäkin puteissa. (helpottaa myös kaltevalla greenillä puttilinjan kaltevuuden/ennakon arviointia).
    – missään tapauksessa lipputangon paikoillaan olosta ei ole haittaa em. tilanteissa.

    Itse en tule enää, ilmoisina ikinä, nostamaan lipputankoa pois kupista oman puttini vuoksi.

    Mutta minua ei pienimmässäkään määrässä haittaa vaikka muut nostelisivat lipputankoa kuinka paljon tahansa. Olen vain iloinen siitä että sääntömuutoksen ansiosta jokainen saa toimia lipun osalta juuri niin kuin parhaakseen näkee.

    Tässä vielä hieman lisätietoa törmäyksen vaikutuksista.
    törmäyksen fyysiset vaikutukset.

    Gloffare runoili taas niitä näitä ja kertoili omista mieltymyksistään. Mutta jos palataan kuitenkin kirjoittajan teemaan, niin tangon materiaalilla ja reiän väljyydellä on merkitystä pallon uppoamiseen tangon ollessa reiässä.

    Hyvä putti menee kuppiin olipa tanko paikoillaan tai ei. Huonon putin osalta on jälkeenpäin mahdotonta tietää varmasti kumpi vaihtoehto olisi ollut parempi.

    Itse olen sitä mieltä että lipputanko kupissa hieman korjaa (antaa anteeksi) puttaajan virheitä. Ei paljoa mutta ehkä hieman.
    – perustelen tätä juuri fysiikan pohjalta. Käytännnössä pallon liike-energia vähenee törmäyksessä.

    Loppuviimeksi muilla seikoilla on tärkempi merkitys lipputangon paikoilleen jättämisessä. Niitä olen koettanut tuoda esille.
    – selvää on että niiden suhteen mielipiteet myös vaihtelee. Tulkoon jokainen onnelliseksi omalla tavallaan.

    Sääntömuutoksen tarkoituksena ei ollut suinkaan helpottaa puttaamista ainakaan niin että tulokset merkittävästi paranisi tai muuttuisi. Keskeinen ajatus oli että niin lähipeli kuin myös puttaaminen jossain määrin ripeytyy jos/kun lipputangin voi jättää paikoilleen myös putattaessa.

    KL1

    tangon materiaalilla ja reiän väljyydellä on merkitystä pallon uppoamiseen tangon ollessa reiässä.

    Ehdottomasti.

    Viime kierroksella huomasin jälleen kerran myös sen, että tangon ollessa vähänkin vinossa epäponnistumisen todennäköisyys kasvaa. Niinpä edelleenkin poistatan tangon vakavilla kierroksilla aina, kun yritän upottaa puttia. Seurustelukierroksilla asialla ei ole väliä, aivan kuten ei ole ollut väliä ennen sääntöuudistustakaan.

    Semmoinen huomio myöskin tuli tehtyä taas viime kierroksella, että pallon poimimiseen reiästä per pelaaja kuluu vähintään kaksinkertainen aika, jos tanko on reiässä verrattuna tyhjään kuppiin. Siinä sitä on gloffarella sulattelemista…

    KL1

    perustelen tätä juuri fysiikan pohjalta. Käytännnössä pallon liike-energia vähenee törmäyksessä.

    Mutta entä liikemäärän säilymisen laki..?

    Höpö ja höpö, gloffare. Sinä yrität perustella omaa mieltymystäsi milloin milläkin pseudotieteellisellä argumentilla. Älä jatka enää, pliis. Kyllä me kaikki tiedämme mitä mieltä sinä olet.

    Sääntömuutoksen tarkoituksena ei ollut suinkaan helpottaa puttaamista

    AIVAN !!!

    KL1: Semmoinen huomio myöskin tuli tehtyä taas viime kierroksella, että pallon poimimiseen reiästä per pelaaja kuluu vähintään kaksinkertainen aika, jos tanko on reiässä verrattuna tyhjään kuppiin. Siinä sitä on gloffarella sulattelemista…

    Pallon nostamisessa ei mene yhtään enempää aikaa olipa tanko paikoillaan tai ei. Kaiken lisäksi tavan höntsäkierroksilla pallo nostetaan aika usein kupin reunalta ns. annettuna.

    Oikeastaa koko kiistely lipputangon suhteen on jo menettänyt merkityksensä.

    Sääntöuudistus antoi paljon uusia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja..jokainen voi käyttää niitä oman harkintansa ja näkemyksiensä mukaan. Toki yleisellä tasolla olisi fiksua jos pelaamista kokonaisuudessaan saataisiin hieman ripeytymään.

    En nyt tähän aio enempää osallistua, mutta olen joskus aiemminkin kertonut, että ilman lipputankoa homma on laskettu artikkelissa Holmes, Putting: How a golf ball and hole interact, Am J Phys 59 (1991): 129.

    Ilman lippuakin asiaan liittyy kaksi materiaaliparametria: coefficient of restitution (pallon ”pompahdustaipumus sen osuessa kolon takareunaan – siis jos lentää sinne asti) ja kitka pallon ja maan välillä (sutiiko pallon pyöriminen ko osumassa). Samat jutut tulevat vastaan lipun kanssa, mutta aika paljon hankalampina. Yritin vähän laskea tätä, mutta kesken on jäänyt. Pointti siis, että lipun matriaali (ja tietysti paksuus) vaikuttavat.Käytännön ohjenuorana itselleni on, että tyynellä kelillä liput saavat ovat olal kolossa, muuten ei.

    Glofarelle sen verran fysiikkaa tiedoksi, että pallolla on kineettistä energia sekä translaation että rotaation vapausasteissa ja näiden kahden energiamuodon välinen muutos on keskienen osa tätä tilannetta.

    Ja sellainen trivia tiedoksi, että ilman lippua suurin nopeus kolon tuloreunalla, jolla pallo uppoaa (keskilinjalla) on 1.626 m/s; jos nopeus on tätä suurempi mutta alle 1.693 m/s, pallo karkaa kolosta vierimällä, tätä suuremmilla nopeuksilla pomppaamalla – niin ja vanha brittiläinen pallo uppoaa nopeuksilla alle 1.659 m/s eli nykypalloa helpommin 😉

    KL1: AIVAN !!!

    Lainasit vain puolet lauseestani.. Tässä kyseinen lainaus kokonaan:

    Sääntömuutoksen tarkoituksena ei ollut suinkaan helpottaa puttaamista ainakaan niin että tulokset merkittävästi paranisi tai muuttuisi.

    Pyydän anteeksi jos kirjoitin epäselvästi…
    Siis, sääntömuutoksen antamalla vaihtoehdolla (lipun paikoilleen jättämisellä) ei ollut tavoitteena muuttaa pelaamista helpommaksi tai vaikeammaksi tulosmielessä.. Mutta sillä oli tarkoituksena ripeyttää pelaajien suoriutumista greeneillä.

    Edellämainitusta huolimatta pelaajan on mahdollista hyödyntää lipputangon paikoillaan olemista muutenkin kuin pelkästään siinä tarkoituksessa että putattu pallo sattuisi törmäämään siihen.
    – tämä on toki ollut mahdollista aikaisemminkin, mutta nyt se on käytännössä huomattavasti helpompaa.

    Eikä se ole keneltäkään pois. Jokainen saa/voi tehdä juuri niin kuin parhaakseen näkee.

    Olen pelannut tänä vuonna noin 50 kierrosta, eli 900 griiniä. Kaksi kertaa on mielestäni selvästi reikään menossa ollut pallo kimmahtanut lipputangosta reiän viereen. Kertaakaan en ole kokenut, että liian kovavauhtinen putti olisi tankoon osumisesta johtuen pysähtynyt reiän lähelle. Ehkä olen vaan huono puttaaja, enkä osu edes kovavauhtisilla puteilla lipputankoon.

    KL1

    Pallon nostamisessa ei mene yhtään enempää aikaa olipa tanko paikoillaan tai ei.

    En tiedä onko lähetin vai vastaanotin epäkunnossa, mutta olet täysin harhateillä. Se on myöskin ymmärrettävää, koska olet niin sokaistunut uskomaan, että tanko paikoillaan on kaikin tavoin parempi kuin tanko pois nostettuna.

    Jos nyt kuitenkin ensi kerralla kentällä ollessasi kiinnittäisit huomiotasi tapaan, jolla ihmisen nostavat pallonsa reiästä tangon ollessa siellä pallon kanssa. Siinä tapauksessa huomaisit, että ihmiset ensinnäkin varovat reikien reunoja ja p u j o t t a v a t kaksi tai kolme sormea sinne reiän reunan ja tangon viereen, ja kuin h i d a s t e t u s s a f i l m i s s ä nostavan pallon pois reiästä. KUN TAAS ilman sitä tankoa pelaaja vain tunkee kätensä kokonaan sinne reikään ja nostaa pallon. Siis ILMAN mitään hidastelua ja liiallista varomista.

    Tuskin maltan odottaa kuinka kumoat tämän kertomukseni, ja todistat kuinka paikallaan oleva tanko ei kavenna sitä tilaa, jonka pelaajan käsi vaatii ylettyäkseen kupin pohjalla olevaan palloon.

    Toinen asia on se että paikoillaan oleva lippu helpottaa reiän näkemistä (varsinkin pitkissä puteissa ja chipeissä).
    Itse koen myös niin että se helpottaa merkittävästi myös putattavan matkan (etäisyyden sekä putin voimakkuuden) arviointia.
    Kolmanneksi pystyssä oleva lippu auttaa myös greenin kallistuksien havainnoinnissa ja arvioinnissa,
    Neljänneksi lippu helpottaa myös tähtäämistä, niin pitkissä kuin lyhyissäkin puteissa. (helpottaa myös kaltevalla greenillä puttilinjan kaltevuuden/ennakon arviointia).
    – missään tapauksessa lipputangon paikoillaan olosta ei ole haittaa em. tilanteissa.

    Ottamatta kantaa nimim gloffaren mielipiteisiin sen enempää, on pakko ainakin jollain tasolla kompata ym tarinaa. Oma silmä on myös tykästynyt puttinäkymään, jossa tanko on reiässä…varsinkin pidemmiltä matkoilta. Silti edelleenkin näiden uusien tankojen ja kokemusten myötä, aion poistaa tangon reiästä putatessa.
    MUTTA, tämäkin on jälleen täysin yksilöllistä. Olen kuullut muutamankin pelikaverin kertoneen sellaista, että kun ovat puttailleet pidempään tanko reiässä, niin heillä on alkanut tulla vaikeuksia puttien upottamisessa. Tämän ovat analysoineet isolta osin johtuvan siitä, että kun tanko on reiässä, niin jotenkin alitajuisesti tulee putin upottamiskohdaksi ja tähtäyspisteeksi otettua jompi kumpi reiän puolikas….sen sijaan, että tähtäisi reiän keskelle. Eli kohde on silmissä puolittunut. Ja tällä luonnollisesti voi olla isostikin vaikutusta puttien uppoamiseen.
    Tiedän, että em. saattaa kuulosta joistain hölynpölyltä, mutta itse voin uskoa tuon analyysin todeksi. Golfhan on erikoinen laji siltä osin, miten silmän näkemä saattaa alitajuisesti vaikuttaa itse suoritukseen. Esim tiiausboksissa tulee helposti mietittyä ”prkl, tuolla on outti heti oikealla”…ja tämän johdosta leveäkin väylä saattaa ajatuksissa puolittua ahtaaksi. …ja enää et pystykään luottamaan siihen perus-swingiisi.

    On ilmeistä, että todelliset erot ”lipulla tai ilman” määrittyvät korvien välissä – vähän kuin ElNinó kuvasi. Ihminen tekee kummallisia kompensaatioita pelätessään milloin tankoa, milloin OB:tä tai vettä. Yksi osaa lukea griiniä lipun kanssa, toinen ilman lippua ja kolmas roikottaa mailaa tai sormia pystyssä.

    Kaikki nämä manööverit olisi jokaisen meistä syytä korjata siellä korvien välissä, eikä rasittaa muiden pelaamista tai omaa peliään näillä kummallisuuksilla.

    Mutta aika usein toistuva tilanne, jossa lipputanko heiluu tuulessa ta vielä mahdollisesti varjo heiluu puttilinjalla on kyllä sellainen häiriötekijä, jossa minäkin otan lipputangon pois.

    KL1

    Olen kuullut muutamankin pelikaverin kertoneen sellaista, että kun ovat puttailleet pidempään tanko reiässä, niin heillä on alkanut tulla vaikeuksia puttien upottamisessa. Tämän ovat analysoineet isolta osin johtuvan siitä, että kun tanko on reiässä, niin jotenkin alitajuisesti tulee putin upottamiskohdaksi ja tähtäyspisteeksi otettua jompi kumpi reiän puolikas….sen sijaan, että tähtäisi reiän keskelle. Eli kohde on silmissä puolittunut.

    Tuo on hyvin mielenkiintoista ja eittämättä jonkun kohdalla aivan totta. Aivot ikään kuin varoittavat kohteessa olevasta esteestä (= tanko) ja käskevät puttaamaan ko. esteen ohi. Joku toinen taas pitäisi tuota tankoa tähtäyspisteenä, joka on (melkein aina) keskellä reikää.

    Samaa psykologiaa tuhannet ammattilaispelaajat ovat vuosikymmenten saatossa soveltaneet poistattamalla lipputangon reiästä putatessaan upotettavaa puttia forelta (siis viheriön ulkopuolelta). Selitys on: ’Reikä näyttää suuremmalta, jolloin luottamus putin onnistumiseen kasvaa’.

    Kukin tyylillään, kunhan pallo menee sinne reikään ja mieluiten ripeästi.

    Aika hyvin lipun kanssa puttaamiseen on kyllä tottunut, varmaan ainakin 95% tulee pidettyä tanko paikallaan. Poikkeuksena PP:n mainitsemien tuuliolosuhteiden lisäksi ehkä jokin parin metrin sisällä oleva birkkuputti, siinä jotenkin tuntuu mahdollisuudet ilman lippua paremmalta. Tosin eihän sillä pitäisi olla mitään väliä kierrostuloksen kannalta, puttaako kolmatta vai yhdeksättä, joten ainahan tuolla perusteella minun pitäisi lippu alle kahden metrin putissa ottaa pois… Laiskuus silti voittaa, ellei putti tunnu jotenkin epärationaalisen ”tärkeältä”. Sallitaan nyt tämän verran taikauskoakin itselle, onhan tässä lajissa sen verran henkimaailman hommaa mukana…

    Pelinopeuteen tai tulokseen mitään havaittavaa vaikutusta ei tangon käsittelyllä ole. Muutama minuutti kierroksesta voinee säästyä vähän joustavammassa griinityöskentelyssä, mutta sen vaikutus kyllä häviää kaikkeen muuhun satunnaiseen sähläämiseen, mitä omassa ja edelle menevissä ryhmissä aina tapahtuu. Puttien uppoamiseen vaikutusta ei myöskään juuri ole. Ehkä kerran tällä kaudella on ”varma” putti kimmonnut tangosta pois, ja kerran tanko on varmasti pudottanut pallon reikään, ja jälkimmäinen tapauskin oli bunkkerilyönti…

    Itse pyrin suhtautumaan lippuun vähän samalla tavalla kuin noihin mainittuihin esteisiin, outteihin ja muihin harmeihin: niitä ei ole olemassa, vaan keskityn vaan saamaan oikean mittaisen lyönnin haluamaani paikkaan. Oikean mittainen putti uppoaa tangolla tai ilman, ellei tanko nyt nojaa juuri väärään suuntaan.

    El Ninó: Olen kuullut muutamankin pelikaverin kertoneen sellaista, että kun ovat puttailleet pidempään tanko reiässä, niin heillä on alkanut tulla vaikeuksia puttien upottamisessa. Tämän ovat analysoineet isolta osin johtuvan siitä, että kun tanko on reiässä, niin jotenkin alitajuisesti tulee putin upottamiskohdaksi ja tähtäyspisteeksi otettua jompi kumpi reiän puolikas….sen sijaan, että tähtäisi reiän keskelle. Eli kohde on silmissä puolittunut. Ja tällä luonnollisesti voi olla isostikin vaikutusta puttien uppoamiseen.
    Tiedän, että em. saattaa kuulosta joistain hölynpölyltä, mutta itse voin uskoa tuon analyysin todeksi. Golfhan on erikoinen laji siltä osin, miten silmän näkemä saattaa alitajuisesti vaikuttaa itse suoritukseen.

    Kiitos tästä avauksesta El Ninó:lle..

    Kuten myös P-P totesi niin tässä on kysymys todellisesta ja konkreettisesta pelaamiseen (tässä tapauksessa puttaamiseen) vaikuttavasta tekijästä. Suhtautuminen tilanteeseen varmasti vaihtelee pelaajakohtaisesti.

    Mutta, sanoisin että suurin osa pelaajista muodostaa mielessään näkemyksen/mielikuvan/ennakkokäsityksen tulevasta suorituksestaan. Puttauksen kohdalla valmistautumisen merkitys jopa korostuu koska siinä keskitytään osumaan erityistä tarkkuutta vaativaan kohteeseen. Lisäksi suorituksen onnistumiseen vaikuttaa monta tekijää samanaikaisesti (kupin sijainti, tähtäyssuunta, etäisyys, puttilinjan sivuttaiset kallistukset, ylä-/alamäki, ruohopinnan ominaisuudet, tarvittava lyöntivoima jne.).

    Näiden lisäksi jokaisen pelaajan omassa päänupissa pyörii (karkeasti yksinkertaistettuna) A)onnistumista vahvistavat tekijät, ilo ja halu onnistua (optimismi) ja se pääpiru = B)epäonnistumisen pelko (pessimismi).
    – tilanteesta ja yksilöstä riippuen em. asiat sekoittuvat meidän kaikkien ajatuksissamme. Toki niin että ihmiset jossain määrin jakaantuvat myös perusluonteidensa suhteen..optimistisiin ja pessimistisiin sekä kaikkeen siltä väliltä.

    Kupissa paikoillaan oleva lipputanko voidaan tietenkin nähdä (pelaajasta ja tilanteesta riippuen) joko onnistumista vahvistavana tekijänä tai sitten pahimmillaan jopa esteenä onnistumiselle. Tai ainakin haittatekijänä.
    – pelaajan tulisi omassa (mentaali)harjoittelussaan pyrkiä vahvistamaan onnistumiseen liittyviä mielikuvia. Ja, toisaalta unohtaa/poistaa parhaansa mukaan kaikenlaisen kielteisyyttä ja epäonnistumista ruokkivat ajatukset.
    – joskus kysymys on vain siitä minkälaisen suhtautumistavan kukin valitsee itselleen.(esim.”pessimisti ei pety” tyylinen aforismi)

    Sääntömuutoksen jälkeen, paikoillaan oleva, lipputanko tarjoaa monia uusia mahdollisuuksia helpottaa ja jopa parantaa suorittamista. Esimerkiksi..
    – lyhyissä alle 3 metrin puteissa. lipputangosta on erinomaisen selkeää katsoa kummalta puolelta puttilinja ”kallistuu” lippua kohden. Linja on harvemmin täysin suora. Sitten vain tähdätään 1, 2, 3..jne pallon mittaa tangosta ”yläpuolelle” siis puttilinjan puolelle ja koetetaan arvioida vauhtia sekä putata juuri sopivalla voimakkuudella.
    – omasta mielestäni pystyssä oleva lipputanko tarjoaa paljon paremman ”kohde/tukipisteen” (=vertikaalilinja) tähtäykselle kuin pelkkä greenin pinnan tasolla oleva reikä/kuppi. Mielestäni myös niissä tapauksissa jolloin puttilinja on täysin suoraan lipputankoa kohden (=tasaisella greenillä ja lyhyissä alle metrin puteissa).
    – jne. jne.

    Jokainen voi kokeilla ja arvioida kohdaltaan mikä on hyvä tai vielä parempi tapa omalle suoritukselleen.
    – se että itse olen täysin vakuuttunut lipun paikoilleen jättämisen eduista ei ole keneltäkään muulta pois..
    – toisekseen minua ei millään tavoin haittaa tai häiritse muiden tekemiset, jokainen saa tulla onnelliseksi omalla tavallaan.

    Siitä olemme varmasti kaikki yhtä mieltä että on hyväksi edistää pelaamisen sujuvuutta.

    Jiiär: Itse pyrin suhtautumaan lippuun vähän samalla tavalla kuin noihin mainittuihin esteisiin, outteihin ja muihin harmeihin: niitä ei ole olemassa, vaan keskityn vaan saamaan oikean mittaisen lyönnin haluamaani paikkaan. Oikean mittainen putti uppoaa tangolla tai ilman, ellei tanko nyt nojaa juuri väärään suuntaan.

    Tästä voi olla täysin samaa mieltä..

    Silti pidän lipputankoa hyvänä kaverina myös lyhyissä puteissa, Se pienikin greenin kaltevuus on jotenkin helpompaa ennakoida kun tanko on paikoillaan.

    KL1

    lyhyissä alle 3 metrin puteissa. lipputangosta on erinomaisen selkeää katsoa kummalta puolelta puttilinja ”kallistuu” lippua kohden.

    Jos tuo sinua auttaa, niin onneksi olkoon. Nyt on vain niin harmillisesti, ettei se reikä ole läheskään aina täysin pystysuoraan kairattu eikä siksi se reiän pohjalla oleva kuppikaan ole aina suorassa, siis se johon tanko lyödään kiinni. Sen seurauksena lipputanko pitkänä esineenä on silminnähden vinossa. Joskus tuuli mokoma vielä taivuttaa tankoa. Katso siinä sitten kallistusta ’pystysuorasta’ tangosta…

    Jos reikä/holkki on täysin pystysuorassa, tanko on paksu terästanko, kiinnitysholkin reikä on tiivis eikä siellä ole yhtään hiekkaa, niin tanko on aika lailla pystysuorassa, jolloin siitä voi hyvinkin olla hyötyä kallistuksen lukemisessa. Kaikeksi (epä)onneksi pelaajat tekevät kuitenkin siinä putissaan kaikenlaisia hassuuksia, jolloin pallo voi väärin lukemisesta huolimatta mennä reikään, tai vaihtoehtoisesti oikein lukemisesta huolimatta ohi.

    Kukin tyylillään. En minä ymmärrä aimpointtaajiakaan. Minun silmäni näkevät kallistukset paljon paremmin kuin jalkani isoissa kengissäni minulle osaavat kertoa. Ja silti puttini menevät joskus sisään 😀

    KL1: Nyt on vain niin harmillisesti, ettei se reikä ole läheskään aina täysin pystysuoraan kairattu eikä siksi se reiän pohjalla oleva kuppikaan ole aina suorassa, siis se johon tanko lyödään kiinni. Sen seurauksena lipputanko pitkänä esineenä on silminnähden vinossa. Joskus tuuli mokoma vielä taivuttaa tank……

    Juurin näihän se menee. Kaikki tuollaiset ovat muuttuvia tekijöitä jotka voi (pelaajan omista asenteista riippuen) nähdä haittaavina ikävyyksinä tai sitten vain peliin luonteeseen kuuluvina haasteina. Ja joiden voittaminen pelkästään lisää onnistumisesta aiheutuvaa mielihyvää.

    Monessa tapauksessa golf on psykologiaa tai ainakin jossain määrin pelaajan tilanteesta itse itselleen luomat ennakkokäsitykset vaikuttavat onnistumiseen vs. epäonnistumiseen.
    – jos ajattelee kaikista eteen tulevista haasteista kuten entinen pääministeri (=pessimisti ei pety), niin hyvin todennäköistä on että onnistumisetkin jäävät usein keskimääräistä vähemmälle.

    Esimerkiksi on ymmärrettävää että tuuli saattaa luoda peliin omia vaikutuksiaan..Toisaalta se pitää loitolla kaikenlaiset hyttyset, mäkäräiset ja hevospaarmat. Puhumattakaan raikkaasta ja virkistävästä vaikutuksesta kesän helteisinä päivinä.
    – tuulen vaikutukset, kuten monet muutkin asiat voi halutessaan nähdä, kirjaimellisesti, useammalta suunnalta.
    – sama asia voi olla jollekin harmillinen haittatekijä ja joku toinen puolestaan onnittelee itseään erinomaisesta tuuristaan.
    – toisekseen jos lipun heiluminen(tuulessa) pienentää rakoa niin tottahan se, saman fysiikan lain mukaan, myös suurentaa sitä.
    – kokonaisvaikutus lienee jotain fifty-sixty:n luokkaa, ainakin sivusta päin katsottuna.

    KL1: Kaikeksi (epä)onneksi pelaajat tekee kuitenkin siinä putissaan kaikenlaisia hassuuksia, jolloin pallo voi väärin lukemisesta huolimatta mennä reikään, tai vaihtoehtoisesti oikein lukemisesta huolimatta ohi.

    Juuri näin tapahtuu. Ehkäpä tässä on yksi golf’in suurista salaisuuksista joka pakottaa kokemaan yhä uudelleen samoja kärsimyksiä sekä ilon hetkiä.

    KL1

    Juurin näihän se menee. Kaikki tuollaiset ovat muuttuvia tekijöitä jotka voi (pelaajan omista asenteista riippuen) nähdä haittaavina ikävyyksinä tai sitten vain peliin luonteeseen kuuluvina haasteina. Ja joiden voittaminen pelkästään lisää onnistumisesta aiheutuvaa mielihyvää.

    Me taidamme elää täysin eri maailmoissa…

    Minulta nimittäin jää täysin ymmärtämättä miten joku voi kokea voitettavana haasteena sen, että hän käyttää kallistuksen määrittämiseen pystyruoraa tankoa, joka ei olekaan pystysuora? Joku toinen voisi jopa kysyä, mitä halavattua sitä vinoa tankoa tuijottamaan, koska se tekee yhtälöön vain yhden vaikeasti hallittavan muuttujan lisää…

    No, nämä ovat niitä henkimaailman juttuja. Joku lähestyy näitä asioita logiikan ja joku toinen astrologian kautta. Tuloskortti sitten kertoo kumman menetelmä oli parempi. Sillä kertaa.

    Kenttä pelataan sellaisena kuin se on.. Voihan siellä olla monenlaista muutakin tilapäistä haittaa kuin lipputankojen asento.

    Mutta jos jollain greenillä sattuu lipputanko olemaan vinksallaan niin turha sitä on jäädä sen enempää ihmettelemään. Pelataan kyseinen greeni valmiiksi ja jatketaan iloisin mielin seuraavalle väylälle.
    – en todellakaan ymmärrä mitä muuta siinä pitäisi tehdä?

    Totta, kentällä voi tulla yllätyksiä vastaan; toisiin et pysty vaikuttamaan, sen sijaan tähän lipputankoon pystyt vaikuttamaan.
    Edes hieman kenossa oleva lipputanko hämää ainakin omaa silmää sikapaljon kallistuksia tutkailtaessa; ”näet jotain, mitä ei oikeasti ole”. Kuten on mainittu, golf on hyvin pitkälti pääkopan kanssa taikinointia, ja silloin kun puhutaan niinkin herkästä justusta kuin puttaus (ainakin itselle on), niin pitäisi pyrkiä minimoimaan KAIKKI mahdollinen hämäävä elementti yhtälöstä pois.

    Mutta jos jollain greenillä sattuu lipputanko olemaan vinksallaan niin turha sitä on jäädä sen enempää ihmettelemään. Pelataan kyseinen greeni valmiiksi ja jatketaan iloisin mielin seuraavalle väylälle.

    …en tiedä tarkoittiko gloffare tällä sitä, että vaikka tanko on vinossa, niin silti vaan normaaliin tapaan puttailaan putit tanko paikoillaan (ohi)…ja sitten jatketaan hymyssäsuin seuraavalle? 🙂

    Vaikka kyseessä olisi ”harkkarundi”, niin silti haluan pelata niin hyvin kuin mahdollista. Kaikki tietää miten turhauttavaa on lyödä palloa hyvin, ja sitten tuhria homma greenillä. Jojten huolellinen toiminta greenillä ainakin edesauttaa tuota iloisin mielin touhuilua. Ja huolellinen toiminta toki edelleen voi olla ripeätä toimintaa.

    Aika harvoin ne lipputangot on niin vinossa että siitä aiheutuisi haittaa puttaamiselle. En muista kokeneeni tällaista kertaakaan. Enkä usko että lipputangoista tulee minkäänlaisia haittoja tai ongelmia jatkossakaan.

    Itselleni golf on pelkästään harrastus eikä tuloshakuista urheilua. Yleeensä käytän tavan harjoituskierrokset tutussa porukassa harjoitteluun enkä edes merkkaa tuloksia.. Miksi tarvitsisi? Birkut ja pogit muistaa helposti ja loput on par’eja. Siis ikäänkuin periaatteessa.
    – pelaamisen harjoittelu on nimenomaan enemmän ”pelinomaista” kuin pallojen lyöminen rangella..mikä sekin on tietysti tarpeellista.
    – käytän erilaisia mailoja avauksissa ihan pelkästään huvin vuoksi ja siksi että tulee lyötyä normaalia useammin esim. pitkillä raudoilla.
    – tilanteesta riippuen pelataan jopa vaihdellen eri tiiboxeista jne.
    – jos edessä on ruuhkaa ja takana tilaa niin voi mainiosti harjoitella muutaman ylimääräisen putinkin yms.

    Kaikki tällainen on ja tuo vaihtelua normaaliin tutun kotikentän ”hinkkaamiseen” jne.
    – kilpailuissa, vieraskentillä ja vaikkapa skini- tai kahvi+pulla -peleissä pelataan tietenkin tuloksesta.

    Mutta yleisesti ottaen harjoisteltaessa voi/saa käyttää mielikuvitusta. Huomioiden tietenkin että ryhmän peli etenee normaalissa tahdissa ja huomioidaan muut pelaajat asianmukaisesti.

    Tiedän että tuo on monien mielestä ”väärää pelaamista”, mutta mitä sitten?

    Ja, kuten jo sanottu..minun pelaamiseeni (tuloksesta puhumattakaan) ei vaikuta juuta eikä jaata jos lipputanko sattuisi joskus olemaan hieman vinossa.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 26)
Vastaa aiheeseen: Lipputanko reiässä vai not..

Etusivu Foorumit Yleistä Lipputanko reiässä vai not..