23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista

Droppaus greenille??

Etusivu Foorumit Yleistä Droppaus greenille??

Esillä 16 viestiä, 1 - 16 (kaikkiaan 16)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Griinin vieressä on kunnostettava alue, joka rajoituu griiniin ja ennen griiniä väylään. Lyön pallon griinille ja se vierii griinin yli kunnostettavalle alueelle. Voinko dropata griinille ei kuitenkaan lähemmäs lippua. Onko dropattava väylälle. Missä on lähin vapauttava paikka?

    Kyllä griinille voi dropata, jos se täyttää muut edellytykset eli on lähin paikka, jossa vapaudut kunnostettavasta alueesta.

    Joku viisaampi sanoo dropataanko tässä tapauksessa griinille vai asetetaan.

    EFC

    Jos et siirrä pallosi lähemmäs lippua, niin sen voi siirtää greenille, mutta silloin pallo asetetaan. Jos taas joudut siirtämään sen foregreenille/väylälle niin silloin pallo dropataan. Lähin vapauttava paikka on sillä puollella kunnostettavaa aluetta joka on lähempänä pallon alkuperäistä paikkaa, kun olet ottanut lyöntiasennon.

    Yksinkertaistettuna: jos pallo on jäänyt greenille, niin aseta sinne jos ei niin droppaa forelle/väylälle/raffiin (mikä sitten onkin lähinnä).

    Toki voit myös pelata siitä, jos paalut ovat siniset. Jos sinivalkoiset, niin silloin kunnostettavalta alueelta ei saa pelata.

    vapauduttaessa väylällä olevasta korjauksenalaisesta maasta pallo on pudotettava mailan mitan päähän lähimmästä vapauttavasta paikasta, joka ei ole lähempänä lippua, viheriöllä tai esteessä.
    Jos siis haluat vapautuksen, et saa dropata greenille, etkä välttämättä edes väylälle, vaan nimenomaan mailan mitan päähän sääntöjen mukaan määräytyvästä paikasta. Missään ei ole sanottu, että tämän paikan pitäisi antaa edes yhtä hyvä makaus kuin pallolla oli korjauksenalaisessa, vaan huonolla tuurilla voit joutua pudottamaan pallosi syvään raffiin, keskelle pensasta tai kivikkoon, josta palloa ei pysty pelaamaan lainkaan. Aina ei kannata vapautua, ja ennen kuin nostaa pallonsa, kannattaa varmistautua siitä, millaiseen paikkaan joutuu pudottamaan.

    päättelin kysymyksestä, että kunnostettava alue sinun tapauksessasi oli kokonaan greenin ulkopuolella.
    ’korjauksenalainen alue rajoittuu greeniin…löin palloni greenin yli… ’

    EFC

    Ja minä päättelin ensin, että osa kunnostettavasta alueesta on greenillä, mutta näin ilmeisesti kysyjän tapauksessa ei ole, joten vedän takaisin sen asettamisen greenille.

    Miksi greenille ei saa dropata, siis mikä sääntö sen estää? Siis tietysti olettaen että greenillä on säännön olettama lähin vapauttava paikka. Ja dropilla tässä tarkoitan asettamista.

    Asia on varmasti niin kuin sanoit, että griinille ei saa dropata griinin ulkopuolella olevalta kunnostettavalta alueelta. Täytyy lukea vielä sääntökirjasta.

    Muistelin vastatessani tapausta, jossa Padraig Harrington löi griinin vieressä olevaan sivuvesiesteeseen. Sivuvesiesteestä saanee dropata (vai asettaa ?) griinille ?, jos muut edellytykset täyttyvät.

    Sivuvesiesteestä dropattaessa pallon voi dropata greenille, mutta jos pallo dropataan greenin ulkopuolelle ja pallo siitä vierii greenille, pallo on pudotettava uudestaan. Jos greenille dropattu pallo kierii pois viheriöltä, se ei ole laillinen syy dropata uudestaan.
    Korjauksenalaista ja sivuvesiestettä koskevat droppaussäännöt ovat tässä suhteessa hieman erilaiset

    En jaksa nyt hakea sääntökirjaa, mutta muistaakseni asia on kuten aikaisemmin esitettiin, palloa ei saa dropata greenille tai esteeseen(paitsi jos ko. korjattava alue on estettä). Jos osa greeniä on korjauksen alaisena, sen ei katsota olevan greeniä, vaan pallo on pudotetava lähinpään vapauttavaan paikkaan greenin ulkopuolelle.

    Tämä korjattavalta alueelta droppaaminen on välillä tarkka paikka. Siinä joutuu huonossa tapauksessa pudottamaan pallonsa sellaiseen ryteikköön, ettei pääse pois muuten kuin pelaamattoman paikan rankuilla.

    Eipä ihme että näistä helposti syntyy kiistaa merkkarin ja pelaajan kanssa. Usein nimittäin korjattava alue rajoittuu esim. väylään ja toiselta reunaltaan metsään. Jos pallo makaa hieman enemmän metsän puolella, se pitää myös dropata kenties syväänkin kanervikkoon. Sieltä saattaa tarvita useita droppeja että vapautuu lopulta pelattavaan paikkaan.

    Yksi outtiin lyönti on pientä tämän rinnalla.

    Järkeäkin saa käyttää golfin pelaamisessa. Jos pallo putoa oikein huonoon asemaan, lyönnin voi aina uusia, yhdellä rankulla, alkuperäiseltä lyöntipaikalta.

    Golfsäännöissä käytetään paljon määritelmiä, jotka tarkoittavat jotain muuta kuin mitä ne puhekielessä kuulostavat. ’Pelialue’ kuulostaa samalta asialta kuin ’(golf)kenttä’, mutta sääntöjen määritelmän mukaan tiiauspaikat, hiekka- ja vesiesteet ja greenit eivät ole ’pelialuetta’.

    Jos pallo on korjauksenalaisella alueella sääntöjen tarkoittamalla ’pelialueella’, siis ei greenillä, säännön 25-1b(i) mukaan pallo on pudotettava lähimpään vapauttavaan paikkaan, joka ei ole esteessä eikä viheriöllä.

    kyllä korjauksenalaista voi olla – ja aika usein onkin – myös greenillä, ja korjauksenalainen alue voi olla osittain greenillä ja osittain pelialueella. Siitä vapaudutaan hieman eri tavalla greenillä ja pelialueella, ja greenillä vapautukseen oikeuttaa myös pelilinjalla oleva korjauksenalainen

    Niinhän se on kuin Vieraspelaaja tuossa edellä kertoo. Näitä mahdollisia kunnostettavaa aluetta koskevia tilanteita on vaikka kuinka paljon joten niihin on vaikea vastata kattavasti. Säännöistä kyllä löytyy yleensä sopiva kohta, mutta saattaapa joskus, pelin tiimellyksessä käydä niinkin ettei aina edes tiedätä/muisteta oikeaa tapaa.

    Toki, varsin griinillä sijaitsevasta korjattavasta saa vapautuksen, lähinpään vapauttavaan paikkaan(viheriöllekin), ei kuitenkaan lähemmäksi lippua. Ymmärtääkseni pallo kuitenkin asetetaan (ei dropata viheriöllä) vapauttavaan paikkaan.

    Net

    Asiaa ilmeisesti käsitellään säännössä 25. Lueskelin sitä R&A:n sivuilta ja omalta osaltani vastaisin tähän greenille droppaamis kysymykseen seuraavasti.

    Kunnostettavasta alueesta vapaudutaan lähimpään vapauttavaan paikkaan, ja koska tässä tapauksessa pallo ei ole greenillä, ei lähin vapauttava paikkakaan voi olla greenillä 25-1b(i).

    Jos tämä abnormal groud condition on greenillä ja pallo on greenillä niin silloin voi lähin vapauttava paikka olla greenillä ei kuitenkaan lähempänä lippua 25-1b(iii).

    Mikäli lähin vapauttava paikka on greenillä, pallo asetetaan jos ei niin dropataan.

    Tämä on oma henkilökohteinen tulkintani asiaan ja siitä voi olla perustellusti eri mieltä.

    Hyvää loppukautta kaikille!

    Asiasta toiseen, nyt on jo pakko kysyä vieraspelaajan kotiseuraa, tasoitusta sekä ikää… 😉

    ovat sen verran ’asiantuntevia’ olleet nämä kommentit.

    anteeksi muille tämä häiriö

    Tarkistin vieraspelaajan vastaukset sääntökirjasta-

    aivan oikein, kuten olin ajatellutkin.

    Todella varmaa ja hyvää sääntötuntemusta !

Esillä 16 viestiä, 1 - 16 (kaikkiaan 16)
Vastaa aiheeseen: Droppaus greenille??

Etusivu Foorumit Yleistä Droppaus greenille??