16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

HCP:t amerikan malliin?

Etusivu Foorumit Yleistä HCP:t amerikan malliin?

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 27)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Olen viime kuukausien aikana kiinnittänyt huomiota, että tällä keskustelupalstalla on joitakin kestosuosikkeja aiheiden suhteen. Esim. hidas peli, draiverit ja hcp:t. Nyt haluaisinkin pureutua näistä jälkimmäiseen ja kysyä: ’Onko Suomessa käytettävä tasoitusjärjestelmä teidän mielestänne toimiva/järkevä/oikeudenmukainen/…?’ Jos ei, niin miten muuttaisitte sitä? Itse olen vakuuttunut, että Jenkeissä käytettävä järjestelmä, jossa tasoitus lasketaan kymmenen viime kierroksen keskiarvosta, antaisi huomattavasti paremman kuvan pelaajan sen hetkisestä tasosta ja taidoista.

    Nimetön

    Tämä on mielestäni täysin totta!

    Ei pitäisi olla one-on-one järjestelmää joka ei toimi, ehdotuksia lisää, ja toimivia!

    Pelasin juuri maanantaina yhden jenkin kanssa ja hän kertoi heidän systeemistään seuraavaa:

    Tasoitusta laskettaessa huomioidaan 20 viimeisintä kierrosta, joista 10 parhaan mukaan tasoitus lasketaan. Eli, jos haluaa huonontaa tasoitustaan on pelattava 20 huonoa kierrosta, koska parhaat aina säilyvät.

    Kaikki kierrokset ovat tasoituskierroksia. Ennen peliä ilmoittaudutaan, pelin jälkeen naputellaan itse tulos koneelle, josta vastauksena saa onko tasoitus nousussa vai laskussa.

    Noin 1-2 viikon välein seuralta saa tarran, jossa on 20 viimeisimmän kierroksen tulos sekä voimassa oleva tasoitus. Tämä tarra liimataan jäsenkorttiin.

    Mielestäni ihan mielekäs systeemi ja minä ainakin mielelläni toimisin näin. Kaikenlainen kikkailu tulisi vaikeammaksi. Tosin tähän ei Suomessa varmaankaan mennä lähimipien vuosikymmenien aikana, koska täällä noudatetaan eurooppalaista systeemiä.

    Kannatetaan!!! ja kenttien slopet laskettava uudemman kerran.

    Miksi pitäisi laskea kentän slopet uudelleen?

    ainoat oikeat tulokset saadaan niin, että kukaan ei saa lyöntiäkään tasoitusta, bruttotulos on ainoa oikea vertailukelpoinen tulos isommalle porukalle.

    Tasoitustuloksien perusteella ei pitäisi jakaa palkintoja ollenkaan, ne voisi laskea vain pelaajijen omaan käyttöön.

    Slope-lukujen laskennalla on sama vika kuin tasoituksilla yleensäkin, niiden perusteena olevaa src- ja bogey-pelaajaa ei oikeasti ole olemassa.
    On lyhytlyöntisiä scr-pelaajia ja pitkälyöntisiä bogey-pelaajia, ja kun kahta samanlaista kenttää ei ole, keskiarvoilla lasketut scr- ja bogey-arvot ovat aina pelaaja NN:n kannalta liian hyviä tai liian huonoja. Jokaiselle pelaajalle ei voi laskea omia slouppeja.

    Ellen ihan väärin ole ymmärtänyt, niin jenkkihändäri lasketaan valitsemalla 20 edellisestä kierroksesta 10 parasta, ja niistä sitten keskiarvotulos slopen vaikutus huomioiden. Pistebogia siellä ei pelata, mutta reiältä lasketaan korkeintaan tietty maksimitulos, joka taas riippuu tasoituksesta.

    Ainakin omakohtaisen kokemuksen mukaan monella peltokentällä pystyy helposti pelaamaan jo ensimmäisistä pelikerroista omaan tasoitukseen.

    Tuuparitasoituksella (13) saa lyöntejä metsäkentillä; Kerigolf 17, Karelia 14 ja Vanha Tarina 13. Kun vastaavasti pelto-/puistokentillä lisälyöntejä irtoaa; Vihti 14, Tahko 13, Joroinen 13, Uusi Tarina 14, Tali 12 ja Imatra 14.

    Varsinkin Kerigolfin 3-4 ’ylimääräistä’ lyöntiä tuuppari tuhlaa jo yhdellä väylällä. Metsäkentillä avausten on oltava kunnossa, jotta tulosta pystyy tekemään. Peltokentillä hehtaaripyssy voi ruiskia minne sattuu, aina pääsee pelaamaan lipulle päin. Ainakin minusta metsäkentän 330 metrinen doglegi on vaikeampi kuin peltokentän 380:nen par4.

    Viime kaudella avattu Uusi Tarina on pitkä, mutta helppo puistokenttä (kuten Tahko). Kun taas Vanha Tarina on lyhyehkö metsäkenttä (takaysi). Edelliskauden lyöntikeskiarvo Uudella oli 88 ja Vanhalla 91, kuitenkin Uuden Tarinan slope antaa yhden lyönnin enemmän.

    Tietysti joku marttagolfia pelaava lyhyt lyöntinen voi olla toista mieltä, hänelle peltokenttien pituus tuottaa tuskaa. Scratch-pelaajat tietysti pelaavat hyvin kentällä kuin kentällä… ja ilman tasoituksia.

    Jees jees! My mistake..

    On siellä ameriikassa hienot systeemit, onkohan edes sama pelikään ?

    Itse pelaan itseäni vastaan ja yritän voittaa kentän. Siinä ei tasoituksella ole mitään osaa eikä arpaa kunhan muut saavat kysellä..paljonko on hcp.

    Minunkin mielestä jenkkisysteemi jossa lasketaan viimeisen 20 kierroksen parhaasta 10 kierroksesta tasoitus on paljon toimivampi kuin nykyinen. Tasoituksenhan pitäisi kuvata pelaajan sen hetkistä tasoa mitä nykyinen systeemi ei tee.

    Käsittääkseni golfliitolta on tulossa valtakunnallinen atk-järjestelmä tasoitusten ylläpitoon ja siihen olisi tälläinen järjestelmä varmastikin helppo rakentaa jos vain niin haluttaisiin.

    Koska jenkeissä on golfkulttuuri hyvin paljon vanhempi kuin täällä, on tasoitusjärjestelmäkin varmastikin aikojen kuluessa muokkautunut toimivaksi.

    Onko tietoa millainen tasoitusjärjestelmä englannissa on ? Vastaako se meidän järjestelmää vai miten siellä toimitaan ?

    Käsittääkseni meidän järjestelmämme pohjautuu Brittien käyttämään järjestelmään. Erot ovat hyvin pieniä. Tosin sielläkin on eroja ainakin Englannin ja Irlannin käytäntöjen välillä. Samoin muistaakseni miesten ja naisten sääntöjen välillä on joitakin pieniä eroja. Ensi vuodeksi käytännöt aiotaan yhtenäistää koko saaravaltakunnassa.

    Miten pakollinen tuo systeemi siellä Amerikassa on? Ne golfaavat jenkit jotka tunnen eivät ole kovin tuttuja koko händäri-käsitteen kanssa. Kenelläkään heistä ei ole kertomansa mukaan virallista händäriä ja kuitenkin jotkut heistä pelaavat melko aktiivisestikin.

    Hämmästyttää????

    Nimetön

    Niin kovin samaa mieltä, kuin Vieraspelaaja; bruttolyönnit on se ainoa oikea tulos lyöntipelissä. Muita tuloksia en omalta osaltani pidä oikein minään. Tavoitteena on aina pelata mahdollisimman vähän lyöntejä. Usein on tyydyttävä tietysti ulkoilun ja mahdollisesti hyvän sään tuottamaan mielihyvään.

    Mutta mutta…kun tämä on niin kovin armoton ja herkkä laji sekä siinä kehittyminen varsin yksilöllistä, niin puollan kyllä seuran sisäisissä kisoissa ja muissa kissanristiäisissä noita händärisarjoja. Siitä tulee ihan mainio fiilis, kun on edistynyt lajissa, tehnyt hyvän kisakierroksen omaan tasoon nähden jne. Sitä en hennoisi tältä kohta koko kansaa liikuttavalta lajilta toivoa poiskaan.

    Mihin tasoitusta sitten ylipäätään tarvitaan…ehkä kertomaan muille, minkä tasoinen pelaaja olet (tietää etukäteen aikaa varatessa, millaisessa seurassa pelaat, itselleni ainakin sillä on paljon merkitystä)

    Nykyinen tasoitusjärjestelmä on tässä suhteessa varsin toimiva. Kyllä kentän slope kertoo, miten kenttä suhteutuu muihin kenttiin. Jos odottaa hyvää tulosta ensimmäistä kertaa vierasta kenttää pelatessaan, niin on syytä olla pelimies ja osata jo scorata kenttä kuin kenttä. Itse jätän kortin joka viikko ja vain kisakierroksilta (omalta ja vierailta). Siinä se sitten sahaa ylös ja alas, niin kuin kai on tarkoituskin.

    Ainoa oikeaa ei tietenkään ole, on vain mielipiteitä. Kukaan ei estä laskemasta ja vertailemasta vain bruttolyöntejä, jos joku niin haluaa.

    Mihinkä tasoituksia sitten tarvitaan? Miten ilahtuneita yli neljän tunnin kierroksista itkevät forumistit olisivat kun caddiemaster sijoittaisi heidän edelleen ryhmiä, joiden taidot vastaisivat jotain 150-200:n yhteistasoitusta? Joku yhteismitallisuus täytyy olla ja jokseenkin yhdentekevää millä numeerisella arvollavertailu suoritetaan.

    Jos ei pidä esim. tasoituksellista kilpailuista, ei kait sinne ole pakko ängetä.

    Itselläni on tällä hetkellä tuloksiin nähden liian matala händäri, jos se olisi korkeampi, niin pari onnistunutta kierrosta pudottaisi sen helposti suurin piirtein nykytasolle, koska pyörin pb:ssa bufferin tuntumissa.

    Itse en ymmärrä mitä ongelmaa liian matalaan tasoitukseen sisältyy? Pelaajan itsensä kannalta tuntuu tietysti, että suunta on väärä.

    Mitenköhän se jenkkimalli tänne Suomeen sopisi, kun kausi on niin lyhyt. Eihän täällä monet ehdi edes pelata 20:ntä kierrosta kaudessa. Itse olen tänä kesänä pelannut vasta 4 täyttä kierrosta. Oisko se hyvä jos jonkun kaverin 8 kierrostulosta kaudelta 2003 siirrettäis ens vuodelle, ja jatkettais laskemista sitten siitä seuraavana vuonna. Ja sit kun 10 kierrosta on keväällä 2004 täynnä, niin kaveri vihdoin saa tasoituksen? Ja hommahan toimisi kunnolla vasta kun hän ehkä keväällä 2005 saa 20 kierrosta täyteen, jolloin kymmenen parhaan tuloksen mukaan händäri lasketaan?

    No joo… myönnettäköön että tuli vähän liioiteltua, mutta varmasti näitäkin pelaajia on täällä suomessa.

    Mutta mielestäni systeemi ei kaikin puolin suomeen oikein sopisi, vaikka se muuten kuulostaakin ihan fiksulta. Voishan sitä toki vähän muuttaa, eli 10 kierrosta, joista 5:n tulos lasketaan?

    Kuitenkin omalta osaltani olen ihan tyytyväinen nykysysteemin, koska alle 5:n tasoituksella ei saa harjoituskierroksia sisään jättää. Tämän takia tasoitus kyllä muokkautuu oikeaan suuntaan, jos vaan kisoissa käy.

    Tällä kaudella on jo takana 35 kierrosta (18 r).

    Kaikkien yhteenlaskettu keskiarvo on 77.7. Oman kentän par on 73.

    Mukaan on laskettu kaikki kierrokset; valkoisilta, keltaisilta, vieraskentiltä ja kilpailuista.

    Tasoitus on n. 4. Voi kai sanoa, että tasoitus on oikea.

    Esinnäkin koko golffaajien joukko USA:ssa ei ole välttämättä minkään klubin jäsen ja koko händäri järjestelmä on esim. joidenkin klubien yhteistyön varassa. Sinänsä järjestelmän merkitys USA:ssa on olematon, jos sitä vertaa meidän luterilaiseen järjestelmään.

    Olen kyllä jossain määrin erimieltä itse systeemin paremmuudestakin, johtuen siitä yksinkertaisesta asiasta, että tilaisuus tekee varkaan. Tosin eipä USA:ssa juuri järjestetä meikäläisen tyylisiä avoimia HCP ja PB leikkimielisiä kisoja. Jos kisoja on, niissä lasketaan lyönnit, sarjoja voi olla useita.

    Jokainenhan voi itse laskea kymmennen kierroksen keskiarvon, ja määritellä HCP:nsä, jos siitä tulee parempi mieli.

    Tämäkään keskustelu ei johda mihinkään, joten hyvää golfkesää itse kullekin.

    Miten jenkeissä scratch kilpailut on jaettu sarjoihin ?

    Itse olen hieman ihmetellyt miksi meillä on scr kisoissa vain yksi sarja. N. 10 händärin omaava ja sillä tasoituksella pelaavalla on harvemmin edes pienintäkään mahdollisuutta voittaa scratch sarjassa ja kotoisissa pb kilpailussa voiton todennäköisesti vie joku suuremman händärin omaava. Eli kun tasoitus putoaa, tulee vastaan ’harmaa alue’ jolloin kilpailuissa on vaikea sijoittua. Kun pelitasi putoaa 10 händäristä alaspäin, alkaa taas olla mahdollisuuksia joittua scratch kisoissa…

    En ole juurikaan kilpailuissa käynyt, mutta eikös se pelaaja voita jolla peli kulkee parhaiten?

    Sarjoja oli normaalit naiset, miehet ja seniorit.

    Yksi klubi piti myös jonkin mutasarjan. Osallistuminen edellytti, että pelaaja oli syöttänyt tuloksensa sikäläiseen HCP-järjestelmään. Järjestelmää piti muistini mukaan n. 20 saman osavaltion alueella toimivaa klubia, siis vain hyppysellinen klubien kokonaismäärästä.

    Juniorisarjoja ei kaikilla klubeilla ollut.

    Niissä parissa klubissa joissa olin jäsenenä siellä asuessani, ja havaintojeni mukaan yleensäkin, ei junioreita klubeilla juuri näkynyt, joitakin tosin vanhempiensa mukana.

    Etelävaltioissa naisetkin olivat harvinaisuus (<1%), pohjoisessa varmaankin ainakin 10% oli naisia.

    Siirtyyhän tasoitukset nytkin vuodesta toiseen. Ei tämä mitään muuttaisi siihen nähden. Luonnollisesti alussa, kun kierroksia on vähän, niin keskiarvo laskettaisiin näistä pelatuista kierroksista.

    Mielenkiintoinen aihe, josta kyllä kannattaa taas keskustella.

    Onneksi on olemassa tuo ’Hae’, joten laiskana voin viitata aikaisempiin pohdintoihini. Ohessa kevättalven aikaisia ideoita, jotka allekirjoitan vieläkin.

    PS. Itselläni 20 viimeisintä kierrosta veisi kesäkuulle 2001.

    Lue lisää: Aikaisemmin sanottua

    Itse yhdyn 100 % Old John Josephin aiempaan viestiin !

    Täällä on puhuttu Amerikan mallina ’äärimmäistä kontrollia ja jokainen kierros lasketaan’. Totuus taitaa olla kuitenkin se että jenkeissä vain osa golfareista kuuluu tämä militaristisen systeemin piiriin ja loput pelaa miten huvittaa ilman sen kummempia händäreitä.

    Kuulostaa kovin vaaralliselta täällä pohjolassa jos ihmisellä olisi valta valita miten harrastaa eikä ihmisiä voisi pistää enää jonoon ja järjestykseen!

    Miten jakaa Suffelit viikkokilpailun jälkeen?

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 27)
Vastaa aiheeseen: HCP:t amerikan malliin?

Etusivu Foorumit Yleistä HCP:t amerikan malliin?