Aihe: Käyttäytyminen golfkentällä.. - Golfpiste.com

10.9.–17.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[24][26]
KilpailuaSuomalaista

Käyttäytyminen golfkentällä..

Etusivu Foorumit Yleistä Käyttäytyminen golfkentällä..

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 72)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Avataan aihe tällekin koska sattuu olemaan varsin oleellinen asia harrastuksellemme.

    Nokia River Golfissa suljetaan keskiviikkona 21. elokuuta lähtöajat kokonaan kello 15:30–18:30 väliseksi ajaksi. Molempien kenttien ajanvaraus laitetaan kolmen tunnin ajaksi kiinni, jotta pelaajien kentälle aiheuttamat vauriot voidaan korjata.

    Eipä ole aikaisemmin tällaistakaan tullut tietoon. Linkki ja lisätietoja löytyy tämän sivuston uutisista.

    Joillekin tuntuu olevan liian vaikeaa korjaata jälkiään. Kentillä myös käyttäydytään aikaisempaa törkeämmin. Jopa greeneillä on lyöty irti divotteja..kysymys ei liene pallon lyömisestä vaan kenties turhautumisesta omaan epäonnistuneeseen puttiin tms.

    Nokia Riverissä koetetaan herätellä pelaajia noinkin konkreettisella keinolla. Mutta kohdistuukohan sekään ihan oikein?

    Mieluummin toivoisi itse tekijöiden joutuvan vastuuseen. Esim. kun henkilökunta havaitsee tällainen tapauksen niin..
    1. Jälkien aiheuttaminen ja korjaamattajättämisestä.
    – kyseisen pelaaja määrätään korjaamaan tekemänsä rike ja hänen osaltaan kierros keskeytetään. Pelaaja ohjataan pois kentältä. Jatkosta päätös tapauskohtaisesti.

    2. Tahallisesta kentän vaurioittamisesta.
    – muuten sama kuin 1. kohdassa nutta lisäksi palikielto (tapauskohtaisesti viikoksi, kuukaudeksi, loppukaudeksi, ikuisesti). Ilmoitus kotiseuraan jne.
    – törkeässä tapauksessa kentän tahallisesta vahingoittamisesta ilmoitetaan poliisille ja vaaditaan korvauksia vahingon aiheuttamasta haitasta ja korjaustöistä. (vastaavasti kuin kaupoissa näpistelyistä tai varkauksista)

    Jotain ”rotia” tällaiseen käytökseen tarvitaan, jos ollaan sitä mieltä ettei golfetikettiä ole enää nykyään tarpeen noudattaa.

    1. Tahaton vaaran aiheuttaminen
    * puhuttelu, huomautus tai varoitus (tilanteen vakavuudesta riippuen)

    2. Tahallinen vaaran aiheuttaminen
    * puhuttelu, huomautus tai varoitus asian vakavuudesta riippuen ja toistuessaan kaksi viikkoa pelikieltoa

    3. Kentän tahallinen vaurioittaminen
    * puhuttelu, huomautus tai varoitus asian vakavuudesta riippuen ja toistuessaan kaksi viikkoa pelikieltoa (ainakin viheriön osalta)
    mikäli vaurio on suuri, pelaaja joutuu korvaamaan aiheuttamansa vahingon

    4. Huono käytös (epäasiallinen käyttäytyminen kanssakilpailijoita tai kenttähenkilökuntaa kohtaan, häiritsevästi alkoholin vaikutuksen alaisena pelaaminen, omien pelijälkien säännönmukainen korjaamatta jättäminen, kentän roskaaminen jne.)
    * puhuttelu, huomautus tai varoitus ja toistuessaan pelikieltoa

    5. Hidas pelaaminen
    * Hitaampien pelaajien on annettava lupa ohitukseen viimeistään silloin, kun heidän edessään on vapaata väylän verran
    Ohitusta tarjottaessa on perässä tulevan ryhmän myös ohitettava, mikäli heidänkin perässään on lähettyvillä muita pelaajia. Näin voidaan ruuhkaantumista välttää.
    *Rangaistus: puhuttelu, huomautus tai varoitus ja pahimmissa tapauksissa kahden viikon pelikielto

    6. Pukeutumisohjeiden vastainen pukeutuminen
    * ei pääsyä kentälle (caddiemaster valvoo)

    7. Poisjäänti kilpailusta ilmoittamatta tai ilman syytä
    * kilpailumaksu peritään eikä pelaaja pääse pelaamaan ennen kuin maksu on suoritettu (caddiemaster valvoo)
    pelaaja joutuu myös kapteenin puhutteluun
    * toistuva poisjäänti ilmoittamatta tai ilman syytä aiheuttaa kilpailukiellon

    8. Lähtöajan tarkoitushakuinen täyteen varaaminen, vaikka lähtijöitä ei todellisuudessa olekaan riittävästi
    * suullinen huomautus (caddiemaster/toimitusjohtaja)
    * toistuessa kaksi viikkoa pelikieltoa

    9. Varattujen, mutta käyttämättä jäävien peliaikojen järjestelmällinen peruuttamatta jättäminen
    * kaksi viikkoa pelikieltoa. Ulkopuolisille lähetetään myös lasku (caddiemaster/toimitusjohtaja)

    10. Caddiemasterin lähtöryhmään kirjaamien pelaajien jättäminen pois ryhmästä
    * huomautus tai varoitus ja vakavammissa tapauksissa kaksi viikkoa pelikieltoa
    * on tärkeää, että jokainen pelaaja ilmoittautuu, koska hän samalla saa tietää myös sen, onko ryhmään tulossa muita pelaajia. Mikäli pelaaja ei ilmoittaudu, voidaan hänen ajanvarausmahdollisuutensa internetin kautta estää ja pahimmassa tapauksessa antaa kaksi viikkoa pelikieltoa (caddiemaster/toimitusjohtaja)

    11. Pelaaminen ilman green feetä
    * maksu peritään kaksinkertaisena (caddiemaster/toimitusjohtaja)
    * tieto kotiseuran kapteenille (caddiemaster/toimitusjohtaja)
    * määräaikainen pelikielto (caddiemaster/toimitusjohtaja)

    Yllämainitut etiketti-ohjeet rangaistusasteikkoineen Salo Golf:in sivuilla.

    Olen ollut vuosikausia satunnaisesti kotikentällämme valvojana, ja viime vuosina käyttäytyminen on muuttunut selvästi huonompaan suuntaan. Kentällä pidetään älämölöä, pelataan päihtyneenä, jätetään lyöntijäljet paikkaamatta, soitetaan musiikkia golfautoissa, ei välitetä hitaasta pelaamisesta yms. yms.
    Aika usein ei ystävällinen puhuttelu auta, vaan sama meno jatkuu heti kun silmä välttää.

    Varsinkin pe-la -iltojen jälkeen irtilyötyjä turpeita on paljon, pahimmillan 3-4 samasta paikasta. Se osoittaa täydellistä välinpitämättömyyttä muita pelaajia ja golfyhtiötä kohtaan.

    Minusta tämän asian parantaminen ei nyt saa jäädä seurojen tai golfyhtiön harteille, vaan Golfliiton on otettava tiukka linja, ja annettava kaikkia golfkenttiä kattava ohjeistus.

    Esim. lyöntijäljen paikkaamatta jättämisestä pitäisi tulla saman tien lähtö kentältä ja parin viikon pelikielto suomen kaikille kentille. Voi tietysti tuntua kovalta rangaistukselta, mutta on ihan varmaa, että jos ko. pelaaja joskus jättää jälkensä korjaamatta, niin hän tekee sitä varsin todennäköisesti toistuvasti.

    En vastusta uutta rennompaa linjaa pelaamisessa enkä halua entisiä typerän tiukkoja määräyksia takaisin, mutta kyllä joitakin lajin perinteitä pitäisi säilyttää. Niin taataan kaikkien pelaajien viihtyvyys.

    Green fee -pelaajalle voi kenttä tietenkin halutessaaan antaa määräaikaisen porttarin, mutta miten on osakkaiden laita? Onko esimerkiksi Salossa joskus joku osakas laitettu pelikieltoon? Onko se edes mahdollista?

    Enkä oikein kässää miten Golfliitto pystyisi asiaan puuttumaan, eihän sillä ole mtään tekemistä kenttien kanssa. Pikemminkin tuo kuuluisi SGKY:lle.

    No aivan sama kuka sen ohjeistuksen antaa, kunhan se on valtakunnallinen.
    Silloin yksittäinen kenttäyhtiö tai seura ei saa vittumaisen mainetta, kun se voi vedota koko maata koskevaan ohjeistukseen.

    Ja eikös se Golfliitto jakele sanktioita muistakin rikkomuksista.

    Saulus: ”Green fee -pelaajalle voi kenttä tietenkin halutessaaan antaa määräaikaisen porttarin, mutta miten on osakkaiden laita?”

    Tällaisen pelioikeuden käyttöön = pelaamiseen liittyvät ohjeet, määräykset sekä myös niiden rikkomisesta koituvat seuraukset voidaan/on hyvä osoittaa myös osakkaita koskeviksi.
    – joillain kenttäyhtiöillä ja seuroilla niitä onkin jo käytössä (kiitos tuosta Salon kentän esimerkistä)

    Varmemmaksi vakuudeksi seurojen (ry-pohjaiset) on syytä kirjata ne yhdistyksen sääntöihin.
    Osakeyhtiöt voivat yhtiökokouksessaan päättää asiasta ja sisällyttää/kirjata ne pelioikeusohjesääntöön.
    – tämä on aika selvä asia mutta ehkä kannattaa konsultoida osaavaa lakimiestä jotta kaikki oikeudelliset seikat tulee huomioitua.
    – sen lisäksi on tärkeä huomioida määräysten valvonnassa että määräykset (ja mahdolliset rangaistukset) koskee kaikkia pelaajia (niin osakkaita kuin muitakin, isäntiä ja renkejä).

    Erityisesti pisti silmään tuossa Nokia River’in jutussa että heidän kentillään on ollut useita tapauksia jolloin palloa on lyöty vaarallisesti kohden henkilökuntaa. Tällaisen teon osalta tulisi olla ns. ”nolla-toleranssi”. Tahallisen ja tietoisesti tehdyn rikkeen tulee johtaa aina ja välittömästi ko. pelaajan poistamiseen kentältä + pelikielto. Tämä ja muut vastaavat määräykset tulee olla kaikkien kentällä pelaavien tiedossa.
    – siinä on korostetusti kysymys työntekijän turvallisuudesta. Onnettomuustapauksessa kenttäyhtiö (ja toimiva johto) saattaa joutua siitä jopa oikeudelliseen vastuuseen.
    – toisekseen rikkomuksen sattuessa on aina todistaja (henkilökunnan edustaja) paikalla.

    TTL

    Nämä ikävät tapaukset kertovat ikävästi siitä, miten yhteiskunnassamme kasvaa välinpitämättömyys yhteisesti sovittuja sääntöjä kohtaan. Tämä näkyy esimerkiksi liikenteessä ja myös golfkentillä.

    Gloffare:

    Osakepohjaisilla kentillä yhtiöjärjestyksessä osoitetaan osakkaalle oikeus pelata oman osakkeensa pelioikeudella. On aika vaikeata nähdä, että yhtiön hallitus voisi yksipuolisella päätöksellään riistää osakkaalta tuon oikeuden ilman, että yhtiöjärjestyksessä on annettu selkeät raamit sellaiselle toimenpiteelle. Siksi kysyinkin onko Salossa koskaan annettu pelikieltoa osakkaalle. Olisi mukava tietää, ja ennen kaikkea jos sellaista on annettu, onko osakas niellyt pelikiellon nikottelematta. Olisi tosin aika outoa, jos osakas lähtisi terrorisoimaan niinsanotusti omaa kenttäänsä ja muita osakkaita.

    Kerran juttelin erään seuran kapteenin kanssa tällaisesta pelikiellosta ja hän myönsi suoraan, ettei sellainen kestäisi juridista tarkastelua, ainakaan sillä kentällä. Joitain muitakin sanktioita on vuosien varrella eri kentillä yritetty istuttaa erilaisista laiminlyönneistä, mutta ne on vähin äänin vedetty pois. Syitä voi jokainen tietenkin arvailla, itse näkisin juridiset esteet suurimpana syynä, ehkä jopa ainoana.

    Onko kellään ensi käden tietoa annetuista pelikielloista taikka porttareista, ihan kenen tahansa?

    Syyllisten löytäminen ja tuomioiden jakaminen voi olla vaikeaa puuhaa. Itselle kävi muutama vuosi sitten näin: kahdelle greenille ilmestyi pahat ja rumat lyöntien jäljet, divotti irti. Edellämme meni palvelupäällikkö joka ei huomannut näitä ja takana engelsmannit huomasivat. Me emme myöskään huomanneet. Syyttävä sormi osoitti siis meihin. Mutta kaverini ei hermostu ikinä peliinsä eikä taida edes laskea lyöntejään. Me emme kisaa edes pullakahvista ja minä kisaan vain itseni kanssa.Ikinä en hakkasi greeniä mailalla epäonnistuneen putin jälkeen. Korjailen usein alastulojälkiä enemmän kuin omani, ei se minua haittaa. Ainakin toinen greeneistä oli sellaisessa paikassa että avaus muualta voisi lipsahtaa sinne ja divotti olisi voitu lyödä raudalla sinne tulevien ryhmien välissä.

    Tuo ei kai selvinnyt koskaan, salapoliisityötä olisi tarvinnut. Tai kamerat. Rangaistus meille olisi ollut väärin. Sormi ei tosin vakavasti osoittanut meihin, sanaa uskottiin, mutta harmitti silti. Myös se että joku hakkaa kentästä pinnan rikki.

    Juuri eilen Talman par 3 -kentän rangella ollessani kuului lähipelialueelta kovaääninen karjahdus: ”HUUTAKAA FORE”

    Ysiväylän lähestyminen meni nuorisoporukalla pitkäksi ja päätyi lähipelialueelle. Minkäänlaista varoitusta tästä en kuullut annettavan joten annettu palaute oli ihan asiallista. Näillä harjoituskentilläkin voisi valvojat pyöriä minkä kerkeävät (voi toki että käyvätkin mutta ei ole koskaan omaan silmään sattunut harjoitellessa) sillä uskoisin että siellä opittu hälläväliä-asenne kulkeutuu myös näille ”oikeille” kentille muiden riesaksi.

    Kuten muut vastaavat niin golftoimintaa harjoittavat seurat(=Rekisteröity yhdistys) ja osakeyhtiöt toimivat viimekädessä laissa mainituilla edellytyksillä (Yhdistyslaki ja Oy-laki) sekä omien sääntöjensä pohjalta.
    Jäsenillä ja oy:ssä osakkailla on sekä oikeuksia että velvollisuuksia. Ne on mainittu ja kirjattu sääntöihin. Yleensä ainakin jäsenten/osakkaiden maksuvelvoitteet on hyvin tarkasti määriteltyinä.

    Jos kentällä alkaa ilmaantua häiriköintiä, kenttään kohdistuvaa ilkivaltaa, suorituspaikkojen rikkomista tai henkilökuntaan sekä muihin pelaajiin kohdistuvia tahallisia rikkomuksia/rikollisuutta jne. sellaiseen voi olla syytä puuttua myös seuran/yhtiön toimesta.

    Ulkopuolisten gf-pelaajien aiheuttamaan häiriköintiin ja ilkivaltaan on helppo puuttua. Pelikielto ja korvaukset aiheutetuista vahingoista lienee riittävä ja tehokas keino.

    Mutta jos nähdään tarpeelliseksi kohdistaa valvontaa ja mahdollisia seuraamuksia myös seuran/yhtiön omiin jäseniin, siihen on hyvä varautua jo säännöillä. Vähintäänkin niin että kentän säännöissä mainitaan kentällä pelaavien velvollisuuksista sekä niiden noudattamatta jättämisestä aiheutuvista seuraamuksista. Sääntöihin tarvittavista muutoksista/lisäyksistä voidaan päättää kentän vuosi-/yhtiökokouksessa (oy:n säännöt=yhtiöjärjestys).

    ”PokiTuuppari” lainasi jo tuolla aikaisemmin Salon Golfkentän järjestyssäännöt. Niistä voi ottaa esimerkkiä.
    – Salon kenttä lienee hallinnoltaan ry-pohjainen..

    Salon Golfkeskus on osakeyhtio. Yhtiojarjestys on jemmattu hyvin eika sita loytynyt. Tuo lista sanktioistakin loytyy kilpailuosiosta, ja se viittaa yhdistyksen omiin juttuihin.

    On yksi asia toivoa etta rangaistukset sisaltyisivat yhtiojarjestykseen ja ihan toinen juttu onko ne sinne jo sisallytetty.

    Ei ole yhtiöjärjestystä jemmattu, löytyy netistä esim. Suomen Asiakastieto/Salon Golfkeskus Oy.

    Osakeyhtiökentillä pelioikeuden käyttöön liittyvä ohjeistus on usein sisällytetty ns. pelioikeusohjesääntöön (nimitys voi vaihdella kenttäkohtaisesti) jossa pelaajia koskevien velvoitteiden sekä sääntöjen ohella annetaan toimivaltuudet kentän nimetylle johdolle (toimari, hallituksen jäsenet, valvojilla, cädärille ym.). Kun pelioikeusohjesääntö on kaikkien nähtävillä se lienee riittävä oikeudellinen tausta sille että voidaan määrätä ko. säännössä määriteltyjä seuraamuksia tahallisiin, toistuviin ja törkeisiin väärinkäytöksiin syyllistyneille pelaajille. Olivatpa sääntöjä rikkoneet gf-pelaajia, kenttäyhtiön osakkaita tai muuten pelioikeutettuja jne.

    Harvoin tällaisia seuraamuksia joudutaan määräämään. Mutta on kuitenkin hyvä että kaikilla pelaajilla on tiedossa miten kentillä tulee käyttäytyä ja senkin että väärinkäytöksistä koituu seuraamuksia asianomaisille.

    Ehkä tämä on parempi keino kuin se että kaikkien pelaaminen estyy kentälle aiheutettujen vaurioiden vuoksi, kuten tapahtui Nokialla. Toki sielläkin lienee kysymys siitä että pelaajia haluttiin ”herätellä” ymmärtämään riittävällä vakavuudella kentän kunnon ja pelattavuuden vuoksi välttämättömät rutiinit, divottien takaisin asettaminen, bunkkereiden haravointi, pallonjälkien korjaaminen greeneillä yms. Lisäksi Nokialla haluttiin tähdentää myös turvallisuutta ja puuttua täysin törkeään ja tahalliseen greenien turmelemiseen.

    99 %:lle pelaajista kysymys on itsestään selvästä asiasta. Valitettavasti yhteiset säännöt eivät näytä kelpaavan sille 1 %:ille tai muillekaan roadman’eille.

    pirdie kirjoitti tähän tapaan: ”Ei ole yhtiöjärjestystä jemmattu, löytyy netistä kun viitsii/osaa hakea. Esim. Suomen Asiakastieto Oy”

    Kiitos vinkistä, enpä olisi tuolta osannut hakea. Hölmöyksissäni yritin Salon Golfkeskuksen sivuilta (luontevin paikka) ja googlen kautta (usein aika toimiva). Siis ”viitsin” kyllä hakea, mutta enpä ”osannut”.

    Muutaman vuoden tätä forumia sivusta seuranneena en ole yllättynyt kyseisen nimimerkin tölväisystä. Golfkentällä niin tuttu kohteliaisuus ei tunnu siirtyneen sieltä tänne.

    EDIT: Salon Golfkeskuksen yhtiöjärjestys näyttäisi löytyvän tuolta Suomen Asiakastieto Oy:n sivuilta, mutta se on maksullinen. Asia ei kiinnosta niin paljon, että laittaisin rahaa likoon.

    Gloffare kirjoitti näin:

    ”Osakeyhtiökentillä pelioikeuden käyttöön liittyvä ohjeistus on usein sisällytetty ns. pelioikeusohjesääntöön (nimitys voi vaihdella kenttäkohtaisesti) jossa pelaajia koskevien velvoitteiden sekä sääntöjen ohella annetaan toimivaltuudet kentän nimetylle johdolle (toimari, hallituksen jäsenet, valvojilla, cädärille ym.). Kun pelioikeusohjesääntö on kaikkien nähtävillä se lienee riittävä oikeudellinen tausta sille että voidaan määrätä ko. säännössä määriteltyjä seuraamuksia tahallisiin, toistuviin ja törkeisiin väärinkäytöksiin syyllistyneille pelaajille. Olivatpa sääntöjä rikkoneet gf-pelaajia, kenttäyhtiön osakkaita tai muuten pelioikeutettuja jne.”

    Joidenkin golfkenttäyhtiöiden yhtiöjärjestyksessä annetaan hallitukselle valta laatia moisia ohjesääntöjä ja silloin hallituksen päätös on juridisesti pitävä. Jos tällaista valtaa ei yhtiöjärjestyksessä ole hallitukselle annettu, on moiset ohjesäännöt hyväksytettävä yhtiökokouksella. Pelkkä ”kaikkien nähtävillä” ei ole alkuunkaan riittävä tae juridisesta pätevyydestä, kyllä siellä takana on oltava laillinen peruste ohjesäännön laatimiselle ynnä myös sen sisällölle.

    ”99 %:lle pelaajista kysymys on itsestään selvästä asiasta. Valitettavasti yhteiset säännöt eivät näytä kelpaavan sille 1 %:ille tai muillekaan roadman’eille.”

    Tästä olemme gloffaren kanssa ehdottoman samaa mieltä. Ikävää, että tuon 1%:n takia pitää lukea kaikenmaailman hölmöilyistä ja kokea lieveilmiön seuraukset myös itse pelaamillaan kentillä. Se on kuitenkin sanottava, että jälkiään huonosti korjaavien pelaajien osuus on valitettavasti jopa kymmeniä prosentteja eikä vaatimaton yksi. Siihen pitäisi saada muutos.

    Saulus: ”. Pelkkä ”kaikkien nähtävillä” ei ole alkuunkaan riittävä tae juridisesta pätevyydestä, kyllä siellä takana on oltava laillinen peruste ohjesäännön laatimiselle ynnä myös sen sisällölle.”

    Juuri näin.. Jollei Yhtiössä ole jo aikaisemmin tehty päätöksiä asiasta niin yhtiöjärjestykseen tehtävä lisäys/muutos esitys pitää tuoda yhtiökokouksessa päätettäväksi. Päätöksen jälkeen siitä on tiedotettava pelaajille. Lisäksi em. säännöt on syytä olla sopivassa paikassa pysyvästi pelaajien nähtävillä.

    Asioiden päättäminen yhtiökokouksessa edellyttää tiettyjen Oy-laissa mainittujen muodollisuuksien huomioimista. (kokouskutsujen asialistoista alkaen jne.)
    – tällaisen kaikkia pelaajia koskevan peliohje-/järjestysasian lisääminen yhtiöjärjestykseen on normaalia yhtiön hallintoa.
    – nämä osataan kyllä huomioida jokaisessa golfyhtiössä.
    – samat menettelyt sääntöjen osalta koskee myös seurojen hallinnoimia kenttiä.

    Silti saattaa olla aiheellista konsultoida osaavaa lakimiestä. Hän osannee tarkistaa/varmistaa ettei yhtiöjärjestyksen kirjauksiin pääse pujahtamaan mitään kohtuuttomuuksia tai muita virheellisyyksiä jne.

    P.S.
    Jo muutamaan kertaan mainitut Salon kentän peliohjeet/säännöt näyttivät varsin asiallisilta.

    Pidän kyllä epäilyttävänä järjestelyä, jossa hallituksella on oikeus laatia pelioikeussääntö, ja jos sillä perusteella evättäisiin osakkaalta yhtiöjärjestyksen antama oikeus hyödyntää pelioikeuttaan.

    Intressi on kuitenkin sen verran pieni, että normaalisti puhuttelu riittää eikä kenelläkään ole järkeä mennä käräjille. Golf ry voi toki evätä osallistumisoikeuden ry:n järjestämiin kilpailuihin, mutta sillä ei ole sananvaltaa osakkaiden peliaikojen varausoikeuteen,

    Mitä tulee Golfliiton mahdollisuuteen puuttua tilanteeseen muutoin kuin suosituksilla, lienee aika vähäiset. Liitto voi toki antaa pelikieltoja omiin kilpailuihinsa (tourit yms), mutta golfkenttien osakkaiden/jäsenten pelaamiseen sillä ei ole tietenkään toimivaltaa.

    Pidän kyllä epäilyttävänä järjestelyä, jossa hallituksella on oikeus laatia pelioikeussääntö, ja jos sillä perusteella evättäisiin osakkaalta yhtiöjärjestyksen antama oikeus hyödyntää pelioikeuttaan.

    Pelioikeuden jäädyttäminen määräajaksi (esim. 2 viikoksi) voisi olla hyvinkin mahdollista varsinkin kun tällainen mahdollisuus olisi leivottuna yhtiöjärjestykseen. Mitä osakkeenomistajia syrjivää siinä on jos öykkärit laitetaan tasapuolisesti kuriin pelioikeussäännön kautta?

    Taloyhtiössä asunto-osake voidaan ottaa haltuun esimerkiksi häiritsevän elämän takia jopa kolmeksi vuodeksi yhtiökokouksen päätöksellä. Kyllä keinoja löytyy mutta valitettavasti aina löytyy myös jarrumiehiä.

    Tässä ChatGPT:n vastaus aiheesta. Saa haastaa jos löytyy juridista osaamista.

    Golfosakkeen omistaja saa yleensä pelioikeuden golfkentälle, mutta tämä oikeus ei ole ehdoton. Jos osakas ei noudata golfseuran sääntöjä tai ohjesääntöjä, kuten turmelee kenttää tai rikkoo muita yhteisiä sääntöjä, seuralla voi olla perusteita evätä tai rajoittaa hänen pelioikeuttaan.

    ### Mahdolliset perusteet pelioikeuden eväämiselle:

    1. **Golfseuran säännöt ja ohjesäännöt**: Useimmilla golfseuroilla on kirjalliset säännöt ja ohjesäännöt, jotka koskevat kaikkia jäseniä ja osakkaita. Näissä säännöissä voi olla maininta siitä, että vakava sääntöjen rikkominen tai kentän vahingoittaminen voi johtaa pelioikeuden eväämiseen joko väliaikaisesti tai pysyvästi.

    2. **Rangaistukset ja kurinpitomenettelyt**: Monet golfseurat ovat sisällyttäneet sääntöihinsä erilaisia rangaistuksia, jotka voivat vaihdella varoituksista pelioikeuden rajoittamiseen tai eväämiseen. Rangaistukset voivat perustua esimerkiksi kurinpitolautakunnan päätökseen.

    3. **Osakassopimukset**: Joissakin tapauksissa golfosakkeeseen voi liittyä osakassopimus, jossa määritellään tarkemmin osakkaan velvollisuudet ja oikeudet. Jos osakassopimuksessa on maininta pelioikeuden menettämisestä sääntörikkomusten vuoksi, seuralla on vahvempi peruste toimia.

    4. **Yleinen oikeusperiaate**: Vaikka osake antaa omistajalle oikeuden käyttää kenttää, tämän oikeuden käyttöä voidaan rajoittaa, jos toiminta on vastoin seuran sääntöjä tai haittaa merkittävästi muita pelaajia tai kentän ylläpitoa.

    ### Käytännön toiminta:
    Jos osakas rikkoo sääntöjä, seuran tulee ensin yleensä varoittaa häntä kirjallisesti. Jos rikkomukset jatkuvat tai ovat vakavia, seura voi ryhtyä toimenpiteisiin, jotka voivat johtaa pelioikeuden eväämiseen tietyksi ajaksi tai jopa pysyvästi, riippuen sääntöjen vakavuudesta ja rikkomuksen luonteesta.

    On tärkeää, että seura toimii johdonmukaisesti ja oikeudenmukaisesti, jotta päätöksistä ei synny kiistoja tai oikeustoimia. Mahdollisissa riitatilanteissa voi olla tarpeen tarkistaa myös paikallinen lainsäädäntö ja konsultoida juridista asiantuntijaa.

    Voisi ja voisi.. mutta epäilen kyllä ettei osakas vahingoittaisi omaisuuttaan, tai edes säännöllinen vuokralainen. Ongelma ei poistu näitä rangaisemalla.

    En kyllä tiedä ketä häiriköt ovat. Itse pelaan aikaisin aamulla joten ei näy eikä haittaa.

    Putti-Possu: ”Pidän kyllä epäilyttävänä järjestelyä, jossa hallituksella on oikeus laatia pelioikeussääntö, ja jos sillä perusteella evättäisiin osakkaalta yhtiöjärjestyksen antama oikeus hyödyntää pelioikeuttaan.”

    Kun asioista on oikealla tavalla päätetty ja toimittu niin yhtiöjärjestyksessä voi olla määräykset sekä…
    A) Pelioikeusohjesäännöt, jotka velvoittaa yhtäläisellä tavalla kaikkia pelaajia. Ohjaa pelaamista ja mahdollisista rikkeistä on erilaisia seuraamuksia. Nämä voivat koskea esim. peliajan varausta, turvallista pelaamista, määräyksiä erilaisia rikkomuksista jne.

    …että myös..

    B) Oikeus hyödyntää pelioikeutta. Toki tähänkin liittyy erilaisia velvoitteita. Ennen kaikkea vastikemaksut jne.

    Mielestäni tässä ei ole mitään epäilyttävää.

    Paljon suurempi ongelma syntyy siinä että esim. normaali pelaaminen estyy kaikilta 1500:lta osakkaalta koska kentän greenejä sekä peliväyliä ym. ym. on turmeltu. Jopa siinä määrin ettei niiden korjaaminen onnistu muuten kuin sulkemalla koko kenttä. Lisäksi kentän hoitajia kohti on toistuvasti lyöty palloja vaarallisella tavalla.
    Tämä kentän sulkeminen em. syistä tapahtui Nokia Riverin kentällä viime viikolla.
    – toki sillä haluttiin (ilmeisesti) herätellä pelaajien vastuuta omista tekemisistään.
    – mielestäni kenttäyhtiöllä on oikeus ja jopa velvollisuus puuttua tahallisiin ja törkeisiin väärinkäytöksiin.

    Sitä en osaa sanoa oliko joku osakkeenomistaja kentän sulkemisesta huolimatta pelaamassa. Siis käyttämässä yhtiöjärjestyksessä mainittua pelioikeuttaan?

    ChatGPT:n tekstissä menevät sujuvasti sekaisin niin jäsenet ja osakkaat kuin yhtiö ja seurakin. Niinpä moiseen keinoälyn luomaan tekstiin ei parhaalla tahdollakaan voi suhtautua kuin pienellä huvittuneisuudella.

    Se on varmaan saanut oppinsa tältä foorumilta 😂😂😂 Jos muutat seuran yhtiöksi niin missä kohdassa huvittuneisuus jatkuu…?

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 72)
Vastaa aiheeseen: Käyttäytyminen golfkentällä..

Etusivu Foorumit Yleistä Käyttäytyminen golfkentällä..