23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista

Komponentti vai Brändi?

Etusivu Foorumit Yleistä Komponentti vai Brändi?

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 41)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Nimetön

    Heps, Takana yksi kausi ja hcp 30. Lyönti on vakiintunut siinä määrin, että ensi kaudella pitäisi pyrkiä tasaiseen bogipeliin ja mahdollisesti päästä loppukaudesta ihan uusiin sfääreihin tässä lajissa. Näinollen nämä sementti Pro Staff-Wilsonit (anteeksi Amer) joutavat myyntiin ja hieman haastavammat ja tarkemmat mailat tilalle ovat nyt kiikarissa. Kysyisin siis varsi ja lapa-asiantuntijoilta objektiivista mielipidettä siitä, mihin näistä Dynastar, KGZ jne.. komponenttimailoista oikein on? Ovatko ne varteenotettava vaihtoehto kalliin brändisetin tilalle, ja miksi? Hintaskaala vaikuttaa kohtuulliselta. Tulen henkilökohtaisesti toki testaamaan näitä vaihtoehtoja, mutta olisi kiva kuulla taustaksi näkemyksiä. Kiitos etukäteen.

    Nimetön

    Oho… siis KZG ja Dynacraft 🙂

    Olennaista on, että mailat sopivat sinulle ominaisuuksiensa puolesta. Brändimailan custom fit tai komponenteista koottu maila ajavat pääpiirteittäin saman asian. Hyllystä vedetty setti sopii yhtä huonosti kuin tangolta otettu Stressman-tekele.

    Kukkaro määrittelee käytettävissä olevat vaihtoehdot. Nykyhändäristäsi päätellen varmaankin 1-2 vuoden kuluttua viimeistään ainakin varret menevät vaihtoon (händärin pudotessa swingikin tuppaa paranemaan).

    Itse en ole mikään komponetti tai mailaguru, joten kommentit perustuvat pääosin muiden kokemuksiin. Koska olet pelannut vielä varsin vähän aikaa lyönti ja peli kehittyy vielä paljon lähivuosina. Uskoisin, että hyvä komponenttisetti toimisi sinulla hyvin sen 2-3 vuotta, jonka pelisi kehittyminen vielä vaatii. Ihmisen mieli on kuitenkin sellainen, että muutaman vuoden päästä tekee taas mieli uusia mailoja, varsinkin jos taidot ovat kehittyneet paljon.

    Olen seurannut parin kolmen juniorin kehitystä ja välinevalintoja. Kaikki aloittivat 3-4 vuotta sitten kuka minkinlaisella aloittelijasetillä. Niillä kaikki pääsivät vaivatta hcp 20 tienoille. Viime kesänä kaikki vaihtoivat mailoja ja kaikki päätyivät komponenttisettiin. 2 hankki Dynacraft setit, jotka tehtiin Suomessa tilauksesta. (tekijänä eräs espoolainen mailanrakentaja, jonka nimeä ei täällä saa mainita, koska siitä tulee muutamille näppyjä naamaan). Kavereiden tasoitukset ovat nyt alle 10 ja kaverit kehuvat mailojaan hyviksi. Yksi hankki kaupan hyllyltä edullisen Power play3000-kloonisetin (TM-320 kopio) ja tasoitus nyt alle 15.

    Edelläkuvatusta voisi päätellä, ettei pelin kehittyminen ole ainakaan komponenttimailoista kiinni. Kunhan ne sopivat omaan peliin niin varmasti ajavat asiansa. KZG ei liene ihan yhtä edullinen vaan maksanee jopa enemmän kuin merkkimailat, ainakin Suomessa.

    Itsellänikin on pari em.mailasepän tekemää klooniväyläpuuta ja hyvin toimivat.

    Loppupeleissä tietysti lompakon paksuus ratkaisee, mutta jos rahalle on muutakin käyttöä, kun tukea Tigerin ja Ernien elintason ylläpitoa, niin komponentteja kehiin.

    En voi muuta kuin ihmetellä, että 30 tasoituksella halutaan hakea haastavampia ja tarkempia mailoja kuin mitä sillähetkellä omistaa. Olen sitä mieltä, että golfkaupassa ei ole edes myynnissä niin huonoja mailoja, että ne estäisivät tai hidastaisivat golftaitojen kehittymistä. Uskon, että internetin vaikutus on aika suuri syy siihen, että yhä useampi uusi golfari kiinnittää kohtuuttomankin paljon huomiota mailojen teknisiin ominaisuuksiin. Kyllä ensin pitäisi opetella pelaamaan (hcp<10) ennenkuin tarvii alkaa kiinnittämään mailojen tekniikkaan mitään huomiota. Ugh olen puhunut.

    t. Pallas Kanelikaakku

    Nimetön

    Katsos kun kysymys on siitä, että en ole näiden Wilsoneiden ensimmäinen omistaja, enkä toinenkaan. Näillä on lyöty sen verran, että nämä ihan oikeasti alkavat olla elämänsä syksyssä. Teknisesti nämä pelaisivat minulla oikein hyvin, mutta kaikella kulutustavaralla on käyttöikänsä.

    Näinollen minun pitää jokatapauksessa ostaa uudet mailat.

    Vaikka pelaan nyt kolmenkympin händärillä, niin ensi syksynä se on ihan jotain muuta. Kaikkea 15 ja 20 välillä, realistisesti ajatellen. Korjaan siis kielikuvaani haastavista mailoista niin, että haluan mailat, joilla voin pelata nyt ja myös kahden vuoden päästä. Jokatapauksessa kysymys on midsize tai oversize –mailoista, eli en ole vielä bladeja hankkimassa 🙂

    Kysymyksen idea oli siis puhtaasti tekninen. Ovatko komponenttimailat laadultaan brandimailojen veroisia.

    Oujees… ja en vetänyt hernettä nenään… (pakollinen loppukaneetti)

    t: Massu Lauhaolo

    Tommy Armour puhuu asiaa. Kyllä täytyy varsinaiset kuokat olla, ennen kuin se haittaa kehittymistä. Osta uudet mailat jos et pidä nykyisistä, älä sen takia, että uskot mailojen parantavan tasoitusta.

    Rautojen kyseessä ollessa komponenttimailat ovat varmasti ihan varteenotettava vaihtoehto. Jos haluat hankkia mailat jotka auttavat kehittymisessä, niin hanki kunnon bleidit.

    Ensiksi:

    Tommy puhuu asiaa. pelimiehellä voi antaa mitkä tahansa kuokat käteen ja tulosta syntyy. Toisaalta mikään maila ei tee tuupparista pelaajaa.

    Sitten itse asiaan:

    En usko, että jako Brandi/komponentti jaottelee mailoja mitenkään. Ensinnäkin varret ja gripit ovat molemmissa tapauksissa aivan samat. Ainoaksi eroksi jää siis lavat. Onko kiinassa Taylor Madelle alihankintana tehty lapa teknisesti parempilaatuinen kuin Kiinassa alihankintana Hirekolle tehty lapa? Tuskin.

    Eron siis pitäisi syntyä suunnittelussa ja lavan spekseissä. Näissä asioissa brandi-nimillä on suuret budjetit käytössään ja ne varmasti pieksevät pienet komponenttikauppiaat, jotka tyytyvät lähinnä apinoimaan brandi-lapoja. Toinen juttu taas on se, että suuri R&D-budjetti ja vielä suurempi markkinointibudjetti siirretään suruttomasti tuotteen hintaan.

    Tästä voisi jatkaa kyllä pitempäänkin, mutta säästän teitä siirtymällä suoraan yhteenvetoon:

    Brandimailat ovat varma valinta, mutta hinnat ovat vedätettyjä.

    Komponenttimailoissa on parempi hinta/laatu-suhde ja mahdollisuus poimia parhaat palat suuresta paletista.

    Perjantain kunniaksi mieleen tulikin viimeiseksi (ehkä ontuva) vertaus rakkaiden viinien maailmaan: Komponenttimailat ovat espanjalaista viiniä, niillä ei voi snobbailla mutta maistuvat hyviltä. Brandimailat ovat Bordeaux-viinejä, parhaat ovat maailman huippua ja tarkoitettu asiantunijoille. Alemman luokan viinit ovat vain tavallisia viinejä, mutta hinnassa on silti Bordeaux lisä

    Nimetön

    Kiitos herrat. Tämä selvensi asiaa huomattavasti.

    Mailat eivät varmasti ole pelin kehityksen tae, se tulee ihan muualta, mutta kieltämättä näin alussa uudet (taitojen mukaiset) mailat motivoivat.

    Pointti tässä nimenomaan on se, että en todellakaan usko siihen, että uusi 900 euron setti auttaisi peliäni, vaan haluan mahdollisimman järkevät mailat.

    Kumma juttu miten nämä rekkulat alkavat viehättää jo näin alussa.

    Mailoja on ihan kiva vaihtaa aina välillä ja varmaan jossain vaiheessa asia menettää merkityksensä. En kuitenkaan itse usko ainakaan rautojen hirveästi vaikuttavan peliin jos speksit ovat jotakuinkin kohdallaan. Jos peliin haluaa vaikuttaa mailoilla, niin ehkä kannattaisi kiinnittää huomiota avausmailaan ja mahdollisesti wedgeihin sekä putteriin.

    Nimetön

    Kuitti, mutta kuten aikaisemmin mainitsin, nämä kepit ovat oikeasti siinä kunnossa että ne on pakko vaihtaa.

    Kun toi Apina mainitsi tuon putterin niin olisi mielenkintoista kuulla mailamiehiltä, onko itse putterilla kovin suuri merkitys suhteessa korvien väliin ja käden vakavuuteen? Telkkarissakin näkee mitä merkillisimpiä puttereita ammatilaisilla, mutta eikö se ole miltei yhdentekevää millä vehkeellä tämmönen klubipelaaja tökkäsee sen pallon vierimään? Semmonen ’three-ball putter’ saattaa esim. tuntua alkuun helpolta (siis ’korvien väli’ -asia), mutta mikä sen todellinen etu noin teknisessä mielessä on? Tai siis mikä on se faktori, joka erottaa hyvän putterin huonosta???

    Minulla – siis huonolla puttaajalla (ka. karvan yli 36 puttia/kierros) oli viime kesänä uutta putteria tehdessäni tietty ajatusmalli päässäni:

    – metrinen putti pitää saada sisään millä tahansa

    – hyvä putteri auttaa upottamaan 1,5-2 metriset

    – hyvä putteri auttaa saamaan pituuden kontrolliin yli 3 metrin puteissa

    Ja kyllä, puttereissa on eroja. Omiin käsiini tuntui parhaalta varsin massiivinen face-balanced-lapa, muodoltaan hyvin lähellä 2-ballia, noiden tähtäyspallojen tilalla on vain 3 ’adidas-raitaa’ auttamassa suuntausta. Lisääntynyt massa auttaa putteria pysymään paremmin radallansa ja pituuskontrolliakin tuo minulla paransi. 3 putin griinit vähenivät ratkaisevasti loppukesästä.

    Oma uusi putterini on Dynacraft Copperhead Tour.

    Minun mielestäni kaikki mailat ovat komponenttimailoja. Esimerkiksi Titleist on vaan aika lailla tunnetumpi lapojen valmistaja/valmistuttaja kuin esimerkiksi Golfsmith, Golfworks tai Dynacraft. Varret ja gripit voi aina valita, viimeistään vaihtamalla jossain mailasepällä, kyse on siitä tahtooko mailohinsa tietyn tuotemerkin. Joillakin golfareilla tämäkin auttaa tuloksen teossa 🙂

    Totta kai komponenttimailoissa on omia riskejänsä, osa komponenteista on ihan oikeasti huonosti tehtyjä eivätkä ole lähelläkään hyväksyttäviä toleransseja. Osa komponenteista on taas hyvinkin laadukasta kamaa – esim. omat Golfsmith-rautani ja SMT-draiverini ovat aivan täyttä asiaa. Niinhän asia on kyllä ’merkkituotteissakin’, osa on huippulaadukkaita keppejä ja osa sutta ja sekundaa.

    Ammattitaitoisen mailasepän työn jälki on luotettavaa, mailasetti on varmasti yhtä hyvin tai paremmin tehty (sekä varsien että lapakulmien matching) kuin liukuhihnalta tullut tunnetumpi merkki.

    Mulla on suunnilleen samanlainen tilanne kuin Dittolla. Ekakaudella tasuri samoissa kuin Dittolla ja nyt toinenkin kausi takana ja tasoitus pikkusen alle 20. Bägissä on hyväkuntoiset ’Amerin’ raudat ja harkinnassa on ollut vaihto komponetteihin.

    Mailoissa ei ole mitään vikaa, taidan kuitenkin pelata vielä ensi kesänkin niillä ja katsoa miten peli kehittyy.

    ps. lajista mitään tietämätön parempi puoliskokin sanoi, ’opettele ensin pelaamaan noilla, ennen kuin rupeet vaihtamaan’.

    Nimetön

    Mahtoiko alkuperäinen kysymyksen asettelu olla enemmän tällainen? Tietenkin tunnetut merkit myydään (tietääkseni) valmiiksi kasattuina tehtaalta ulos eikä niitä mahda saada komponentteina ennenkuin itse purkaa ja vaihtaa sitten uudet varret ja gripit tai vääntelee kulmia mieleisekseen.

    Sen sijaan klooneja saa monilta toimittajilta joko komponentteina tai valmiiksi kasattuina. Oma lukunsa ovat sitten piraatit, joihin ei välttämättä halua sekaantua. Osa valmistajista vihjaa suoraan klooniensa esikuviin, osa ei, mutta niissä usein ulkonäössä on silmiinpistävät yhtäläisyydet nähtävissä esikuviinsa. sitten löytyy niitä, jotka ovat ’omia ’ malleja, mutta tohdin epäillä, että varsin laajaa tutkimus ja tuotekehitysosastoa ei takaa löydy.

    Klooneilla pelaamisesta on itselläni läpi koko mailasetin hyvät kokemukset. Hyvät siinä mielessä, että ne eivät toimi huonommin tai paremmin, kuin mitä itse mailalle kyytiä pystyn antamaan. Brändejä testailen aina kun voin, mutta olen aina muistuttanut, että syvällinen testaaminen vaatisi kyllä pienemmän hajonnan osumissa, kuin itse pystyn tuottamaan. (hcp alimmillaan kuutosella alkava)

    Parasta klooneissa on hinta-laatusuhde ja komponenteista itse kasaamalla laaja mahdollisuus vaihteluun eri osissa. Huonona puolena on se, ettei osaavaa mailatestausta ja vertailua brandien tapaan saa lukeakseen. Tosin brandien testit lehdissä lienevät yleensä osa markkinointia.

    Voisin vastata tähän tämän vietiketjun myötä idolikseni nousseen golftotuuksien kuninkaan Tommy Armourin sitaatilla.

    ’En voi muuta kuin ihmetellä, että 30 tasoituksella halutaan hakea haastavampia ja tarkempia mailoja kuin mitä sillähetkellä omistaa. Olen sitä mieltä, että golfkaupassa ei ole edes myynnissä niin huonoja mailoja, että ne estäisivät tai hidastaisivat golftaitojen kehittymistä. Uskon, että internetin vaikutus on aika suuri syy siihen, että yhä useampi uusi golfari kiinnittää kohtuuttomankin paljon huomiota mailojen teknisiin ominaisuuksiin. Kyllä ensin pitäisi opetella pelaamaan (hcp<10) ennenkuin tarvii alkaa kiinnittämään mailojen tekniikkaan mitään huomiota.'

    Totuushan on, että suuri osa golffareista kokeiltuaan kaikki mahdolliset mailamerkit ja -mallit

    alkavat pohtimaan, voisikohan sittenkin vika ollakin pallossa.

    Perusasiat kuntoon ja sitten kikkailemaan välineillä.

    Termi ’haastavammat mailat’ pisti silmään. Itse aloitin aikuisiässä -87 bleideillä – ei tainnut niin hirveesti muuta olla käytettynä tarjollakaan silloin. En ajatellut mailojani sen ’haastavammiksi’ kúin mitään muitakaan mailoja. Hcp tippui parissa kesässä hyvin vähällä pelaamisella seiskaan ja siitä se on pikku hiljaa valunut neloseen. Kerran ostin midsize kehäpainotteiset, pelasin niillä kaksi viikkoa ja vaihdoin tilalle käytetyt bleidit (295,- mummoa koko setti). Oletin ’helpompien’ mailojen parantavan peliä, mutta ei ne yhtään huonoa lyöntiä osanneet korjata ja hyvät eivät olleet sen parempia kuin vanhoillakaan.

    En todellakaan ole mikään pelimies, mutta kun joku tulee mulle kertomaan kehäpainotteisten ’helppoudesta’ tai taottujen mailojen ’tuntumasta’, niin vaivautuneena katselen maahan. Olen ilmeisesti niin totaalinen puukäsi, että mun kokemuksen mukaan huono lyönti kummalla tahansa lavalla tuottaa yhtä huonon lopputuloksen. Svitari osuma kummalla tahansa tuntuu vastaavasti yhtä hyvältä. Ei mulle se bleidi ole mikään itseisarvo. Niitä on vaan saanut halvalla käytettyinä. Mulle tärkeintä on vaan minimaalinen offset, koska suora lapa sattuu miellyttämään silmää ja tuntuu tähdätessä luonnolliselta.

    Tää ei ole tarkoitettu absoluuttiseksi totuudeksi – tää on vain mun kokemus. Jos te muut osaatte jotain lavoista sanoa, niin mikäs minä olen vastaanväittämään. Mun näkökanta vaan on se, että varsi se mailan tekee. Mua kiinnostaa se, mihin suuntaan pallo lähtee kelvollisen osuman jälkeen. Jos se lentorata ei miellytä mua tai hajonta on liian suuri, jotain on pielessä. Totta kai kaikille tulee huonoja lyöntejä, mutta maila pitää valita siten, että se tuottaa halutun tuloksen kelvollisella lyönnillä. En usko minkään mailan surkeaa lyöntiä korjaavan.

    Siinä ei ole väliä, onko pelaajan tasoitus 54 vai +3.

    Tällä esipuheella mielipiteeni on seuraava:

    Lavan merkitys on lähinnä kosmeettinen, joten koita Ditto löytää itsellesi sopiva varsi. Hyvä ja oikean kokoinen grippikin on paljon tärkeämpi kuin se lapa. Jos sun silmää miellyttää bleidi, niin ota se – ei se sun händärin kehitykseen vaikuta. Jos taas cavity back nostaa sun itseluottamusta, ota sellainen. Tää on kuitenkin puhtaasti itseluottamukseen perustuva laji. Jos testaamalla löydät itsellesi sopivan brandi tuotteen, niin sen ostaminen on helppoa (ja kallista). Tiger ja Ernie kiittää sua sponsoroinnistaan. Osaavan club fitterin kanssa löytyy varmaan sopiva komponenttimaila. Itse tekemällä pääsee ehkä halvimmalla, jos tietää mitä tekee. Teknisillä argumenteilla (swing speed, fyysiset ominaisuudet) pääset fittauksessa johonkin pisteeseen, mutta absoluuttisen totuuden kertoo vain pallon lentorata.

    Miksi tässä taas kävi näin? Menossa oli mielenkiintoinen keskustelu, joka kuoli heti, kun minä olin lisännyt oman besserwisser viestini mukaan:-)

    Ei meinaan ollut eka kerta. Vasen pakki on tunnetusti kaukalon tyhmin pelaaja. Älkää siis antako mun mielipiteiden tappaa hyviä ketjuja.

    Palaan nyt vielä tuohon putteriasiaan, kun suunnitelmissa on lähteä keväällä Amerikkaan pelaamaan ja ostamaan halvoilla taaloilla uusi putteri. Millä erottaa jyvät akanoista? Mikä on huonon putterin (…älä nyt ainakaan sitä osta…!) tunnusmerkki? Mitä ominaisuutta pitäisi etsiä? Vai onko kysymys vain ja ainoastaan ’tuntumasta’?

    Nimetön

    Joo hyvä aihehan tämä. Brandien markkinointi on tehokasta niin, että se ulottuu tietenkin myös kloonipuolelle. Hommahan toimii niin, että katsellaan lehdistä kallavein, pingin, titun jne mainokset ja testit sekä whatsinmybägi-jutut ja sitten onkin helpompi hahmottaa minkä kloonin uskoo itselleen sopivan.

    Kloonilla jos sitten surauttaa soketin, alkaa epäillä mailaa, kun taas brandillä lyöty soketti johtuu joko pelaajasta ,muta todennäköisemmin asteen verran pielessä olevasta lie kulmasta tms.

    Kloonin etu on siinä, että yhden brandisetin hinnalla voi hommata neljä- viisi kloonisettiä, ja sama draivereissa. Sitäpaitsi mailojen rakentelijat käyttävät esin klooninuppeja mm huippudraivereita kasaillessaan. Muutamankymmenen taalan nuppi näyttää hyvin kelpaavan sadan taalan varren jatkoksi.

    Nimetön

    Noniin. Tästähän kehkeytyi vallan mielenkiintoinen keskustelu, eli eipä hätää vasen pakki.

    Koska minun kuitenkin pitää uudet kepit hankkia, niin olen tulossa siihen päätökseen, että ostan käytetyn oversize -setin ja kehitän swingiäni kaikessa rauhassa talvella ja keväällä. Ainakin varmistan hyvät osumat kun ei tarvitse opetella pienen lavan henkimaailmaa 🙂

    Syksyllä kauden jälkeen teen tilannekatsauksen ja mahdollisesti hankin (valmiin) komponenttisetin riippuen siitä, miten pelitaitoni on kehittynyt.

    Pahin kuume meni siis jo ohi, ja järki astui peliin. Nämä taitavat olla saman kategorian tunneasioita, kuin esim. auton hankinta.

    Sinänsä mielenkiintoinen aihe – noin fundamentalistisesti, että mikä on tuotemerkin todellinen lisäarvo näissä rekkuloissa.

    Nimetön

    Vielä tuohon varsiasiaan. Sinänsä iloinen asia että pelitaitojen kehittyessä mailoista voi kustomoida itselleen sopivamman vartta vaihtamalla. Muut asiantuntijat allekirjoittanevat tämän?

    Se, mistä sen sopivan varren löytää, lieneekin ihan toinen juttu….

    No problem Vp, se mitä minä sinua tunnen, vaikutat ihan fiksulta.

    Mitä taas tulee vasempiin pakkeihin yleisesti muistuttaisin esim. Paolo Maldini, Roberto Carlos,… ym. ei aivan tyhmimmästä päästä, vai ?

    Jos palataan tuohon kirjoitukseesi raudoista, olen lähes kaikissa asioissa kanssasi samaa mieltä.

    Nykymailoissa tuntuma alkaa olla jo hyvä valetuissa kehäpainoisissakin esim. Ping, Callaway, etc..

    Esimerkkinä muistuttaisin tunnottomasta mailasta: Callawayn kuokka n. kymmenen vuoden takaa( jossa lavan yläosa on noin sentin levyinen) sekä varmasti iso kasa muita mailoja, joita en viitsi enkä voi luetella ( syystä, etten ole kovinkaan monia edes kokeillut).

    Tämä tuntumapuoli siis mielestäni on toisin kuin kirjoitit, muuten täyttä asiaa.

    Joten jatka ole hyvä.

    Lisäyksenä vielä: tarkoitit joko lätkää tai sikalaa, ok en tiedä mitä kaukaloissa tapahtuu, fudiksesta kylläkin jonkin verran.

    Vielä lisäyksenä käyppä testaamassa Macgregoin Vip… ihan vaan huviksesi.

    Mailojen kokoaminen on sinänsä mukavaa ja mielenkiintoista hommaa, jos sattuu pitämään näpräilystä ja nähdä omien pienten kätösten aikaansaannoksia ja vielä pelata niillä.

    Asiasta tullee piakkoin mielenkiintoista kerrottavaa, kunhan Parti saa aineiston kasaan, jossa Golfpisteen uusi pieni mailanrakennuskerho rakentaa mailoja itselleen.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 41)
Vastaa aiheeseen: Komponentti vai Brändi?

Etusivu Foorumit Yleistä Komponentti vai Brändi?