23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

Aloittelijalle sopivien käytetyjen mailojen valinta

Etusivu Foorumit Välineet Aloittelijalle sopivien käytetyjen mailojen valinta

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Hei. Olisin kiinnostunut aloittamaan golfin peluun pitkän tauon jälkeen. Tarvitsisin apua aloittelijalle sopivien kohtuuhintaisten mailojen valintaan. Käytetyt mailat tuntuisivat aluksi järkevältä ja täälläkin on pörssissä niitä runsaasti myytävänä, mutta niiden vertaaminen keskenään tuntuu vaikealta. Osaisitteko siis suositella tarpeeksi helppoja rautasettejä, ja muitakin mailoja, joilla kuitenkin pärjäisi muutaman vuoden. Tässä hieman faktoja, ikä 29, pituus 173, paino 75, golfia takana nuorena pari vuotta. Kiitos jo etukäteen. T: Toni

    Kas kummaa, tämä kysymys on ollut kuukauden framilla, eikä kenelläkään ole ollut mitään sanottavaa. Vasta-alkajana en edes yritä sanoa mitään viisasta, vaan jatkan kysymyksellä, jota itse mietiskelin pari kuukautta sitten omaa ekaa settiäni etsiessäni.

    Niin, se kysymys. Mikä merkitys on ensimmäisiä haparoivia askeleitaan ottavalle pelaajalle, minkälainen hänen käyttämänsä mailasetti on? Siis haittaako tai peräti vinouttaako alkavaa kehittymistä se, jos mailat ovat sellaiset, joihin tosimies ei koskisi pitkällä tikullakaan? Vai onko sellaisia mailoja edes olemassa?

    Wessman kirjoitti: (6.11.2015 20:42:48)
    Niin, se kysymys. Mikä merkitys on ensimmäisiä haparoivia askeleitaan ottavalle pelaajalle, minkälainen hänen käyttämänsä mailasetti on? Siis haittaako tai peräti vinouttaako alkavaa kehittymistä se, jos mailat ovat sellaiset, joihin tosimies ei koskisi pitkällä tikullakaan? Vai onko sellaisia mailoja edes olemassa?

    Mielikuvia mailavalintojen vaikeudesta on monia, mutta saattaa olla niinkin että suurimmaksi osaksi pelaaja mukautuu alussa mailoihin mitä ne sitten ovatkaan, kuin toisinpäin.
    Mailoissa on kyllä eroja, varsien luonne ja painojakautuman suhde, lavan tuntuma liikkeessä, joita voi havaita ja tuntea, mutta suurimmaksi osaksi pääongelma on se swing itse, sen mekaniikka, liikeratojen luontevuus ja sen kautta toistettavuus.
    Hyvä tapa on hakea kokeilemalla itselle sopivalta tuntuvia käytettyjä mailoja, rangella kokeilemalla mahdollisuuksien mukaan, swing-mekaniikan kehittyminen voi muuttaa käsityksiä suuntaan tai toiseen, eikä mailoista luopuminenkaan ole siten vaikeaa. Mailat ja swing ovat varsin henkilökohtainen asia, vähän samaa kuin mukavan paidan tai asusteiden sopivuus.
    Omat alkuvaiheet käsittivät alussa yhden mailasetin josta luopuminen tapahtui pari vuotta golf-toimien alun jälkeen, tilalle tulivat toiset käytetyt mailat, jotka edelleen käytössä n.14 vuottta myöhemmin hyviksi havaittuna.

    Tähän on ehkä vaikea vastata siksi, että vastaus on liian helppo. Tähän tekee vastustamattomasti mieli sanoa, että kato googlesta. Jos kuitenkin jotain muuta haluaa vastata niin määrittele lähtötasosi, fyysiset ominaisuutesi, innokkuutesi, golfiin käyttämä aikasi ja lompakon paksuus. Aivan aloittelijalle käy melkein ihan mikä tahansa maila, jolla voi lyödä golfpalloa. Mieti vaikka pientä lasta. Ainoa kriteeri siinä on, että se maila on suurin piirtein sopivan mittainen. Jos jo palloon osuminen on haaste, ei mailan merkillä ole mitään väliä. Siitä eteenpäin vaikuttavat alussa mainitsemani kriteerit.

    #300606 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Selvennetäänpä kysymystä. Jos vähemmän pelanneella on käytössään kaksi settiä, joista kumpikin on perusominaisuuksien kuten mailojen pituuden osalta hänelle sopivat:
    1. Parasta mitä rahalla saa tai ainakin lähes
    2. Halpa ’aloittelijan setti’
    Pelaako hän selvästi paremmin ja kehittyykö hänen tekniikkansa paremmin setillä 1?

    Sama kysymys erikseen draiverin osalta, josssa hintahaitari tuntuu olevan melko laaja.

    #300607 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Wessman kirjoitti: (10.11.2015 16:08:18)

    Pelaako hän selvästi paremmin ja kehittyykö hänen tekniikkansa paremmin setillä 1?

    Mun mielestä ei. Menee hetki opetellessa ennen kuin saa hyvistä mailoista ’tehot’ irti.

    #300608 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Hep

    Ehkä kannattaa käydä kuitenkin hieman jossain tutkatestailemassa. Itse ostin kuuliaisena poikana regularit aloittelumailat kun ei muuta tietoa ollut. Nyt kun toinen täysi kesä on takana, pelattiin hard-stepatuilla X-stiffeillä raudoilla, koska fittaus näytti niitä sopivaksi.

    Vaikka kyseessä onkin aloittelija, on pieni mahdollisuus, että swing speediä onkin enemmän kuin keskimäärin.

    #300609 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Tuo kohtuuhintainen mailasetti on varmaankin se avainsana. Jonkinlainen ohjattu harjoittelu todennäköisesti kehittää svingiä (jopa nopeasti) ja hankitut mailat saattavat vaihtua siten piankin.

    Jos perusoletuksena olisi puoli tuumaa normaalia lyhyemmät (=pituutesi) ja helpommat / anteeksiantavammat eli kehäpainotteiset raudat sekä pitävät ja oikeankokoiset gripit, niin ei mene paljon metsään. Näitä speksejä (lyhennys ja gripit yms) saa kuntoon mailapajoissa parissa päivässä jos eivät aivan käsittämättömällä onnella satu olemaan hankkiessa.

    Käänten ajateltuna pienet bladet sekä jäykimmät extra stiff -varret yhdistettynä kivikoviin vanhoihin ja liukkaisiin grippeihin ja vielä yli tuuman pidennettyinä olisivat kaikkein huonoimmat/väärimmät sinulle.

    Ehkäpä normaalimittaiset stiffit kehäpainotteisena olisivat vähiten pielessä ilman fittausta?

    Silloin varsien jäykkyys on yli yhden jäykkyyden pielessä vain jos hän tarvitsee seniori- tai ladyvarret?

    #300611 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Kannattaa hankkia kohtuuhintaiset (ja kuntoiset) käytetyt mailat, joista saa lähes ostohinnan siirtyessään myöhemmin paremmin sopivaan vaihtoehtoon. Niin kauan kun raudoilla tavotteena on mahdollisimman suora lyönti, kannattaa pelata ns. game improvement-raudoilla. Yleistäen rautamailan pohjan leveys korreloi helppouden kanssa. Kun pohjan leveys keskikohdaltaan on alle 15mm aletaan puhua pelimiesten mailoista, joilla pelaaminen vaatii jo enemmän puhtaita osumia. Kun taidot riittävät lyöntien muokkaamiseen, pitää käytössä olla raudat, joilla se on mahdollista.

    Tämä on minun mielestäni hyvä ikuisuuskysymys. Mielipiteitä on varmasti yhtä monta kun settiä, valmistajaa ja ties mitä kommervenkkejä tarjoavia game improvement mailoja.

    Itse näkisin että iso kriteeri on (kuten tuolla aiemmin todettiin), että kuinka paljon kallisarvoista vapaa-aikaa on valmis uhraamaan? Ja tietysti myös se että mitä golfista hakee? Maaksimaalisen hyvää tulosta? Hyvää fiilistä? Etc.

    Itse aloitin game improvement mailoilla ja mihinkään en kehittynyt 🙂 Paras ratkaisu ikinä, minulle, oli ostaa yhden kesän lyödyt blade mailat. Joo joo: ’pitää olla scratch pelaaja’ ’miksei kaikki ammattilaiset pelaa niillä jos ne on niin hyvät’ blaa blaa blaa sai kuulla. PGA Tour pelaajia valmentavilta tahoilta olen monesti kuullut: ’Mitä eroa on kehäpainoisella peliä parantavalla mailalla ja blade mailalla? Kehäpainoisella paska lyönti tuntuu hyvältä’. Itselläni kehittyi erityisesti osuma, muun svingin ohella, pelatessani kolme kesää blade mailoilla. Sittemmin vaihdoin Titun AP2 mailoihin. Ajattelin että jos Jordan niillä muutaman Majorin voitti, niin ei nyt ihan huonot voi olla?

    Lyhyesti virsi kaunis (nyt ehkä myöhäistä?): Aloittelijana nyt viisastuneena ostaisin taotut kehäpainoiset mailat ja ainakin pari irto blade mailaa, jotta oppisin lyömään.

    Osta TaylorMade R7 mailat, normaalisetti, ei esim. Draw-malli. Mailat tulivat markkinoille jo 2008 ja niitä myytiin runsaasti, mutta yllättäen niitä ei ole käytettyjen markkinoilla juurikaan. Kertonee, että ovat edelleen käytössä alkuperäisellä ostajalle tai kaveripiirissä. Itse palasin niillä, myin pois uudemman mallin tieltä, mutta ostin uudelleen takaisin ko. R7-mallin mailasetin. Helpot pelata ja settien hinnat 100-200 euroa. Löytyy muutama setti mm. Golfbidderin varastosta, tarkistin juuri äsken.
    Toinen hyvä vaihtoehto on testata eri mailoja ja ostaa sen perustella sopiva setti. Testauksen voi tehdä ammattilaisten avulla tai lainaamalla käytettyja tai demomailoja.
    Onnea setin hakuun, mutta älä mene vipuun ja osta heti kalliita uusia mailoja, jos harrastus vaikka ei otakaan tuulta purjeisiin. Uusia settejä sitten kyllä löytyy pilvin pimein ostettavaksi, jos harrastus jatkuu, taidot kehittyvät ja tarvetta tulee.

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
Vastaa aiheeseen: Aloittelijalle sopivien käytetyjen mailojen valinta

Etusivu Foorumit Välineet Aloittelijalle sopivien käytetyjen mailojen valinta