18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Tiger Woods ja Rocco Mediate uusivat US Openin voitosta

Takaisin tositoimiin. Steve Williams ja Tiger Woods tavoittelevat kolmatta US Openin ykköstilaa © Getty Images

Loistava esitys Rocco Mediatelta, mutta miten hän kestää paineet Tigeria vastaan uusinnassa? &copy Getty ImagesTiger Woodsin odotettu voitto johtoasemasta vaatii ainakin vuorokauden ylimääräisen odottelun, jos se sittenkään on tullakseen. Woods ja Rocco Mediate päätyivät yhteistulokseen 283, yksi alle. Tigerin kanssa kiertänyt Lee Westwood sijoittuu kolmanneksi, Robert Karlsson on neljäs ja Miguel Angel Jimenez kuudes. Eurooppalaisten kokonaispanos oli vahva, voitto menee kuitenkin 38:n kerran peräkkäin jonnekin muualle. Woods aloitti päätöspäivänsä taas alokasmaisesti-tuplabogeylla. Tämä oli kolmas kerta neljän päivän aikana kun avausreikä otti selkävoiton Tigerista. Kakkosella karheikon kautta Woods pääsi vain vaivoin toisella viheriölle ja otti kolme puttia tehden bogeyn. Yleisöä ja mediaa alkoikin kiinnnostaa voittotaiston lisäksi se, kykeneekö varsinkin draiviensa yhteydessä polveaan kovasti arastanut Tiger yleensä pelaamaan loppuun. Tuska näytti melkoiselta, lyöminen pitkillä mailoilla tästä johtuen varsin vaikealta. Huippuhetket kierrroksella olivat hyvin harvassa. Woods löi ensimmäisellä par-viitosella (yhdeksäs) kahdella päälle ja teki birdien. Seuraavalla hän missasi lyhyen birdieputin, 11:lla onnistui tekemään päivän toisen birkkunsa nousten yksinään johtoon. 13:s, helppo par-viitonen näytti jo ratkaisevan pelin Woodsin eduksi. Edellä mennyt Rocco Mediate missasi lyhyen birdieputtinsa, lyönnin Woodsin takana ollut pelikaveri Westwood löi toisen lyöntinsä kauas vasemmalle, vesiesteeseen. Tigerilla piti olla vaivaton työ sijoittaa toinen lyönti griinille ja tehdä birdie. Kahtena edellisenaä päivänä Woods oli tehnyt reiällä eaglen. Mutta. Tiger löi samaan vesiesteeseen Westwoodin kanssa, molemmat tekivät bogeyn. Kun Mediate väänsi 14:lla bunkkerin kautta varman birdien, oli Tiger taas takaa-ajaja. 15:n bogey ajoi mestarin entistä syvempään ahdinkoon, Woodsin onneksi Mediate oli sortunut aiemmin samaan. Tigerin tuska päätöspäivänä päättyi viimeisen reiän pumppauksiiin birdien jälkeen &copy Getty ImagesViimeiselle reiälle Tiger lähti lyönnin jäljessä Mediate teki par-viitosella parín. Tigerin heikko avaus meni bunkkeriiin, pakollinen siirtolyönti veden eteen päätyi lyhyeen karheikkoon ja maila sai kyytiä. Vielä kerran Woods kasasi itsensä lyöden kolmannen kuuteen metriin. Lee Westwoodilla oli vastaavanmittainen päästäkseen uusintaan, hän missasi. Tigerin putti sensijaan livahti sisään ja riemu uusintaan pääsemisestä purkaantui villliin tuuletukseen yhdessä caddie Steve Williamsin kanssa.

Uusinta Tigerin n&#228,yt&#246,st&#228,-jos polvi kest&#228,&#228,

Homma hanskassa! Vai onko sittenkään? <a href=Tiger Woods tavoittelee sunnuntaina 14:tta Majoriaan &copy Getty Images">Tigerillle US Openissa käytössä oleva 18 reiän uusinta on uusi kokemus. Varmasti mieluisa ja sopiva, mies miestä vastaan pelatessaan hän on parhaimmillaan. Kun Woods on itsensä selkeästi täysin rampana hilannut uusintaan, kuuluisi käsikirjoitukseen tietysti hänen voittonsa Mediatea vastaaan. Suurin kysymysmerkki on polvi joka näyttää niin kipeältä suorituksen jälkeen, että katsojastakin tuntuu pahalta nähdä Woodsin viikonloppuna yleistyneet irvistykset. ”Polven on vaan kestettävä, Woods vastasi sunnuntain kierroksen jälkeen lehdistön kysymyksiin siitä miten kipeä vasen polvi on. Vastustaja Rocco Mediate on 45-vuotias Tour-konkari, pitkään selvävaivoista kärsinyt viisinkertainen voittaja Tourilta. Hän oli ensimmäinen pelaaja joka on voittanut pitkällä putterilla (1991) josta sittemmin on luopunut. Mediate on rauhallinen ja pidetty kaveri, nuoruudessa intohimo ei suinkaan ollut golf vaan baseball jota harrasti lähes vakavissaan. ”Saan vastaani uusinnassa maailman kaikkien aikojen parhaan golfarin. Tämä on suuri mahdollisuus saada olla mukana. Voin vain tehdä parhaani ja katsoa mikä on 18 reiän jälkeen tilanne, Mediate filosofoi. Pennsylvaniasta kotoisin oleva Mediate on maailmanlistalla 157:s. Sen jälkeen kun World Rankingia alettiin julkaista vuonna 1986 yksikään voittaja ei ole ollut sijaluvun 100 huonommalla puolella. Mediate menisi voitollaan monella tavalla historiaan. Viimeisten vuosien aikana Mediate on innostunut pokerista jossa on pärjännyt erinomaisesti. Woodsia vastaan pokerinaamasta ja suhtautumisesta on apua. Silti Mediaten mahdollisuuksia kukistaa jättiläinen voidaan pitää varsin pieninä, nimenomaan uusinnan pituuden johdosta. Mediate on voittanut molemmat pelaamansa uusinnat. Tigerin saldo on 10-1, ainoan tappionsa hän on kokenut Billy Mayfairia vastaan Los Angeles Openissa 90-luvulla. Tigerin tappio maanantain uusinnassa olisi jättiluokan sensaatio. Veikkaus on siis se, että Tiger vie 14:n Majorin selkeästi nimiinsä, mikäli polvi vain kestää repeämättä.Uusinta käynnistyy Suomen aikaa kello 19.00

Tiger Woodsilla onnetarkin puolellaan US Openissa

Homma hanskassa! Vai onko sittenkään? <a href=Tiger Woods tavoittelee sunnuntaina 14:tta Majoriaan &copy Getty Images">Etelä-Kaliforniassa on nähty kolmen päivän aikana jo melkoinen show jossa pääosassa on ollut Tiger Woods. Vuoristorataa pelissä, vauhdikkaita käänteitä ja kolmen päivän jälkeen johtopaikka. Polvivamma ja ajoittainen kipu lyöntien jälkeen näkyy selvästi ja saa pohtimaan sitä, mitä on sen todellinen vaikutus. Mestari itse on ollut pelillisesti vaikeuksissa, mutta noussut kahdesti lähes haudan partaalta. Perjantaina yhdeksän viimeistä viisi alle, launtaina kuusi viimeistä neljä alle… Woods jäi kolmannella kierroksella pahimmillaan jo viiden lyönnin päähän yllätysnimi Rocco Mediatesta. Tigerin kierros käynnistyi tuplalla, 12:n jälkeen hän oli kolme yli kierrostaan. Woods löi vielä käsistä karanneen avauksen 30 metriä pelilinjasta oikealle, paikkaa josta ei pitänyt olla mahdollisuuksia saada ( par-5) palloa pysähtymään viheriölle. Woods kuitenkin onnistui lähestymisessään loistavasti , eagleputti lähti 20 metrin matkalta ja upposi reikään. Yleisö oli villinä, samoin kapellimestari itse. 14:lla Woods teki bogeyn, mutta juhlat jatkuivat 17:n birdielllä sekä päätösreiän eaglella. Woods johtaa lyönnilllä ennen Lee Westwoodia. 13:s reikä oli melkoinen käänne Woodsin kisassa, toisenlaisilla sattumilla loppureiíllä hän olisi hyvin voinut olla 3-5 lyöntiä kärjestä ennen päätöspäivää. Erityisen merkityksellistä senkin takia, että Tiger ei ole koskaan voittanut Majoria oltuaan ennen päätöspäivää takaa-ajajana. ”Lämmittelyni ei ollut hyvää ja huolellista, löin palloa ennen kierrosta varsin huonosti. Kun sitten alku oli tuloksellisti vaikeaa, oli pelaaminen melkoista taistelua, pyrin ensisijaisesti roikkumaan siten, että olisin yhteistilanteessa parín tuntumassa. 13:s reikä nosti minut takaisin peliin ja tunne oli uskomaton. Tuskin maltan odottaa neljättä päivää ja finaalikierrosta”, Woods kertoi lehdistölle kierroksensa jälkeen.

Lee Westwood ykk&#246,shaastajana

<a href=Lee Westwoodilla on elämänsä mahdollisuus nousta todelliseksi supertähdeksi &copy Getty Images">Lee Westwood saa kunnian toimia Woodsin merkkaajana sekä kirittäjänä päätöspäivänä. Asetelma on ennakkoon epäkiitollinen, Tiger ei ole Majoreissa taipunut johdettuaan kolmen kierroksen jälkeen, Westwoodille on piirretty käsikirjoitukseen siis vain lakeijan rooli. Tilanne ei välttämättä ole niin selkeä, vaikka asetelmaa korostaa Westwoodin muihin saavutuksiin nähden surkeat rekoordit Majoreissa ja isoissa kisoissa. 35-vuotias englantilainen ei ole käytännössä koskaan ollut todella taistelemassa Majorin voitosta, paras sijoitus on neljäs ( BO 2004), US Openissa hän oli vuonna 2000 viides, lähes 20 lyöntiä Tigeria jäljessä, Mastersista on yksi kuudes sija. Nämä ovat yksittäisiä piikkejä, isoissa kisoissa PGA Championships sekä World Tourin kisat mukaanlukien ”Westy” on ollut kevyttä kauraa. Nyt avautuu mahdollisuus, eikä Tigerin kukistaminenkaan ole hänelle vierasta. Saksassa vuosituhannen vaihteessa pelatussa TPC Championshipissa Westwood kuritti päätöspäivänä Woodsin jäätyä lopulta neljänneksi. Toivoa eurooppalaismenestykselle antaa sekin, että Westwood on ollut kahdessa viimeisessä Ryder Cupissa voittamaton, Tiger on kätellyt nelinpeleissä Westyn kaksi kertaa pelin jälkeen voittajanaan. Asetelma on kuitenkin kuin jättiläisen ja kääpiön kohtaaminen, etenkin kun pelipaikkana on Kalifornia, osavaltio josta Tiger on kotoisin. Westwood on ollut kärkimiehistä tasaisin, kun kolmen kierroksen jälkeen bogeja on vain viisi, on peli varmasti ollut erittäin hyvässä kuosissa. Riittääkö tasaisuus Woodsin kaatamiseen onkin toinen kysymys. Hyviä pomppuja ja ratkaisuvaiheissa lämmintä putteria Westwood tarvitsee ehdottomasti. Birdieiloittelua tuskin nähdään kärkiryhmissä. Woodsin (-3) ja Westwoodin (-2) lisäksi vain Rocco Mediate (-1) on alle parín. Hänen nousunsa voittajaksi olisi todellinen ”shokki”, selkävaivoista kärsinyt konkari on ennenkin ollut esillä Majorien alkupäivinä, mutta ei ole kyennyt viemään peliään voitolliseen loppuun. Tuskin nytkään. Omat pienet mahdollisuutensa saattaa olla Tigerin pelin sakatessa jopa Geoff OgilvyllaD.J.Trahanilla (+1). Miguel Angel Jimenez sekä Robert Karlsson ovat viisi lyöntiä Woodsia jäljessä.

Stuart Appleby johtaa, eagle her&#228,tti Tigerin mukaan peliin

Voimansa tunnossa! Miquel Angel Jimenez tavoittelee US Openin voittoa &copy Getty ImagesUS Openin toinen päivä antoi vastauksen siihen, onko Tiger Woods valmis kisaamaan voitosta? Selkeä vastau on kyllä. Tiger hivuttautui kisan puolivälissä lyönnin päähän johtavasta Stuart Applebysta vaikka kierroksen puolivälissä näytti heikolta. Tuolloin Tiger oli tehnyt neljä bogeyta ja yhden eaglen. Vaikealta näytti nimenomaan kierroksen alkuvaiheillakin. Tiger teki kolmella ensimmäisellä kaksi bogeyta, ensimmäisellä par-viitosella tullut eagle näytti sytyttävän hänet lentoon. Nousukiito jäi vielä kesken kahden seuraavan bogeyn myötä. Ilotulitus käynnistyi sisääntulossa johon Woods ja hänen pelikaverinsa Phil Mickelson lähtivät tasatilanteesta. Tiger pelasi ne viisi alle, Mickelson kolme yli. Vasuri ei enää nouse tästä tyrmäyksestä, Kalifornialaisyleisön entistä selkeämpi suosikki on Tiger Woods. <a href=Tiger Woods rutisti itsensä kärkitaistoon perjantain kierroksen jälkipuoliskolla &copy Getty Images">Woodsin edellä on vain kokenut aussi Stuart Appleby (-3) joka on pelannut tasaiset kierrokset 69-70. Kahdeksan kertaa PGA Tourilla voittanut karjatilallisen poika on ollut World Rankingilla parhaimmillaan kahdeksas. Eurooppalaisittain tilanne näyttää erittäin hyvältä, kahdeksasta alle parín olevasta pelaajasta kolme on vanhalta mantereelta. Ja he kaikki ovat viimeisten kuukausien aikana osoittaneet erinomaista kuntoa. Miguel-Angel Jimenez(-1) pelasi päivän parhaan tuloksen 66, espanjalaiskonkari nauttii yleisönsuosiota San Diegossakin eikä pienistä hätkähdä. Jimenez on World Rankingilla 21:s, paikka syksyn Ryder Cup-joukkueessa alkaa olla myös selvä. Wentworthin voitto (PGA:n mestaruus) oli uran arvokkain. Viikonloppuna kysymys kuuluu, onko lähipelitaiturista Tigerin uhkaajaksi. Espanjalainen on kerran ollut US Openissa kakkonen, vuonna 2000 Tiger karkasi Pebble Beachin kentällä 15 lyönnin päähän, nyt on odotettavissa tasaisempaa. Robert Karlssonin (-1) ja Lee Westwoodin (-1) lisäksi myös Luke Donald (even) ja Carl Pettersson(even) voivat olla sunnuntaina hyvinkin lähellä kärkeä. Jatkopaikan lunasti 80 pelaajan joukossa myös Padraig Harrington (78-67) joka ryhdistäytyi perjantaina varsin näyttävällä tavalla. Voittoa puolustanut Angel Cabrera karsiutui selkeästi, samalle listalle mahtuivat myös mm. Henrik Stenson, Justin Rose, Colin Montgomerie.

Kevin Streelman ja Justin Hicks US Openin k&#228,rkipari

Kevin Streelmanilla oli torstaina syytä leveään hymyyn &copy Getty ImagesKaksi varsinaista tähdenlentoa, Kevin Streelman ja Justin Hicks saivat nauttia avauskierroksen jälkeen heille ennenkokemattomasta huomion keskipisteenä olemisesta. Miehet pelasivat tuloksen 68. Kärkipaikka tuskin kestää sunnuntaille, mutta karsintojen kautta mukaanpääseminen tekee heistä hyvin mielenkiintoisia tarinoita. 29-vuotias Streelman pelaa ensimmäistä kauttaan PGA Tourilla, menestys on ollut vaatimatonta. Hän nousi kuitenkin samaisella Torrey Pinesin kentällä kuuluisuuteen helmikuussa päästyään pelaamaan kärkipallossa kolmannella kierroksella yhdessä Tiger Woodsin ja Stewart Cinkin kanssa. Lopullinen sijoitus oli 28:s. Tyynen Valtameren rannalla Streelmanilla on jälleen syytä iloon, suuri mahdollisuus edessään. -Tämä on upeaa, US Open on maamme tärkein kilpailu ja siinä johtopaikan saavuttaminen aivan mahtavaa, Streelman myhäili. Miehellä on on ollut varsin kiireistä ja mukavaa viimeaikoina. Hän meni vastikään naimisiin ja selvitti karsinnat pitkän kaavan kautta. Streelmanille osallistumiskerta US Openissa on ensimmäinen, karsinnoissa hän on käynyt vuosittain yliopistovuosistaan asti. 33-vuotiaan Justin Hicksin meriitit ovat myös kovin ohuita. Uran varrelta löytyy pelejä ja pientä menestystä minitoureilta, tällä hetkellä hän pelaa Nationwide Touria. Matkallaan kohden Torrey Pinesin kisaa Hicks joutui karsinnoissa kahdesti play-offiiin. Ensimmäisellä kerralla hän ehti jo pudota, mutta pääsi toiseen vaiheeseen Ruiji Imadan selvitettyä itsensä varsinaiseen kisaan AT&T kilpailun voiton myötä. Varsin yleinen veikkaus on se, että Streelman ja Hicks painuvat kisan edetessä tuloslistalla reilusti alaspäin. US Openin johtaminen avauspäivän jälkeen saattaa kuitenkin olla uran joskus päättyessä mieleenpainuvin tapahtuma. Ernie Els ja Justin Rose kiertävät myös perjantain kierroksen yhdessä Torrey Pinesin kentällä &copy Getty ImagesErnie Els on vain kahden lyönnin päässä kärjestä. Hän sai talvella apinan pois selästään voitettuaan lähes neljän vuoden tauon jälkeen PGA Tourilla. Harva enää muistaa sitä, että etelä-afrikkalaisen ensimmäinen voitto USA:ssa oli nimenomaan US Open vuonna 1994. Hän saavutti saman tittelin 1998, mutta kesän 2002 British Openin ykköstilan jälkeen ei Majoreissa voittoja ole tullut. Torrey Pinesin kilpailuun Els lähti varmasti sekavin tuntein, maaliskuisen voito jälkeen hän on karsiutunut kuudesti, ollut kerran 75:s ja kerran kuudes. Tämä on luultavasti lyhyenä otoksena Elsin uran heikoin jakso. Els on jäänyt isojen poikien välisessä taistossa selkeästi nurkkaruusuksi. Woods, MIckelson, Singh ja Scott ovat noukkineet isoja ykköstiloja ja Majoreita, Elsin voitot ova Wentworthin reikäpelimestaruuksia lukuunottamatta enimmäkseen pienemmistä taistoista. Viikonloppuna voisi olla aika kirkastaa kilpeä. Tiger Woods (72) ja Phil Mickelson (71) varastivat luonnollisesti shown jo aamulla startatessaan heti kahdeksan jälkeen. Woods sai kylmän suihkun tehtyään ensimmäisellä tuplan, kolme birdietä ulosmenossa nostivat hänet kärjen tuntumaan. Toinen tupla tuli 14:lla, viimeisellä mestari otti kolme puttia lyötyään par-viitosen kahdella päälle. -Ei niin paha avaustulos kun tuplat kuitenkin sotkivat peliäni. Tästä on hyvä jatkaa, muutama ( neljä) lyöntiä kärkeen ei ole US Openissa kovinkaan paljoa, Woods summaili. Perjantaina Woods, lyönnin paremmin pelannut MIckelson sekä Adam Scott (73) lähtevät kierrokselleen iltapäivällä. Meteli ja meno yleisön joukossa voi olla ajankohdastakin johtuen melkoinen.

Robert Karlsson ja Lee Westwood Euroopan toivoina

Robert Karlssonin svingin timing oli kohdallaan myös US Openin avauspäivänä &copy Getty ImagesTorrey Pines US Open virityksillä erotteli jyviä akanoisa varsin kovalla tavalla. Vain 11 miestä pelasi alle parín, varsin suuri joukko tähti menetti jo avauspäivänä mahdollisuutensa. Robert Karlsson (70), Lee Westwood (70) sekä Luke Donald (71) ovat hyvissä asemissa. Karlsson on ollut viimeisten viikkojen aikana aivan käsittämättömässä kunnossa. Hän oli Mastersissa kahdeksas, sen jälkeen Euroopassa kolme kertaa kolmas ja kerran toinen. Hujoppi on jo nyt hyvin lähellä uransa toista Ryder Cup-edustusta, US Openissa hänestä otetaan kuitenkin vielä loppuviikosta todella kovasti mittaa. Karlsson on ollut menestyksistään huolimatta viimeaikoina surullisen hahmon ritari, hän ei ole kyennyt hoitelemaan loppuun saamiaan voittomahdollisuuksia. Ruotsalaisten kaikkien aikojen paras sijoitus US Openissa on Niclas Fasthin viimevuotinen neljäs tila. Fredrik Jacobson oli kesäkuussa 2003 viides. Kova kuusikko Sergio Garcia (76), Henrik Stenson(78), Padraig Harrington (78), Colin Montgomerie (79), Justin Rose (79), Paul Casey (79) on tiukan paikan edessä jo perjantaina, pelit voivat päättyä kahteen kierrokseen. Kärkitulos 68 on sama kuin viimevuonna jolloin sen teki Nick Dougherty. Voittotulos painui tuolloin lopulta viisi yli parín, ennuste on samanoloinen myös nyt, joten Tigerilla ja muilla takaa-ajajilla ei vielä ole kiirettä.

US Open: Joko vihdoin on Phil Mickelsonin vuoro?

<a href=Phil Mickelsonin uran synkin hetki. US Openin voitto livahti käsistä 18:lla vuonna 2006. &copy Getty Images">Phil Mickelson on selkeästi Tiger Woodsin ykköshaastaja US Openissa. Ja mikäli Woods on polvivamman jäljiltä paperitiikeri, fanittavat San Diegon alueen ihmiset vasuria entistäkin suuremmin odotuksin viikonlopun edetessä. Mickelson on San Diegossa elementissään, käytännössä kotikentällään. Kolme voittoa samalla kentällä Buick Invitationalissa vuoteen 2001 asti, jo yliopistoaikoinaan hän kiersi South Coursea kymmeniä kertoja. Mutta kun griinit kentällä uusittiin vuodeksi 2002, loppui Mickelsonin menestyskulku. Mitään järkisyytä tähän ei pitäisi olla, huonoja pomppuja ja sattumia enemmänkin. ”En ole putannut näillä viheriöillä hyvin sen jälkeen. Aloitin yhteistyön lähipeliguru Dave Pelzin kanssa hiljakkoin, minun olisi pitänyt tehdä se jo viisi vuotta aiemmin, Mickelson suomi itseään tiistaina lehdistötilaisuudessa. US Open ja Mickelson on yhdistelmä joka tuo vuosien varrelta mieleen monia läheltä piti paikkoja. 17 osallistumiskertaa, neljä kakkossijaa. Payne Stewart murskasi Mickelsonin mahdollisuudet 1999 pitkällä putillaan, kesäkuussa 2006 Mickelson tyri päätösreiällä tuplan ja jäi lyönnin päähän. ”Rakastan US Openia, tämä kisa ei vain ole vielä osoittanut minulle vastarakkautta. Nyt on jälleen mahdollisuus, olen valmistautunut hyvin, minulla on hyvä paikallistuntemus, tuskin maltan odottaa kisan alkamista”, Mickelson vakuutteli tiistaina. Torstaina kello 18.06 Suomen aikaa miehestä otetaan mittaa, samassa ryhmässä ovat Tiger Woods ja Adam Scott.

US Open: Phil Mickelson ja Adam Scott haastavat Tigerin

<a href=Tiger Woodsin polvi kestää lyömisen, mutta kuinka pallot pysyvät Torrey Pinesin väylillä? &copy Getty Images">US Openin voittaja ratkea Suomen aikaa maanantaina aamulla kello viiden jälkeen, edellyttäen että 18 reikäiseen uusintaan ei jouduta. Voittoa puolustaa Angel Cabrera. MTV-3 näyttää lauantain (00.40-5.30) ja sunnuntain (00.05-5.30) tapahtumat suorina lähetyksinä. Petteri Ahomaa selostaa, Mika Piltz kommentoi. Järjestäjät pyrkivät saamaan US Openin katsojille ja medialle heti kisan kärkeen paljon nähtävää. Torstaina kello 18.06 Suomen aikaa Torrey Pinesin kentälle starttaa kolmikko Tiger Woods-Phil Mickelson-Adam Scott jotka ovat myös maailmanlistan kolme ensimmäistä. Woods on saanut kahden kuukauden taukonsa johdosta tavallistakin enemmän huomiota osakseen. Woods pelasi vasta kisaviikolla ensimmäisen 18 reiän harjoituskierroksen huhtikuisen polvileikkauksensa jälkeen. Mickelsonin ja Tigerin pelaaminen samassa ryhmässä on tilastollisesti hyvin harvinaista. Majoreissa tämä on tapahtunut aiemmin vain kolmella kierroksella, elokuussa 2006 jolloin heidät asetettiin samaan ryhmään kahdelle ensimmäiselle kierrokselle, sekä 1999 US Openin kolmannella kierroksella joka on edelleen siis ainoa ”normaalisti” rakentunut kerta. ”Tulee olemaan hyvin mielenkiintoista nähdä kuinka nopea kentästä tulee. Viheriöt ovat huippukovia ja nopeita, sellaisia jollaisina emme ole niitä aiemmin pelanneet, Woods pohti maanantain harjoituskierroksensa jälkeen. Tigerin historia US Openissa on heikompi kuin yhdessäkäään muussa Majorissa. Hän on takellellut moneen otteeseen jääden kauas kärjestä Toisaalta kuusi voittoa samalla Torrey Pinesin South Coursella Buick Invitationalissa puhuvat puolestaan. Justin Rose tavoittelee edelleen ensimmäistä voittoaan USA:ssa.US Openia numeroina ja faktoina: -Kilpailu on loppuunmyyty, joka päivä porteista saapuu sisään noin 42.500 maksanutta katselijaa. -US Open on nimensä mukaan avoin kisa, tällä kaudella karsinnat mukaan lukien pelaajia oli 8390. -Kilpailu on järjestyksessään 108:s, ensimmäinen pelattiin vuonna 1895 -Varsinaisessa kisassa on 156 pelaajaa, näistä jatkoon pääsee 60 parasta sekä saman tuloksen omaavat. Myös kaikki ne jotka ovat max 10 lyöntiä kärjestä kisan puolivälissä -Kenttä on pituudeltaan 340 metriä pidempi kuin yksikään aiemmista, jaardeina 7640. -Kentän kuudes reikä on US Open historian pisin, 470 metrinen. -Torrey Pinesin Course Rating on 79,7, Slope 153 -Viheriöt kynitään todella nopeiksi, stimpmeterin luku tulee olemaan noin 13,5. -Eurooppalaisille US Open on ollut lähes ylivoimainen rasti. Edellinen voitto on vuodelta 1970 jolloin Tony Jacklin oli suvereeni ykkönen.

Miksi Tiger Woods voittaa /ei voita US Openia

Jim Furyk jakoi edellisvuonna Tigerin kanssa US Openin kakkostilan &copy Getty ImagesMonet asiat puhuvat Woodsin voiton puolesta US Openissa, lähes yhtä useat sitä vastaan. Seuraavassa joitain poimintoja: Tiger voittaa koska… -Hänellä on täysin ylivertainen rekoordi ja paikallistuntemus Torrey Pinesin kentällä.Kuusi voittoa PGA Tourin kisassa, näistä neljä peräkkäin. Helmikuussa saavutettu kahdeksän lyönnin erolla seuraavaan -Woodsin kierrosten keskiarvo Torrey Pinesissa on vuoden 2001 jälkeen jolloin kenttää uusittiin 69,16. Esimerkiksi Mickelsonilla ka. on 2,5 lyöntiä heikompi, 71,68. -US Openin historian pisin kenttä suosii Woodsia tavallistakin enemmän -Taukonsa aikana Woodsilla on ollut aikaa harjoitella lähipeliä ja nimenomaan puttia normaaliakin enemmän -Alkukausi oli Woodsin ylivertaista näytöstä Mastersin työtapaturmaa ( toinen) lukuunottamatta. -Mikäli Woods pääsee ratkaisupäivään hyvistä asemista, on hänen rutiininsa ja kovuutensa pari astetta muita edellä. -Edellisen polvileikkauksensa jälkeen vuonna 2003 hän palasi kisakentille, ja nimenomaan Torrey Pinesiin voittaen ensimmäisen kilpailunsa Tiger ei voita sillä… -Pelirutiini on kahden kuukauden jälkeen kateissa. -Polvivammasta toipuminen on kestänyt odotettua pidempään. Woodsille oli selkeä takaisku se, että hän ei päässyt pelaamaan toissaviikolla Jack Nicklauksen Memorialissa. -Woodsin polven kunnosta ei ole tarkkaa tietoa, tuskin edes miehellä itsellään. Lyömisen se kestää, neljän kierroksen kävely voi osoittautua tuskaiseksi ja vaikuttaa nimenomaan korvienväliin. -Torrey Pines pelataan oleellisesti erilaisena kuin Woodsin voittokerroilla. Nopeat väylät ja huomattavasti pidemmät karheikot tekevät mestarin pelistä erittäin haasteellista -Vaikka asia ei Woodsin peliin vaikutakaan, yleisön suosikki numero yksi on hänen päävastustajansa Phil Mickelson joka viettää maanantaina 38-vuotissynttäreitään.

US Open:Tiger Woods toipilaana Torrey Pinesiin

US Openin karsinnat on pidetty, mukaan pääsee yhteensä 156 pelaajaa joista yhdeksän on amatöörejä. Eurooppalaisvoittoon uskoo vain harva, edellinen ykkönen oli Tony Jacklin vuonna 1970. Kun pelipaikka vielä on Etelä-Kalifornia, San Diegon pohjoispuolella oleva Torrey Pines, nousevat kentällä useasti juhlineet Tiger Woods ja Phil Mickelson tavallistakin vahvempaan suosikkiasemaan. Kilpailun alkuun on reilu viikko. Woods on voittanut samalla kentällä pelattavan Buick Invitationalin kuudesti, Phil Mickelson kolme kertaa. Kuuma kysymys kuitenkin on se, missä kunnossa Woods on yli kahden kuukauden tauon ja polvileikkauksen jälkeen. Kun hän vuonna 2006, isänsä kuoleman yhteydessä piti saman mittaisen tauon Majorien välissä, oli US Openin esitys torso, tuloksena karsiutuminen. ”Olen aloittanut kentällä muutaman reiän pelaamisen kerrallaan lyömisen ohella. Toivottavasti polveni on kisaviikolla lähes 100 prosenttisesssa kunnossa. Jollei se ole, asialle ei voi mitään tehdä, Woods kommentoi lehdistölle myöntämässään videohaastattelussa. Tigerin valmentaja Hank Haney viittaa kintaalla niiden asiantuntijoiden lausuntoihin jotka pitävät väyliin osumista tärkeimpänä kriteerinä US Openissa menestymiselle. ”Kuinka monta voittoa tässä kisassa on pelaajilla kuten Fred Funk tai Calvin Peete?”, Haney heitti vastakysymyksen lehdistötilaisuudessa. ”US Open kentät pelataan varsin pitkinä, Torrey Pines mukaanlukien. Tiger pelannee saman suunnitelman mukaan kuin aiemminkin, tärkeintä on löytää oikeat paikat joihin pudottaa pallot avauksissa ja lähestymisissä. Oletettavaa on, että hän pyrkii viheriöiden kovuuden johdosta pelaamaan hieman aiempaa korkeampaa lentorataa”, Haney arvioi. ”Pitkillä kentillä etu siirtyy hyville pelaajille tavanomaista enemmän. Mielestäni Tiger ja Phil ovat kaksi ylivoimaista suosikkia, eikä kumpikaan lukeudu tarkimpiin avaajiin. Majorien voittamisessa on kysymys paljon muusta oleellisesta kuin pelkästään väylien lyömisestä,” Haney julisti mielipiteenään. Angel Cabrera nousi US Openin voiton myötä kansallissankariksi Argentiinassa &copy Getty ImagesNiin tai näin, Tiger Woodsille US Open on Majoreista ollut kaikkein vaikein hänen ammattilaisaikoinaan. Mastersissa ja PGA:n mestaruuskisassa hänellä on neljä voittoa, British Openissa kolme, US Openissa vain kaksi. Kärkikymmenikön ulkopuolellle jääminenkin on ollut lähes arkipäivää, Woods on kokenut sen vuosina 1997-2007 peräti kuudesti, muissa Majoreissa vain 3-4 kertaa kussakin. Ykkössuosikki hän luonnnollisesti on nytkin, mutta menestyksen päällä leijuu paljon tavallista suurempia kysymysmerkkejä. Oleellisimpia ovat, missä kunnosssa polvi todella on ja kuinka paljon pelaamattomuus vaikuttaa itseluottamukseen?

Uusi kappale

Antti Vaalaksen blogi, US Open

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje