23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

jalkapohja vaivoja

Etusivu Foorumit Yleistä jalkapohja vaivoja

Esillä 21 viestiä, 1 - 21 (kaikkiaan 21)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Morons, Onkos teillä kellään ollut probleemia jalkapohja kipujen kanssa? Kyseessä on hienommalta nimeltään plantaarifaskiitti eli se on kantapäässä olevan lihasjänteen kiinnityskohdan tulehdustila. Jotenkin näin se menee. Miten olette saaneet hoidettua vaivan pois päiväjärjestyksestä? kauanko vaiva vaivasi ja kauanko meni parantumiseen. Itse kävin melkein vuosi sitten yleislääkärillä joka antoi ohjeeksi liikunnnan vähentämistä ja antoi parin viikon päästä kortisoonipiikin kantapäähän. Ei auttanut. Luin netistä löytyvistä artikkelista, että kortisoonipiikin antaminen on tarkkaa hommaa jotta saa aineen oikeaan paikkaan. Eli taitaa olla parempi kun tämmöisten vaivojen kanssa ei menisi yleislääkärille vaan suoraan erikoislääkärille tai ortopedille. Mutta kertokaas kokemuksia jos löytyy.

    Mulla sama vaiva. Kantapään etuosa kipeä. Äityi pahaksi loppukesästä ja viimeiset kierrokset meni linkkaukseksi. Aamulla sängystä noustessa ei voinut oiken kunnolla kävellä. Enää ei tarvitse linkata.

    Ei ole parantunut vieläkään. En ole kyllä missään lääkärillä käynyt. On se nyt parempi, mutta ei poistunut. Pitäs saada paranemaan talven aikana, jotta taas pystys täysillä pelaamaan ensi kesänä.

    Vinkkejä kuulisin myös minä. Ei nappais turhaan lekurillekaan mennä.

    En oo ite kokenu, mutta voisikohan golfkengillä olla vaikutusta asiaan?

    Kyllähän vääränlaiset kengät aiheuttavat monenlaista ongelmaa, voisiko nytkin olla kyse siitä?

    Luulin jo,ettei muita moinen asia koskaan kohtaa. Kärsin loppukesästä samoja vaivoja. Toki kiersin kentääkin oikein urakalla. täysiä kierroksia per päivä tahtiin. Vaikka mielestäni minulla oli jalkaan sopivat kengät ’Fotzoi’ niin silti kipu vain yltyi. Hain sitten sellaiset tukipohjalliset ’Instrusta'(17€) ja yritin josko auttaisi. Ei auttanut. Sitten menin erääseen urheiluliikkeeseen ja ostin sellaiset maastolenkkarit, jotka oli hyvin pehmytpohjaiset. Niillä pariviikkoa pelailin ja kivut hävisi sen sileän tien. Maastolenkkareissa on lisäksi voimakaskuvioinen pohjakuvio, joten ei edes olleet liukkaat eikä kalliitkaan:-)

    -X-

    Vidu sentään,

    Ongelmia on ollut ja kuvittelin olevani ainutlaatuinen tässä tapauksessa. Ongelmat alkavat pääsääntöisesti vasta kierroksen jälkeen – ajan kentältä kotiin ja jo autosta noustessa jalkapohjat särkevät, niitä ei pysty taivuttamaan, eli päkiöille ei voi nousta. Ongelma pahenee kun viettää illan katsoen Urheilukanavan golflähetyksiä ja kun mainoskatkolla ryntää jääkaapille tuntuu siltä, että noutaja tulee.

    Jos pelaan useamman kierroksen viikossa ongelma ei poistu, aina liikkeelle lähdettäessä särkee niin helvetisti, käytännössä koko kesän ongelma vaivasi ja nyt kenttien sulkeuduttua ongelma on poistunut.

    Golfkierroksen aikana ongelma ei vaivaa. Kun Jalkapohjat lämpiävät ongelma häviää.

    Erikoista. Ratkaisua en ole keksinyt.

    Tekstiä aikas paljon ja kokemustakin 🙂

    Sama vaiva ollut meikäläisellä n. vuoden verran.

    Kaikki alkoi vasemmasta jalasta. Menin työterveyslääkärille (jos menette, menkää suoraan erikoislääkärille) joka diagnosoi vaivan kyseiseksi plantaarifaskiitiksi. Noh antoi tulehduslääkettä eli ibuprofeiinia 400 mg 3 kertaa päivässä 5 päivän ajan ja urheilua vältettävä. Jos ei kipu lopu kuukaudessa uudestaan vastaanotolle. No ei se loppunut ja menin samaiselle herralle. Antoi kortisonipiikin jossa oli puudutusainetta seassa. Oli hyvä muutaman päivän mutta eipä sekään auttanut. Kärvistelin kesän golffailen, välillä oli kipeämpi, välillä ei. Kesän mittaan myös oikea jalka tuli kipeäksi kantapäässä. Menin nyt kuukausi sitten jälleen kerran työterveyslääkärille (oli vaihtunut eri firmaan). Sama diagnoosi mutta nyt neuvoi venyttelemään jalkapohjaa sekä antamaan kylmää kun se on mahdollista. Lievittää tulehdusta. Antoi myös lähetteen jollekin askelklinikan tapaiselle jossa olisi tehty tutkimus 50 eurolla ja tämän jälkeen jotkut ihme pohjalliset. Sanoin meneväni kiropraktikolle. Lääkäri ihmettele minkä ihmeen takia.

    Soitin Kiropraktikolle (takana oli se ajatus, että oli myös ollut alaselässä vaivoja, ajattelin hoitaa samalla käynnillä) ja sanottiin, että vastaanotolle vaan. Kyseinen herra täällä Tampereella kenelle menin oli Auvinen (suosittelen) ja tiesi vaivan. Tutki selän ja syylinen löytyi 4. ja 5. nikaman välistä. Noh, selkä tuli kuntoon ja jalatkin vaikuttavat paremmilta mutta eivät ole vieläkään aivan oireettomat. Aamulla on vaikeinta ensimmäiset askeleet. Auvinen myös tarkisti kengäni ettei niissä ole mitään mikä aiheuttaa plantaarifaskiittia. Yksinkertainen askeltesti joka kesti muutaman minuutin. Kengät oli kunnossa.

    Alkoi kiinnostamaan lisää kyseinen vaiva olen nyt muutaman päivän netistä etsinyt tietoa ja sitähän riittää. Tämän viikon olen venytellyt jalkapohjaa sekä pohkeita ja antanut kylmää aamuisin ja iltaisin. Kokeilin myös yhtenä yönä teippausta nilkaan niin, että jalkapohja olisi pikkaisessa venytyksessä. Tuntui hyvälle aamulla mutta aika iso työ aina illalla teipata nilka. Jalkapohjat ovat alkaneet tuntua paremmilta.

    Olisi kuulemma myytävänä jonkonmoista lastaa juuri kyseisen plantaarin takia. Lasta laitetaan jalkaa aina yöksi mutta jos oikein ymmärsin, niin maksaa aika paljon (mikä nyt on liikaa jos vaiva tulee kuntoon). Pitäs käydä apteekissa kysymässä ja katsoa jos nikkarois itse. Vai ostetaanko kimpassa?

    Vaiva on vaikea saada pois. Mutta ainakin itselläni on alkanut vaikuttaa venyttely sekä kylmän antaminen positiivisesti sekä dödöpurkin rullaaminen jalkapohjan alla. Olen myös välttänyt urheilulajeja joissa jalkapohja joutuu suurelle rasitukselle kuten sulkapallo, salibandy. Ehkä parantumiseen on myös alkanut vaikuttamaan kiropraktikolla käynti koska ei pitäisi ainakaan selästä johtua enään huono askellus. Mutta aikaa tämä vie ja haluaisin itsekin vaivan pois ensi kesäksi.

    Mikäli kiinnostaa kyseinen vaiva sekä mistä johtuu ja myös hoitomuodot, niin laitakaa hakusanaksi:

    plantaarifaskiitti

    plantaarifaskiitti hoito

    vaikka google hakukoneeseen. Löytyy asiaa ihan tarpeeksi. Yksi mielenkiitoinen hoitomuoto putkahtaa esille joka on Eirassa oleva paineaaltohoito( tämäkin maksaa aikas mukavasti). Olis mielenkiintoista kokeilla auttaako vai ei.

    Mites se menikään, lyhyestä virsi kaunis 🙂

    p.s Tälläiseen lopputulokseen olen tullut kun olen miettinyt ja lukenut asiaa…

    liian vähän venyttelyä, liian paljon läskiä, liian huono lihaskunto varsinkin selässä ja vatsassa, tässä syy plntaarifaskiittiin

    Oletan, että olet golfari, joka on kävellyt pelatessaan.

    Ilmeisesti jalkasi eivät kestä kävely, jos ne sairastuvat pelaamisesta. Toinen mahdollisuus on, etteivät ne kestä kävelyä sopimattomilla jalkineilla. Kolmas mahdollisuus on, että olet jo rappeutunut verraten pahoin liikunnan puutteesta.

    Hoida akuutti tulehtus, muutaman viikon lepo.

    Aloita kävelyharjoitus varmasti sopivilla jalkineilla varovasti. Lisää kävelyä talven aikana. Keväällä varmistat, että pelijalkineesi ovat sopivat.

    Näin olen saanut kaikkien pienehköt jalkavaivat hoidettua – ilman mitään kortisonivalmisteita.

    Jos jalkasi eivät kestä edelleenkään kävelyä, siirry golfauton käyttöön tai lopeta pelaaminen.

    morientes,

    meikäläisellä plantaarifaskiitti lääkärillä todettu ja ollut jo yli vuoden, ekat oireet pelatessa esim. viikon aikana joka päivä jo muutama vuosi sitten.

    Kuten täällä herrat ova tieneet, vaivaan auttaa venyttely, kylmähoito, golfpallon pyörittely jalan alla, hieronta itse tai hierojalla, burana -kuuriakin voi kokeilla. Vaiva on erittäin pitkäikäinen, mutta sitä voi tosiaan lievittää ja hoitaa TOIVOTTAVASTI kokonaan pois pitkäjänteisellä työllä.

    Olen jutellut asiasta usean tutun lääkärin ja huippu-urheilijan kanssa, kommentit ovat aina samansuuntaisia. Joten oikeilla jäljillä taidetaan kaikki olla…

    Joku muuten kirjoitti askelklinikan ortooseista, ne auttaa kyllä lähinnä akillesjännevammoihin, ei faskiittiin. Sellainen löytyy ja suosittelen akillesjännekipuihin, mikäli testissä toteavat jänteiden olevan esimerkiksi vääntynyt.

    Kengät – lenkkarimalliset golfkengät varmasti parhaat! Sitäpaitsi ovat mun mielestä ylivoimaisen mukavat ja riittävän kiertojäykät yms. Tour-kunditkin pelaa harkkarundeja usein golflenkkareilla…

    TSEMPPIÄ KAIKILLE, TÄÄ VAIVA ON TOSIAAN AIKA SYVÄLTÄ!

    ’Oletan, että olet golfari, joka on kävellyt pelatessaan.’

    Olen golfari mutta pelaan myös muitakin pelejä kuin golfia.

    ’Ilmeisesti jalkasi eivät kestä kävely, jos ne sairastuvat pelaamisesta. Toinen mahdollisuus on, etteivät ne kestä kävelyä sopimattomilla jalkineilla. Kolmas mahdollisuus on, että olet jo rappeutunut verraten pahoin liikunnan puutteesta.’

    pelaaminen, eli kävely rasittaa jo tapahtunutta tulehdustilaa joka voi tulla muutskain kuin kävelystä. Jalkineet ovat harvoin yksin syynä tähän mutta voivat olla. Syy ja seuraus tulee jostain muualta.

    ’Hoida akuutti tulehtus, muutaman viikon lepo.’

    Jos tiedät jonkun jolla plantaarifaskiitti on muutaman viikon levolla parantunut eikä mitään muuta ole tarvinnut, niin hienoa!

    ’Aloita kävelyharjoitus varmasti sopivilla jalkineilla varovasti. Lisää kävelyä talven aikana. Keväällä varmistat, että pelijalkineesi ovat sopivat.’

    Äääh, mitähän tähän nyt sanois. Oliskin se noin helppoa. Onko sinulla ollut plantaarifaskiitti?

    ’Näin olen saanut kaikkien pienehköt jalkavaivat hoidettua – ilman mitään kortisonivalmisteita.’

    Oliskin plantaarifaskiitti pienehkö vaiva. Kyseinen vaiva on tulehdustila johon yksi hoitomuoto ennen viimeistä, eli leikkausta, on tuo kyseinen kortisoni. Jos siellä joku muu pieni vaiva on, on se eriasia.

    ’Jos jalkasi eivät kestä edelleenkään kävelyä, siirry golfauton käyttöön tai lopeta pelaaminen.’

    Eli töissäkin tai vapaa-aikanakin käyttäisin golfautoa :-)?

    Siehän puoskari olet?

    Lukekaan edes asiasta, vaikkapa netistä, ennekuin alatte kertomaan satuja.

    Tässä yksi hyvä sivu:

    http://www.yths.fi/suomi/terveystietoa/kantapaan_kiputila.htm

    Juuri näin, kärsivällisyyttä ja vaiva poistuu.

    Olisi mielenkiitoista päästä kokeilemaan sitä paineaaltohoitoa, että onko siitä apua. Sekä myös sen lastan käyttäminen kiinnostaisi.

    Oletko näistä saanut mitään tietoa kavereiltasi?

    Tuttu vaiva; loikkasin sivuvesiesteen yli muutama kuukausi sitten ja tulin alas yhdellä jalalla aika kovaa kantapäälle ja voilà. Kantapäätä särkee edelleen hieman aamuisin, mutta vaiva ei onneksi häiritse elämää sen enempää.

    Oletin ongelman katoavan ajan kanssa, mutta ainakaan vielä näin ei ole käynyt. Saattaisi kannattaa käydä urheiluvammoihin erikoistuneen lääkärin pakeilla, varmaankin ko. oire on tyypillinen muidenkin lajien (esim. juoksun) harrastajilla.

    Itselläni on FootJoyn ’perinteiset’ kengät, mutta olen kyllä ajatellut vaihtaa mukavampiin, juuri lenkkarityyppisiin golfkenkiin. Omassa tapauksessani paras keino välttää kantapäävamma olisi kuitenkin ollut käyttää vieressä olevaa ylityspaikkaa…

    En oo mikään doktori, mut toi kuulostaa enemmänkin luupiikiltä kantapäässä. Tää plantaarifaskiitti on yleensä jopa koko jalkapohjaa koskeva vaiva, yleisimmät ja pahimmat kipupisteet tunttu sormella kovaa painettaessa ’jalkapohjan sivualueella kantapään ja jalkapohjan pituussuunnan keskikojhdan välillä, aika lähellä kantapäätä kylläkin’…

    tere, eipä oo tuttuja noi paineaalto ja lastahommat. Voi olla että auttaa, mut ainakin yks kaiketi erittäin pätevä golfareita usein hierova kaveri sanoi venyttelyn ja kylmän olevan yleensä urheiluvaivoissa paras hoitokeino. Ja siis kärsivällisyys, kuten todettua…

    Sivistin juuri itseäni käymällä YTHS:n terveystietosivulla ja sen mukaan plantaarifaskiitti on tulehdustila, jonka seuraus saattaa olla ns. ’luupiikki’ (ks. linkki). Sivulla on myös hoito-ohjeita, jotka taisivat kyllä jo tulla aiemmissa viesteissä kerrattua.

    Lue lisää: Plantaarifaskiitti

    En ole minäkään lääkäri mutta ainahan voi päteviä neuvoja antaa :-).

    Jalkapohjassasi saattaa olla muutakin kuin plantaarifaskiitti. Nimittäin kuvailemasi tapa miten sait kantapään kipeäksi ei välttämättä johda plantaarifaskiittiin, vaan siellä saattaa olla jopa hiusmurtuma joka selviäisi magneettikuvauksella. Suosittelin käyntiä lekurilla.

    Tulipa tästä mieleen toinen käyntini työterveyshoitajalla joka ’tutki’ jalkapohjani ja päätyi plantaarifaskiittiin. Ensin hän aukaisi jonkun ohjelman tietokoneeltaan ja sen jälkeen kyseli kysymyksiä samalla naputellen vastauksiani koneelle. luki sitä kotvasen ja sitten sukka pois ja hiplasi jalkapohjaa. Taas päätteen äärelle ja hetken kuluttua ilmoitti, että vaivani on plntaarifaskiitti. Sitten luki taas päätettä ja ilmoitti mitä sille tulisi tehdä. Eli kuten epäilen, ei ollut tuttu vaiva lääkärille (nuori lääkäri) ja ei osannut kertoa mitään mitä ei olisi lukenut näytöltä minulle siitä vaivasta. Jotenkin jäi huono maku vaikkakin vaiva selvisi. Mutta tämmöistähän tämä taitaa olla. Ei korvalääkäri vatsaa osaa tutkia samalla tavalla kuin siihen erikoistunut lääkäri.

    Mites muuten tälläisessä tilanteessa, tulisiko lääkärin pyytää käymään uudestaan vastaanotollaan mikäli vaiva ei X ajan kuluttua ole parantunut? Kiinnostaako lääkäreitä yleensäkään mitä potilas tekee vaivansa kanssa, paranee tai ei? Mitäs jos toinen lääkäri diagnosoi vaivan toiseksi kuin mitä ensimmäinen. Kerrotaanko tästä ensimmäiselle lääkärille mikä meni pieleen hänellä, ettei tekisi samaa virhettä uudestaan? Ei taida aika eikä rahat riittää tälle saralle. Mielenkiintoista…hmmnn…

    Edellinen kommenttini oli Nick alkuperäiseen viestiin, mutta eipä se taida mennä ohi sinunkaan tarinastasi kovin paljoa. Mielestäni loppupäätelmäsi oli varsin osuva, joskaan et liene tarkoittanut itseäsi, kuten en minäkään edellisessä kommentissa.

    Minulla ei ole ollut plantaarifaskiittia, enkä usko monella muullakaan teistä. Eikä se liene vaatimuskaan onnistuneelle hoidolle.

    Olen huomannut, että jos vaiva ei parane esittämälläni tavalla, ollaan putkessa, jonka päässä on kirurginen operaatio. Niidenkään tulokset eivät valitettavasti ole mitenkään varmoja. Usein käy niin, että leikkauksen jälkeen vaiva on elinikäinen.

    Vakavasti ottaen suosittelen edelleen rahojen kantamista kenkäkauppaan ja lihaskunnosta huolehtimista. Usein juuri laadukkaan LIIKUNNAN puute ja väärät jalkineet aiheuttavat pysyviä muutoksia jalkoihin. Niiden hoitaminen onkin jo sitten vaikeampaa. Mikä on todella valitettavaa, entistä nuoremmilla jalat ovat todella huonossa kunnossa.

    Muihin kommentteihisi en viitsi vastata. Edellä sanomani on oleellista, joka pitäisi ymmärtää lukematta mitään sivuja netistä. Jos sitä ei ymmärrä, eipä pari lisäsivuakaan taida auttaa.

    Aivan.

    Liikunnan laatuun tulisi kiinnittää huomiota ja myös siihen venyttelyyn. Muuten, tätä vaivaa ilmenee myös urheilijoilla jotka harrastavat juoksua hyvilläkin tossuilla.

    ja ennenkuin ryntää kengäkauppaan, niin kannattaa tarkistaa onko se syy todella niissä kengissä. Ei se niissä lähes tulkoonkaan aina ole. Tosin nämä nykyajan nuorisot näyttävät pitävän liian pehmeitä kenkiä jatkuvasti jalassaan joka johtaa taas vääränlaisen askelluksen oppimiseen.

    Kirjoitit, että et usko monellakaan meillä olevan plnataarifaskiittia, niin mihin tämä perustuu? Jos ne vääränlaiset kengät olisivat minulla jalassa (mitä muuten ei ole), niin eikö se voi tuottaa tuota plantaarifaskiittia?

    itse itselleen vastaten….

    Tosin kiropraktikko sanoi myös samaa kuin sinäkin, että harva lääkärin tekemä diagnoosi (plantaarifaskiitista) on todellisuudessa juuri sitä. Hän sanoi sen johtuvan enimmäkseen alaselän huonosta lihaskunnosta sekä ryhtiin on tullut joku poikeama joka on korjattavissa. Mutta ei hän edes suositellut minkäänlaisten tukipohjallisten tai kengäkauppaan menoa, ainakaan minun kohdalla. Kengät olivat kunnossa.

    Mutta summa summarum, kaikkia tapauksia pitää arvoioida tapauskohtaisesti. Jotkut paranevat helpommin ja jotkut vaikeammin mihin voi vaikuttaa monta eri tekijää.

    Mutta jatkakaa venyttelyä, se kannattaa aina.

    Yritin korostaa laadukasta LIIKUNTAA. Aloitetaan liikunta alkuverryttelystä… ja jottei menisi pitkäpiimäiseksi, lopetetaan tähän.

    Niinhän mä sanoin :-)…

    tai siis sitä tarkoitin mutta kirjoitin sen huonosti.

    Lopetetaan vaan.

    #519811 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Jalkapohja kivuista kärsiville hyviä lukuhetkiä seuraavilla sivuilla:

    http://heelspurs.com/_intro.html

    #519812 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    mulla 1,5 vuotta sitten kipeytyi jalanpohja kantapäästä todella pahasti. Rasitusvamma ja tulehdus tietysti. Ajattelin, että talven lepo auttaisi vaan eipä auttanut.

    Keväällä kuvattiin ja luupiikki sieltä löytyi. Vaiva on jatkuva, mutta olen saanut sen ’kuriin’ erikoispohjallisilla, jotka muotoiltu jalkojani varten. Nämä pohjalliset maksavat tällä hetkellä varmasti noin 150 EUR, mutta ovat hintansa arvoiset. Golfkengätkin ostan sen mukaan miten ko. pohjalliset niihin mahtuvat.

    Mikäli kävelen paljon ilman noita pohjallisia – on tuska aivan hirveä. Pohjallisten kanssa kipu on siedettävää.

    Leikkausta ei suositella – tulokset eivät taattuja.

    Ja jos päkiä on kipeä kierroksen jälkeen – voipi syy olla hermon kiristymisestä jalkapöydässä. Kärsin siitäkin samassa jalassa. Myös tähän auttaa nuo pohjalliset ja kengät, jotka leveämmällä lestillä.

    Jos ei halua golfia lopettaa – hanki pohjalliset. Pohjalliset varmasti kestävät tuhatkin kierrosta muuttumattomina. Itselläni takana varmasti niillä jo 200 rundia.

Esillä 21 viestiä, 1 - 21 (kaikkiaan 21)
Vastaa aiheeseen: jalkapohja vaivoja

Etusivu Foorumit Yleistä jalkapohja vaivoja