Aihe: Junioriasiaa - Golfpiste.com

7.1.–14.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][0]
KilpailuaSuomalaista

Junioriasiaa

Etusivu Foorumit Yleistä Junioriasiaa

Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Tällä keskustelun avauksella ei tällä palstalla varmasti ystäviä saa: Parissa ketjussa täällä tunnutaan suhtautuvan uusiin pelaajiin samalla lämmöllä kuin mitä Suti Aittoniemi tuntee maahanmuuttajia kohtaan. Itsekin pelaan todella ruuhkaisella kentällä (Ringside), joten ymmärrän huolen peliaikojen saatavuudesta ja hitaasta pelistä täydellä kentällä. Silti haluan nostaa esille huoleni juniorien saamisesta golfin pariin. Siihen minulla on kaksi syytä: 1. Tyttäreni on 11 ja haluaisin saada hänet tutustumaan lajiin. 2. Eka suomalainen Major-voittaja syntyy paljon laajemmasta juniorimassasta kuin mitä Suomessa nyt pelaa. Nyt kun motiivini ovat selvillä voimme siirtyä itse asiaan. Mielestäni golfseurat tekevät tällä hetkellä arvokasta ja ahkeraa työtä juniorien kanssa niillä resurseilla mitä niillä on käytössä. Ongelmaksi näen uusien junioreiden saamisen lajin pariin. Yksi ongelma on raha. Tyttäreni jäsenyys ja pelimaksu ensi kaudeksi olisi noin 450 euroa. Viime kesänä varusteisiin ja green cardiin meni jo pitkä penni. (Tässä ei yhtään helpottanut parin golf-etiketin mukaisen vaateparren hankkiminen). Minä olen valmis satsaamaan tämän summan rahaa hänen harrastukseensa, koska tiedän kuinka hieno tämä laji on. Ajatelkaapa tilannetta niissä perheissä, joissa vanhemmat eivät pelaa ja jälkikasvu ehdottaa moisia panostuksia. Ja huomatkaa: kaikki tämä ennenkuin napero pääsee lyömään ensimmäistäkään lyöntiä kentällä. Tuloksena voi parin eka kieroksen jälkeen siirtyminen seuraavaan harrastukseen pariin. Aika kallis kokeilu. Toinen ongelma on harjoittelupaikan puute (ainakin pääkaupunkiseudulla). Vaatii aikamoista siviilirohkeutta lähteä pelaamaan (=tökkimään) lapsen kanssa ruuhkaiselle kentälle kun yleinen mielipide (minä itse siinä mukana) vaatii ampumista saunan takana kaikille niille jotka eivät pysty pelaamaan kierrosta neljän ryhmässä alle kolmen ja puolen tunnin. Missä voisi harjoitella pelinomaisesti ennen oikealle kentälle siirtymistä? Par-3 kentät on tehty selkeästi aikuisille ja niissä tiiauspaikan ja viheriön väli on yleensä sellaista perunapeltoa, ettei siitä voi lapsi kunnolla lyödä, eikä lapsi jaksa rangella/lähpelialueella hakata palloja loputtomiin ilman oikeaa pelaamista. Siis: Mielipiteitä, ilkkumisia, vinkkejä ja teilaamisia perinteemme mukaisesti. Olkaa hyvää, areena on teidän.

    Puhut Parti asiaa! Noi pienet kasvatuskentät on juuri sitä mitä golfiin tarvittaisiin. Paloheinän kokoiselle tai pienemällekin pläntille saisi hyviä par3 kenttiä. Keinonurmi griinit ja lyöntipaikat. Jos ei ruoho kasva ’väylillä’, niin jotkut siirreltävät lyöntimatot pelaajille mukaan. Turvallisuus pitää tietysti ottaa huomioon, eli lyöntisektoreiden suunnittelu ja turvaverkot tms.

    Siellä sen pelitaidon voi opetella motivoivassa ympäristössä ja siirtyminen oikeille kentille on paljon helpompaa. Kaupungilta vaan puistonlaitoja vuokralle ja innokkaat yrittäjät pyörittämään kenttiä.

    Ei junnut hidasta oikealla 9-18 reikäisellä kentällä pelaamista juuri ollenkaan, mielestäni. Pienimmätkin junnut pysyvät tahdissa mukana jos vanhemmat valvovat sen verran että pallo nostetaan ylös jos esim. ei tule bogipisteitä väylältä. Näin se ei harmita itse junnuakaan kun selittää bogipiste systeemin periaatteet. Junnu voi silti kokeilla tasotuskierroksia ja tiputtaa tasotusta. Sittenkun kehittyy niin voi alkaa pelata ihan lyöntipeliä yms.

    MUISTAKAA! Ettei ne kentät jumitu junnuista vaan niistä porvari papoista!!!

    Ei niitä ruuhkia tulisi, jos muistettaisiin nostaa se pallo taskuun, kun bogypisteitä ei enää tule. Toinen hyvä keino on jättää se turha pallon etsiminen sieltä metsiköstä vähemmälle. Varapallon käyttö heti, kun vähänkin epäilee palon kadonneen. Ei niitä kadonneita palloja kannata surra. Tehtaat tekee uusia ja ne ei ole edes kalliita.

    Hyvä avaus parti. Junioireissa on nimenomaan suomalaisen huippugolfin tulevaisuus. Itse nyt komikymppisenä pelaan kolmatta vuotta golfia, ja vaikka kuinka haluaisin, minusta ei enää tule kansainvälistä huippua.

    Lapsi sen sijaan saadessaan asiantuntevaa ohjausta ja edelleen myöhemmin ammattitaitoista valmennusta (ei siis mitään ’musta tuntuu, että sen pitäisi mennä näin, kai…) kehittyy uskomattoman nopeasti. Kuvitelkaa 10-vuotias lapsi, jonka swingin peruselementit ovat kunnossa. Mikä onkaan hänen pelitasonsa kahdenkymmenen vuoden kuluttua?

    Kentillä taaplaa mielestään lajin ehdottomat asiantuntijat ja taitajat isoine egoineen pelaten tasoituksella 10 – 15. Kaikki muu on luönnissä teknisesti kunnossa lukuunottamatta molempien jalkojen 20 sentin liikkumista osumahetkellä taaksepäin ja pallon lentorataa vartalon ja jalkojen osoittamasta kohdelinjasta 45 astetta vasempaan. Heissä ei ole golfin tulevaisuus. Kun tällaiseen peliseuraan sitten saapuu 12-vuotias ’aloittelija’, joka lyö lapsen rennolla ja kiihtyvällä swingillä, alkaa aikamiesten naamat vääntyä mutrulle. Alkaa mussutus säännöistä ja etiketistä – pelillisesti kun ei enää pärjätä.

    Lapsille tulisi mielestäni luoda mahdollisimman helpot olosuhteet aloittaa jalo golfharrastus. Jos lahjakkaan lapsen harrastus tökkää taloudellisiin asioihin, on jokin pahasti pielessä. Vai olisiko sittenkin niin, että vain nettovuosituloiltaan +50000 euroa tienaavien vanhempien lapset ovat niitä lahjakkaita golfaajia? (Aivan kuten 1980-luvun alussa oli laita tenniksen parissa). Siinäpä purtavaa kasvatustieteilijöille.

    ts

    Hyvillä linjoilla kaikki kirjoittajat.

    Olisiko kuitenkin parempi pelata tiiaten vaikka 100m:n laatalle, jotta reikään pelaaminen tulisi tutummaksi. Pallon nostaminen alkuvaiheissa pistebogisysteemillä taitaa tulla enemmän tavaksi kuin poikkeukseksi.

    oon seurannu tätä keskustelua nyt jonkin aikaa ja halusin nyt kertoa oman mielipiteeni tästä asiasta joka koskee myös minua.

    jos valitetaan hitaasta pelaamisesta ni heti syytetään juniori pelaajia(meidän klubilla nuorimmat 8-vuotiaita) ja saadaan sitten valituksia. mutta jos aikuiset pelaajat pelaavat hitaasti ni ei siihen kiinnitetä hirveästi HUOMIOTA! vaikka oikeasti ne vVANHAT’aina klubilla olevat’PAPAT ovat hitaimpia pelaajia ’poikkeuksia tosin löytyy’ mutta ei siihen kiinnitetä huomiota, koska ne hän sitä rahaa klubille tuovat.

    itsekin ruuhkaisella pääkaupunkin kentällä pelaan,jossa papat yrittävät estää junioreiden pelaamisen kentällä vedoten ruuhkaantuvaan kenttään,mutta itselläni ku kesällä on kesäloma koulusta ni pelaan aina päivisin 12-16-00 lähtö niin tilaa on aina ollu, oikeastaan on ollu pulaa pelikavereista kun kenttä on ihan tyhjänä!

    Yritetääs vähän reivata tämän keskustelun suuntaa ettei menisi ohi alkuperäisen asian:

    Ei kai kukaan tosissaan väitä että junnupelaajat hidastaisivat pelaamista? tai seniorit? Yritetään nyt olla vähän fiksumpia ja jätetään ikärasismi joillekin tyhmemmille.

    Se mitä yritin alkuperäisessä viestissä sanoa hitaasta pelaamisesta ei liity nuoruuteen eikä vanhuuten vaan siihen, että kenen tahansa ensimmäiset kierrokset tuppaavat olemaan vähän hakemista ja eteneminen ei ole niin rivakkaa kuin rutinoituneilla pelaajilla. Kun kyseessä on pieni tyttö niin asia vielä korostuu, koska onnistuneetkin lyönnit ovat melko lyhyitä.

    Pyydän: ei keskustelua eri ikäisten pelinopeudesta vaan siitä halutaanko golf Suomessa pitää sellaisena kun se nyt on. Keskimääräinen ikä ekalla golfkierroksella on korkeampi kuin neitsyyden menettämisellä.

    Onko nykyinen tilanne ok vai pitäisikö junnujen kokeilukynnystä madaltaa?

    Halutaanko Suomesta kasvattaa kansainvälisen luokan kilpagolfareita nykyisestä aloittajamateriaalista vai suuremmasta massasta?

    Onko kentillä enää tilaa uusille pelaajille?

    Junnuista me papat ja tädit saamme oivallisia pelikavereita kun vain jaksamme tukea heitä ja tosiaan luoda pelimahdollisuuksia.

    Mikään ei lämmitä mieltä enemmän kuin alle 10 vuotiaan golffarin paneutuminen pelin sääntöihin ja lyönnin saloihin koululaisen ’vakavuudella’.

    Olen huomannut että,oliko se nyt golfliitolla, on olemassa koulugolf projekti jossa peliin annetaan ensikosketusta liikuntatunneilla ja se on hyvä asia.

    Pelkäänpä vain että määrärahoja on vaikea saada tämmöiseen touhuun ainakin pienissä koulupiireissä.Tässä kohtaa katseet kääntyvät päättävissä elimissä oleviin golffareihin,nyt saa vetää kotiinpäin.

    Uskoni on että lajin suosio kasvaa edelleen nuorten piirissä ja pikku tuuppareista tulee aikanaan täysiverisiä swingaajia PGA Toureille.

    Oma poikani aloitti pelaamisen 10 vuotiaana ja nauttii nyt 16 vuotiaana pelaamisesta täysin rinnoin. Mitään huippugolffaria hänestä ei tule, mutta toivottavasti on löytänyt elämänikäisen harrastuksen. Alkuvuosina ja joskus nytkin on toisaalta hauska toisaalta harmi seurata näitä peliseuraan tulevia ’neuvojia’, jotka ovat elämäntyökseen valinneet nuorten kavereiden neuvomisen. Tarkoitus on varmaan hyvä, mutta poikani ainakin koki neuvomisen häiritsevänä. Nykyisin tosin neuvominen loppuu yleensä 3 väylälle, jossa on tilaa draivata ja hontelo nuorimies pääsee ’valloilleen’ draivi 50 metriä pidemmälle kuin isällä ja 30 metriä pidemmälle kuin näillä neuvojilla.

    Mutta itse asiaan. Olisi todella hyvä, jos saataisiin Par-3 kenttiä, joko nykyisten klubien yhteyteen tai sitten itsenäisiä pikkukenttiä. Tämä tarjoaisi hyvän keinon päästä alkuun golfissa.

    Näin eräällä eteläsuomen kentällä.

    Junioreille golfin aloittaminen on halpaa.

    Ei liittymismaksua

    Jäsenmaksu 20 Euroa

    Pelioikeus 100 Euroa alle 12 vuotiaille

    Green Cardin suoritusvuonna voi myös pelailla vajaita kierroksia puolella juniorigreenfeellä ilman pelioikeutta.

    Valmennuksesta ja ja iän karttumisesta tulee asteittain lisämaksuja.

    Junioreiden määrä tulee olla luonnollisesti rajallinen jotta edellämainittuihin hintoihin saadaan tuki jäsenistöltä. 100 edellämainittua pelioikeutta, parikymmentä greencardia suorittavaa ja 19-21 vuotiaat päälle, niin päästään helposti liiton asettamaan 20% tavoitteeseen nuorien määrässä.

    tkl

    Tutustupa Suur-Helsingin Golfin tarjontaan. Juniorikursseja kaikille. Juniorikiintiöön pääsee, vaikka vanhemmilla ei olisikaan osaketta. Vuosivastike juniori kiintiössä n. 160 euroa.

    Ja seurassahan juniorina opettelivat mm M. Piltz ja

    Panu Kylliäinen ja momia momia muita pärjänneitä.

    Ja maanantaisinhan Luukissa voi pelata kuka tahansa (ilman green cardia) ja juniori green fee

    on puolet normaalista.

    Toinen juniorieihin ystävällisesti ja juniorityötä

    tekevä seura on NGK (Nurmijärvi).

    Ringside saattaapi olla country club, eikä urheiluseura, siinä lienee se suurin ero…

    Saattaa olla, että jotkut pönäkät klubituupparit suhtautuvat junioreihin hieman syrjivästi, varsinkin jos omia junioreita ei ole. En itse ole juurikaan törmännyt tällaiseen.

    Rahaa tietysti kuluu tähän harrastukseen, niinkuin moneen muuhunkin. Ei jääkiekon pelaaminenkaan varustehankintoineen, halli- ja turnausmaksuineen ole kovin halpaa. Muita hinnakkaita harrastuksia ovat esim.laskettelu ja tennis. Itselläni on kaksi pelaavaa junioria. Varusteet maksoivat mutta ei kohtuuttomasti. Ei ensimmäisten mailojen tarvitse olla Callawayt. Pelikausimaksut ovat 1/2 ja 1/3 aikuisten maksusta. Seura järjestää ilmaista valmennusta kauden aikana 1 krt/vko.

    Rahan käyttö on aina suhteellista. Itse koen, että tämä panostus omiin lapsiini ja perheen yhteiseen harrastukseen ei ole kohtuuton. Kyllä se maksaa itsensä takaisin moneen kertaan. Esimerkiksi tupakointiin tai alkoholiin monet vanhemmat käyttävät moninkertaisesti enemmän rahaa, kuin lastensa golf-harrastukseen !!!!!!

    Harjoitteluun meidän klubilla on par-3 kenttä, jossa molemmat junnuni ovat viihtyneet uransa alussa ihan hyvin. Ja isolla kentällä muutamien ensimmäisten kuukausien jälkeen alkaa peli kyllä sujua ihan aikuisten tahtiin. Itse aloitimme vähemmän ruuhkaisina päivä- tai loppuillan aikoina, jolloin ei tarvitse koko ajan kytätä takana tulevia.

    Yleisiä harjoituskenttiä voisi tietysti olla enemmän. Omat lapseni aloittivat uransa Laajasalon 6-reikäisellä pikkukentällä. Sieltä innostus lähti käyntiin ja pian siirryttiin isommille par-3 kentille ja siitä isolle kentälle.

    Hyvää alkanutta vuotta ja pelikautta kaikille. Ja suvaitsevaisuutta.

    Junnut ei hidasta peliä muita enempää, usein vauhti on jopa liiankin kovaa.
    Pienimpien kanssa on mielestäni kuitenkin parempi pelata joko par-3:lla tai omilta junnutiiltä, eli otetaan väylän pituudesta 50-150 metriä pois ja tiiataan siis väylältä. Golfhan on peli jossa palloa pelataan reikään ja useimmat lyönnit putteja tai lähipelilyöntejä.

    Junnujen aloitellessa ainakin meidän seurassamme heille järjestetään sekä alkeiskurssi että kesäopetusta ryhmissä. Seuramme on ry, eikä junnun tarvitse olla jäsen tai edes jäsenen sukulainen. Harjoittelu tapahtuu rangella, mutta kun teknistä taitoa tulee lisää ja greencard-suorituksia karttuu, on edessä myös pelitaitokoe. Tässä junnu saa kosketuksen siihen mitä homma on käytännössä ja jos kaikki menee ok, hän on hetken päästä onnellinen GC:n omistaja. Kortin suorituksen yhteydessä ainakin itse, junnuvalmentaja kun olen, keskustelen yhdessä junnun ja hänen vanhempiensa kanssa jatkosta, välineistä ja harjoittelusta.

    Itse suosin kortin saaneiden pienempien junnujen kanssa sitä, että väylistä tehdään 50-150 metrisiä ja jos alusta on huono, pallo tiiataan joka lyönnillä. Näin saadaan mahdollisimman paljon onnistumisen elämyksiä heti alkuun. Kun voima ja taidot lisääntyvät ja lapsi itse haluaa pelata tasoitustan alas, siirrytään oikeisiin sääntöihin. Homma toimii.

    Vaikka seurassamme ollaankin erittäin junnumyönteisiä ja junnuja on jo yli 20%, ei meilläkään valitettavasti ole rajattomia resursseja. Junnuryhmät ovat kesäisin varsin täynnä, ja seuran jäsenmäärä natisee liitoksissaan, eli uusia ei mahdu. Tosin junnut ovat yleensä etusijalla kun jonoa lyhennetään.

    Hyvä apu jo seurassa oleville junnuille on jo monessa seurassa oivallettu seikka, että junnuohjaajia kun on tarpeeksi, niin jokainen lapsi tulee huomioitua harjoituksissa ja voipa olla jopa sellaisiakin ohjaajia, jotka peluuttavat junnujaan kentällä sopivantasoisissa lähtöryhmissä itse pelaten heidän kanssaan. Meillä on ainakin hienoja kokemuksia tällaisesta. Vaatii vain hieman aikaa mutta on erittäin antoisaa, kun sille tielle lähtee!

    Eli vetoan nyt kaikkiin suomalaisiin junnujen kehityksestä kiinnostuneisiin: Menkää kysymään seuranne junnupäälliköltä kuinka voitte auttaa. Aina tarvitaan vanhempia ihmisia opastamaan lajin ja siihen liittyvän mysteerin saloihin. Toivotan erittäin antoisaa junnuvuotta kaikille seuroille!

    On ilo huomata, että monissa seuroissa on satsattu enemmän kuin kotiseurassani. Uskon, että ’investointinne’ maksaa itsensä takaisin ja se näkyy eri tourien tulosluetteloissa.

    Toinen hyvä asia junnurintamalla oli käynti tänä iltana Vermossa: siellä oli paljon ahkeria junnuja treenaamassa.

    Henkilökohtaisella rintamalla ensi keväänä tulen varmaan hyödyntämään Lakiston ja Nurmijärven palveluja ja harkitsemaan sitten jäsenyyttä, jos peli alkaa maittamaan tytölle. Tuo tiiaaminen 100-150 metristä isolla kentällä kuulostaa fiksulta vinkiltä.

    Tiijaaminen sadasta metristä on erittäin hyvä idea. Oikeastaan se ei olekkaan uusi idea vaan pikkujunnujen aluetourillahan pelataankin yleensä 150 – 100 metristä griinille.

    Tässä korostuu juuri se reikäänpelaaminen ja lähipeli. Lapsikin saattaa olla enemmän innoissaan ettei tarvitse käyttää viittä lyöntiä päästäkseen griinille.

    Seurojen junioritoiminta vaan perustamaan tällaisia kisoja ja kierroksia pikkujunnuille.

    Haluaisin kuitenkin vielä sanoa että: eihän se syy minkä takia lapsi tuodaan harrastuksen perään ole se että hänestä toivotaan huippu menestyjää? Syyhän pitäisi olla siinä että lapsi pääsisi nauttimaan.

    En usko että esimerkiksi partin syy investoida tyttöihinsä on tämä, mutta mielestäni koskaan ei tarpeeksi painoteta sitä että lasten harrastukset täytyvät olla sellaisia mistä he itse nauttivat ja eikä niissä saa olla pakon omaisina tavoitteina huippu menestyjä..

    Kotojärvi Golffilla on tarkoitukseen sopiva harjoitus kenttä. Kenttä tarjoaa juuri sopivasti alussa haastetta ja kanssa pelaajat ovat yleensä itsekkin aloittelijoita.

    Ehdotus Partille ja muille golfpisteen keskustelussa mukana oleville: Vaikuttakaa… eli lobbatkaa oikein antaumuksella sopivia kohderyhmiä, niin muutosta tulee varmasti hitaasti tai nopeasti.

    Oman seuran hallitus valitaan demokraattisesti vaaleilla, joten vaalikaudella heidän tulee olla jäsenistön käytössä. Koettakaa puhua ’pyörryksiin’ pari vaikuttaja jäsentä junioriasialla, niin kyllä muutosta tapahtuu. (On kokemusta asiasta)

    Kysykää Golfliitolta, mitä se tekee konkreettisesti junioritoiminnan hyväksi yleensä (ei pelkkien huippujen) ja vaatikaa selkeitä vastauksia.

    Ahdistelkaa sähköposteilla ja yleisönosastokirjoituksilla oman kunnan valtuutettuja/liikuntalautakunnan jäseniä sekä virkamimiehiä. Rahojen jako urheilulle ja eri suorituspaikkojen rakentamispäätökset tapahtuvat pitkällä aikavälilä, joten tänään on hyvä päivä aloittaa.

    Huolimatta oululaisen kansanedustaja/ministerin kohtalosta kannattaa kysyä ensi vaaleissa olevalta kansanedustajaehdiokkaalta: Vihaatko golffareita vai kannatatko junioreille sekä senioreille sopivaa jaloa urheilua? Ei Suomen kaikki nykyiset ja tulevat jääkiekkohallit ole syntyneet ilman ’lobbaamista’, ja siihen kannattaa ryhtyä kaikkien niiden joita kinnostaa esim. kunnalliset (edulliset) jokamies/harjoituskentät.

    Muutos yleiseen mielipiteeseen syntyy muuttamalla sitä ja hyvillä perusteluilla sekä joukkovoimalla saa ällistyttäviä asioita aikaan yllättävän nopeasti. Mutta kuinka moni golfari osaa nykyisin ajatella yhteisöllisesti, jota ennen kutsuttiin talkoo/seura hengeksi.

Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
Vastaa aiheeseen: Junioriasiaa

Etusivu Foorumit Yleistä Junioriasiaa