Aihe: Kevyt osuma sweet spottiin, onko huono? - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista

Kevyt osuma sweet spottiin, onko huono?

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Kevyt osuma sweet spottiin, onko huono?

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #164878 Ilmoita asiaton viesti

  Tuosta ’painetta palloon’ -ketjusta tuli minulle harrastelijalle mieleen: Joskus kun osuu rautamailalla oikein hyvin sweet spottiin, osuma ei ole ’raskas’, vaan pikemminkin kevyen tuntuinen. Eikös tämäkin ole harrastelijalle hyvä lyönti? Plussat: + Menee suoraan + matka on oikein Miinus: – ei paljon spinniä (näin ainakin oma harrastelijan fiilis näistä osumista) Olen ymmärtänyt, että hyvät pelaajat pyrkivät osumaan palloon enemmän lavan alaosalla, eikä sweet spotilla, joka on ylempänä lavassa. Miksi näin? Onko tavoitteena esimerkiksi 1) pienempi duffin riski, kun on enemmän varaa lavan ja maan välissä osumahetkellä? 2) enemmän spinniä, kun lapa ’keinahtaa’ jos osumapiste on painopisteen alapuolella ja ’hieraisee’ palloon enemmän alakierrettä? Siis samaan tapaan kuin ’gear effect’ draiverilla sivusuunnassa kärkiosumasta (osuma sweet spotin ’ulkopuolella’) seuraa draw, paitsi että rautamailalla sama tapahtuu enemmän pystysuunnassa ja aiheuttaa alakierteen? ************’ Itselläni osumat raudoilla on usein vähän liian ohuita, siis ei divottia lainkaan. Saattaa johtua siitä, että olen viimeisten 2 v aikana lyönyt varmaan enemmän matolta kuin ruoholta; matolta lyöminen ehkä alitajuisesti ohjaa ohueen osumaan, koska mattoon osuminen tärähtää eikä tunnu mukavalta.

  #198739 Ilmoita asiaton viesti

  Itselläni osumat raudoilla on usein vähän liian ohuita, siis ei divottia lainkaan.
  Saattaa johtua siitä, että olen viimeisten 2 v aikana lyönyt varmaan enemmän matolta kuin ruoholta; matolta lyöminen ehkä alitajuisesti ohjaa ohueen osumaan, koska mattoon osuminen tärähtää eikä tunnu mukavalta.

  Itsellä sama juttu eli harvoin tulee divottia mikä ei ole huono asia. Monet ammattilaiset eivät lyö siten että divotti lähtee. Palloontulokulma on alaspäin suuntautuva isku osumahetkellä(ainakin ammattilaisilla) Esim monet lyövät r-5 noin 200 metriä ja ylikin erittäin löysän näköisellä tyylillä par-3 avauksissa. Sweetpottiin osuttaessa osuma käsissä on tosiaan pehmeämpi niin kuin kirjoitit. Tai kirjoitit kevyempi mutta sama asia. Itselläni oli ennen isoja divotteja muttei enään koska en yritä enään lyödä niinpaljonkuin lähtee tyylillä, lyöntipituudet ovat pienentyneet aikapaljon mutta pelaan paremmin kuin ennen ja erittäin harvoin tulee divotti(lähinnä santamailoilla tulee ja muilla ei).

  #198740 Ilmoita asiaton viesti

  Kuuma putteri kirjoitti: (1.3.2015 10:50:21)

  Itselläni osumat raudoilla on usein vähän liian ohuita, siis ei divottia lainkaan.
  Saattaa johtua siitä, että olen viimeisten 2 v aikana lyönyt varmaan enemmän matolta kuin ruoholta; matolta lyöminen ehkä alitajuisesti ohjaa ohueen osumaan, koska mattoon osuminen tärähtää eikä tunnu mukavalta.

  Jack Nicklaus löi etenkin harjoitellessaan ottamatta juuri lainkaan divottia. Hän kertoi näkemässäni haastattelussa tai omalla opetusvideollaan asiasta, että hän pystyy harjoittelemaan tunteja kenkälaatikon kokoiselta alueelta, kun ei ota divottia. Se, miten syvään kaivaa on osittain preferenssiasia, osittain swingitekniikka-asia. Myös kenttäolosuhteet vaikuttaa siihen, miten syvälle maan alle kannattaa pyrkiä swingaamaan.

  Riippumatta divotin syvyydestä palloon tulee reilusti spinniä, eikä osuma ole itse asiassa lainkaan ohut, vaikkei divottia lähdekään, jos osumageometria on muuten oikein.

  Etenkin aloittelevan harrastajan on vaikeaa swingata laskevalla mailan radalla perusajatuksen ollessa väärä. Luullaan, että pallo ei nouse ilmaan, jos sitä ei lyödä ylöspäin. Etenkin alkuvaiheessa pallon ilmaankauhomisen vähentämiseksi on järkevää pyrkiä aina ottamaan pieni lastu, mutta vasta palloon osumisen jälkeen.

  Mulle aina jotkut nillittää termistön käytöstä epäortodoxisesti. Mutta, jos ’kevyt osuma sweet spottiin’ tarkoitaa sitä, että rekyylintunne on olematon, niin silloin nimenomaan ON painetta pallossa eikä osuma ole ’raskas’, jota puolestaan käytetään myös samassa merkityksessä, kuin ’duffi’. Lähinnä ’hitting it heavy’ on proffien duffinomainen paksumpi osuminen, jossa lähtee liian iso lastu. Proffathan ei koskaan duffaa, niin pitää olla sopivampi ja spesifimpi termi duffinomaiselle lyönnille. Sen sijaan ’heavy hit’ on käsittääkseni tuo taitavamman pelaajan ’painava’ osuma, ei siis ’paksu’ eikä riippuvainen divotin suuruudesta.

  #198741 Ilmoita asiaton viesti

  Oikeastaan aloitusviestini oli liian monimutkaisesti kirjoitettu.

  Varsinainen kysymykseni on:

  1)
  Onko parempi yrittää rautamailoilla saada pallo osumaan lavan tekniseen sweet spottiin, vai alemmas lapaan?

  2)
  Jos on parempi yrittää osua alemmas lapaan (kuten jotkut täällä ovat kertoneet hyvien pelaajien tekevän), miksi näin?
  Onko syynä että sieltä saa paremmin spinniä, vai joku muu syy?

  *************************
  Oma golf on sillä (huonolla hcp 15) tasolla, että tärkeintä rautalyönneissä olisi saada pallo laskeutumaan edes lähelle sitä kohtaa johon on tarkoitus. Silloin harvoin kun osuu tarkasti sweet spottiin, oman kokemuksen mukaan tämä toteutuu hyvin. Valitettavasti näitä sattuu vain noin 2-5 kpl per kierros 🙁

  Tuollainen sweet spot -osuma tuntuu mun mielestä kevyeltä, johtuu varmaan suurelta osin siitä että silloin lapa ei ’väännä’ mihinkään suuntaan osumassa.

  #198742 Ilmoita asiaton viesti

  Oman kokemuksen mukaan kovia kopsuja/ohuita osumia tulee silloin kun heittää käsillä lavan palloon. Kun taas saa hyvän vedon, kädet menee edellä osumassa ja ääni on erilainen, niin pallo lähtee matalampaan kaareen ja siinä on enemmän spinniä.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Kevyt osuma sweet spottiin, onko huono?