23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

Chippaaminen griinillä

Etusivu Foorumit Yleistä Chippaaminen griinillä

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Joskus näkee pron chippaavan griinilläkin. Ymmärtääkseni golfin säännöt eivät sitä kiellä, mutta voikohan sitä kieltää edes kentän paikallissääntö? En ole missään nähnyt. Monilla kentillä on nimittäin griinejä, jossa puttaamalla ei joka paikasta aina pääse suoraan reikään. Jossain on vieläpä hiekka- tai vesiestekin välissä (vaikkapa Freamin 12, kun lippu on ihan takana oikealla). En ole viitsinyt pilata griinejä, mutta olisikohan vaikka kisassa chippaaminen OK?

    Mun mielestä griinillä ei sais käyttää kuin putteria, voin olla kyl väärässäkin kuten niin usein:)

    Voihan tietty putterillakin chipata, vaikkakin se ei ole ihan helpoimmasta päästä.

    Griinillä saa käyttää ihan mitä mailaa tahansa. Itse kyllä chippaan jos on pakko (jokin bunkkeri välissä jne.). Kenttämestäri ei välttämättä kyllä tykkää jos vetää hirveetä divottia sinne griinille. Mielestäni ois kyllä aika tyhmää jos jollain paikallisäännöllä voidais chippaaminen griinillä kieltää..

    British Openissa olisiko ollu pari vuotta sitten ja olisiko vielä ollut Ernie Els.

    Kyseessä oli U:n-muotoinen griini ja välissä taisi olla vielä bunkkeri. Els (tai joku muu) löi santurilla korkean – kysyttyään ensin tuomarilta, että onko ok – toiselle puolelle griiniä. Griinin pinnasta lähti aika kiva divot, mutta pallo kuitenkin tuli lipulle. Kisan jälkeen kyseinen peluri oli sitten kirjoittanut 1000 taalan shekin kenttämestarille. Että sellaista.

    Sääntöjen mukaan griiniltä siis saa lyödä millä tahansa mailalla…

    Olisko ollut viime vuonna jokin majori, jossa Mickelson löi SW:llä griinillä. Griini oli ikäänkuin kaksikerroksinen. Pallo alempana ja lippu oli ylhäällä. Kunnon divotin Pilikka siitä löikin, mutta kaikki meni sääntöjen mukaan.

    Saa siis lyödä millä mailalla vain, muttei pallo-ongella.

    Itse en ole törmännyt vielä tapaukseen jossa joku löisi muulla mailalla kuin putterilla greeniltä.

    Televisiossa olikohan british openissa thomas levet chippasi kanssa kaksitasogreenillä, mutta ei siitä kuitenkaan divottia lähtenyt. Eikä tuskin jäänyt jälkeekään. Lyönti ei ollut muistaakseeni kovin korkea (n. 1,5metriä).

    Kuinka moni teistä ulkaltaisi kotikentällänne mennä chippaamaan greenillä sillain että lähtis kunnon divotti greenin pinnasta?

    (ehkä ne joilla on kirjoittaa kierroksen jälkeen 1000 dollarin shekki)

    En minä ainakaan, eikä ole siihen tarvettakaan.

    Joskus voisi pitkän matkan putin lyödä seiskalla, jolla kyseinen touhu on paljon helpompaa jos on pitkä matka (ei päde aina, eikä kaikilla pelureilla).

    Mä oon nähny kuinka tää tehdään siististi, peluri oli kuitennii pro. Minä en uskalla kerniltä chipata.

    Itse olen useammankin kerran chipannut greenillä. Viimeisin tapaus oli Tarina Golfissa kisoissa 10.7. ja väylänä Uuden Tarinan 5.

    Siinä greenin vasempaan reunaan tulee fore ikäänkuin niemekkeeksi, ja koska olin aivan greenin vasemmassa etureunassa se niemeke tuli lipun ja pallon väliin. Foren ja greenin raja oli muistaakseni vielä aika korkea, joten putti olisi saattanut käyttäytyä siinä aivan omituisesti ja niemekkeen kiertäminen olisi parhaassakin tapauksessa saattanut pallon korkeintaan 3 metrin päähän.

    Varovainen chippi rauta 7:lla oli siinä tilanteessa mielestäni paras vaihtoehto, paitsi että se oli kyllä huono chippi enkä päässyt kuin siihen 3 metriin. Eikä se putti tietenkään uponnut 🙁

    Greeniin ei jäänyt mitään jälkeä, chippi oli kyllä myös tarkoituksella hieman toppaavasti lyöty tai ehkä paremminkin puttimaisesti lyöty.

    Joskus on tullut myös tökättyä reikään jollakin wedgellä lähes reikään mennyt chippi.

    Tuo tapahtuma oli 2002 Ryder Cup ja muistaakseni foursome David Tomsin parina. Aseena oli tietenkin Lob Wedge, jota Mickelson näyttää käyttävän lähes aina greenin vierestä, oli paikka kuin paikka.

    Tosiaan iso 2-tasoinen greeni, lippu ylhäällä ja pallo ihan alhaalla. Matkaa n.30m, Mickelsonin bravuurilyönti floppi, ja pallo lipulle. Mukava divotti lähti myös mikä sitten aseteltiin paikalleen.

    ts

    Suomen tunnetuin chippi griiniltä taitaa olla Kallialan Villen Nordcenterin Freamin 18 greeniltä oikeasta takakulmasta vasempaan nurkkaan lyöty.

    Vuosi muistaakseni -91 ja tapahtuma avoin LP SM kilpailu. Chippi johti Suomenmestruuteen joka on muuten Villen hallussa tänä päivänä, koska vastaavaa kisaa ei ole sen jälkeen pelattu.

    Eipä ole tullut vielä chippailtua greeniltä, tosin nyky puttikuntoa ajatellen ton putterin vois ihan hyvin vaihtaa vaik vakituisesti johonkin wedgeen.

    Hmm…pitäsköhän noita puttejakin joskus harjotella???…ei kai 😉

    Nimetön

    Niin varmuuden vuoksi tuon toisen näkökulman, ettei joku saa väärää käsitystä.

    Griiniltä lyöminen on sallittua vain silloin, kun pelataan ko. väylää. ns väärän väylän greeniltä ei saa lyödä edes putterilla…

    mitä chippailuun tulee, niin kyllä pitää olla tärkeä kisa, että lähtisin lobilla kaivaan 🙂 chipinhän pystyy suorittamaan siististikin. että näin 🙂

    Nimetön

    [quote]Kuinka moni teistä ulkaltaisi kotikentällänne mennä chippaamaan greenillä sillain että lähtis kunnon divotti greenin pinnasta?[/quote]
    Been there, done that.

    Eikös chippaaminen tarkoita juuri sellaista matalaa puhdasta osumaa palloon?..eli silloin greenikin pysyisi suht kunnossa, pientä raapaisua lukuunottamatta.

    Ainakin itse puhun sitten pitchistä, kun lähtee nurmee oikein urakalla, jos lähtee…eli lähes normaalilla swingillä lyötynä.

    Kaippa chippi sitten voi olla laajempikin käsite lyönneistä. Mitäpä minä tiedän…taaskaan:)

    ’Eikös chippaaminen tarkoita juuri sellaista matalaa puhdasta osumaa palloon?..eli silloin greenikin pysyisi suht kunnossa, pientä raapaisua lukuunottamatta.’

    Ei tarkoita. Riippuu hyvin paljon mailasta jolla chipataa ja millaista lyöntiä haetaan. Yleensä jos haetaan spinniä, niin silloin lähtee pientä divottiakin.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
Vastaa aiheeseen: Chippaaminen griinillä

Etusivu Foorumit Yleistä Chippaaminen griinillä