-
JulkaisijaArtikkelit
-
https://www.is.fi/urheilu/art-2000008107908.html
21 vuotta golfia harrastanut Urheilumuseon johtaja Jukka-Pekka Vuori sai pallon kasvoihinsa Ahvenanmaalla Slottsbananilla.
Viereiseltä väylältä karkasi draivi pahasti laakana leveäksi ja ”Fore” ilmeisesti huudettiin myöhässä eikä Vuori ehtinyt suojautua. Seurauksena vakavat vammat kasvoihin. Nenä pskna, silmät umpeen muurautuneet etc. etc.Mielenkiintoista uutisessa se, että Vuori harkitsee ”jatkotoimenpiteitä Ålands Golfklubbenia vastaan”. Mitä sellaiset voisivat olla? Siis klubia vastaan?
Muutenkin artikkelissa kerrotaan Vuoren hämmästyksestä muiden pelaajien käyttäytymisestä tapahtuneen yhteydessä. Mitäs olette foorumilaiset mieltä artikkelista?
”– Onneksi tämä ei tapahtunut kotikentälläni Talissa, vaan vieraskentällä.”
Siis miksi onneksi? Että voi tehdä jatkotoimenpiteitä vieraskenttää vastaan vai miksi. Ihan samalla tavalla ne Talinkin väylät on ”suojattu” kuin muuallakin, ei kai nyt verkkoja voi joka paikkaan laittaa.
”– Oli absurdia nähdä, että makasin nurmella verta vuotavana ja osa ryhmistä vain jatkoi menoaan. Kun ei ihmisenä kosketa muita ihmisiä, niin osa vaan jatkoi pelaamista.”
Olisiko siis kaikkien muiden pitänyt pysähtyä ihmettelemään, jos apua oli jo tarjolla?
Tuo muiden pelaajien hämmästely ja välinpitämättömyys on tuttua itsellenikin parista tapahtumasta eikä ole uutta esim liikenteen parissa. Surullista sinänsä. Tästäkin tapahtumasarjasta huomaamme miten tärkeää on kun lyönti lähtee vähänkään vinoon huutaa voimallisesti FORE! Ei se ehkä aina pelasta osumasta mutta usein antaa sen sekunnin kaksi aikaa suojautua. Usein vain kuulee huutona pikku pihinää niinkuin terveestä aikuista ei desibeliä enempää löytyisi.
Toinen tähän liittyvä asia on pelin seuraaminen omassa ryhmässä mutta tärkeää on seurata myös muiden ryhmien edesottamuksia niin edessä kuin takanakin. Erityisen tärkeää on ollessa omalta väylältä sivussa toisen väylän lähellä seurata sen tapahtumia ja pitää katsekontakti sinne mistä siellä palloa lyödään. Ja valmistautua omaan lyötiin kun on ko alue turvallinen.
Nyt kysynkin et miten Vuori ollessaan oman väylän reunassa lähellä vastaantulevaa väylää seurasi siellä avauksia? Oliko FORE huuto oikea huuto ja oliko se tehty heti kun pallo lähti vinoon? Vastuu hän on aina palloa lyöneellä enkä oikein jaksa uskoa golfkentällä tässä roolia olevan kun puhutaan korvausvaatuista.
Tiedän tämän paikan ja itselläkin 11 avaus oli pari metriä seiskan väylästä.
’Oli absurdia nähdä, että makasin nurmella verta vuotavana ja osa ryhmistä vain jatkoi menoaan. Kun ei ihmisenä kosketa muita ihmisiä, niin osa vaan jatkoi pelaamista. Välinpitämättömyys näkyy ja on kasvanut. Tämä olisi voinut käydä kenelle tahansa, Vuori hämmästelee.’
Olematta paikalla on tietenkin mahdotonta sanoa mitään varmaa, mutta esimerkiksi liikenneonnettomuuksien toimintaohjeissa kerrotaan, että paikalle sattuneet antavat apua, jos sitä tarvitaan. Muut poistuvat paikalta eivätkä jää paikalle tukkimaan liikennettä ja mahdollisesti aiheuttamaan uusia onnettomuuksia. Samaa ohjeistusta voitaneen pitää relevanttina kaikissa muissakin onnettomuustapauksissa.
Jos kerran paikalla jo oli ihmisiä Vuorta auttamassa, niin olisiko muiden pelaajien pitänyt silkasta empatiasta lopettaa pelaamisensa? Koko kentällä vai vain ohi kulkevien?
Vuoren harkitsemat toimenpiteet kenttäyhtiötä kohtaan kuulostavat erikoiselta. Golfin luonteeseen kuuluvat harhalyönnit eikä niitä voi millään kokonaan estää. Erityisen riskialttiisiin paikkoihin on toki syytä laittaa varoituskylttejä, kuten joillakin kentillä onkin tehty. Ehkä Vuori katsoo tuon kyseisen paikan olevan niin vaarallisen, että asialle olisi jotain pitänyt tehdä. Kenttäkartan perusteella samanlaisia paikkoja on jokaisella kentällä.
Range nyt tiivistikin ajatukseni.
Vahinkoja sattuu ja hihahuukki tulee lujaa.
Ja nimenomaan tohon huukkiin on todella vähän aikaa reakoida.
Ensimmäisenä tulee mieleen, että, oho se lähti sinne. Sitten fore.Todella valitettava tapaus, joita sattuu aina kun oven aukaisee.
Luin jutun ja samaa mieltä siitä että jotain on suomalaisessa golfissa muuttunut. Liian vähällä kurssituksella pääsee nyt kentälle ja se ei ole hyvä asia.
Pari kertaa on vuosikymmenen aikana tullut jonkun avaus lähelle, esim. Vihdissä ja Vuosaaressa. Muutaman metrin päähän on pallo siis tippunut ja mitään huutoja ei ole kuulunut.
Yhtenä onnettomuuden osatekijänä voi hyvinkin olla uuden kentän kyseenalainen reititys (=huono suunnittelu).
Nimittäin tuo uusi väylä (#7) jossa J-P Vuori sai osuman on rakennettu osittain aikaisempien 15. ja 16 väylien väliin.
– kyseinen uusi väylä on reititetty aikaisemman 15. reiän greenille, sanoisin kyllä että
varsin ahtaaseen paikkaan.Aikaisempi 16. reikä (nykyinen 11.) on ylämäkeen, vasemmalle kääntyvä dogleg, jossa pitkälyöntiset pyrkivät oikaisemaan kulman ylitse. Varsinkin jos/kun raffi on leikattu nykyiseen tyyliin lyhyeksi. Aikaisemmin tässä ei ollut mitään vaaranpaikkaa.
– uuden väylän myötä siinä ei todellakaan tarvita edes kovin suurta draw’ta että pallo kääntyy väärälle, (uuden # 7:n) vastaantulijoiden väylälle.
– mahdollisesti # 7. väylää voi joku yrittää käyttää jopa 11. reikää pelatessa oikaisuun jos sieltä ei ole muita pelaajia tulossa. (en tiedä onko tällainen merkattu ja estetty out-paaluilla?)
– toisekseen myös tuuli voi kuljettaa palloa 7. väylälle..
– ja kaiken lisäksi iltakierroksella aurinko paistaa ikäväsi suoraan silmiin 11. väylän tiiaupaikalle..koeta siinä sitten tihrailla aurinkoa vasten onko pelaajia tulossa 7. väylällä.Ehkä tässä voi olla jotain sellaista huomioitavaa mitä J-P Vuori tarkoittaa ko. kentän mahdollisesta vastuusta turvallisuuden osalta.
– mielestäni kentästä vastuullisten pitäisi ottaa huomioon tapahtunut onnettumuus. Miettiä voisiko tällaista tapahtua uudelleen?
– jos kyseessä on kyseenalainen ja mahdollisesti jopa vaaraa aiheuttava peliväylien reititys niin on parempi puuttua asiaan jo ennen mahdollista, seuraavaa vaaratilannetta (onnettomuudesta puhumattakaan).En millään tavoin puolustele varomattomasti palloaan lyöviä. Aina pitää huomioida mahdollinen epäonnistuminen.
– FORE-huuto ei ole sitä varten että sen myötä voisi riskeerata muiden turvallisuutta.ja kaiken lisäksi iltakierroksella aurinko paistaa ikäväsi suoraan silmiin 11. väylän tiiaupaikalle..koeta siinä sitten tihrailla aurinkoa vasten onko pelaajia tulossa 7. väylällä.
Kaksi hyvin yksinkertaista perussääntöä:
1. Jos et näe aluetta, johon yrität lyödä etkä ole varma, että tuo alue on tyhjä, älä yritä lyödä sinne.
2. Jos pallosi lähtee vahingossa kohti aluetta, johon et näe, huuda heti FORE vähintään viidellä o-kirjaimella.Aivan liian moni häpeää huutaa FORE oman harhautuneen lyöntinsä perään. Paljon enemmän on hävettävää siinä, jos ei huuda. Ja huutamiseen saavat kyllä osallistua ryhmän muutkin pelaajat. Mitä kovempi ääni, sitä vakavammin kuulijat sen ottavat.
KL1: Kaksi hyvin yksinkertaista perussääntöä:
1. Jos et näe aluetta, johon yrität lyödä etkä ole varma, että tuo alue on tyhjä, älä yritä lyödä sinne.
2. Jos pallosi lähtee vahingossa kohti aluetta, johon et näe, huuda heti FORE vähintään viidellä o-kirjaimella.Tässä olemme tasan tarkkaan samaa mieltä..
Tämä kyseinen Slottsbana’n väylä 11 (aikaisempi 16) on tullut pelattua moneen kertaan iltaisin..kun päivälautalla on matkustettu Ahvenanmaalle. Ja, aurinkoisena kesäiltana vastainen aurinko paistaa mäen takaa juuri pallon lentosuunnasta.
– aikaisemmin siitä ei ollut suoranaista vaaraa, suurin haitta tuli siitä että pallot karkasi näkymättömiin…tunnetuin seurauksin.
– toki samanlaisia avaussuuntia on monella muullakin kentällä..hyvä olisi jos nämä osattaisiin huomioida (ainakin turvallisuuden suhteen ja mahdollisesti myös pallojen löytymisen osalta) jo kenttää suunniteltaessa.Uusi 7. väylän sijainti aiheuttaa jonkinlaisen haitan ja mahdollisen ongelman 11-väylän avauksille.
– siinä voi joutua huutamaan FOREa jokaiselle avaukselle, jollei vasta-auringon vuoksi nähdä mihin suuntaan ne lähtee.Tämä kyseinen onnettumuus ei varmaankaan aiheutunut huonosta näkyvyydestä..
– kysymys oli todennäköisesti vain ikävällä tavalla hookiksi karanneesta avauksesta..Mahdollisesti asiaan jossain määrin vaikutti se että 11. väylän oikealla reunalla on vesi jota pelaajat ymmärrettävästi koettavat välttää. Toisekseen kyseinen väylä kaartaa doglegginä vasemmalle, joten mielellään pelataan väylän vasenta laitaa kohden, mikä tarjoaa lyhimmän reitin greenille. Mikä sitten olisi aiheuttamassa mainittua ”hookkia?”. Ehkä se että tavoittelemalla hieman lisäpituutta avaukseen (siis yli 200 metriä) pääsee mukavasti ylittämään dogleg’in kulman.
– onkohan kenellekään koskaan käynyt niin että juuri tällainen ”riuhtaisuavaus” johtaakin ikävään ryöstöhuukkiin?En nyt väitä että juuri näin olisi käynyt tässä tapauksessa..ikävä onnettomuus ja vakava loukkaantuminen kuitenkin tapahtui.
– kun tälläkin kentällä pelataan kaudessa 30.000 kierrosta niin jollain tavalla olisi syytä huomioida ko. väylien ( #7 ja #11) riskitekijät.
– jos kauden aikana vaikkapa vain yksi avaus 100:sta karkaa vasemmalle niin siitä kertyy 300 kpl mahdollisuuksia osua naapuriväylällä pelaaviin. Eihän siellä aina ole pelaajia juuri kohdalla. Joskus kuitenkin on ja heistä jokuset voivat olla ikävästi touhuamassa oman väylänsä vasemmassa reunassa.Ehkä siihen 11. väylän tiiboxin vasemaan reunaan voisi asentaa verkon? (vaikkei se ehkä estä ryöstöhuukkia)
– istuttaa jotain puskia jotka estäisi pelaamisen ja pallon karkaamisen vasemmalle?
– mahdollisesti jopa pystyttää näiden ko. väylien väliin out-paalut jottei oikaisemista koettaisi houkuttelevana vaihtoehtona.Tai sitten jopa vaatisin tanskalaista suunnittelijaa korjaamaan (takuuna) tekemänsä suunnittelumokan. Kai heillä on jonkinlainen vastuuvakuutus tekemiensä virheiden osalta?
FORE ei ole mikään poppakonsti, vaan pelaajan pitää ottaa huomioon muut ja turvallisuus. Esim jos draivit sinkoavat mihin sattuu, mailaa pitää käyttää harkiten. Tässä suhteessa on aika paljon välinpitämättömyyttä nykyään mielestäni – ajatellaan että minulla on oikeus jne. Kentät ovat täynnä ja yhä enemmän pelaaajia, jotka pääsevät kentälle ilman sen kummempia pelitaitoa eikä varmaan turvallisuus yms pelisäännöt niin tuttuja? Tosi ikävä tapaus. Pari viikkoa sitten olin putannut reikään kun kolisi kovaa – toiselta reiällä kolahti draivi suoraan lipputankoon. Vähältä piti tilanteita kuuluu yhä enemmän eikä siinä fore aina auta.
Eilenkin Lakiston #5 tiille suoraan eteeni tipahti rangelta lyöty slaissi, eikä FORE huutoa kuulunut. Lyöjä oli ehkä näitä päivässä golffariksi harrastajia?
Turvallisinta lienee pysytellä vaan kotosalla, niin välttää tälläiset ja samalla myös koronan tarttumisen.
Eilenkin Lakiston #5 tiille suoraan eteeni tipahti rangelta lyöty slaissi, eikä FORE huutoa kuulunut. Lyöjä oli ehkä näitä päivässä golffariksi harrastajia?
Golfin aloittelijat ovat kyllä todennäköisesti vaarallisempia muille pelaajille, ei ole tarpeeksi harjoiteltu ja ei uskalleta huutaa kunnolla varoitusta. Kentille pitäisi palauttaa HCP-rajoitukset ja aloittelijoilta voisi kieltää draiverin käytön kentällä. Näillä päästäisiin jo pitkälle, draiveri kun on vaarallisin maila ja HCP-rajoitus kannustaisi harjoittelemiseen. Golfin pelaaminen kun vaatii harjoittelua, asia jota kurssilla oleville ei ilmeisesti kerrota tai korosteta.
Muutama perusasia..
1. Kentät pitää jo lähtökohtaisesti suunnitella sellaisiksi ettei epäonnistuneesta lyönnistä pääse aiheutumaan vaaraa muille pelaajille tai ulkoipuolisille. Tämä ei ole kohtuuton vaatimus kenttäarkkitehdille.
– pitää ymmärtää huomioida myös se ettei pelaajalle tarjota mahdollisuutta ”oikaista”, lyömällä palloaan viereisten väylien kautta, katvealueiden, kulkuväylien ylitse. Pelaajella voi tarjota turvallisia haasteita muutenkin (vesien, raffien jne ylityksiä yms.)
– suunnittelijan tulisi ymmärtää välttää vaarallisia sokkoväyliä, kulkuväylien, teiden reuna-alueita jne.
– huomioida myös vasta-aurinkoon tai muulla tavoin aiheutuvat haitta niin turvallisuuden kuin yleisesti pelattavuuden osalta.
– näiden asioiden ei pitäisi olla liikaa vaadittu ammattitaitoisen kentän suunnittelun osalta.Ainakin minun on vaikea ymmärtää miksi em. tavalla, jo lähtökohdiltaan huonosti suunniteltuja kenttiä usein kehuskellaan upeiksi ja jopa huippukentiksi. (tällaista näkee varsin paljon, vaikken viitsi mainita nimellä näitä kenttiä)
2. Pelaajien vastuu. Kenenkään tekemisistä ei yksinkertaisesti saa aiheuttaa vaaraa muille pelaajille, kentän henkilökunnalle tai ulkopuolisille.
Joskus kysymys voi olla myös vääristä asenteista.
– koetetaan lyödä lähelle edellä menijöitä jotta he ymmärtäisivät kiristää vauhtiaan
– tai siksi että ehtisi lähemmäksi edellä meneviä jotta voisi vaatia/pyytää ohitusta jne.
– joskus pelikaverit saattaa yllyttää lyömään (esim. sanomalla ”kyllä me huudetaan FOREa jos menee jaloille”).
– lyödään sokkoväylillä varmistamatta onko katveessa muita pelaajia tai henkilökuntaa.
– jne. jne.FORE-huuto on ehdottoman tärkeä. Se voi joskus auttaa vaaran kohteeksi joutunutta suojautumisessa.
– huuto on kuitenkin vain varoitus jo aiheutuneesta akuutista vaarasta.
– eikä FORE-huutoa saa hyväksyä minkäänlaiseksi oikeutukseksi riskinotolle tai vastuun vähentäjäksi.3. Golfyhteisön vastuu.
– harrastusta aloittavat tulee kouluttaa ja opastaa huomioimaan myös turvallisuus.
– lienee kyseenalaista riittääkö tunninparin greencard-kurssi tai nettikurssi tähän.
– kun Golfliitolla on kaikenlaisia kenttäarvioitsijoita ja kentänhoidon opastajia niin voisiko asiantuntijat välittää kentille ohjeita myös turvallisuuspuutteiden huomioimiseen?Miten kentillä yleisesti ottaen suhtaudutaan ja valvotaan peliturvallisuutta? Miten suhtaudutaan rikkeisiin?
– onko ilmeiset vaarapaikat merkattu, onko verkkoja tai muuten ohjattu pelaamista esim. out-paalujen sijotuksella väylien väliin?
– monilla kentillä näin on tehty, mutta pitäisikö asioita päivittää ja tarkastella uudelleen?
– voisiko tehdä rakenteellisia muutoksia, puiden, pensaiden jne. istutuksia.
– tai jopa korjata/uusia kokonaan vaarakohteita, muuttaa väylien reititystä, raffien leikkausta, korottaa tiiboxeja jne?
– mitä tapahtuu jos/kun havaitaan tai saadaan tietoa aiheutuneista vaaratilanteista?
– mahdollisesti jopa tahallisista (tai toistuvasta) vaarallisesta pelaamisesta?Ahvenanmaan tapaus on erityisen ikävä onnettomuus. Sitä emme voi saada tekemättömäksi. Mutta varmasti jotain olisi tehtävissä vaaratilanteiden ja onnettomuuksien välttämiseksi jatkossa.
– mitäpä jos jokainen katsoo paikkoja omalla kentällään ja huomioi omaa tekemistään…
..juuri niin aion tehdä itsekin kun lähden kohtapuoliin kentälle.Kun tuossa Lakisto tuli puheeksi niin kerrotaan omakohtainen kokemus parin vuoden takaa väylältä 7. Avaus lepäsi tutussa paikassa sen pienen näreen kohdalla ja sinne kävellessäni 8. väylän avauspaikalta kuului ”FORE”. Sen verran tuttu paikka että vedin kädet pääni suojaksi ja samalla kopsahti pallo ranteeseen suoraan ilmassa. Ilman suojautumista olisi kopsahtanut ohimoon. Kipu löi polville, mutta onneksi mitään ei murtunut. Pari viikkoa särkyä. Lyöjä totesi vaan että mä huusin FORE, mutta mitään anteeksipyyntöä tms ei kuulunut. Mun vika kun seisoin siinä!
Muuan kaverini soitti minulle tänään. Hän oli lueskellut tätä ketjua ja halusi kertoa minulle, että oli ollut tapahtumapaikalla erään yhteisen tuttumme kanssa, kun uhria oli hoidettu, ja tuntee myös lääkärin, joka uhrille antoi ensiapua. Kaverini mukaan uhri oli ollut etsimässä palloaan raffista miltei 11 väylän reunalla puskan takana noin 60 metrin päässä tiipaikasta, kun kohtalokas lyönti lähti liikkeelle. Pallo kulkee tuon matkan draiverilla lyötynä hihahukkina niin nopeasti, ettei siinä ehdi juuri forea huutaa saati huutoon reagoida. Ketä siis syyttää, jos ketään?
Lehden julkaisema kaaviokuva antaa kaverini kertomuksen perusteella jokseenkin väärän kuvan tapahtuneesta. Uhri ei suinkaan ollut 7. reiän väylällä pallon häneen osuessa, vaan 7. ja 11. reiän välisessä raffissa ja nimenomaan lähempänä 11. väylää.
KL1 jos noin on ollut niin siinä tapauksessa molemmat, sekä palloa lyönyt että Vuori, ovat toimineet juurin kuten ei missään nimessä kummankaan pitäisi toimia. Ei lyödä silloin kun joku on lyöntisektorissa eikä mennä etsimään palloa toisen väylän lähelle raffiin varmistamatta ettei lyödä päälle tai yli! Ei uskoisi 21 vuotta golfia pelanneen toimineen noin ja luottaen ettei teeltä lyödä kun ollaan sektorissa. Näissä tilanteissa on tuplavarmistus – lyöjä ei lyö ja tai eteen ei mennä!
Kaverini mukaan uhri oli ollut etsimässä palloaan raffista miltei 11 väylän reunalla puskan takana noin 60 metrin päässä tiipaikasta, kun kohtalokas lyönti lähti liikkeelle. Pallo kulkee tuon matkan draiverilla lyötynä hihahukkina niin nopeasti, ettei siinä ehdi juuri forea huutaa saati huutoon reagoida. Ketä siis syyttää, jos ketään?
No just. Minä kyllä tiedän ketä syyttäisin. Sen verran pitää itsesuojeluvaistoa ja ”golf-järkeä” olla, että katsoo minne / miten lähtee sitä palloa etsimään. Jos vastaava tilanne osuu omalle kohdalle, niin varmastikin kyllä odotan jemma nimisessä paikassa avaukset, ennen kuin lähden palloa etsimään. No tosin en kyllä välttämättä uskaltaisi avaustakaan suorittaa, jos näkisin, että joku etsii palloa yllä kuvatussa paikassa.
Ja vielä kehtaa uhata jatkotoimilla.
Jos nyt ei kuitenkaan aleta nimeämään syyllisiä. Emme tiedä näkivätkö lyöjä ja Vuori toisensa vai ei. Satelliittikuvan perusteella 11. tiiauspaikan etuvasemmalla on puita ja/tai pensaita. Vuori on ilmeisesti ollut niiden takana olevassa raffissa. Näkyvyys voi olla huono molempiin suuntiin.
Kaipa lyöjä on nähnyt palloaan etsivän J-P Vuoren koska IS:n jutussa annetaan ymmärtää että tiiboxista on huudettu FOREa. Tosin sillä ei ole voinut olla kovin suurta merkitystä, kuten KL totesi niin pallo lentää varsin livakasti tuon 60 metriä. Tai vaikka olisi hieman pidempikin matka.
– tuossa tapauksessa FORE huudolla on käytännössä vain se merkitys että lyöjä voi jossain määrin vierittää vastuuta osuman saaneelle.
– FORE-huuto ei kuitenkaan millään tavoin vähennä lyöjän vastuutta tekemisestään, olettaen että hän on nähnyt edessä vasemmalla palloaan etsivän pelaajan.Sanoisin myös että jokaiselta tiiauspaikalta pitäisi kohtuullisesti näkyä myös oman peliväylän raffit/reuna-alueet.
– kaiken lisäksi kun ko. 11. väylälle pyritään luonnollisista syistä pelaamaan palloa juuri vasempaan laitaan.
– ja erityisesti tavoitellaan pitkiä lyöntejä (juuri niissä on suurin riski epäonnistua).En lähtisi erityisemmin syyttelemään ketään (paitsi kentän huonoa lay-out’ita tällä kohtaa). Tällainen onnettomuus on aina ikävien sattumien summa.
– tottakai voidaan olettaa että lyönnin epäonnistuminen (=hookki vastaantulijaan kohden) on tullut ikävänä yllätyksenä myös lyöjälle.
– toisaalta pelaajan (= J-P Vuori) pitää voida olettaa että raffiin kaartunutta palloa pitää kyetä etsimään turvallisin mielin. Laskisin kyseisen raffin vielä olennaiseksi pelialueeksi.Ehkä sen voisi sanoa ettei kenttäarkkitehti ole onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla kyseisten väylien sijoittelussa.
– ikävä sanoa mutta veikkaisin ettei todellakaan jää ainoaksi tapaukseksi jolloin 11. tiiboxista avattu pallo lentää vastaantulevien väylälle. Pelaajat pyrkivät myös välttämään oikean reunan rantaa/vettä.
– joillain pelaajilla on jopa tapana ottaa avauksiinsa ”slauissivaraa”, mikä tässä ko. paikassa tarkoittaa reilusti vasempaan laitaa suunnattua avausta.Sanon vielä että juuri tämän 11. väylän avauksiin liittyy monia riskitekijöitä.
– pelkästään siksi että Slottsbanan 7. väylä on sijoitettu liian ahtaaseen väliin.
– onhan se silti onneton sattuma jos samanaikaisesti 7. väylällä (tai sen vasemmassa raffissa) on pelaajia, puhumattakaan että seurauksena olisi osumia.
– mutta kun kaudessa lyödään 30.000 avausta niin joitakin ikäviä tilanteita voi niistä aiheutua.Toivotaan että Ålandsgolf tekee asialle jotain muutakin kuin pelkästään sen että luottaa vakuutuksiinsa.
Kaipa lyöjä on nähnyt palloaan etsivän J-P Vuoren koska IS:n jutussa annetaan ymmärtää että tiiboxista on huudettu FOREa.
Yleisesti ottaen tuo ei todista yhtään mitään. Kuten tässäkin ketjussa on jo useampaankin kertaan todettu, niin pallon lentäessä tarkoituksettomaan suuntaan johon ei ole näkyvyyttä, tulee huutaa FORE.
Tämän ikävän tarinan opetuksena voitaneen (jälkiviisaasti..) pitää, että aina kun lähdetään etsimään palloa paikasta, johon toiselta väylältä harhautuneet pallot (etenkin draivit) voivat päätyä, kannattaa olla hyvin varuillaan ja tarkkailla ympäristöä.
NimetönMontako kenttää Suomessa on jotka on suunniteltu niin että tuollainen ei voi sattua? Oma epäilys on ettei yhtään. Tosin olen nähnyt vain 50 kenttää Suomessa joten voihan ne just olla ne huonosti suunnitellut.
Ikävä tapahtuma.
Gloffarelle. …ystävyydellä, oikeasti, jälleen kerran. Tiivistä sanottavasi. Älä turhaan briljeeraa sanojen määrällä, toistolla ja tehosteilla, ne vain sekoittavat sanomaasi.
Möllikkä: Montako kenttää Suomessa on jotka on suunniteltu niin että tuollainen ei voi sattua?
Mutuna sanoisin että reilusti yli puolet Suomen kentistä on sellaisia joissa ei ole erityisen todennäköisiä vaaranpaikkoja. Toisekseen niissä joissa on potentiaalista vaaraa niin siellä on jo tavalla tai toisella otettu se huomioon:
– verkkoja lyöntipaikoilla, estämässä pallon karkaamista vaaralliseen suuntaan.
– varsin yleistä on merkata vierekkäisiä väyliä out-paaluilla (mikä ei tietenkään estä pallon lentoa, mutta pelaajat ottaa nämä aina huomioon lyönneissään.)
– jo väylien välialueiden jättäminen pitkään ruohoon ohjaa pelaajia lyömään turvallisimpiin suuntiin.
– puiden ja pensaiden istuttaminen sopivasti ehkäisee myös lyöntejä vaarallisiin paikkoihin.Toki monilla kentillä olisi varaa harkita ja joskus jopa muuttaa väylien sijoittelua turvallisuuden parantamiseksi,
– väylille kohdentuvia lyöntisuuntia voi joskus ohjata jo pelkällä leikkauksella.
– tiiauspaikkojen sijoituksellakin voi ohjata lyöntisuuntaa melkoisesti
– joskus jopa muutamalla metrillä korotettu tiiauspaikka tarjoaa parempia näkymiä katvealueisiin.
– paljon muutakin parannuksia voisi harkita jne.En näkisi kovin suurena vääryytenä vaikka esim. joku asiaa ymmärtävä golfliiton opastaja suunnittelisi jonkinlaisen turvallisuuspainotteisen katselmuksen golfkentille.
– parannuksia voisi sitten toteuttaa tapauskohtaisesti ja resurssien myötä.P.S. Mahdollisesti kentillä yleistynyt tapa leikata raffit erittäin lyhyiksi laajoilta alueilta väylien reinoilla voi johtaa pelaajia hieman liialliseen pituushalukkuuteen, tarkkuuden kustannuksella?
– toki kenttämestarin tarkoituksena on se ettei hieman väyliltä harhautuneita palloja joudu aina etsimään.
– joillain kentillä halutaan ilmiselvästi helpottaa pelaamista. Näin pelaajat ovat tyytyväisiä kun tuloksentelo (ja tasuriin pelaaminen) on suhteessa helpompaa.
– haittana voi olla juuri tuo pitkien avausten ”roiskiminen”, huukit ja slaissit jne.Mutta nämä voi nähdä niin monella tavalla..
NimetönVarmaan kentillä voidaan tehdä parannuksia turvallisuuteen mutta mun kompetenssi ei riitä sanomaan missä ja mitä. Eikä se ole kentän vika jos en pysy väylällä. Pelaajilla on kuitenkin myös vastuunsa. Epäilen ja saatan tunnistaa itsessänikin, että joskus keskittyy liikaa omaan peliin ja muiden huomioiminen herpaantuu. Joskus tietty keskittyy ihan muihin asioihinsa, silloin ehkä pitäisi pysyä poissa kokonaan.
Pari päivää sitten olin EGS:n väylän 18 teeboxissa avaamassa kun ykkösväylältä tuli kaveri etsimään kainaloaan. Tuo teeboxi on korotettu joten sieltä näkee hyvin. Vika ei ollut ainakaan kentässä. Mitään ei käynyt koska huomasin sen. Keskellä väylää se tyyppi heräsi mietteistään ja lähti takaisin. Tuskin se oli itsekäs, tyhmä, tms, varmasti vaan harmitteli huonoa avausta ja mietti miten tilanne pelastetaan. Mutta aines olisi ollut onnettomuuteen kun puiden välistä piilosta tuli.
Ei liity mitenkään tähän tapaukseen.
Pari vuotta sitten kotikentälläni olisin saanut viereiseltä väylältä harhautuneen lyönnin suoraan otsaani, jos olisin ollut 10 cm pidempi. Oli kova tuuli ja fore-huuhtoa ei kuulunut. Kun kerroin kentän vastuuhenkilöille (tj ja hallituksen pj) tapauksesta, heidän ainoa kysymyksensä oli, että huusivatko fore. Ehdotin, että kotikentälläni, jossa monet väylät ovat rinnakkain vastakkaisiin suuntiin, asennettaisiin tiettyihin vaaranpaikkoihin verkot. Vastaus oli, että verkot eivät kuulu golf-kentälle.
-
JulkaisijaArtikkelit