Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Kuinka paljon swingisi (ja swingitemposi) muuttuu mailojen välillä? – Swingin hidastelua
-
JulkaisijaArtikkelit
-
Olin tuossa lähimmän golfklubin rangella treenaamassa. Range on hieman lyhyt joten driverilla on vähän arvelluttavaa lyödä, kuten myös spoonilla. Otin kuitenin spoonin mukaan, koska ajattelin, että tuskimpa siellä päivällä ketään on. No oli kuitenkin, seuran pro ja vanhahko nainen. Hetken rautaseiskalla taottuani päätin ottaa spoonin käteen ja lyödä varovasti, ei kai kukaan huomaa? Vetäsin liioitellun rauhalllisella swingillä 25 prosentin voimalla (tai ainakin se tuntui siltä 🙂 melkein kahteen sataan metriin piikkisuoran lyönnin, slaissista ei tietoakaan! Kontrollin tunne oli uskomaton. Tuntui siltä, että minä käsken mailaa eikä päin vastoin. Löin tästä innostuneena melkein kopallisen palloja, jonka jälkeen siirryin rautaseiskaan. Rautaseiskalla lyönnit eivät sujuneetkaan enää niin hyvin. Tuntui siltä, että tämä swingityyppi ei sopinutkaan raudoille? Sain kuitenkin myöhemmin raudan taas toimimaan, tosin en ole varma, onko kyseessä rautaswingi vai edellein ’puuswingi’. No jatkan tutkimuksia… Vähän sekava alustus, mutta kysymys kuuluu: muuttuuko swinginne esim. puu- ja rautamailojen välillä vai pyrittekö lyömään koko ajan samalla swingillä?
lyönnissä ei saa tapahtua muita muutoksia kuin ne välttämättömät, jotka ovat seurausta ja lyhyemmästä mailasta. Yhdessä lyönnissä on ihan tarpeeksi opettelemista, ja vielä pitäisi erikseen kaikille 14:lle….
Tuossa Vieraspelaaja jo vastasikin hyvin.
Tietenkään et voi lyödä rauta-7 juuri samanlain kuin spoonilla. Spooni on niin paljon pidempi maila, että svingiradasta tulee paljon laakeampi. Seiskalla rata on pystympi, mutta nämä tulevat itsestään. Tempo, rytmi ja muut perusseikat pysyvät(tai ainakin pitäisivät pysyä) samana jokaisessa täysisvingissä.
Lähinnä noin itsekkin olen pyrkinyt ajattelemaan. Monesti kuitenkin näkee esim. driverillä lyötäessä jengin liioittelevan rauhallista taaksevientiä. Luulen kyllä, että meikäläisen svingi tulee toimimaan myös lyhyillä raudoilla hieman rauhallisemmalla tempolla. Niillä vaan ei aiemmin tekemäni virheet ole näkyneet niin hyvin.
Tuntuu vaan niin pöllöltä lyödä ’käyttämättä voimaa’. Mutta tulos oli niin hyvä, että ajattelin jatkossakin pyrkiä hieman rauhallisempaan swingiin.
olennasesti muuttuva asia on palloon tulokulma, puilla tullaan loivasti, raudoilla (varsinkin lyhyillä) jyrkästi, ehkä löysit oman temposi puulla, mutta 7:lla lyödessäsi myös tulokulma säilyi puun tulokulmana..?
tempo tosiaan pitäisi olla kaikissa lyönneissä sama, itse ajattelen aina puilla lyödessäni (varsinkin väylältä) ’rauhallisesti ja rennosti’, lyhyillä raudoilla taas pitää ’hyökätä’, en tiedä muuttuuko tempo, svingin pituus vai pelkkä laajuus näiden ajatusten ansiosta, mutta hyvin ovat ainakin minulla toimineet, jos taas lyödään pitkästä raffista S-lyönti täydellä svingillä niin kyllä siinä joutuu mailan nopeutta säätelemällä määräämään lyönnin pituuden, näin myös tempo muuttuu, joten ei asia ihan niin mustavalkoinenkaan ole, mutta eikun jatkamaan tutkimuksia! 🙂
NimetönVasta tana kesana olen pystynyt rytmittamaan raudat samanlaisiksi swingeiksi. Puu3 on periaatteessa jo ’rento’ ja parhaillaan teen duunia draiverin kanssa. Sen kansa tulee valilla puristettua liikaa ja silloin kun siihen panee liikaa voimaa, niin kadet on liian aktiiviset ja sita kautta siihen tulee hookia.
Rautojen kanssa aloin treenaamaan swingia niin, etta PWlla ja 9:lla vedin rentoja normaaleja ja siita ylospain vedin eri raudoilla aina niin, etta ekalla lyonnilla yritin osua 100m kohtaan ja siita pidensin swingia ja lyontia aina 10-20 metria kerralla, kunnes oltiin rennossa ’taydessa swingissa’ (ja pituudessa). Ja sitten seuraava maila kateen ja sama homma, kunnes oltiin rautakolmosessa.
Tuli vaan tuosta mieleen että jospa kyseisen puumailan varsi pääsee toimimaan rauhallisemmalla swingillä parhaiten ja maila saattaa pallon matkaan vähemmällä työllä.
Saman pitäis kyllä päteä rautoihinkin, paitsi jos niissä on jäykemmät tai muuten erilaista swingiä kaipaavat varret.
Draiveri on ainoa maila mulla, jossa on vähän jäykempi varsi. Muuten kaikissa on ’tavalliset’ regularit. Uskoisin, että sama swingi toimii myös raudoilla. Ehkä vähän sitä ’puumailaswingiäkin’ voi rivakoittaa. Pointti on luullakseni siitä, että ensimmäisen kerran sain swingistä yhtenäisen ja rytmikkään (tai ainakin sinne päin) ja kontrolloidun liikkeen. Rautamailoissa (6 ->) ei noi sivukierteetkään niin hirveästi näy.
Luin eilen kirjaa ’Täydellinen golffaaja’. Siinä oli mielestäni aika mainioita ajatuksia tuosta voimankäytöstä. Ja meikäläisellä on ollut tapana välilllä (varsinkin rangella ja driverillä) riuhtoa oikein olan takaa. Ja puristaa mailaa. Kun luonnostanikin lyön tarpeeksi pitkälle, ei muutaman metrin (tai vaikka 10-20) metrin pudotus lyöntipituuksissa merkitse mitään, jos tarkkuus lisääntyy.
-
JulkaisijaArtikkelit
Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Kuinka paljon swingisi (ja swingitemposi) muuttuu mailojen välillä? – Swingin hidastelua