-
JulkaisijaArtikkelit
-
Me golfarithan tiedämme, että golf ei nykyään ole ns. harvojen varakkaampien ihmisten elitistinen laji, vaan kaikille sopiva ja myös lähes kaikkien kukkarolle sopiva loistava harrastus / urheilu pelaajasta riippuen. Kuitenkin kun joku kuulee että joku toinen pelaa golfia niin alkaa useimmiten nyrpistely tyyliin, ”niin golfissa täytyy olla ne sellaiset kengätkin” ja ”hyvä, että sinulla on varaa pelata” jne. Siis mielestäni me alle 100 000 harrastajaa tiedämme totuuden golfin ihanuudesta, mutta niille jotka eivät ole golf mailaan koskeneet laji on vielä aika mörkö. Suuren yleisön asenne on ehkä hieman muuttumassa parempaan suuntaan, vai onko? Mielestäni ”syyllisiä” ovat ainakin lehdistö, jonka julkkishaastattelut golfkentällä yms. luovat imagoa, että golf on vaan eliittilaji. Golfliittokaan ei mielestäni ole tämän asian eteen tehnyt muuta kuin luonut strategian, jossa uskotaan uusien kenttien tuovan uusia pelaajia. Jotta golf nousisi suurimmaksi mailapeliksi Suomessa tarvitaan mielestäni aika iso golfin kasvojen kohotus, joka varmaan olisi golfliiton vastuulla.
Valitettava ministeritason töppäys viime keväänä vei golfin imagoa taas pahasti alaspäin. On turhaa todistella ihmisille, että golfarit ovat ainoa urheiluporukka, joka kustantaa harrastuspaikkansa itse. Tuon Oulun casen jälkeen on lehdissä näkynyt paheksuvia otsikoita, että ’silläkin ministerillä on golfosake’.
Lajin imagoa ei paranna se, että liitto todistelee omalle jäsenistölleen lajin tasa-arvoisuutta ja kaikkien mahdollisuutta pelata. Kyllähän me pelaajat sen itse tiedämme, vaan tietääkö suuri yleisö. Suomessa esim. Paloheinä Golf on tehnyt pyyteetöntä peruskoulutustyötä vuosikaudet, eikä liitto millään tahtonut hyväksyä sitä jäsenseurakseen.
Lajin positiivisen imagon luomisen täytyy lähteä sieltä SLU:n lasipalatsista. Golf ei ole pelkkää kilpaurheilua tai sääntönikkarointia, golf on massaliikuntaa ja suurten joukkojen hieno harrastus.
Ihan vaan detaljina, että mielestäni julkkis ym. touhut vievät golfin imagoa nousukasmaiseen ei yläluokkaiseen suuntaan…. Ja se on vieläkin surkeampi imago kuin ’aatelinen’. Golfhan on kuitenkin lammaspaimenten peli….
Ja golfilla ei ole mitään tekemistä merkkivaatteiden tai kukkaistutusten kanssa, eihän?
Mielestäni mainio esimerkki liiton ’asennevammasta’ on nähtävissä liiton virallisen veppi-saitin uutisessa, jossa kerrotaan Tampereen alueen kenttähankkeiden kohtaamista vaikeuksista.
(https://golf.fi/juttu_frame.php?juttu_id=671&kat=130)
Golfliiton pääsihteeri ihmettelee ihmisten haluttomuutta lähteä peliin investoimaan! Investoin peliin mielestäni varsin reilun summan rahaa vuodessa (jäsenmaksut, greenfeet, välineuusinnat, jne) ja olen valmis maksamaan kentän käytöstä asiallisen korvauksen. (Asiallinen korvaus tietenkin vaihtelee kentän tason mukaan.) Mielestäni on myös ihan asiaan kuuluvaa että on olemassa omistajilleen tarkoitettuja
kenttiä, joille vieraspelaajien pääsyä on rajoitettu. Sen sijaan en halua omistaa palaa golfkentästä päästäkseni pelaamaan, aivan samoin kun en halua omistaa palasta urheiluhallista päästäkseni pelaamaan sählyä tai pätkää merenrantaa päästäkseni purjehtimaan. Toivoisin että liitossakin otettaisin järki käteen ja pyrittäisin hieman nykyaikaistamaan käsitystä siitä millaisia ihmisiä golffarit nykyään ovat. Samaan aikaan kun liitto surkuttelee lajin imagoa ja yrittää houkutella uusia jäseniä, sen oma arvomaailma on kovasti kallellaan rikkaiden eläkeläisten ja business-golffareiden suosimiseen. Ainakaan jäsenistöään mollaamalla ei liitolla ja sen edustamalla lajilla ole kovinkaan kummoista tulevaisuutta Suomessa edessään! Pitäisikö Suomeen laittaa pystyyn kilpaileva lajiliitto vai mikä asiassa auttaisi?
Viitaten otsikon alla esitettyihin kommentteihin.
Itse golfliiton infoa lukiessani olen saanut käsityksen, että golfliitto työskentelee ns. kunnallisten kenttien puolesta. Olen ainakin uuden pääsihteerin kirjoituksista saanut tämän käsityksen.
Jos julkinen valta ei investoi, golfarien on itse rakennettava kenttänsä, ikävä kyllä. Mutta tähän asti golfosake ollut aika hyvä sijoitus.
Tai ellei löydy lisää uutteria yrittäjiä, jotka pistävät rangeja ja ns. pay and play-kenttiä pystyyn meidän pelaajien iloksi.
Turha Golfliittoa on sormella osoittaa. Siellä tehdään töitä mm. kuntien saamiseksi mukaan jokamiesten kenttien rakentamiseen.
Suurimpia syitä lajin huonoon imagoon on media. Kaikkialla näytetään julkimoiden peliä ja aikakauslehdet ovat täynnä kaiken maailman kutsukilpailuiden valokuvia, joissa on silmäätekeviä ihmisiä, joiden golftaidot ovat mitä sattuu. Selitä nyt sitten, että ’golf on ihan tavallisten ihmisten laji’. Kun sen päälle lehdistö ’nautiskelee’ Lindenin töppäyksistä ja kirjoittaa virheellistä tietoa mm. golfin ympäristöhaitoista, niin hyvältä näyttää ….
Älkää nyt herran jumala tehkö golfista koko kansan lajia. Vaimokin voi vielä innostua pelaamaan ja se siitä pelistä sitten.
No, jos vakavasti puhutaan, niin mun mielestä media on suurin ’hyväntekijä’ golfin tunnetuksi tulemista. Se että joku ministeri on ollut rahoittamassa omaa kenttää, ei ole hetkauttanut suuntaan tai toiseen omien lajista kiinostuneiden kiinnostusta peliin. Julkimoiden esiintyminen maila toisessa kädessä ja tuoppi toisessa ei ole myöskään vaikuttanut asiaan mitenkään. Paljon kun paukutetaan, niin kyllä sitä *******akin mukaan mahtuu.
Eikä ole muuten enää muutamaan vuoteen kuululut sitä supinaa eliitien pelistä, kun on kertonut harrastuksestaan. Eli parempaan päin ollaan selkeäasti menossa.
Osu ja uppos!! Severiaanolle sitä, että on aivan eri tehdä tehdä periaatepäätöksiä toisille (golfliitto kunnille) kuin suoraan itselle omaa toimintaa ajatellen. Golfliitto nimen omaan laatii toimintastartegioita kolmansille tahoille (kunnat) joidenka se toivoo toimivan startegian tavoin. Ja metsään menee!
Niin kauan kun kunnilla on mm. terveydenhuolto retuperällä ei ole edes realistista odottaa kuntien toimivan ko tavalla ja aivan oikeutetusti. Tottakai kaikkien kuntalaisten peruspalvelut ajavat golfin ohi.
Se mitä juuri nyt golfliitto etujärjestönä voisi akuutisti tehdä on painostaa jo olemassa olevia kenttiä toimimaan tavalla joka voisi antaa mahdollisuuden pelata golfia mahdollisimman monille, tuloista riippumatta. Keinoja olisi; Happy hour vuorot (mm arkiaamut), tasoitusrajat alemmat tiettyinä ajankohtina, edulliset ysit, ryhmäalennukset, opiskelija alennukset, maksa työlläsi, sarjaliput…. jne
Keinoja on jos on mielikuvitusta ja tahtoa!
Hyvä Eskoseni,
Kyllä muissa maissa on kunnallisia golfkenttiä. Suomessa olemme tulossa kovaa vauhtia perässä. Olet tietoinen varmasti Suomessakin kunnallisista uimahalleista, urheilukentistä, stadionin kattamisista, Finnair-stadionista, lenkkipoluista, mäkihyppymäistä jne.
Ei kyse ole mistään muusta kuin golfkentän saamisesta joukkoon mukaan. Golfkentän perustamiseen on varmasti monenlaisia ratkaisuja, joilla julkinen valta voi osallistua. Eikö sinustakin olisi golfkenttä hieno ratkaisu julkiseksi (tai osittain julkiseksi) urheilupaikaksi palvelemaan kuntalaisia. Vertaapa esimerkiksi mäkihyppymäkiin, joihin kyllä löytyy rahaa.
Sitä en ymmärrä ajautukenjuoksussasi, että jos tietty ryhmä golffareita tekee itselleen kentän ja jokainen pistää 10000 EUROa pottiin, niin miksi heidän pitää ottaa kentälle pelaamaan joillain erityistarjouksilla pelaajia, jotka eivät ole pistäneet penniäkään ko. rakennusprojektiin. Ja miksi golfliiton tulisi painostaa tällaiseen ?
Tämä on kentänomistajien asia. Minusta on hienoa, että Suomessa kaikille kentille pääsee greenfeellä pelamaan, vaikkei ole seuran jäsen.
Kunnallisten golfkenttien rakentamisesta puhuminen on eräänlaista hurskastelua. Normaali 18-reikäinen golfkenttä tulee maksamaan n. 1 milj. mk per väylä, klubirakennus n. 5 milj. mk ja välttämättömät koneinvestoinnit min. 2 milj. mk. Jos ihanteellinen jäsenmäärä on 800 – 900 jäsentä, on perusinvestointi n. 30000 mk eli 5000 EUR per jäsen ILMAN MAAPOHJAA.
Jos löytyy kunta, joka moiseen investointiin lähtee, nostan hattua päättäjille.
Pitkässä juoksussa Suomen golfkentät tulevat olemaan osakaspohjaisia. Kuntien osuus voi olla vastaantulo maapohjan hinnassa. Julkiset valtion yms. avustukset eivät voi kokonaisuudessa paljonkaan hintaa keventää.
Niille, jotka kentän ovat maksaneet, täytyy ensisijaisesti varata mahdollisuus pelaamiseen. Taas kerran voisimme ottaa esimerkkiä Ruotsista: monilla klubeilla joka toinen lähtöaika on varattu omille ja joka toinen vieraille pelaajille.
Taas keskustellaan omistuksen tuomasta ’jormasta’! Jos omistat tuhannesosan kentästä, niin miksi niin kiivaasti olet puolustamassa muka omaa reviiriäsi! Jos asut As.Oy:ssä, jossa on vaikkapa 30 asuntoa, niin siellä sitten hallitusten kokouksissa ja yhtiökokouksissa porukka pitää turpansa kiinni ettei joudu hallitukseen ja töihin! Herätkää – kyllä joka kentällä on Tj ja hallitus jotka ammattilaisina osaavat hoitaa kenttää niin, että sinne mahtuu sekä omat jäsenet hyvin pelaamaan että euroja tuovia vieraspelaajia. Minäkin toivon omalle kentälle paljon maksavia vieraspelaajia ja toivon niiden viihtyvän niin hyvin, että tulevat uudestaan.
Minulla on peiloikeus kahdella kentällä, joiden filosofiat pelaajien määrän suhteen ovat päinvastaisia: toiselle otetaan hyvää hyvyyttä maksimimäärä + litet till pelaajia ja toiselle ei otettu osakkaitakaan laajennuksesta huolimatta lisää.
Filosofia näkyy myös pelinautinnossa: toisella pääsee pelaamaan palloränniä 9 tai 18 reikää melkein silloin kuin haluttaa, kenttä on hienossa kunnossa ja ruuhkaa ei juuri ole. Toisella taas kenttä ruuhkautuu niin, että kellään ei ole enää hauskaa ja griinit on on kuin pommituksen jäljiltä.
Maksan mielelläni paremmasta pelinautinnosta enemmän ja markkinatalous korjatkoon tilanteen vuosien mittaan. Sorry.
Siitä median mustamaalauksesta tulee mieleen Paavo ja median ajojahti. Herätkää, ei savua ilman tulta eli kyllä syy perimmiltään on golfareissa itsessään!
Severiaano, selkeästi pidät omistamisesta ja varmaan omistatkin vaikka golfosakkeen, mutta ’Eskosesi’ en ole!!
Olen jo pitkään seuraillut lukuisia kommenttejasi. Sanastossasi vilkkuvat käsitteet; markkinavoimat, kysynnän ja tarjonnan laki, markkinatalous….
Kovia arvoja kaikki. Markkinatalous ei kuitenkaan ole avain kaikkeen, eikä etenkään julkisella sektorilla. Kärjistäen voidan sanoa, että se mitä yksityinen ei kykene kannattavasti hoitamaan sen hoitaa julkinensektori. Jos olisi taloudellisesti kannattavaa maksaa sosiaaliavustusta alkoholistille niin yksityinen olisi myös tiiviisti hoitamassa ko. asioita. Julkinen ei takulla ole ottamassa lisää takkaa jo olemassa olevan päälle ja kun on ne pururadatkin.
Miksi ajaa tyhjällä koneella!! Eikö kentän omistajille raha kelpaa? Onhan se kannattavampaa myydä tyhjät esim aikaiset/myöhäiset/arki pelivuorot vaikka hieman halvemalla pois kuin pitää kenttää tyhjänä vuodesta toiseen. Kentillä on ilmeiseti liikaa rahaa kun kannattaa pitää sitä tyhjänä. Tämä ajatus ei taas mahdu minun päähäni.
Sillä rahalla omistajat voisivat tehdä klubiin vaikka viinikellarin jonne ei vieraspelaajilla ole asiaa. Uskon, että moni meistä ostaisi ’ale green feen’ vaikka automaatista kunhan vain pääsisi pelaamaan.
Herääkin ajatus, että ovatko toimitusjohtajat sittenkään asiaansa osaavia. Urautuneita ainakin ovat.
Finnair Stadion, Stadionin kate… Ysittäisiä esimerkkejä joita ei voi ottaa edes mukaa ko. vertailuun. pm kirjoitti hyvin kustannuksista ja kuntien realiteetista osallistua ko hankkeisiin.
Golfliitto on ETUJÄRJESTÖ jonka tehtävä on ajaa jäseniensä asiaa omisti ne palan kenttää tai ei.
Mielenkiintoista tämä Esko vs. Severiano, kumpikin on mielestäni oikeassa.
Jäin miettimään tätä ’Miksi ajaa tyhjällä koneella’. Itse olen sekä pehmeiden että kovien arvojen kannattaja asiasta riippuen.
Oletko Eskoseni (he hee…) ikinä maksanut jostain asiasta vähän enemmän saadaksesi nautintoa/mukavuutta ? Veikkaanpa että olet…eiköhän meistä jokainen ole.
Siitähän tässä on kyse, jos jollain on varaa laittaa rahaa kiinni esim. klubiin jossa ei tarvitse jonotella tms, miksi tästä mukavuudesta pitäisi luopua päästämällä ’ulkopuoliset’ siivelle? Silloinhan se ei ole enää hintansa arvoinen.
Sitä paitsi joku 10 k€/osake kenttä pk-seudulla on aika kaukana viinikellari-meiningistä.
Meneppä joskus kokeilemaan ’öky-kenttää’, on muuten aivan uskomaton nautinto verrattuna siihen ainaiseen jonottamiseen ’köyhän pellolla’.
Ihan vain tarkennukseksi että olen itse ihan tavallinen ’köyhä’ enkä silti näe tässä asiassa mitään epäkohtaa.Rahalla saa ja hepalla pääsöö.
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)