Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Jälleen kerran lyöntien pituuksista.. Uusi näkökulma
-
JulkaisijaArtikkelit
-
Miksi ihmeessä keskustelu lyöntien pituudesta tehdään niin vaikeasti? Jos joku on pitkälyöntinen, kannattaako pohtia kuinka pitkälle hän driverilla lyö? Suurin osa golfaajista ei edes näe palloa enää 200 metrin päähän, saatika osaa arvioida lyönnin oikeaa matkaa. Arviot menevät ovat lähes poikkeuksetta vähintään 20 metriä liian korkeita (itsekin aikoinaan syyllistynyt). Mielestäni pitkälyöntisyyttä tulisi pohtia toisesta lähtökohdasta, eli kuinka pitkälle lyöt esim. Pitcherillä. Tästä saa jo melko tarkan kuvan lyönnin pituudesta. Jos lyöt pitcherillä 100m, olet hyvää keskitasoa ja draivit lentävät lähes pariinsataan metriin jne.. Maailmanennätysmies lyö pitcherillä lähes 200m… Minusta Pitcheri-lyönnin mitta kertoo lyöjän tekniikasta paljon enemmän ja ainakin lyönnin pituuden pystyy arvioimaan tarkemmin.
Pitserillä lyönnin pituuteen voi vaikuttaa muuttamalla mailan asentoa, draiverilla pyritään normaalistikin maksimaaliseen pituuteen.
Olen omasta mielestäni melko lyhytlyöntinen pelaaja, eli avaukset ovat n 200m driverilla. Lyhyillä raudoilla ns normaalit lyönnit kantavat seuraavasti: i9 115m, pw 105, gw(53) 95m. Mitä tämä kertoo, sen voi jokainen päätellä itse.
Voi Hyvä IM! raudat ovat tarkkuustyökaluja, isoilla puilla (loft sitä helpompaa. Pitching wedgeä on helppo ns. deloftata eli vähentää nostokulmaa osumahetkellä runttaamalla käsiä voimakkaasti eteenpäin, jolloin efekt. loft osumassa voi olla jossain rauta-6:n tai 7:n tasolla.
Itse pystyn lyömään pitcherillä 150m halutessani, vaikka tavallisesti sillä lyön lyöntejä väliltä 90-120m (täysi, normaali lyönti ~120m normaaliolosuhteissa). Toisaalta tuollaisissa 150m:n wedgeissä ei ole mitään järkeä, koska menevät minne sattuu… 🙂
Paras mittari golflyönnin tehokkuudesta on rauta3 ja rauta4:lla lyödyt lyönnit. Jos saat näillä pitkillä raudoilla lyötyä suoraan, korkealle ja suhteellisen pitkälle, on lyöntisi siinä kunnossa, että homma toimii kaikilla osa-aluiella (pl. lähipeli). Jos sitten pitkät raudat tökkii, niin hyvin todennäköisesti tökkii enemmän tai vähemmän myös muilla mailoilla.
NimetönJep ! Driverilla yritetään usein niin pitkälle kuin pallo helpolla suostuu lentämään (ja menemään eli ns. rullitkin kiinnostaa).
Pääosin muilla mailoilla yritetään saada suht. suora lyönti joka lentää tietyn ennalta suunnitellun matkan ja rullii mahdollisimman vähän.
Jos lyöntitekniikka on melko vakioitunut, niin erinumeroisten rautamailojen lyöntipituuserot ovat melko vakioiset. Itse pyrin ajattelemaan että tuulettomissa olosuhteissa rautamailoissa PW- I2 olisi noin 12 m ero per rauta. Monet henkilöt, jotka epäilevät muiden lyöntipituuksia lyövät suurinpiirtein saman matka oli maila sitten I6, I5 tai I4 (saati sitten järeämpi rauta-arsenaali, joka helpolla tuottaa vain kovan tärähdyksen ja satametrisen luirun maata pitkin).
Oma ajatukseni mailan vaihtoon GW/PW on noin 100 m. Lyhkääsemmät monasti GW:llä. Luulisin, että ko. matka on melko sama monella golfarilla.
Mitäs väliä sillä on näkeekö 200:n metrin päähän?
Kyllä se draivi siellä +200:ssa metrissä on vaikka sokea löisi. Mitta voidaan laskea vaikka näyttävästi satelliitilla tai ihan jalalla.
Pallon vaikutushan on huomattava. Oman lyöntipituuden vakioimiseksihan olisi hyvä pyrkiä pelaamaan mahdollisimman samankaltaisilla kuulilla, vaikkei samanlaisilla, niin yhtä pehmoisilla/kovilla koko ajan.
Kunnon kivi lentää P:llä 30metriä pidemmälle kun hyvä ja pehmeä pallo..
Nyt kaikki lyömään pari avausta ja pitciä uudella Top-Flite XL:llä (kaikille saatavilla?) ja katsotaan sitten paljon ne menivät?
NimetönMoi taas,
Taidettiin tulla golfin osa-alueeseen josta minäkin tiedän jotain.
Iron Manilta haluaisin kysyä, että tuleeko kaikkeen mikä on yli 200 metrinpäässä pituutta lisää??
Miksei koskaan vähemmän?? Eikai kukaan pysty arvioimaan pituutta lyödystä paikasta pelkällä silmällä. Saatika sitten pallon lähtönopeutta, tai ne jotka luulee pystyvänsä todennäköisesti ovat niitä jotka ajavat risteyksissä toisten eteen ja omalla autollaan tekee lukkojarrutuksia nähdessää 20 metriä leveitä autoja 200 metrin päässä.
Itse olen pitkistä lyönneistäni ehkä joidenkin tietoisuudessakin, vaikkakin yleensä puhutaan vain draiveistani olen silti opetellut aikoinaan lyömään noin 200 metrisiä santawedgellä, siihen on oma tekniikkansa, Jota en tietenkään paljasta nyt täällä.
olen joskus vuosia sitten lyönyt raudoillakin maksimi swingiä, mutta todellisuudessa siinä ei ole mitään järkeä, paitsi erikoistilanteissa on tietenkin hyötyä jos voi rauta ysillä nostaa 160 metrisiä kaaria.
Sitten tietenkin pituuslyöjien normaali näytöksiin kuuluu myös putteri lyönnit, ja nämä show miehet piiskaavat parhaimmillaan putterilla sellaisia 250 metreisiä laakeja.
SE ETTÄ ONKO NIILLÄ IHANTEELLINEN TEKNIIKKA
ONKIN SITTEN IHAN TOINEN JUTTU.
Siihen hommaan on… muusta minä en tiedä…
Ystävällisin terveisin
Janos
No, eipä ne pitcherillä tai muillakaan raudoilla lyönnit vielä kerro koko totuutta ennenkuin otetaan huomioon, millaisilla mailoilla lyödään. Joka ukko vetää reguvartisella (graf.), kehäpainoisella ja pieniasteisella (esim. 46) pitcherillä takuulla pidemmälle kuin XS teräsvarrella varustetulla, 49-asteisella bladella.
Tarkkuus onkin sitten jo toinen juttu.
Kumma kun se pituus kiehtoo niiiin paljon. Laskeskelin tossa äsken muutaman kentän par4 sekä par5 pituudet. Par4:n keskipituus oli 330m eli lyöntien keskipituudeksi tulee 165m, jotta on kahdella greenillä. Jos saa avauksen lentämään jotakuinkin 200m jää enää 130m greenille.
Par5:lla keskipituus (keltaisilta) oli 465m eli lyöntien keskipituudeksi tuli 155m, jotta olisi kolmella greenillä. Mikäli avauksen mitta on noin 200m jää toisen lyönnin pituudeksi 165m ja kolmannen lyönnin pituudeksi 100m.
Tietysti tämä on yksinkertaistettua, mutta ytimekkäästi, ei se pituus vaan tarkkuus….
Antakaa poikien puhua pituuksista ja unohtakaa ne tarkkuudet. Aloittakaa oma keskustelunne tarkuuksistanne. Tää on äijien hommaa kun lyödään pitkälle ja lujaa!!!! Niih kerta!
NimetönNo pari väylää Portugalista. Peninan harjoituskenttä 426 m ja lievä vastatuuli. Palmares rantaväylä 550 m ja sivuvastainen tuuli.
Voishan tuon 330 m jakaa monella tavalla esim: 250 m avaus ja 80 m Wedge perään. Tyvenellä voisi taas ajatella 465 m avaus 265 m ja perään väyläpuu 200 m.
Lisäksi lyöntipituutta tarvitaan monella lyhyemmälläkin väylällä jos ei uskalla draivata. Vielä esim. lämpötila vaikuttaa paljon lyöntipituuteen, näin huhtikuussa Meri-Teijokin tuntuu pitkältä. Myös moni kotimainen kenttä pitenee valkoisilta kajauteltaessa, kokeileppa vaikka Nokian Riveri takatiiltä pikku tuulessa (ei siis laitamyötäisessä).
Kannattaa siis opetella tekniikka ja valita välineet joilla saa lyötyä pallon riittävän pitkälle ja riittävän tarkasti… oliko muuta?
Jep, kuten sanottu mun esimerkki olikin äärimmäisesti yksinkertaistettu. Kyllähän noita pitkiäkin lyöntejä tarvitaan mutta joskus ärsyttää vaan kun osa klubituuppareista kaivaa väylällä kun väylällä sen ajurin esiin ja kehuskelee pitkillä lyönneillä. Sitten palloja etsitään pitkin pöpelikköä.
Pointti oli se, että kyllä niillä lyhyehköilläkin saa tulosta aikaan.
Se siittä, mä lähden rangelle reenaan!
Tämän toisen suomalaisien golflehden ajuritestissä mainittiin usean singelitestaajan lyöntien pituuksia ja valtaosalla pituuden olivat noin 200-220 metriä. Tällä palstalla on tavallista, että joku lyö 270 metriä. Pieni itsekritiikki olisi paikallaan.
NimetönOnpa virkistävää lukea lyöntipituuksista. Tämä aihehan ei moneen päivään ole ollutkaan esillä. Voin vain kuvitella Tikrun ja Deilin keskustelua 19. tiillä: Joo ja sit mä kuule vetäsin wedgellä 200 metriä, perskuta’ ja ’Mut mullapa on tiukemmat loftit kun sulla’ ja ’Mun isälläpä on hienompi auto’ … ja sitä rataa.
Vaikka aihe tosiaankin on enemmänkin kuin kulunut, sen verran uudesta näkökulmasta itsekin kiinnostuin, että rangella tänään oikein koetin mitä PW:llä pystyy runttaamaan.
Oma kokemukseni on, että joudun eriämään Iron Manin mielipiteestä, koska normaalisti lyön PW:llä 110 m, rennolla 3/4 swingillä, Dunlop Locolla. Rangella n. 100 m, mutta loftia pienentämällä ja pienellä draw:lla saa tuollaiset 10-15 m helposti lisää mittaa. Parhaat yltivät rangepalloilla hieman koleassa ilmassa, tuonne 135 metriin, joten lyöntipituuksista ei PW:n matkoja vertailemalla juurikaan, mielestäni saa apua. Lyönnin järkevyydestä olen edellisten kanssa samaa mieltä.
Mainittakoon, että en ole kovinkaan pitkälyöntinen GP:n mittapuun mukaan. Lyöntipituudet rullineen, mukavilla osumilla ovat: I5 160 m W1 230 m.
Kukapa vähänkin kokeeneempi pelaaja alkaa wedgeillä / lyhyillä raudoilla riuhtomaan.. itselläni 3/4–svingi ja pallo lentää sen 115m. Tietysti täysi svingi ja kädet voimakkaasti eteen niin pallokin lentää sen 30-40m pidemmälle, mutta kun senkin mitan voi lyödä vaikka rauta7:lla. Tarkkuuksiahan tässä pelissä haetaan eikä pituuksia. Tosin draiverilla on mukava paukuttaa välistä pitempääkin lyöntiä, mutta eihän nyt herranen aika aleta vertailee näitä wedgejen pituuksia ok? =)
No ei tietenkään wedgejen lyöntipituuksilla ole väliä, mutta putterilla puttasin kerran aika pitkälle. Tiilläkin sain aloitusarvonnassa spinnattua kerran arviolta 6-7 kiekkaa. Tosin oli lievä Mauri-myrskyn jälkeinen trombi (oikealta vasemmalle). Huom: peukku oli reguna !!!
Kaveri sanoi kerran heittäneensä wedgeä 40 m. Toppasi vähän, mutta otti silti kuulemma hyvin baittia.
Luin tuossa muuten Golf Monthlystä Elsin ohjeita draivaamiseen. Höpisi raukka jostain 70-80% tehosta. Menisi ostamaan hamekangasta. Ei sellaisella taputtelulla GP:n härille pärjää.
Otetaanpa uusi näkökulma tähän kuluneeseen aiheeseen. Aina välillä näkee lyöntejä (okei – tulee niitä silloin tällöin itsekin lyötyä:-)), joissa energia ei vaan siirry mailanpäästä palloon. Normaali swingillä pallo lentää ja pyörii alta 100 metriä. Koittakaapa joskus tarkoituksella lyödä täysi draivi, joka jää tuollaiseksi nysäksi. Ei varmaan ole kovin helppoa. Mihin se kaikki energia hukkuu?
Niinhän siinä taas kävi että kun suuni avasin niin tyhmyyteni paljastin. Mutta nytpä tiedän vastaisuudessa pohdiskella syntyjä syviä ensin kaikessa rauhassa omassa pääkopassani ja vasta todelliset ajatustyön hedelmät päästän tänne teidän arvioitavaksenne.
Olen vuodenpäivät pelaillut ja todellakin pohdiskelen mihin se kaikki energia karkaa? Olen isokokoinen (188cm, 95kg) 25-v ukko ja tasuri on tippunut vuodessa reilusti alle kahdenkympin. Silti saan vain harvoin ajurillani tasamaalla 200 metriä rikki. Lyön siis tarkasti mutta lyhyesti. Svingini on täysi ja näyttääkin ihan hyvältä (videokamerasta katseltuna) mutta vasta täydellinen osuma rikkoo 200 metrin rajan.
Toisaalta, todella harvoin pelaan ryhmässä jossa kukaan lyö avauksia minua pitemmälle. Niinpä olen tullut tulokseen että joko tällä palstalla jauhetaan paljon härän kakkaa tai sitten tänne on kertynyt koko Suomen golfeliitti.
Miten sulla releasin laita?Mulla pelaa ranteet nopeasti jolla saan paljon pituutta lyöntiin vaikka muuten lyönkin aika hiljaa.
Täällä on ehdottomasti suomen golfeliitti, eihän kukaan nyt internetissä voi valehdella:)
Älä turhaan ruoski itseäsi..:-)
Mutta kyllä melko lyhytlyöntisten kanssa pelailet, jos 200 m riittää pisimmälle. Sehän on rauta-3-pituuksia. Kyllä tollaisesta varresta pitäisi lähteä pidemmälle.
Ihan itse tässä keväällä tulin johtopäätökseen että koko homma on ranteista kiinni. Tällä varrella pitäis todellakin lentää pidemmälle. En ole vielä päässyt täysin sinuiksi uuden tekniikan kautta, mutta eiköhän se siitä kun pääsee oikein kunnolla treenaamaan. Ilmeisesti olen kuitenkin oikeilla jäljillä.
Tuli mieleen kun luin koko ketjun läpi että pituudesta on ainakin silloin todellista hyötyä kun pitää saada pallo pysähtymään greenille bunkkerin taakse ja matkaa on yli 150m. Silloinhan pitäisi osata lyödä korkea takakierteinen nopeasti paikalleen pysähtyvä pallo. Matalalla lyönnillä ei onnistuisi tällaisessa paikassa pelata lipun viereen edes teoriassa.
Kuinka pitkälle te voitte lyödä siten että pallo pysähtyy paikalleen?
Mulla tuo 150m ei taida onnistua.
-
JulkaisijaArtikkelit
Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Jälleen kerran lyöntien pituuksista.. Uusi näkökulma