Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Caddien ja pelaajan suhde
-
JulkaisijaArtikkelit
-
Miten syvällisen suhteen koette että caddie/kädi ja pelaaja tarvitsevat? Olen kuullut että huumori ja rentona pelaajan pitäminen ovat tärkeimpiä. Joissain suhteissa kuten Philin ja caddiensa jim bonesin kanssa on sihde ollut erittäin metodinen ja puhuttu tekniikasta ja keskitytty täysillä peliin ilman huulen heittoa. Ilosen ja caddiensa välillä kuulin taas kisoissa katsojina olleilta että kielivaikeudet olivat oma lisänsä eikä aluksi esimerkiksi ollut yhteistä sanaa ”puulle” tai ”raudalle”, joten ilosen piti osoittaa kentällä olevaa puuta ja näyttää kolmea sormea jos tahtoi vaikka spoonin bägistä. Eräällä links-kentällähän ei sitten puita ollut ja raudoillahan sitä tuli pelattua, mutta yleisö oli haltioissaan tästä rautalyöntien ’klinikasta’. Itse kokisin että tuonkaltainen menisi jo vähän liian vaikeaksi mutta omalla tavallaan toisi huumoria ja veisi ehkä tiukassa paikassa ajatuksia muualle. Jos voisin valita caddien ottaisin ehkä jonkun joka olisi tosielämässä ollut jo hyvä ystäväni jonkun aikaa ja panostaisin tämän kaltaiseen henkilökemiaan. Ehkä kuin spieth ja geller
Itsellä on ollut vain naisystäviä caddiena ja olen laittanut nämä työntämään golfkärryä ja pyydettäessä on aina oikean mailan saanut. Pelikin kulkee paremmin kun voi keskittyä itse tekemiseen ja tykkäsivät kovasti kun pääsevät mukaan kierrokselle.
Ilosen ja caddiensa välillä kuulin taas kisoissa katsojina olleilta että kielivaikeudet olivat oma lisänsä eikä aluksi esimerkiksi ollut yhteistä sanaa ”puulle” tai ”raudalle”, joten ilosen piti osoittaa kentällä olevaa puuta ja näyttää kolmea sormea jos tahtoi vaikka spoonin bägistä.
Juu, ja samaiset katsojat kertoivat, että jos Ilonen halusi caddieltään uuden pallon, hän tarttui tätä kiveksistä.
Itse olen yhden kierroksen kiertänyt Mikko Ilosen ryhmän mukana kilpailussa ja ei siinä paljon caddien kanssa keskusteltu. Yllättävän vähän jopa, jäi käsitys että pelaaja teki hyvin itsenäiset ratkaisut.
*copyquote* Ilosen ja caddiensa välillä kuulin taas kisoissa katsojina olleilta että kielivaikeudet olivat oma lisänsä eikä aluksi esimerkiksi ollut yhteistä sanaa ”puulle” tai ”raudalle”, joten ilosen piti osoittaa kentällä olevaa puuta ja näyttää kolmea sormea jos tahtoi vaikka spoonin bägistä. Eräällä links-kentällähän ei sitten puita ollut ja raudoillahan sitä tuli pelattua, mutta yleisö oli haltioissaan tästä rautalyöntien ’klinikasta’. *pastequote*
Onhan tämä jo varsin epäuskottavaa, että ei edes ”tree” ”wood” tai ”steel/iron” sanoja ole viitsitty opetella. Mene ja tiedä sitten, mutta vaikuttaa että nämä mörtsjöönin kuulopuheet eivät pidä paikkansa. Itse olen pelannut vain caddien kanssa thaimassa ja oikein mukavaa seuraa he siellä olivat. En sitten tiedä mikä on tärkeintä ammattilaiskiertueilla. Todenäköisesti koin omassa caddiekokemuksessa samaa sillä he olivat siellä ammattitaitoisia ja olivat mitä hyödyllisimpiä griinien luvussa yms asioissa reissuni aikana
Mene ja tiedä sitten, mutta vaikuttaa että nämä mörtsjöönin kuulopuheet eivät pidä paikkansa.
Etkö ole sitä huomannut jo henkilön lukuisista aiemmista viesteistä..?
Jos caddie poistettaisiin pelistä, niin nopeutuisiko kierros?
harvoin varmaan amatööreillä on caddiet kierroksellatai muuttuisiko kilpailun luonne radikaalisti, jos isommissa kilpailuissa caddie puuttuisi.
Kenttähenkilöt avustaisivat mm. bunkkerien haravoinnissa.
Pelaajalle jäisi mailojen ja pallon puhdistukset sekä pallojen kuljettaminen.
Onko golfin historiassa aina ollut caddiet.
tai muuttuisiko kilpailun luonne radikaalisti, jos isommissa kilpailuissa caddie puuttuisi.
Kyllä se useimmilla pelaajilla aika paljon muuttuisi. Caddiet on ollut mukana iät ajat, mutta väittäisin, että nykyaikana caddien rooli on aika paljon isompi kuin pelkkä roudari. Paljon ammattimaisempia ovat heput. Ainakin osa heistä käyttää todella paljon aikaa ennen kisaa tutustuessaan kenttään ja tehdessään nuotituksia.
Jos seurailee esim Jordan Spiethin ja hänen caddiensa toimintaa, niin usein se tuntuu olevan Hra Greller, kun jopa tekee lopullisen mailavalinnan. Toki, suurimmalla osalla tuo ”suhde” ei taida olla ihan tuolla tasolla.Amatööreillä caddiet kyllä nopeuttavat peliä. En nyt niinkään tarkoita Thaimaan kenttien caddietä, jotka pääosin kuskaavat vain mailoja ja haravoivat bunkkereita. Itselläni on ollut caddiet Skotlannissa kentillä, jossa niiden käyttöä käytännössä edellytetään. Old Course ja Muirfield. Molemmissa apua oli pelistrategian luomisessa, mutta pitivät caddiet myös 4 pelaajan ryhmämme kentän rytmissä. Molemmissa kierros alle 4 tunnin. Kun green fee (vuotta aikaisemmin varattuna) Muirfieldissä on yli 300 GBP, caddien 60 puntaa on pikkurahaa.
Pelaajan ja caddien suhteesta, siitähän tässä ketjussa on kyse:
Ystäväni pelasi Erkko Trophyssä vuonna nakki ja muusi. Caddienä silloinen tyttöystävä, nykyinen vaimo. Yöllä oli tullut valvottua. Tyttöystävä istahti kärryjen pyörälle ja oli nukahtanut. Seuraavalla teellä ystäväni joutui odottelemaan, että caddie saatiin hereille edellisengreenin viereltä ja vetämään kärryt, jotta ystäväni pääsi lyömään drivensa. Sen jälkeen tyttöystävää ei caddien hommiin kuulemma otettu.Amatööreillä caddiet kyllä nopeuttavat peliä.
Minkä tason amatöörejä mahdat tarkoittaa? Skotlannissa nuo caddiet tekevät hommaa työkseen ja ovat siten monin verroin taitavampia kuin ns. jokamiescaddiet, joita meikäläisissä kilpailuissa näkee Finnish Touria myöten.
Oma kokemukseni sieltä tuomarin pallilta katsottuna nimittäin on, että valitettavan usein tällainen ”kavericaddie” vain hidastaa peliä. Tämä siksi, että yksin pelaava pohtii lyöntivalintojaan yksin, mutta nämä tietyt kavericaddiet vain haluavat saada äänensä kuuluville ja siksi samaa lyöntiä pohtiikin kaksi pelaajaa yhden sijaan, ja aikaa palaa…
Jos nuo amatööricaddiet tekisivät peliä nopeuttavia toimenpiteitä ja auttaisivat pelaajaansa lyönnin suunnittelussa vain pyydettäessä (ja silloinkin lyöntiajan rajoitusten puitteissa…), niin homma toimisi paljon juohevammin. Tämä siis omien havaintojeni perusteella.
KL1, tarkoitin amatööripelaajia (tai itseni kaltaisia tuuppareita) ja skotlantilaisia ammatticaddietä. Esim Muirfieldillä bägiäni kantoi ja neuvoja antoi caddie, joka oli toiminut keikkahommissa parillekin suomalaiselle ammattipelaajalle. Caddien tehtävä on noilla Skotlannin kentillä myös pitää pelaajien pelinopeus ripeänä, näillä kentillä pitää jättää reikä väliin, jos ei pysy kentän tahdissa. Siitä olen varma, että tyttö/poikaystävän ottaminen kisaan caddieksi ei välttämättä nopeuta peliä, saati paranna scorea.
”En nyt niinkään tarkoita Thaimaan kenttien caddietä, jotka pääosin kuskaavat vain mailoja ja haravoivat bunkkereita.”
Tarkoitit varmaan Thaimaassa lomailevan turistin cäddietä. Vakituisesti asuvilla ja pelaavilla on vakiocäddiet, joista jotkut pelaavat itsekin ja jotka tuntevat kenttänsä kuin omat taskunsa.”En nyt niinkään tarkoita Thaimaan kenttien caddietä, jotka pääosin kuskaavat vain mailoja ja haravoivat bunkkereita.”
Aika ajoin itselle on sattunut caddie, joka on osannut neuvoa fiksusti oikeita reittejä ja mailanvalintoja. Erityisesti griinien lukemisessa heistä on suurta apua. Nämä eivät yleensä ole niitä nuorimpia/näteimpiä vaan vanhempia naisia, jotka ovat cädänneet parikymmentä vuotta. Mutta oikeassa siinä, että aika usein caddien rooli jää mailojen kantamiseen ja jälkien korjaamiseen.
Eivätkö jotkut näistä caddeista lähtenyt valikoimaan mailoja kierroksen jälkeenkin? Siksi en heistä erityisemmin pidä, mutta mitä tulee asiantuntemukseen, uskon että eniten kenttäkokemusta omaava on tietenkin etusijalla
-
JulkaisijaArtikkelit
Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Caddien ja pelaajan suhde