18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Uusia golfareita tulossa viime vuotta vähemmän?

Vihti Golfissa alkeiskurssilaisia on ollut 40 % viime vuotta vähemmän. Janne Uotila ei osaa nimetä tarkkaa syytä rajuun laskuun.

Vuonna 2011 viisi eniten uusia golfareita kouluttanutta golfklubia olivat Paloheinä Golf, Vihti Golf, Vierumäki Golf, Naantalin Aurinko Golf sekä Peuramaa Golf. Virallisissa green card -tilastoissa myös Hattula Golf on viiden parhaan joukossa, mutta Hattulan lukuihin lasketaan mukaan Espoon Löfkulla Golfissa suoritetut kortit. Viidestä ensiksi mainitusta klubista vain Aurinko Golfissa on ollut viime vuotta enemmän alkeiskurssilaisia ja green cardien suoritustahtikin näyttää lupaavalta. Alkeiskurssilaisia oli 24. elokuuta saadun tiedon mukaan 222 kappaletta, kun vastaava vuonna 2011 oli 208. Green cardeja Aurinko Golfissa oli suoritettu 251 green cardia, kun koko viime vuoden lukema oli 307. Paloheinässä mennään alkeiskurssilaisten määrässä samalla tasolla kuin vuosi sitten, mutta muilla top 5 -klubeilla on koulutettu uusia golfareita viime vuotta vähemmän. Paikoin lasku on huomattava.

Aurinko Golf on vetänyt tänäkin vuonna hyvin aloittelijoita. Kuvassa toimitusjohtaja Antti Ahti.

Aurinko Golf on vetänyt tänäkin vuonna hyvin aloittelijoita. Kuvassa toimitusjohtaja Antti Ahti.

Vihdissä 40 prosentin pudotus Surullisin aloittelijatilanne on Vihti Golfissa. Tämän hetken tilanne on se, että alkeiskurssilaisten määrä on laskenut viimevuotisesta 40 prosenttia. Vihti Golf on markkinoinut alkeiskursseja ja mittavia aloittelijaetujaan yhtä aggressiivisesti kuin viime vuonna. Miksi ihmiset eivät ole enää tarttuneet syöttiin? ”Se on vaikea kysymys, johon minulla ei ole vastausta. Ehkä on niin, että golf ei vain kiinnosta ihmisiä. Sää on tekosyy”, Vihti Golfin toimitusjohtaja Janne Uotila sanoo. ”Tulevat vuodet näyttävät, onko tämä vuosi poikkeus vai onko trendi kääntynyt laskevaksi”, Uotila jatkaa. Alkeiskurssilaisten määrä on laskenut myös Peuramaa Golfissa, missä suoritettiin viime vuonna 248 green cardia. ”Aika paljon vähemmän peruskurssilaisia on ollut kuin aiempina vuosina. Itselläni heitä on ollut ehkä 40 ja veikkaan, että yhteensä meillä on koulutettu 100-120 aloittelijaa”, Peuramaan toinen pro Harri Murtonen kertoo. ”Onneksi junnukurssilaisia on ollut saman verran kuin aiemmin”, Murtonen lisää.

Peuramaalla alkeiskurssilaisia on ollut viime vuosia vähemmän, mutta junnukurssit ovat vetäneet entiseen malliin.

Peuramaalla alkeiskurssilaisia on ollut viime vuosia vähemmän, mutta junnukurssit ovat vetäneet entiseen malliin.

Vierumäellä suoritettiin viime vuonna Golfiiton tilaston mukaan 483 ja seuran antaman tiedon mukaan noin 520 green cardia. Tänä vuonna elokuun loppuun mennessä oli suoritettu 342 korttia. ”Tähän lukuun tulee vielä lisäksi noin 60-80 opiskelijaa sekä syyskuun green cardit”, Vierumäki Golf Academyn head pro Pasi Siivonen sanoo. Viime vuoden lukuihin riittää silti tekemistä. Laskeeko kokonaismäärä? Merkitsevätkö nämä tiedot, että uusien golfareiden kokonaismäärä, jopa golfin harrastajamäärä laskee viime vuoteen verrattuna? Mahdollisesti, mutta ei välttämättä. Viime vuonna Suomessa suoritettiin 11 600 green cardia. Paloheinässä, Vihti Golfissa, Vierumäellä, Aurinko Golfissa ja Peuramaalla suoritetut green cardit muodostivat noin 20 % kokonaismäärästä, joten otos antaa ainakin suuntaa. Huomionarvoista on myös se, että green cardin suorittaneista vain reilut 40 prosenttia liittyy golfseuraan ja ryhtyy todenteolla harrastamaan golfia. Jos tänä vuonna on käynyt niin, että alkeiskursseille golfia kokeilemaan lähtevät ovatkin jääneet kotiin, kurssilaisten määrän ja green card -suoritusten lasku ei välttämättä näy kokonaistilastoissa. Janne Knuuti

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje