23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista

Golfreikiä takapihalle?

Etusivu Foorumit Yleistä Golfreikiä takapihalle?

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #185482 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Meillä on isohko tontti, ja olen mietiskellyt chippaus- ja puttausalueen rakentelua takapihalle. Olisiko kellään kokemuksia tällaisesta? En viitsisi vetää koko alueelle tekonurmea, vaan ajatus olisi että ’tiiauspaikat’ ja ’griinit’ olisivat tekonurmea, ja välissä tavallista nurmikkoa. En kaipaa täydellistä laatua, vaan kohtuuhintainen viritelmä riittäisi ensi hätään. Alla omia ajatuksiani ja avoimia kysymyksiä: 1) ’Väylät’ voisivat olla esimerkiksi 10-15 m pitkiä, eli par-2. ’tiiauspaikka’ voisi olla muovinen ruohomatto (vain esim. 50 x 50 cm), ehkä standardi rautakauppatavaraa? 2) Viheriöt kannattanee tehdä tekonurmesta? Esim. 3 m ympyrät? Mistähän sellaista saisi (edullisesti? käytettynä?) 3) Mistä saisi ostaa kuppeja ja lippuja (edullisesti? käytettynä?) 4) Nurmikkomme on uusittu kesäkuussa 2007, ja on sen verran tasainen kuin nyt normaali pihamurmikko on, eli varmastikin muutaman cm syvyisiä kuoppia ja painaumia löytyy. Vastannee lähinnä golfkentän raffia, ei väylää. Mitenkähän nurmikon pohjaa saisi tasoiteltua ’väylien’ kohdalta? Hiekalla dressaamalla vai? Jos ei viitsi ostaa dressausmattoa, mikähän kävisi korvikkeeksi? Minkälaista hiekkaa pitäisi käyttää? Olen etukäteen kiitollinen kaikista neuvoista!

    #398881 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Kuulostaa mukavalta hommalta jos on tälläiseen tilaisuus, mutta varmasti kalliilta jos tehdään kunnolla. Muistaakseni Hämeenlinnan asuntomessuilla oli muutaman talon takapihalle rakennettu ihan oivallisen näköisiä puttigriinejä.

    Heti kärkeen tähän muutama asiaan liittyvä linkki:
    Griinejä
    Alusta

    Uskon oikeasti, että tuolleen ’3-metrin ympyrä maahan matosta’ tyylinen ratkaisu ei tuota laisinkaan realistista puttigriiniä ja vähintään epätasaisen alustan. Mielestäni myös tuollainen väylien rakentaminen pihalle kannattaa unohtaa, paitsi ehkä kosmeettisessa mielessä väylät voisi ruohonleikkurilla pihalle ajaa. Kotipihan nurmi on kuitenkin niin erilaista kuin kentällä käytettävä, paljon harvempaa eikä sitä voi leikata läheskään riittävän lyhyeksi. Kotipihan nurmen saa korkeintaan huonoon kuntoon lyöntijäljistä ym.

    Suosittelisinkin, että tuon lyöntipaikan voisi tehdä siirretäväksi malliksi. Eli rakentaa esim. noiden alusta-ohjeiden mukaan kakkosnelosista lyöntialustan ja ostaa kunnollisen rangematon siihen. Samalla siihen voi liittää ns. raffi-maton viereen jos haluaa, niitäkin on monessa paikassa saatavilla. Sitten tuota ’chippi’paikkaa voisi siirtää aina haluamalleen paikalle. Vaihtoehtoisesti chippipaikan voisi upottaa tuon 4-tuuman verran maahan.

    Jos rahaa on, niin suosittelen ehdottomasti tuota InterGreens:n tyylistä ratkaisua. Siten saa varmasti tasaisen ja realistisia breakkeja sisältävän greenin. En tiedä miten hyvin nuokaan griinit vakiona ottavat chippejä tai pidempiä lyöntejä vastaan, veikkaan että aika huonosti, eli ovat siis liian kovia. Ehkä niilläkin on joku ratkaisu asiaan…

    Jos halvalla haluaa päästä, niin suosittelen saman tyylistä ratkaisua kun työn lyöntialustan kohdalla. Eli rakentaa kunnollisen kokoisen alustan kakkosnelosista ja ostaa kunnollista griinimattoa päälle ja upottaa vaikka maahan. Sitten koristelee reunuksen tarpeen mukaan niin saa sen mukavasti häviämään ’maastoon’. Tosin, kallistuksen on tällöin aika vaikeita tehdä ja alustaa pitäisi jotenkin vielä pehmittää, jotta se ottaisi realistisesti pidemmät chipit tms. vastaan… mutta ainakin rahaa säästyy ja alusta on tasainen ja ainakin puttaukseen realistinen…

    Veikkaisin, että lähimmän golfkentän kentänhoitaja voi luopua vanhoista lipuista ja kupeista korvausta vastaan…

    ehkä siinä jotain neuvoja tai ainakin ajatuksia projektiin…

    #398882 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL

    Viime kevään golfmessuilla oli esitteillä melkoisen hyväntuntuista keinonurmea, tosin hintakin oli vähintään paikallaan… Laatu oli kyllä vaatimukset täyttävää, chippaaminen ja puttaaminen oli erittäin aidon tuntuista. En valitettavasti muista yrityksen nimeä, mutta eiköhän tuo googlettamalla selviä.

    Tähän projektiisi, kuten niin moneen muuhunkin sopii sanonta ’halvalla ei saa hyvää’. Ota lusikka kauniiseen käteen ja mieti paljonko rahaa olet valmis sijoittamaan ja toisaalta mitkä ovat vähimmäisvaatimuksesi. Kuten jo edellä todettiin, tavallinen pihanurmikko vastaa lähinnä ohutta raffia eikä siten tuo realistista tuntua oikein mihinkään.

    Voisit myös yrittää ottaa yhteyttä nimimerkkeihin KAFA-Holari ja Rauski, joilla tuntuu olevan jonkinlaisia kenttä-/rangeviritelmiä kotipihallaan.

    #398883 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Tunnen nämä golfpisteen keskustelupalstat, mutta en ole aikaisemmin kirjoittanut. Olen ajatellut, että minun tulee jäävätä itseni näistä viheriöihin liittyvistä keskusteluista, koska rakennan viheriöitä ja lyöntipaikkoja työkseni sekä maahantuon golf-tekonurmea Amerikasta. Mutta, koska Golfpisteen keskustelupalstoilleen laatimissa säännöissä mainitaan vain, että ”mainostaminen on kiellettyä liiallisessa määrin”, niin rohkaistuin kantamaan korteni kekoon. Yritän pysyä faktoissa.

    Nimimerkki jeps kirjoitti aiheesta erittäin asiantuntevasti. Chippejen ja lähestymislyöntien vastaanottavuuteen vastaisin, että tarjontaan kuuluu tekonurmimalleja, jotka ovat kehitetty nimenomaan lähestymislyöntipainotteiseen käyttöön. Kelle se on mahdollista, niin ehdotan, että käy kokeilemassa lähestymislyöntejä Kultaranta Golfille Naantaliin rakentamallamme Chip & Putt kentällä, vaikka tammikuussa. Kollegat Kanadassa ovatt rakentaneet useita täysimittaisia golfkenttiä samoista Mirage golf-tekonurmimateriaaleista. Se lähestymislyönneistä tältä erää.

    Nimimerkki KL kirjoitti aiheesta aikaisemmin mm. seuraavasti:
    ’Viime kevään golfmessuilla oli esitteillä melkoisen hyväntuntuista keinonurmea, tosin hintakin oli vähintään paikallaan… Laatu oli kyllä vaatimukset täyttävää, chippaaminen ja puttaaminen oli erittäin aidon tuntuista. En valitettavasti muista yrityksen nimeä, mutta eiköhän tuo googlettamalla selviä.’

    Rakensimme messuille neljä viheriötä (kolmella eri stimp nopeudella). Kaksi viheriöistä muodostivat meidän oman messuosastomme ja kaksi Golf Digest Areenan. Saimme viheriöistä erittäin hyvää palautetta. Varsinkin ammattilaispelaajilta, jotka myös kisasivat messuilla. Jotkut heistä yllättyivät kuinka todenperäisesti lähestymislyöntien spinni puri, kun saivat pallon peruuttamaan kuin luonnonnurmella. Tulivat kädestä pitäen kiittämään kilpailun jälkeen. On suunnitelmissa, että tulevilla golf messulla (13-15. 3. 2008 Helsingin Messukeskuksessa) on tarjolla samankaltaisia elämyksiä, niin ammatti- kuin klubi-pelaajillekin.

    2tenori kirjoitti aikaisemmin seuraavaa:
    ”en kaipaa täydellistä laatua, vaan kohtuuhintainen viritelmä riittäisi ensihätään.”

    Olen törmännyt ihmisiin, jotka ovat kallistuneet viritelmän puolelle. Törmään heihin koska he soittavat minulle ja valittavat, että jonkun toimittama ”kohtuuhintainen viritelmä” on kuin puolijoukkueteltta kamelin selässä ensimmäisen talven jälkeen. Ja tilaavat meidät purkamaan edellinen viritys ja rakentamaan uusi viheriö viritelmän tilalle. Eli rakennuttavat, purkavat, rakennuttavat lyhyen ajan sisällä. Kuinka kohtuuhintaista?

    2tenori jatkoi edellä:
    ’Tiiauspaikka voisi olla … standardi rautakauppatavaraa.’

    Jos rautakaupan kynnysmatto täyttää tarpeesi, niin sinulla on kaikki hyvin. Minun on lähes mahdotonta jatkaa edelliseen ilman että se kuulostaa kaupalliselta tiedotteelta. Rautakaupassa myytävä kynnysmatto on suunniteltu tiettyyn tarkoitukseen ja lyöntialustaksi suunniteltu golf-tekonurmi taas on suunniteltu … ja kuvaamasi kokoinen golf-tekonurmi lyöntialusta maksaa vähemmän kuin kierros golfia keskimäärin.

    2tenori jatkoi:
    ’Viheriöt kannattanee tehdä tekonurmesta … Mistähän sellaisen saisi (edullisesti? käytettynä?)’

    Kuten Jeps kirjoitti, ehdotan että viheriösi olisivat hieman suuremmat kuin 3 m ympyrät. Toisaalta, jos lyöntisi on tarkka ja pallossa riittävästi takakierrettä, niin pienempikin maali riittää 15 m etäisyydeltä. Kokemukseni ”edullisesta tekonurmesta” olen kirjoittanut edellä, mutta kysymykseesi ”tekonurmea käytettynä” haluaisin vastata seuraavasti: Lähes kaikki tekonurmiviheriöt asennetaan pysyviksi, mutta poikkeuksiakin löytyy. Esimerkiksi messuille asentamamme viheriöt tulevat olemaan esillä kolmen päivää, jonka jälkeen ne tulee pystyä siirtämään pois Messukeskuksesta (ja niille tulee löytää ”uusi koti”). On ehkä hieman ”akateemista” kutsua kolme päivää vanhoja viheriöitä käytetyiksi, kun niiden odotettu elinkaari yksityispihalla on yli 15 vuotta. Mutta käytettyjähän nuo tulevat olemaan messujen jälkeen…

    Toivon, että en loukannut tämän keskustelufoorumin henkeä, kun hyppäsin mukaan. Tunsin, että yli 300 tekonurmi golf viheriötä (ja muutaman kentän) rakentaneena minulla on aiheeseen annettavaa. Tosin edellä mainituista on Pohjois-Euroopassa vain seitsemisenkymmentä. Aikaisemmat ovat Kanadassa ja USA:ssa. Edellä kirjoittamani kommentit ja vastaukset olivat kohdennettu edellä käytyyn keskusteluun. Aiheesta tekonurmi golf viheriöiden rakentaminen voisi kirjoittaa vaikka kirjan. Olen valmis vastaamaan mahdollisiin aiheeseen liittyviin jatkokysymyksiin tässä foorumissa, jos se vaan on mahdollista ja soveliasta.

    Jouni Syrjä
    jouni@intergreens.com
    http://www.intergreens.com

    #398884 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Pihanurmi tasoitetaan hiekalla, kuten arvelitkin. Dressausmattona halvimmillaan toimii edellisen kirjoittajan hylkäämä kuramatto, alassuin käännettynä. Sitä voi jäykistää tarpeen mukaan kiinnittämällä selkäpuolelle rimoja tms. Myös hapsukasta kokolattiamattoa on käytetty. Hiekka tavallista hienoa hiekkaa, jos kiviä ei ole paljon niin 6 mm seulottukin käy (täytehiekka, eristyshiekka, betonihiekka). Jos ostat kuorman niin parasta on Lohja Ruduksen ’pikkukakkonen’, eli pesty 0,2-2 mm.

    Käytännössä kaikki nurmikkoheinät kestävät riittävän (10-20 mm) alas leikkuun, kunhan se tehdään riittävän hitaasti (kääntäen: viheriölle joutunut niittynurmikka ei kuole leikkuuseen). Ja jos dressauksesi on onnistunut, voi tavallisesta vaakatasoleikkuristakin modifioida kyseisiin korkeuksiin soveltuvan leikkurin, mutta ei sentään viheriöleikkuria.

    Eli tiit ja väylät saa tehtyä luonnonmukaisestikin, mikäli kärsivällisyyttä riittää. Jos lyöt paljon nurmelta niin muista säännöllinen paikkaus ja kastelu.

    Tarpeellisen määrän käytettyjä kuppeja saanet klubisi kenttämestarilta. Kysy myös käytettyä reikäkairan terää, johon ylösnostoa varten kiinnitetään joku ripa, sen voi naputellavasaralla maahan, pieni pala kerrallaan. Näin ei saa kylläkään ehjää tulppaa ylös joten reiän paikan vaihtaminen on hankalaa.

    #398885 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    [
    Käytännössä kaikki nurmikkoheinät kestävät riittävän (10-20 mm) alas leikkuun, kunhan se tehdään riittävän hitaasti (kääntäen: viheriölle joutunut niittynurmikka ei kuole leikkuuseen). Ja jos dressauksesi on onnistunut, voi tavallisesta vaakatasoleikkuristakin modifioida kyseisiin korkeuksiin soveltuvan leikkurin, mutta ei sentään viheriöleikkuria.

    Tähän voisi vielä lisätä, kasvusto kyllä tihenee riittävästi kunhan jaksat/viitsit leikata riittävän usein, 2-3 kertaa viikossa heti keväästä alkaen ja sulla on kaunis ja tiheä väylä omalla pihallasi jo samana kesänä

    Keeper kirjoitti: (31.12.2008 11:07:56)
    Pihanurmi tasoitetaan hiekalla, kuten arvelitkin. Dressausmattona halvimmillaan toimii edellisen kirjoittajan hylkäämä kuramatto, alassuin käännettynä. Sitä voi jäykistää tarpeen mukaan kiinnittämällä selkäpuolelle rimoja tms. Myös hapsukasta kokolattiamattoa on käytetty. Hiekka tavallista hienoa hiekkaa, jos kiviä ei ole paljon niin 6 mm seulottukin käy (täytehiekka, eristyshiekka, betonihiekka). Jos ostat kuorman niin parasta on Lohja Ruduksen ’pikkukakkonen’, eli pesty 0,2-2 mm.

    Kiitos kaikille asiantuntevista vastauksista!

    Vielä tuosta dressauksesta, miten se käytännössä helpoiten kotioloissa tapahtuu?
    Heitelläänkö hiekat lapiolla nurmikolle, ja sitten hinataan vedetään päällä?
    Vai lapioidaanko hiekka maton päälle, ja sitten mattoa vedetään eteenpäin niin että hiekka varisee maton läpi?

    Keeper kirjoitti: (31.12.2008 11:07:56)
    Pihanurmi tasoitetaan hiekalla, kuten arvelitkin. Dressausmattona halvimmillaan toimii edellisen kirjoittajan hylkäämä kuramatto, alassuin käännettynä. Sitä voi jäykistää tarpeen mukaan kiinnittämällä selkäpuolelle rimoja tms. Myös hapsukasta kokolattiamattoa on käytetty. Hiekka tavallista hienoa hiekkaa, jos kiviä ei ole paljon niin 6 mm seulottukin käy (täytehiekka, eristyshiekka, betonihiekka). Jos ostat kuorman niin parasta on Lohja Ruduksen ’pikkukakkonen’, eli pesty 0,2-2 mm.

    Kiitos kaikille asiantuntevista vastauksista!

    Vielä tuosta dressauksesta, miten se käytännössä helpoiten kotioloissa tapahtuu?
    Heitelläänkö hiekat lapiolla nurmikolle, ja sitten hinataan vedetään päällä?
    Vai lapioidaanko hiekka maton päälle, ja sitten mattoa vedetään eteenpäin niin että hiekka varisee maton läpi?

    2tenori kirjoitti: (5.1.2009 18:39:30)
    Vielä tuosta dressauksesta, miten se käytännössä helpoiten kotioloissa tapahtuu?
    Heitelläänkö hiekat lapiolla nurmikolle, ja sitten hinataan vedetään päällä?
    Vai lapioidaanko hiekka maton päälle, ja sitten mattoa vedetään eteenpäin niin että hiekka varisee maton läpi?

    Yksinkertaisinta on levittää hiekka lapiolla kuivalla säällä, harjata kasat ensin leveäksi karkealla käsiharjalla ja vetää sitten loppu matolla. Kannattaa aloittaa kuopista joihin voi harjata niin paljon että vähintään puolet ruohosta jää näkyviin. Siis jopa pari senttiä kerrallan.

    Jos haluaa päästä nopeasti tuloksiin niin nurmen olisi hyvä olla kunnon kasvussa, eli keväällä hyvä haravointi ja lannoitus.

    Jos merkittäviä leikkuukorkeuden alentamisia suunnittelee niin ne on hyvä ajoittaa tehtäväksi noin viikko dressauksen jälkeen, eli heinää lyhennetään tavallaan juuresta päin.

    Tutki pihaleikkurisi ja mieti onko helpompaa lisätä korkeussäätöä alaspäin ja poistaa leikkuukuvun reunoista, vai madaltaa terän kiinnitystä jollakin adapterilla, tai jopa taivuttaa/taivututtaa terää niin että kärjet kulkevat alempana kuin kiinnityspultti.

    greens kirjoitti: (31.12.2008 5:05:11)
    Rakensimme messuille neljä viheriötä (kolmella eri stimp nopeudella). Kaksi viheriöistä muodostivat meidän oman messuosastomme ja kaksi Golf Digest Areenan. Saimme viheriöistä erittäin hyvää palautetta. Varsinkin ammattilaispelaajilta, jotka myös kisasivat messuilla. Jotkut heistä yllättyivät kuinka todenperäisesti lähestymislyöntien spinni puri, kun saivat pallon peruuttamaan kuin luonnonnurmella. Tulivat kädestä pitäen kiittämään kilpailun jälkeen.

    Tähän väliin haluaisin udella että onko Season golfin putti- ja chippialueet mahdollisesti teidän firman tekeleitä? Puttigriinin vieressä seisoo ainakin iso Miragen pahvikyltti…

    Kommentoisin tuosta spiniominaisuudesta, että meikäläisestä tuntuu että ainakin se Seasonin chippigriini ottaa ihan järkyttävät (siis jopa epärealistisen kovat) baitit, kotimaisille luonnongriineille chipatessa tuskin koskaan uskaltaa heittää palloa ilmassa niin pitkälle ja matalana luottaen siihen että kyllä se siihen chekkaa.

    Veikkaan, että kunhan kotomaan kentät aukeavat niin tällä pojalla on aikasta monta puhki chipattua griiniä edessä…

    Vastaus edellisen kirjoittajan (Tuoppi 7.1.2009) kysymyksiin ja kommentteihin.

    Season Golfin talviharjoittelukeskuksen putti- ja chippi-viheriöt ovat meidän (intergreens.com) maahantuomia ja asentamia Mirage viheriöitä. Kyseinen chippi-viheriö on tehty Miragen pitkäkuituisimmasta viheriökäyttöön tarkoitetusta golf-keinonurmesta. Tämä kyseinen keinonurmimalli tehdään nykyisin pehmeämmistä ja notkeammista kuiduista (kuin mistä Seasonin viheriö on tehty). Uudella kuitumateriaalilla ja on pystytty vaikuttamaan pallon pyörimisominaisuuksiin putattaessa, sekä pallon pomppuun ja kierteen purevuuteen lähestymislyönneissä. Golf Digest Areenan viheriöt Svingi 08 massuilla (joiden suosioon viittasin kirjoituksessani 31.12.2008) oli rakennettu tästä uudistetusta Mirage golf-tekonurmesta.

    Season Golfin chippi-viheriön kaltaisilla viheriöillä käytämme yleensä filleri-ainetta, joka vaikuttaa mm. pallon pomppuun ja kierteeseen. Season Golfin omistajat eivät halunneet filleri-ainetta viheriölleen, koska se on sisätilassa. Filleristämme on pesty pöly pois eikä se sido kosteutta kuten huokoinen hiekka, josta uskon Seasonin omistajilla olleen harmia edellisessä hallissaan.

    Hyvä 2tenori!

    Meilläpäin hyvät suhteet kenttämestariin on halpa keino toteuttaa ’unelmia’.
    Jos vaatimustasosi on järkevä niinkuin kerroit niin teepaikat järjestyy ’käytetyillä’ rangematoilla n, 1m kanttiinsa.
    Greenit löytyy ns.puttimattoa jota yhdistämällä saadaan siedettävä greeni mutta myös käytettyä ’greeniä’ on saatavilla(kenttämestarit tietää kyllä myyjiä)
    Dressaus tuli jo käytyä läpi Keeperin osalta
    Vanhoja kuppeja/lippuja/jopa kairoja millä reikiä tehdään on saatavana kyllä helposti.
    Meilläpäin tämä ainakin onnistuu(itsekokeneena).
    Eli jos yhteydet kenttämestariin on kunnossa ei ole mitään ongelmia saavuttaa sinun unelmasi hyvinkin pienellä budjetilla.
    Ei muuta kuin toteuta unelmasi!

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
Vastaa aiheeseen: Golfreikiä takapihalle?

Etusivu Foorumit Yleistä Golfreikiä takapihalle?