16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

Kokemuksia muilta mailta?

Etusivu Foorumit Yleistä Kokemuksia muilta mailta?

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Onko muilla kokemuksia muiden maiden golf-kulttuureista verrattuna suomalaiseen? Olen itse asunut vajaan vuoden täällä Frankfurtin seudulla, ja tänä kesänä eri kentillä pelaillessa olen saanut jonkun verran näkemystä paikalliseen golf-maailmaan. Vaikka Saksassa on pitkät golf-perinteet (ensimmäiset klubit perustettu 1800-luvun lopulla), ei golf ole mikään laajojen kansanpiirien laji. Täällä on vain 400.000 golffaria, eli suhteessa paljon vähemmän kuin Suomessa. Kenttiä on noin 650, joten tämä suhde on Suomea parempi. Se näkyy mm. siten, että monille varsinkin paremmille klubeille otetaan aikavarauksia vain viikonloppuisin, ja silloin vain jäsenille ja heidän seuralaisilleen. Greenfeet ovat samaa tasoa kuin Suomessa, hienommilla kentillä korkeammat: 35-85 euroa. Täällä on myös muuan erikoisuus, jota Suomessakin voisi harkita: klubittomien golffareiden yhdistys VcG. Monet klubit tosin eivät hyväksy VcG:n jäsenkorttia, mutta se on edullinen tapa päästä harrastukseen kiinni. Pelaaminen saksalaisten kanssa ei paljoa eroa suomalaistena kanssa pelaamisesta. Porukka on kohteliasta, ja esim. puttausjärjestyksestä ja honooreista pidetään tiukemmin kiinni kuin Suomessa. Toisaalta kaikkia sääntöjä ei aina noudateta yhtä pilkuntarkkaan kuin usein Suomessa.. Vaikka golfin suosio on täälläkin vahvassa kasvussa, pelaajien keski-ikä näyttäisi olevan korkeampi kuin Suomessa. Junnuja en ole juurikaan klubeilla nähnyt. Klubeihin liittyminen on usein melko kallista ja parempiin on tietysti pitkät odotuslistat. Kentät eivät ole osakepohjaisia, sen sijaan klubille maksetaan vuosittainen jäsenmaksu, joka on useimmiten useita tuhansia euroja. Eli jos työmatkalla Saksaan on luppoaikaa, täällä pääsee suht helposti golffaamaan, ja puitteet ovat mukavat. Lue lisää: http://www.golf.de/

    Euroopan kentiltä ei ole muualta kuin Espanjasta kokemuksia, mutta siellähän tunnelma ja kulttuuri on melkein sama, ehkä hieman vapautuneenpaa kuin kotona, suurin osa pelaajista onkin suomalaisia talvisesongin aikaan tietyissa paikoissa.

    Golf-kulttuuri USA:ssa onkin sitten toinen juttu(sikäli jos siinä maassa nyt kulttuuria on lainkaan). Siellä on tiukkoja omistuspohjaisia/jäsenmaksullisia klubeja, joihin ei pääse edes klubirakennuksen sisälle ilman seuran jäsentä saati sitten pelaamaan. Vaatetus ja käytös on myös tiukan etiketin ohjaamaa.

    Toinen ääripää tässä mahdollisuuksien maassa on nämä ns. public -kentät, joiden taso vaihtelee todella paljon. Siellä ei juuri golfetikettiä tunneta. Pelaamaan pääsee kuka tahansa ja mitään tasoitus- tai jäsenkortteja ei edes tunneta. jos vilauta suomalaista kortiasi Caddiemasterit nauravat sinut pihalle tai katsovat hölmistyneenä ja sanovat ettei tämä ole luottokortti eikä näin ollen kelpaa maksuvälineeksi. Ainoa sääntö, mitä olen nähnyt klubin ulkopuolella on softispiikkipakosta. Golfkansa pukeutuu mainituilla kentillä pääasiassa farkkuihin ja T-paitoihin, olen jopa nähnyt piikkikoroilla sipsuttelevan neidin viheriöllä. FORE-huuto näissä oloissa on tuntematon käsite, puhumattakaan mistään lyöntijärjestyksestä. Jengi kyllä pelaa kenttää oikeassa tee-järjestyksessä (yleensä). Palloja sataa sellaisistakin suunnasta, jossa ei pitäisi olla edes väylää…. no kokemus sinäänsä (pahempaa kuin Peuramaalla tai Kymen Golfissa). Parhaimmille Public-kentille Green Fee on noin 40-90 dollarin kieppeillä, halvemmat ovat noin 25 – 40 dollaria. Hyvä nyrkkisääntö USA:ssa pelaavalle – mitä kalliimpi kenttä sitä toden näköisemmin paremmin hoidettu ja pelaajat etikettitaitoisempia. Mutta urheilumieltä ja kokemuksia hakemaan myös rapakon taakse!

    Onkos kukaan käynyt vihreellä saarella ja jos on niin voisiko kertoa tämän maan golfista?

    Syksyllä 1997 vaihto-oppilaana saarella ja golfia pelasin kahdella kentällä. Pääsiassa Castletroy kentällä Limerickin yliopiston kupeessa. Porukka erittäin leppoisaa ja aina hyvällä tuulella. Juttua piisas ja koko ajan rento meininki. Muutaman kerran kutsuivat mukaan klubille pintille. Siellä oli klubikulttuuri kohdallaan. Ainoastaan sitä ihmettelin, että ne heput saattoivat vetää 2-4 tuoppia ja silti lähteä autolla ajamaan 🙂 Itse pääsin kävelemällä kentältä opiskelija-asunnolle, joten ei muutama pint haitannut. Mitenkähän tämän saman saisi siirrettyä tänne Suomeenkin.

    Nimetön

    ja tuoppi kokoa 0,568 litraa…ei niinkuin meillä täällä ^^

    Tuolla tilavuuskoollahan on nimikin. Vastoin muun euroopan käsityksiä tosin…

    Nimetön

    se on toi zapalin kirjottama pint…

    USA, Espanja ja Ruotsi ovat tuttuja. USA:ssa homma toimii kaikilla tasoilla – kenttiä on joka lähtöön ja kaikille pelaajille. Espanjassa (Katalonia) olen myös viihtynyt – kentät kivoja, etiketti kuten Suomessakin. Ruotsissa paikalliset pelaa jopa farkuissa hienoissakin paikoissa! (Hulda golfklubben 16.6.2003). Ilmapiiri kaikkialla hyvä, ei valittamista. Kuten ei Suomessakaan.

    LSL

    Skotlanti – Hieno paikka, loistavia kenttiä erinomainen vastaanotto vieraileville pelaajille. Vapautunut ilmapiiri, jonkalaista suomessa ei ole, eikä tule…vähäänaikaan. Klubeille jotka ovat ’members only’ pääsee pelaamaan, jos osaa mennä kohteliaasti kysymään. Etiketti on tarkka, mutta ei pilkun viilaamista, kuten valitettavasti niin usealla kentällä koti-Suomessa.

    Kukaan ei turhista nipota eikä aloittelevaa pelaajaa katsota kulmien alta vaan jokainen saa pelata itseään vastaan ja omalla tasolla. Toisille ei huomauteta hitaasta pelaamisesta jos se johtuu jostain muusta kuin pelaajan tahallisesta hitaudesta.

    Yksi huomion arvoinen seikka on se, että täällä en ole vielä kertaakaan pelannut kierrosta joka olisi täydelläkin kentällä kestänyt yli neljää tuntia! Sitä olen suuresti ihmetellyt monesti. Mikä on se syy? Kentän layout? Ilmapiiri? Säännöt, mutta nehän on samat? vai onko?

    Mielestäni täällä Skotlanissa osataan tulkita sääntöjä pelin sujumisen kannalta, kun ei olla pelaamassa virallista kilpailua. Harjoitus kierroksella ei tarvitse n*ssia pilkkua.

    Omien kokemusteni perusteella suosittelen kaikille Skotlantia, jos ei pelkää vaihtelevaa säätä. =)

    Olen nyt jonkin aikaa asunut USA:ssa, ja täytyy kyllä sanoa, että maa on golfin harrastamisen kannalta mitä mainioin. Itse käyn töissä NY:ssa ja asun hitusen Manhattanin ulkopuolella. Asuinpaikkani läheltä löytyy 15 mailin säteellä lähemmäs sata kenttää, joten valinnanvaraa riittää.

    Kuten aikaisemmat kirjoittajat kertoivat kenttiä löytyy laidasta laitaan. Halvimpia ovat nuo kunnalliset kentät (10 taalasta ylöspäin), joista minulla on vain hyvää sanottavaa. Kestävät vertailun suomalaisiin kenttiin. Ei mitään huippukenttiä, mutta hei 10$/rundi! Näillä klubeilla on kyllä ollut ihan tavalliset pukeutumissäännöt eli kauluspaita, ei farkkuja jne. Näillä kentillä näkee jos jonkunnäköistä palloniskijää… ainkaan vielä ei ole tullut osumia.

    Toinen ääripää ovat sitten nämä yksityiset kentät, jonne ei ole mitään asiaa muuta kuin kutsuttuna tai osakkaan vieraana, ja silloinkin pitää olla hyvin tarkka esim. pukeutumisesta (useasti pitkät housut vaaditaan, ja klubilla takki) Monella klubilla jäsenia ei ole kuin vähän toista sataa eli kentät rullannevat aika hyvin. Olen muutaman kerran saanut kunnian pelata näillä kentillä, ja upeaa on kyllä ollut. Kentät ovat todella hienoja ja hyväkuntoisia. Palvelu klubilla pelaa: auto parkkeerataan puolestasi ja mailat kannetaan valmiiksi kärryihin, mailat/kengät putsataan rundin jälkeen, rundin aikana henkilökunta käy aika ajoin kysymässä onko nälkä/jano.

    Tähän mennessä en ole törmännyt yhteenkään tiukkapipoiseen pelikaveriin ja juttua amerikkalaiseen tyyliin riittää. Händäri ei täällä ole läheskään samassa arvossa kuin Suomessa eikä sitä tosiaan missään edes kysellä. Honoreita ja puttausjärjestystä ei kovin tarkasti noudateta, vähän sinnepäin. Sääntöjä muutenkin noudatetaan vähemmän orjallisesti, silloin kun ei kisoissa pelata, kuin Suomessa eli pallon paikkaa joskus vähän parannellaan ja droppaillaan ei ihan niin sääntöjen mukaisesti. Mutta eipä tuo ole minua haitannut, pääasia että on hauskaa.

    Mukavaa on myös tarvikkeiden hinnat. Golfkaupoissa hinnat jotakuinkin yhtenevät esim. tgw.com tai edwinwattsin kanssa. No, onhan noita tultu osteltuakin (ehkä vähän liikaakin…).

    Yhteenvetona voi sanoa, että rentoa menoa ja halvalla pääsee jos haluaa. Yksityisklubilla pelaaminen taas maksaa ruokottomasti.

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
Vastaa aiheeseen: Kokemuksia muilta mailta?

Etusivu Foorumit Yleistä Kokemuksia muilta mailta?