9.4.–16.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][9]
KilpailuaSuomalaista

Kysymys Severianolle lyöntitarkkuudesta ja osumista

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Kysymys Severianolle lyöntitarkkuudesta ja osumista

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #175571 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Olet lukenut Pelzin Short Game Biblea. Miten tulkitset Pelzin kirjan alkupuolella esittämät rautalyöntien osumajaukumat? Onko piirrros usean lyöjän jakuma vaiko yhden? Asiaa ei mielestäni sanota kovin selkeästi. Pelz selittää, että jakauman keskipiste ei ole reiän ympärillä kuten hän ennen tutkimuksiaan oletti vaan jakauma kuvio on rintaliivien muotoinen (siis kaksi tihentymää reiän molemmilla puolilla) Onko jakauman yhden vai useamman lyöjän? Oletko itse kokeillut osumakuviotasi esim. 100 metristä? Miksi jakauma ei ole reiän keskellä?

    #257105 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Dave Pelz on tutkinut jakaumia useita vuosia, tuhansia ja taas tuhansia lyöntejä. Ei kai nyt kukaan tiedemies rupea yhden otoksen jälkeen johtopäätöksiä tekemään. Dave kierteli aluksi caddiena ja myöhemmin siirtyi täysipäiväiseksi tutkijaksi.

    Itse en ole koskaan jakaumia laskeskellut, olisi ehkä syytä. Uskoisin, että tulokset olisivat hyvin samankaltaiset kuin kirjassa.

    Miksi jakaumat eivät ole keskellä????

    Noh se johtuu seuraavasta: Ammattipelurit pystyvät toistamaan saman svingin lähes säännöllisesti. Tästä johtuen lavassa kun on tietty kulma ja lyödään esim 100 palloa, niin heitot ovat lähinnä sivusuunnassa. Toki pientä heittoa myös pituudessa(1-2%). Lyhyillä raudoilla tullaan jo lähemmäs reikää, mutta vieläkin heittoa on sivusuunnassa reilusti enemmän. Mutta mutta… kun tullaankin sinne sändietäisyyksille, niin nyt heittoa tuleekin pituussuunnassa. ’Touch’ astuu peliin tässä vaiheessa. Eli esim jos sinulla on 65metriä lipulle, sinulla ei olekkaan mailaa, jolla lyödä täysi lyönti. Eli svingiä täytyy lyhentää… Tästä johtuen heittoa tulee pituussuunnassa.

    Kannattaa joskus harjoituskierroksella laskea mihin ne omat lyönnit päätyvät. Paljonko heittää pituus ja leveys eri mailoilla. Se on sitä palautetta omasta pelistä. Mutta sanon loppuun, että paras tapa vähentää lyöntejä omasta tuloksesta, on harjoitella lähipeliä 100 metriä ja alle… Siellä se tulos tehdään. Kysykää vaikka ammattipelaajilta!!!

    #257106 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Et antanut vastausta siihen miksi hajontakuvio täysillä rautalyönneillä on lipun molemmilla puolin lyönnin suuntaa vastaan kohtisuorassa suunnassa rintaliivien kuppien muotoisena. Hajotakuviossa on siis kaksi tihentymää ja ne sijaitsevat lipun molemmin puolin.

    En kysynyt lyhyiden lyöntien hajonnasta yhtään mitään!

    #257107 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Oisko siksi , että noin puolet pelaajista lyö fadea ja puolet drawta??.

    #257108 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Kiitos kysymyksestä. Täytyy katsoa vielä kirjaa, koska kyseinen asia ei jäänyt mieleeni.

    #257109 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Samasta syystä kun driverini keskusta on lähes täysin kulumaton. hehe.

    #257110 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Luin kyseisen kohdan eilen pikaisesti Pelzin Short-Game Biblestä.

    En tiedä olenko oikeassa, mutta Pelz haluaa kyseisellä kuviolla ainoastaan osoittaa, että pituus on lyönnissä yleensä oikein pelimiehillä, koska pituus on heillä mailan valinta-asia (he eivät lyö ns. toppeja ja duffeja).

    Pelzin mukaan suunta on se joka on golfissa vaikea ja sen vuoksi hän piirtää kyseiset kuviot: pituus suunnilleen oikein, mutta hajontaa sekä oikealle että vasemmalle. Jos pituuskin olisi pielessä palloja olisi lipun joka puolella.

    Eli pituuden voi oppia lähipelissäkin Pelzin opeilla ukko kuin ukko, mutta oikeaan suuntaan lyömiseen tarvii osata valtava määrä asioita.

    #257111 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Itse käsitin kyseisen kuvion niin että kun suunta on kohdallaan on osuma ollut yleensä hyvä ja swingin tempo kunnossa, jolloin mittakin on juuri se mitä lähdettiin hakemaan. Kun aletaan ajautua sivuun oikeasta linjasta, niin epävarmuus lyönnin pituudessa kasvaa, jolloin tuo rintsikkajakauma syntyy. Ja täydelliset lyönnit ovat harvinaisempia kuin vähän vinossa olevat.

    Itseasiassa tulos on minustakin vähän yllättävä, olisin odottanut että hajontakuvio on enemmänkin poikittain olevan ovaalin muotoinen, mutta jos Pelz on näin pelimiesten lyönnit mitannut, niin kai se on uskottava. Vaikka se vanha sanontahan menee ’vale, emävale, tilasto’. =)

    Ja Sevelle tarkennuksena, käsittääkseni nyt siis oli kyse täydellä swingillä lyödyistä rautalähestymistä, joissa jakauma siis oli poikittain, kun taas vajailla swingeillä rauhallisemman tempon takia suuntahajonta on pieni mutta pituuden epävarmuus on suuri – täten rintaliivit ovat pitkittäin griinillä.

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
Vastaa aiheeseen: Kysymys Severianolle lyöntitarkkuudesta ja osumista

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Kysymys Severianolle lyöntitarkkuudesta ja osumista