23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

Jaloille lyönti

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Jaloille lyönti

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 38)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Miten oikein tulisi suhtautua kun takana tuleva lyö n. 5m päähän kaksi kertaa? Saako siinä jo hiukan tulistua vai riittääkö pallon tiin päälle nosto? Käyttäytymisohjeita, please!

    Tussilla FORE palloon. Tuleevat yleensä pyytelemään anteeksi 😉

    Nimetön

    Saapi tulistua, mutta golfetiketin mukaan. Toisin sanoen ystävällinen huomautus ja ystävällisyyden taso tilanteen mukaan.

    Eihän tuossa voi muuta kuin onnitella kaveria kun on saanut yhdelle kierrokselle kaksi yli odotusten onnistunutta lyöntiä 😉

    Liikutaan siellä kentällä…

    Kyllähän golf ihan mukavaa liikuntaa on. Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä ettei siellä juosta tarvitse; reipas kävely riittää! Jos joku kuitenkin tuolla edellisen viestin perusteella alkaa mua pommittamaan niin palaa ne hihat täälläkin…

    Itse olen noudattanut seuraavaa proseduuria (päässyt vasta kohtaan 2)

    1. Ekasta kerrasta katse, käden nosto ja ehkä pikku huuto. Yleensä siitä lyöjä tajuaa mokanneensa ja pyytää anteeksi. Kaikki on silloin OK.

    2. Tokasta kerrasta pallo tiin päälle tai jos tulee ihan jaloille niin vaikka omaan taskuun tai lähimpään vesiesteeseen, pallosta riippuen.

    3. Jos pelleily vielä jatkuu, niin kolmannesta tapauksesta raikuva FORE-huuto ensin ja sitten lyöjän pallo takaisin etäisyyteen sopivalla mailalla.

    Itse mokasin pahasti kerran, kun arvioin vieraalla kentällä etäisyydet ja oman lyönnin väärin. Humautin draiverilla edellisen ryhmän yhden pelaajan yli.

    Molemmat säikähdimme pahasti ja ’uhrilla’ oli sitten laskuuni piikki auki rundin jälkeen.

    Mikäli oma ryhmäsi on aikataulussa niin nosta pallo tiille muutoin nopeuta peliäsi…

    Kun ovat lyöneet kaksi kertaa jaloille niin viestisi takanatuleville ei ole mennyt perille tai pelaat edelleen liian hitaasti. 🙂

    Nimetön

    Jos päälle lyöminen on toistuvaa niin tiille asettamisen vaihtoehtona voi polkaista pallon niin syvälle maahan, että omistaja sen tunnistaa muttei voi siitä pelata.

    ’… voi polkaista pallon niin syvälle maahan, että omistaja sen tunnistaa muttei voi siitä pelata.’

    Höpöhöpö!

    Kyllä tuon pallon saa ihan sääntöjen mukaan siirtää pelattavaan paikkaan ilman sen kummempia kommervenkkejä!

    Nimetön

    Katsos, neropatti, siinähän se idea piileekin, että päälle lyöjä joutuu siirtämään (kaivamaan maasta) pallonsa. Jos onpi virallisempi tapahtuma niin pelaamaton paikka, josta yksi rankku. Äläkä nyt sano ettet taaskaan ymmärrä. Tai – älä sano mitään, please.

    Kyseessä ei ole pelaamaton paikka ja mulla ei ole pattia.

    Ana on oikeassa! jos pallo on painuneena väylällä ts. lyhyeksileikatulla alueella maan sisään, voidaan se tulkita että pallon on omassa alastulojäljessä, josta saa vapautuksen ilman rankkuja. Tosin on hieman epätodennäköistä, että rullaava pallo olisi alastulojäljessä, mutta tulkinnan varaa on.

    Pelaajahan ei itse ole tuota palloa tässä tapauksessa tuonne nurmen sisään ole tunkenut… mistä tulikin mieleen että kerran löin palloa 10 cm maan sisään.

    Sitä kutsutaan maapallolyönniksi.

    Yleensä tuollainen ’jaloille’ lyönti on mielenosoituksellinen ele siitä, kun edellinen ryhmä pelaa +5tunnin kierrosta eikä osaa ymmärtää päästä ohi. Hihathan siinä palaa kun tulee teelle ja näkee 4 ihmisen kyykkivän pusikoissa 50metrin päässä ja väylä vapaana edessä, mutta ei elettäkään ohitse päästämisestä. Tämä on todella valitettavan yleistä näinä päivinä. Jokaisella kentällä pitäisi olla todellinen sheriffi valvomassa etenemistä a’la meri-teijo, messilä..

    Ja AB väläyttelee sääntöosaamistaan, ja tällä kertaa ei edes puhuta vesipallon säännöistä… 😉

    Kyseessä ei väylällä ole pelaamaton paikka, vaan siellä saa todellakin ilman rankkua kaivaa pallon alastulojäljestään. Niin tai tässä tapauksessa oletetusta alastulojäljestä, jos pallo on poljettu maan sisään. Tsekattiin asia kerran R&A:n sivujen kautta, kun firman kisoissa tapahtui tällainen ’tallausoperaatio’. Vapaa käännös meni, että jos kentän lyhyellä leikatulla alueella (väylällä) ulkopuolinen tekijä tahallaan tai vahingossa aiheuttaa pallon painautumisen maahan, voi pallon nostaa siitä ilman rankkaria. Tapauksessa vedottiin juuri tuohon pykälään pallon uppoamisesta alastulojälkeensä.

    Toisen lyöntijäljestä tai muusta vastaavasta paikasta ei tietenkään väylällä saa vaparia. Tässä herääkin kysymys, jos pallo on väylällä pahasti lyöntijäljessä, niin pitäisikö pyytää jonkun kävelemään sen päältä ja polkaisemaan se syvälle maan sisään. Saisinko näin vapaan dropin? 😉

    ts

    Oli se pallo sitten väylällä, metsässä, esteessä tai missä tahansa ei kyseessä ole pelaamaton paikka.

    Kun ulkopuolinen tekijä liikuttaa palloa joko maan sisään tai tiin päälle, saa pallon palauttaa alkuperäiseen paikkaansa (pitää palauttaa!) ilman rankkareita

    vpo

    Tuohon tiille nostamiseen ja maahan polkaisemiseen. Sääntö 18-1 (ball at rest moved by outside agency) käsittelee tilannetta. Pallo on liikkunut, jos sen paikka on muuttunut. Tällöin esimerkiksi tiille nostetun pallon paikka on selkeästi muuttunut ulkopuolisen tekijän vaikutuksesta ja pallo palautetaan alkuperäiseen asemaansa ilman rangaistusta. Maahan polkaistun pallon tilanne on hieman tulkinnanvaraisempi. Väylällä uponneen pallon saa nostaa ilman rangaistusta, mutta esimerkiksi roughissa ei (oletuksena, että pallo on omassa alastulojäljessään). Pallon paikkahan on kuitenkin vertikaalisti muuttunut, kun sitä on polkaistu, joten mielestäni sääntö 18-1 pätee. Korjatkaa toki, jos olen väärässä.

    Joka tapauksessa tiille nostettu pallo on varsin tehokas tapa huomauttaa liian lähelle tulleesta pallosta. Tosin harkintaa voi tämänkin tempun tekemisessä käyttää.

    Lue lisää: The Rules of Golf

    Kiitos palautteesta. Eksyttiin kyllä vähän sivuun aiheesta, maapallosääntöihin.

    Alkuperäisessä tilanteessa kenttä oli täynnä eli ei kai se nyt silloin edelläpelaajien vika ole jos kierros kauan kestää eikä missään tapauksessa oikeuttane lyömään mielenosoituksellisesti kohti!

    Mielestäni tällaiset tapaukset kyllä pitäisi ilmoittaa aina kapteenille, niin tein nytkin. Sattui vain päällelyöjä olemaan kapteenin kaverin kaveri ja tilanne johti pitkään ’seli seli’ kierrokseen. Kaveri ei osannut pyytää anteeksi ennenkuin kapteeni hieman kehoitti.

    No, onneksi meistä suurin osa osaa käyttäytyä! Toivon vain, ettei kyseinen kaveri enää osu samalle kentälle, sen verra makua jäi suuhun.

    Lähtökohtaisesti en usko, että kenelläkään on kanttia lyödä tarkoituksella palloa niin lähelle. Jos edessä on epämääräinen ryhmä, mikä pelaa palloa väärässä järjestyksessä, niin takana oleva ei koskaan voi tietää, että joku on vielä lyömässä tai kaivamassa eväitä edellisen lyönnin takana. Toinen tilanne on griinin edusta, jos takana tuleva tietää jättävänsä lyhyeksi, mutta ei tiedä, että pallojen ollessa griinillä, joku lähtee hakemaan bägiaan toiselta reunalta ja vetaa sen griinibunkkereiden edesta väylää pitkin. Näissä tilanteissa olen itse vahingossa joskus tullut lähelle. Jos liike kentällä tapahtuu aina viimeisen pallon tasalla tai sen edessä, niin tuskin niitä palloja niskaan satelee.

    Jos joku nyt kuitenkin tulee päälle koko ajan, niin odotellaan rohkeasti ja otetaan puheeksi, eikä tehdä tihutöitä ja naureskella (häpeillen) akkamaisesti. My balls are off limits at least to other male players!

    Nimetön

    Kun kenttä on tukossa ja näet vain edellä olevan ryhmän ja kiroat heidät hitaasta pelistä, voi olla että, myös heidänkin edessä on hidas ryhmä joka kanittaa kenttää tai odottelee hidasta ryhmää edellään.

    Paras tapa on maltti, ja jos maltti ei pidä soita valvoja paikalle, jos valvoja, kuten Talmassa, ei ole paikalla kiireisinä aikoina, pistä pallo tiin päälle ja lyö se takaisin kohti tii paikkaa.

    Kyllä loppuu singeleiltäkin jaloille lyönti.

    ’Loppuu singeleiltäkin jaloille lyönti…’

    Itse oon kokenut, että nää jaloille lyövät on olleet nuoria kavereita, jotka eivät oo vielä niin paljoa pelanneet, jotka kuitenkin silloin tällöin onnistuessaan saa pallon lentämään pitkälle. Sitten ihmetelläänkin lyönnin jälkeen ja ’anteekspyyntö’ kuulostaa jotenkin että ’mä olin vielä tuolla 200:ssa metrissä ja en mä tiennyt et mä noin pitkälle saan…’

    Ei tätä singelit eikä junnut voi omia. Olen minäkin pari kertaa roiskassut haamulyönnin lähelle edellä pelaavia. Nolottaahan se pirusti, mutta jos ei anteeksipyyntö riitä, niin saa se kaverikin mennä itseensä.

    Kanadalainen toimintamalli:

    Pelasin kolmen serkkupoikani kanssa. Istuttiin golfautolla parkissa toisiaan vastaa kulkevien väylien välissä olevalla asfaltoidulla kärrytiellä, nuorin serkku etsi palloaan raffista.

    Tyhjyydestä yllättää pallo, joka pomppaa asfaltista melkoista kyytiä auton kattoon, pitää pirun läheltä. Kyseessä on vastaantulevan väylän tiiltä lyövä porukka, huutoa ei kuulunut.

    Alkaa ihmettely, johon osallistuu tiillä olevan ryhmän edessä pelaavat myös raffia tonkivat kaverit. Lakimehen näköinen äijä vakuuttaa että mitään ei tapahtunut ja kyllä sieltä huuto kuului.

    Kuumapäinen nuorin serkkuni vastaa tyhjentävällä ’Fuck you, asshole’ repliikillä, jonka jälkeen lakimies alkaa lähestyä sanoen: ’I play good money to play on this course…’ Kaksi vanhempaa serkkua pystyvät estämään veljeään pieksämästä lakimiestä. Itse istun autossa ihmetellen että näin jääkiekon synnyinmaassa hoidetaan asiat golfkentällä.

    Lyömme pallot eteenpäin ja pohdimme ajellessamme kohti greeniä, että mikäs vika meidän rahoissa on kun äskeisen äijän rahat oli niin ’good’.

    Sori, vähän offtopic-tarina, mutta…

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 38)
Vastaa aiheeseen: Jaloille lyönti

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Jaloille lyönti