-
JulkaisijaArtikkelit
-
Mitäpä mieltä olette näistä arkkinikkareista jotka meille sudenkuoppia suunnittelevat ja saavat hermomme riekaleiksi? Kuka on puhtaalla ilkeydellään onnistunut pilamaan muuten loistavasti sujuneen päiväsi ja kuka taas on saanut naamasi lähes pysyvään hymyyn? Itse olen mieltynyt Robert Trent Jonesin luomuksiin, hyvänä kakkosena tulee Ronald Fream. Molemmat herrat suunnittelevat todella kauniita kenttiä joissa draiverilla roiskimalla tuhoaa tuloksensa mutta raudoilla taitavasti pomputtelemalla voi tehdä kerrassaan (itseään) imartelevia tuloksia. Kosti Kurosta pidän kovasti yliarvostettuna – kaikki kentät samalla tavalla tylsiä. Mitäs mieltä olette kenttien muuttelusta jälkikäteen? Mielestäni on lähinnä typerää maksaa ns. maltaita jollekin maailman kuululle suunnittelijalle ja sitten muutaman vuoden päästä muutella omin päin kenttää helpommaksi tai muuten vaan jäsenistöä miellyttäväksi. En tiedä onko Fream nähnyt kenttäänsä Nordcenterissä muutosten jälkeen, mutta esim. 17 eroaa kovasti hänen alkuperäisestä näkemyksestään – mielestäni erittäin paljon huonompaan suuntaan.
Yleensä klubeilla amatöörivoimin tehdyt muutokset ovat tuoneet huonoja tuloksia. Esimerkkinä juuri tuo Nordcenterin Freamin 17. Ennenhän se oli par5 zigzag-dogleg ja sellaisenaan hyvä.
Fream on hyvä arkkitehti, mutta aloittelijan kauhistus. Pelasin viime viikolla Tunisiassa kolme Freamin kenttää ja kaikki olivat hyviä, mutta oli siellä yhtä hienoja/hurjia viritelmiä kuin Kerimäellä.
El Kantaouin Panorama kentällä pahin näkemäni rotkon ylitys: rauta-2 ja driveri riittivät keltaisilta vastatuuleen yli, mutta tuntui että vastareunalle oli tiiltä ainakin kaksisataa metriä.
Olen muuten laittanut kyselyn Links suunnittelijoille, että onko kukaan tehnyt Freamin kentiiä, mutta tällä en ole saanut vastauksia. RF:n kentät sopisivat hyvin myös PC golfiin, koska korkeuserot, kallistetut väylät, syvät bunkkerit ja villisti kallistelevat griinit tuovat ytyä myös PC-golfiin.
Minun mielestäni Fream on lähinnä poikamies kolmannessa polvessa. Jos henkilö ei itse pelaa golfia, mitä edellyutyksiä hänellä on suunnitella kenttiä.
Sama pätee vähän Kuroseenkin. Kyllä golf ja metsätalous ovat 2 eri asiaa.
Itse pidän eniten puistomaisemmista kentistä. Niitä on helppo visualisoida myös esteettisiä nautintoja varten.
Kenttäarkkitehtien paremmuudesta en tiedä, mutta
tuossa jälkimmäisessä olen samaa mieltä.
Seurani kentällä on näitä muutoksia tehty jo vuosikausia ja suunta on sama; helpommaksi vaan koko ajan. Johtokunnassa on varmaan laskettu jäsenten draivien keskimitat huomioiden hook/slice -taipumukset ja sen mukaan sitten levennetty väyliä tietyistä kohden 🙂
Ennemmin rahat kannattais käyttää kentän hoitotöihin (teepaikat, greenien hoito jne.)
Vähäisen kokemukseni vuoksi en osaa arvostella kenttäarkkitehteja, mutta haluan kuitenkin kommentoida paria juttua aikaisemmissa viesteissä.
En tiedä, onko Kuronen yliarvostettu, kun en oikeastaan tiedä, miten arvostettu hän on. Mutta olen pelannut hänen suunnittelemillaan kentillä Hyvinkäällä, Messilässä ja Nurmeksessa, enkä pidä niitä ollenkaan tylsinä. Vaatii aikamoista venymistä väittää, että Messilä ja Nurmes ovat samanlaisia. Minun mielestäni esim. Nurmeksen väylät 5 – 9 ovat todella onnistuneesti suunniteltuja ja kauniita. Mutta tässähän puhumme mielipiteistä.
Kenttien kehittäminen jäsenistöä miellyttäväksi lienee jäsenistön etu ja intressi. Vaikeuksia tuottaneekin se, että jäsenistöllä on varmaankin erilaisia mieltymyksiä. Niiden jalostaminen päätöksiksi onkin sitten varmaan yhdistydemokratiaa tai yrityshallintoa parhaimmillaan tai pahimmillaan. Itse en kuitenkaan oikein ymmärrä, mitä haittaa kenellekään on siitä, että väyliä vähän levennetään ja metsiä perataan. Meillä huonoilla se nopeuttaa peliä ja teille hyville sillä ei ole mitään merkitystä, koska pelaatte keskellä väylää.
Onkohan muuten kenttäarkkitehdeilla jonkinlaiset copyrightit kenttiinsä eli, voiko niitä mennä isommin muuttelemaan ilman heidän suostumustaan. Varmaankin voi, mutta voiko siinä enää sitten käyttää heidän nimiään, jotka joissain tapauksissa lienevät brandejä.
Joo, mielenkiintoinen pointti käsiteltäväksi mistä suunnasta tahansa.
Olen samaa mieltä, että suunnittelijan pitää pelata golfia edes jollakin tasolla.
Siksi olen sitä mieltä, että Suomessa on yksi aliarvostettu, mutta erinomainen golf-arkkitehti eli Reijo Louhimo.
Hän on tehnyt mm. Yyterin kentän, jossa palkitaan nimenomaan hyvät lyönnit. Miettikääpä esimerkiksi väyliä 2, 4, 6, 13, ja 16.
Mitä rohkeammin ja paremmin lyöt, sitä paremmassa paikassa olet seuraavaa lyöntiä ajatellen.
Huomaa, että mies on aloittanut golfin joskus vuonna 1942 ja miettinyt tekemisiään nimenomaan pelaajan kannalta.
Se, että osa bunkkereisat on niiden ’amatööri- ja klubi-tumpeloiden’ sijoittamia, on sitten eri juttu.
Samanlaista touhuilua on tehty myös Kalaforniassa.
Louhimon käsialaa on myös Virvik, mutta sieltähän loppuivat rahat kesken, joten Reijon vika ei ole ne lyöntimatot.
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)