23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Villit pelilinjat ja korkeat chipit on hallittava simulaattorigolfin rahakiertueella

Next Golf Tourin toinen kausi pyörähti hiljattain käyntiin. Myös Sami Välimäen nimi löytyy osallistujalistalta.

Trackmanin operoimalla Next Golf Tourilla käynnistyi tänään kauden toinen kilpailu. Pelaajilla on kymmenen päivää aikaa pelata kierroksensa. Virtuaalikiertueen kenttänä toimii Ryder Cupistakin tuttu Medinah. Kilpailuun ilmoittautui 803 pelaajaa.

Next Golf Tourilla pelataan tällä kaudella kuusi perussarjan kilpailua, minkä jälkeen on 36 reiän finaali. Pelaajien maksimimäärä kilpailua kohden on tuhat, finaali pois lukien. Kilpailuiden palkintopotti kasvaa sitä mukaa, kun pelaajia ilmoittautuu kisaan. Jokainen pelaaja tuo 100 dollaria lisää pottiin. Minimissään palkintopotissa on 100 000 dollaria, joten esimerkiksi edellä mainitulla pelaajamäärällä Medinahin kisan potti on 180 300 dollaria.

Voittajan takuupotti on 30 000 taalaa. Kiertueen tämän kauden uutuuksiin kuuluu kaksi elevated-kilpailua, joissa on normaalia suuremmat palkintopotit. Näissä kahdessa kisassa voittaja palkitaan 50 000 dollarin shekillä.

Nuo kaksi kilpailua on merkitty kiertuepelaajien kalentereihin paksulla punakynällä. Kiertueen rankinglista perustuu palkintorahojen mukaisiin pisteisiin. Siten kahdesta kisasta on voittajalle luvassa 50 000 pistettä. Kauden päätteeksi Next Golf Tourin voittaja saa pääsyn kolmeen Challenge Tourin ja yhteen DP World Tourin kilpailuun.

Yhden kierroksen kilpailuissa marginaalit ovat hyvin pieniä. Samaan tulokseen päätyy monesti useampi pelaaja. Näin oli esimerkiksi kauden avanneessa Marco Simonen kisassa, jossa kolme ruotsalaista pelasi 64 lyönnin kierrostuloksen. Voittaja ratkaistiin parhaan takaysin perusteella. Länsinaapurin Oliver Lilliedahl voitti siinä vertailussa maanmiehensä ja pokkasi 30 000 dollarin ykköspalkinnon.

Yhden lyönnin ruotsalaiskolmikon takana oli yhdeksän pelaajaa, heidän joukossaan Nikke Tyry. Heille lohkesi palkintopotista hieman vajaa 4500 dollaria. Kaksi lyöntiä voittajalle jäi 11 pelaajaa, mukaan lukien Kim Koivu, jotka saivat noin 680 dollarin palkintorahat.

Monen pelaajan jahdatessa kiertueen voittoa ja osallistumisoikeuksia CT:n ja DPWT:n koitoksiin, on kisojen voitoilla ratkaiseva merkitys. Yhden elevated-kilpailun voitolla ottaa tukevan otteen rankingin kärkipaikasta. Kahden normaalin kilpailun voittaminen on hyvin epätodennäköistä, millä pystyisi peittoamaan elevated-voittajan.

Chippaaminen eroaa merkittävästi normaalista golfista

Nikke Tyry on perehtynyt Trackmanin simulaattorigolfiin tarkalla pieteetillä. Käytännössä hän tekee työpäivän Trackmanin äärellä ja yrittää löytää keinoja menestyä Next Golf Tourilla. Viime kaudella työ palkittiin yhden voiton muodossa.

Trackmanissa pelanneet ovat mahdollisesti havainneet, että chippaaminen poikkeaa perinteisestä golfista tietyissä tilanteissa suuresti. Matala ja rulliva chippi on monesti griinin vierellä hyvä lyöntivaihtoehto, mutta simulaattoripeleissä sitä kannattaa ennemminkin vältellä.

”Sellainen korkea ja pehmeä nosto matolta pitäisi osata hemmetin hyvin. Oikeanlainen maton käyttäminen on tärkeää, koska siitä ei oikein pysty duffaamaan lyöntiä”, Tyry selventää.

Next Golf Tourilla ei ole ollut puttaamista käytössä, mutta sekin tulee peleihin mukaan kolmannesta kilpailusta lähtien. Tähän saakka putit on laskettu siitä kuinka lähelle reikää pallonsa saa lähestymislyönnillä tai lähipelin kautta. Kiertueella lipun paikat ovat laitettu hankaliin kohtiin griineillä, joten väärälle puolelle missaaminen saattaa maksaa lyöntejä.

”Joo, kyllä nyt aina lyönti on olemassa väärältäkin puolelta griiniä. Silti jos on esimerkiksi 20 metriä griiniä työstettäväksi, niin yleensä aina pääsen chippaamalla kolmeen metriin, mikä tarkoittaa yhtä puttia.”

Nikke Tyryn erikoisase Trackmanissa on 62-asteinen wedge, jolla saa pallon nätisti ilmaan.

Simulaattoripeleissä raffit eivät rokota samalla tavalla kuin normaalissa golfissa. Trackmanin raffilyönneissä on osattava laskea, kuinka paljon lyönnistä lähtee mittaa pois väylälyöntiin verrattuna. Siten Trackmanissa voi lyödä draiverilla vaikka pallo makaisi raffin puolella itse pelissä.

Se antaa mahdollisuuden myös poikkeaville pelisuunnitelmille.

”Edellisessä Marco Simonen kisassa etsin muutaman kerran viereisen väylän ja löin todella härskiin linjaan, mitä en normaalisti koskaan tekisi. Koko ajan koitan etsiä tällaisia kohtia pelattavilta kentiltä ja lyödä harjoituskierroksilla tahallaan raffiin, koska sieltä voi olla parempi ja lyhyempi linja lipulle”, Tyry kertoo.

Harjoituskierrosten määrästä Tyryn menestyminen ei jää kiinni. Hän arvioi pelanneensa Medinahin kentän vähintään sata kertaa. Marco Simonella kierroksia tuli vielä tuplasti enemmän.

”Ei tässä tuurilla pärjää. Paljon tehdään hommia sen eteen, että kiertueen voitto tulisi ja sitä kautta pääsisi CT:n ja DPWT:n kisoihin. Se on tavoite”, Tyry naulaa.

Sami Välimäki on mukana Medinahin kilpailussa

Yksi Trackmanin motiiveista laittaa koko kiertue pystyyn oli tarjota mahdollisuus ansaita palkintorahoja pelaamisella talvikauden aikana. Challenge Tourilla, Nordic Leaguella tai LET:llä kiertäminen vaatii taloudellisia resursseja.

Kauden ensimmäisen kilpailun nimekkäimpiin pelaajiin lukeutuivat LET-voittaja Jenny Haglund ja kokenut hollantilainen Wil Besseling.

Suomalaisammattilaisista mukana olivat muun muassa Matias Honkala ja Alex Hietala. Suomalaispelaajien kiinnostus kiertuetta kohtaan ei silti vielä ole ruotsalaisten tai tanskalaisten tasolla.

Kaikesta huolimatta Medinahin kilpailun osallistujalistalta löytyy tämän hetken kuumin suomalaisnimi Sami Välimäki. Hänen motiivinsa tuskin liittynee palkintorahoihin. Joka tapauksessa on mielenkiintoista nähdä, miten PGA Tourille tiensä raivannut nokialainen pärjää simulaattorigolfissa.

Lue seuraavaksi: Suomen uusimmassa golfhallissa harjoittelu perustuu vahvasti teknologiaan

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje