-
JulkaisijaArtikkelit
-
Hei!
Olisiko kellään ehdottaa mitään hyvää golfsettiä aloittelijalle, jossa mailat olisivat 1 tuuman verran pidempiä?
Pelkkä pelaajan pituus ei ole ratkaiseva vaan mitta ranteesta maahan. Käy jossain golfliikkeessä testaamassa mailoja, vetelemässä muutama veto ja mittauttamassa itsesi niin tiedät minkä pituiset mailat on sulle sopivimmat. Saman pituisilla ihmisillä käsien pituudet voi vaihdella ja yläkropan muoto vaikuttaa aika paljon siihen miten matalalla tai korkealla kädet roikkuu. Esimerkiksi pitkällä mutta hoikalla saattaa kädet roikkua matalammalla kun jollain bodatulla tai paljon pitsaa syöneellä lyhyemmällä pelaajalla. Jollain voi olla lyhyet jalat ja pitkä selkä tai sitten sama toisinpäin ja sekin vaikuttaa siihen missä kohtaa kädet roikkuu. Mailaa on tarkoitus heilauttaa siitä kohtaa jossa ranteet sijaitsee, ei sieltä missä hiukset kasvaa.
Käy Golf Centerissa tai jossain muussa alan kivijalassa ja myyjän opastuksella testailet mikä on just sulle sopiva pituus (ja ehkä myös lie-kulma) ja osta sen jälkeen vaikka torista joku halpa setti alun harjoitteluun. Jos ei heti löydy niin tee vaikka ostoilmoitus. Linkissä tietoa miten mitataan ranteiden pituus maahan ja suuntaa-antava taulukko mailojen pituudesta.
http://www.agxgolf.com/index.php?route=information/information&information_id=13
Se mikä on hyvä, riippuu pitkälti budjetista. Ainakin Wilsonilla on aloittelijoille Prostaff SGi -setti, jota on saanut myös +1 tuuma -mitoituksella nettikaupoista ja satunnaisesti XXL/Budget Sport/Stadium. Setti maksanee jotakin 300-400 euron tietämillä ja on luultavasti myytävissä eteenpäin jälkimarkkinoilla. Harrastuksen aloittaminen onnistuu tuolla kyllä ihan mainiosti. Hankin itse tuollaisen jälkikasvulle, joka pelaa muutaman satunnaisen kierroksen vuodessa. Itse aloitin myös aikanaan pidennetyllä valmissetillä ja se täytti tarkoituksensa useamman vuoden ajan ennen kuin oli aika ostaa uudet mailat.
Mailafittaajien (esim. Golf Center) palveluissa määritellään parilla testillä tarkemmin lisäpituuden ja lie-kulmien muuttamisen tarve. Tuollainen fitattu setti maksaa todennäköisesti 1000 eurosta ylöspäin ja ainakin rautojen myyminen myöhemmin eteenpäin voi olla vaikeaa. Se ensimmäinen mailasetti vanhenee kuitenkin taitojen karttuessa todennäköisesti suurin piirtein yhtä nopeasti oli se sitten fitattu tai valmissetti.
PS. Tuo Agxgolfin taulukko on aika varovainen noissa lisäpituuksissa. Netistä löytyy muitakin taulukoita, itse olen katsellut PINGin fitting manualin arvoja – joita ainakin Golf Centerin fittaajatkin näyttivät käyttävän.
Hyviä neuvoja tulee golfharrastuksen aloittaneelle ”hujopille”..
Itse tähdentäisin myös mahdollista osaavan pron merkitystä ensimmäisten mailojen hankinnan yhteydessä.
Todennäköisesti jo oman jäsenseuran pro osaisi kertoa paljon oikeasta lyöntiasennosta jne. Siinä tulee varmasti esille myös pelaajan fyysiset ulottuvuudet. Tuo varren pituus kun ei ole ainoa hyvään sopivuuteen vaikuttava juttu.
– enkä usko että tällainen molemmin puoleinen tutustuminen ( pro ja seurassa aloittava harrastaja) olisi välttämättä mikään maksullinen juttu.Fiksu pro kertoo kyllä minkälaiset mailat olisivat varsin lähellä sitä oikeasti sopivaa settiä..ja yhtälailla fiksu harrastuksen aloittaja saa yhteyden ammattilaiseen jonka ohjauksella pääsee parhaalla tavalla opettelemaan oikean lyöntitekniikan, harjoittelutavat jne.
– itse sijoittaisin tuollaisen halvan (200-400 €) mailasetin verran myös pron opetukseen. Todennäköisesti selviää halvemmallakin.Kuten useimmissa muissakin urheilulajeissa niin golf’issa on erityisen tärkeää oppia heti harrastuksen alussa omaan fysiikkaan mahdollisimman hyvin sopiva (lyönti)tekniikka. Sitä ei kukaan opi ilman harjoittelua. Siksi on äärimmäisen tärkeää ettei edes ryhdy opettamaan itselleen väärää tapoja, tekniikka, vääriä liikeratoja jne. jne.
– meistä jokainen tietää kuinka vaikeaa on ”oppia pois” huonosta ja väärin opitusta tekemisestä.
– joten perusasiat syytä opetella tekemään alusta lähtien oikein, se palkitsee varmasti jatkossa.Juuri nyt on aloittelijan hyvä aika käydä pron opissa. Ranget ovat vielä auki jotta pääsee harjoittelemaan pron hyvällä opastuksella ensimmäiset kerrat ruoholla. Myöhemmin syksyllä voi ilmoittautua seuran jäsenten talvitreeneihin (tämä on yleensä varsin edullinen mahdollisuus).
– näin pääsee mukaan viikottaisiin yhteisiin harjoituksiin/ohjaukseen pron opastuksella.
– siinä saa luotua itselleen hyvän pohjan tulevan kevään ja kesän pelaamiselle.
– samalla tutustuu myös muihin seuran pelaajiin jne.Eipä muuta kuin toivotan kannustusta sekä onnea ja menestystä uudelle harrastukselle!
Kuten tuolla aiemmin todettiin, mailan pituus ja lie-kulma vaikuttavat otekorkeuteen. Otetaan esimerkiksi vaikka perus rautaseiska: pituus 37″ lie-lulma 62 astetta.
* gripin pää mitoilla 37″/62 on 830 mm korkeudella alustasta
* tuuman pidennys 37->38 lisää korkeutta 22 mm
* lie-kulman muutos kahdella asteella (62->64) perusmailaan lisää korkeutta 15 mm
* yhdistelmä tuuma pituutta ja + 2 astetta lie-kulmaa lisää korkeutta 38 mm
Minä hankkisin aloitusraudoiksi käytetyt hiiliteräksestä taotut 0.5-1.0″ pidennetyt mailat. Niihin saisi tarvittaessa helposti käännettyä pari, kolme astetta lisää lie-kulmaa.4par: ”Minä hankkisin aloitusraudoiksi käytetyt hiiliteräksestä taotut 0.5-1.0″ pidennetyt mailat. Niihin saisi tarvittaessa helposti käännettyä pari, kolme astetta lisää lie-kulmaa.”
Juuri näin. Tuo on täyttä asiaa..
Kaiken lisäksi tuo mailanvarren pidennys on helppo nakki fitterille. Eikä edes maksa paljoa. Samalla voi asennuttaa uudet gripit (kuten on yleensä tapana tehdä) niin homma on kaikin puolin bueno. Bonuksena voi pyytää tarkistamaan muutenkin rautojen kulmat (loftit) sekä hiomaan lavat ja urat niin setti on kuin uusi.
– kunhan vain katsoo että lavat ja varret ovat jo alkujaan asialliseessa kunnossa.
– äläkä unohda putteria..siihenkin on syytä katsoa oikeat mitat.Sitten vielä pro’lta opit alkuun…ja loput onkin itsestä kiinni.
Kaiken lisäksi tuo mailanvarren pidennys on helppo nakki fitterille.
Ihan uteliaisuudesta – kun näköjään tunnet asiaa niin voitko kertoa miten mailan varsia pidennetään kun se on niin helppo nakki?
Osaatko linkkien jakamisen sijasta kertoa omin sanoin kun pidät sitä niin yksinkertaisena hommana?
Vaikka ammattilainen mekaanisesti tekee homman niin on siinä ”pari muuttujaa”. Mites esim. nuo svingipainot ja kick-pointit? Joka tapauksessa joudutaan tekemään erilaisia virityksiä. Mutta tämähän on sinulle yhtä selvää kuin että lipun reiässä pitäminen parantaa tulosta 😂😂😂
Eihän niillä varren ominaisuuksilla aloittelijalle tosin niin paljoa väliä mutta olisiko kuitenkin järkevämpää ostaa suoraan oikein mitoitetut varret? Niitä kuitenkin liikkuu jonkin verran pörssissä.
Arnold Palmer: ”kertoa omin sanoin kun pidät sitä niin yksinkertaisena hommana?”
Kerron mielelläni.
Perustuu omaan kokemukseen. Olen aikoinaan harrastusmielessä kasaillut mailoja (itselle ja jonkin verran myös kavereille) erikseen hankitusta komponenteista. Ja ennen kaikkea huoltanut mailoja sekä vaihdellut varsia sopivammiksi. Siksi nämä fittaus-asiat on minulle tuttuja juttuja. Tällainen oli melko yleinen harrastus näillä sivuilla kirjoittaville vielä vuosituhannen taitteessa. Nykyään on paljon paremmin tarjolla valmiiksi kasattuja mailoja..toki niidenkin osalta pelaajan olisi hyvä tietää mitä ja minkälaista on käyttöönsä hankkimassa.Olen samaa mieltä kanssasi tuosta ideasta hankkia käytetyt mailat pörssistä.
Voisin kuitenkin veikata että suurin osa tarjolla olevista mailaseteistä on normaalimittaisilla varsilla. Eikä ne aina ole muutenkaan kunnoltaan tai ominaisuuksiltaan optimaalisia. Varsien pidennys on pikkujuttu, käytännössä samaa tasoa kuin gripin vaihto. Eikä kummassakaan toimenpiteessä ole mitään merkitystä pienellä svingipainon muutoksella tai lisäyksellä jne.
– kun on valmis tekemään(lue teettämään) pienet mutta tarpeelliset muutokset niin pääsee valitsemaan setin paljon suuremmasta määrästä tarjolla olevista.
– toisekseen käytetyn setin ostajan on usein tarpeellista huollattaa mailat muutenkin. Vaihtaa gripit ja katsoa että mailanpään urat sekä ylimääräiset skraaput on kunnostettu/hiottu asialliseen kuntoon.
– tärkeä muistaa sekin että ns. taottujen mailojen(= forged) kulmia on mahdollista hieman säädellä/taivutelle..ammattifitterilta löytyy tähän hommaan sovivat työkalut.Sanoisin silti että aloittelijan on heti alkuunsa hyödyllistä keskustella myös valmentavan pron kanssa mahdollisesti hankittavasta mailasetistä ja pelaajalle tarpeellisista ominaisuuksista.
”Varsien pidennys on pikkujuttu, käytännössä samaa tasoa kuin gripin vaihto. Eikä kummassakaan toimenpiteessä ole mitään merkitystä pienellä svingipainon muutoksella tai lisäyksellä jne.”
Noh, noh, 1 inch pidempi varsi tarkoittaa 6 points painavampi svingipaino – se on kyllä melko paljon.
Tosin aloittelijalle kun lyö käteen mailan, niin ei paljon svingipainosta ole hajuakaan….
Nordica golf. Tuolta sai tilattua mailoja ja valita varsien pituuden. Kait se vieläkin onnistuu.
Jos tietää mitä tarvitsee, saa Takomolta (https://eu.takomogolf.com/) tilattua raudat kustomoituina. Valittavana on varsi teräs/grafiitti, pituus -1.5…+1.5″, lie-kulma -3…+3 astetta, gripin paksuus. Ovat hyvän näköisiä ja edullisia!
Range: ”Noh, noh, 1 inch pidempi varsi tarkoittaa 6 points painavampi svingipaino – se on kyllä melko paljon.”
Totta tämäkin.
Kun varsi pitenee ja mailan paino kasvaa adapterista johtuen se ymmärrettävästi vaikuttaa svingipainoon.
Kuten myös mahdollinen uusi grippi. En lähde kuitenkaan arvailemaan näiden vaikutusta.
– sen merkitys on kuitenkin tässä topic’in tapauksessa lähinnä kosmeettinen.Tilanne on toinen jos mailat tehtäisiin (tai varret mitoitettaisiin) kilpapelaajalle tai jopa ammatikseen pelaavalle. Ymmärrettävästi mailojen ominaisuuksiin liittyvät vaatimukset ovat huipputason pelaajilla täysin eri luokkaa kuin aloittelevilla harrastajilla.
Asiansa osaavan fitterin kanssa voi keskustella varren pidennyksen osalta vaihtoehtoisesti myös varsien uusimisesta. Olettaen että raudat on muuten sellaiset joita kannattaa fiksata. Varsien vaihtokaan ei ole mikään erityisen hankala tai kallis operaatio. Tällöin myös varsien jäykkyys (ja muutkin säädöt) voidaan arvioida/huomioida pelaajan lyönnin (svinginopeuden jne.) edellyttämällä tavalla.
Itse pidän käytettyjä esim. silmin nähden hyväkuntoisia ja laadukkaita taottuja mailanpäitä (forged club heads) ja osaavan fitterin niistä uudelleen varsittamia sekä personoimia mailoja hyvänä vaihtoehtona tehtaan tekemälle setille. Näin niistä saa itselleen pitkäikäiset ja edulliset mailat.
Toki näistä golfmailojen ominaisuuksista on vuosikymmenien aikana keskusteltu erilaisissa yhteyksissä varmasti tuhansia kertoja. Tässä kirjoitin omista näkemyksistäni. Ymmärrettävästi mieltymykset ja mielipiteet vaihtelee jokaisen omista lähtökohdista ja/tai ajatuksista riippuen.
Mutta sopiiko että keskustelisimme näistä fittaukseen liittyvistä seikoista jokun toisen topic’in alla?
Tässä ketjussa kun on tarkoituksena tuoda esille nimim. ”hujopille” sopivia ratkaisuja.
4par: ”Jos tietää mitä tarvitsee, saa Takomolta (https://eu.takomogolf.com/) tilattua raudat kustomoituina. Valittavana on varsi teräs/grafiitti, pituus -1.5…+1.5″, lie-kulma -3…+3 astetta, gripin paksuus. Ovat hyvän näköisiä ja edullisia!”
Asiaa..erinomainen vaihtoehto.
”Mutta sopiiko että keskustelisimme näistä fittaukseen liittyvistä seikoista jokun toisen topic’in alla?”
Erinomainen ehdotus. Siksi ei kannata lähteä ehdottelemaan aloittelijalle mitään ”helppoja juttuja” varsien pidentämiseksi. 4parin ehdotus on järkevä eli saa kerralla noin 500 eurolla soivat pelit moneksi vuodeksi. Jonkin verran on myös pörssissä liikkunut hyviä tuumalla pidennettyjä jos on malttia kyttäillä tai laittaa oma ostoilmoitus.
Usein 0,5 tuumaa jatkoa keppeihin riittää ja kun ostaa uusina, niin pääsee helpolla.
Sport Goofy, tälle +1
Kyllä tuolla pääsee testaamaan kiinnostaako laji.
https://www.budgetsport.fi/tuote/wilson-1200-tpx-1-3-5-6-s-p-b-long-miesten-golfmailasetti-eivar-56599755/?
Jos laji kiinnostaa niin tuota voi sitten päivitellä vaikka pisimmistä mailoista alkaen. Ehkä hankkia oikean wedgen jne. Raudoilla ei niin kiire päivitellä vaikka peli maistuisikin.Joskin itse aloittelin keväällä (vuosia sitten) tuollasella (normimittainen). Peli maistui yli 50 kierroksen verran ekana kesänä. Päivittelin koko setin ensimmäisen kauden jälkeen. Hieman vähemmän pelaava kaveri hankki tuolaisen setin (1″ pidennetty) ja nyt parin kauden jälkeen on päivitellyt muut paitsi raudat.
Eihän näissä totuutta ole, mutta +1 tälle vaihtoehdolle, helppo hankkia.
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)