23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Tiesitkö, että… myös Minea Blomqvistin serkku on lupaava urheilija

Montynkaan hartiat eivät riitä yksin skottien maailmanmenestyksen ylläpitämiseen. © Getty Images

Myös Minea Blomqvistin Sami-serkku saattaa tienata tulevaisuudessa taaloja urheilijana pohjoisamerikkalaisessa ammattilaissarjassa. Menestys palloilulajeissa kulkee Minea Blomqvistin suvussa selvänä perimäominaisuutena. Jo isä-Seppo tiedettiin liukkaana jäiden kurvailijana, mutta Minean sedällä Timolla on suvun toistaiseksi komein urheilusaavutus – olympiahopea. Timo Blomqvist oli voittamassa Suomelle ensimmäistä jääkiekon arvokisamitalia Galgaryn talviolympialaisissa vuonna 1988. Suomi kukisti tuolloin turnauksen viimeisessä ottelussaan Viktor Tihonovin valmentaman Neuvostoliiton tähtisikermän ja nousi sen myötä Ruotsin ohi hopealle. Puolustajan tontilla pelannut Timo, joka loi myös mukavan uran NHL:ssä, oli kyseisen historiallisen joukkueen kapteeni. Ei ole omena kauas puusta pudonnut voidaan todeta, kun katsellaan tänä päivänä Timon pojan Samin edesottamuksia kiekkokaukaloissa. Minean 18-vuotias serkku voitti tällä kaudella jääkiekon A-nuorten SM-liigan runkosarjan maalitilaston. Sami Blomqvist teki 41 pelaamassaan ottelussa komeasti 40 maalia eli kutakuinkin yhden maalin ottelua kohden. Vasemman laitahyökkääjän pelipaikalla viilettävä Espoon Bluesin pelaaja sijoittui runkosarjan pistepörssissä toiseksi 61 tehopisteellään. Tahti tuntuu jatkuvan samana myös playoffeissa, sillä neljän pelatun ottelun jälkeen Sami on pistepörssin ykkösenä. Jäämme odottamaan, ehtiikö Minea ottaa uran avausvoittonsa LPGA Tourilla ennen kuin Sami tekee pelaajasopimuksen NHL:ään… Marko Kuivasaari

Tiesitk&#246, ett&#228,…USA:lla on edelleen eniten pelaajia WR:n top-50 listoilla

<a href=Sergio Garcia on yksi 17:sta eurooppalaisesta WR:n top 50-listalla &copy Getty Images">Kun miesten ja naisten World ranking-pelaajat (2.2.2009) lasketaan top 50-listoittain, on USA:lla (&Kanada) niukasti eniten edustajia maantieteellisessä vertailussa. Miesten listalla Eurooppa on noussut vahvasti. 50:n ensimmäisen joukossa on 17 euroa, naisten vastaavalla listalla euroja on vain kuusi. USA:lla ja Kanadalla on yhteensä 14 edustajaa miesten listoilla, yhdistettynä naisten vastaavaan listaan (12) on Pohjois-Amerikka listan ykkönen 26 pelaajan ja luonnollisesti myös 26 prosentin edustuksella. Aasia on ylivoimaisesti vahvin naisten listoilla, peräti 40 % (20) pelaajista top-50 listalta on Aasiasta, miehiä kuitenkin vain kolme. Japani on yllättävän vahva naisten listalla jossa heillä on kahdeksan edustajaa, miehiä kuitenkin vain yksi. Yhteenlaskettuna siis yhdeksän. Australialla ( sis. Fijisaaret) on sama määrä edustajia, seitsemän miestä, kaksi naista. (Etelä-)Afrikka on perinteisesti ollut vahva miesten puolella, jossa nytkin on seitsemän edustajaa, mutta ei yhtään naista. Etelä-Amerikan vahvat pelaajat ovat Lorena Ochoa sekä Camilo Villlegas, Andres Romero ja korealaistaustainen brasilialainen Angela Park ovat muut Etelä-Amerikan edustajat. Yani Tseng on nousemassa naisten sarjoissa Lorena Ochoan ykköshaastajaksi &copy Getty ImagesMiesten ja naisten top-50 listat mantereittain laskettuna (2.2.2009) 1.USA & Kanada 26 ( 14 miestä, 12 naista) 2.Eurooppa 23 ( 17 miestä, kuusi naista) 3.Aasia 22 ( kaksi miestä, 20 naista) 4.AustralAsia 9 ( seitsemän miestä, kaksi naista) 4.Japani 9 ( yksi mies, kahdeksan naista) 5.Afrikka 7 ( seitsemän miestä, ei naisia) 6.Etelä-Amerikka 4 ( kaksi miestä, kaksi naista)

Tiesitk&#246, ett&#228,…Ryo Ishikawa rikkoo Tigerin enn&#228,tyksi&#228,

<b>Ryo Ishikawasta odotetaaan Japanin ensimmäistä Major-voittajaa lähivuosien aikana</b> &copy Getty Images”><b><a href=Tiger Woods karsiutui PGA Tourin kisoissa amatöörinä seitsemän kertaa peräkkäin, kunnes vihdoin kahdeksannessa pääsi jatkoon. Japanin Ryo Ishikawan odotetaan menevän kevään aikana ainakin tässä tilastossa Woodsin edelle. Urakehityksessä Ishikawa on selkeästi parempi kuin kukaan muu nykyinen tai entinen maailmantähti koskaan. Hän on jo 17-vuotiaana Japanin suosituimpia urheilijoita ja ehdoton ykkönen niistä joiden päällä on odotuksia kansainvälisestä menestyksestä. Ryo Ishikawa saa totisen tulikokeen USA:ssa helmi-huhtikuun aikana pelatessaan PGA Tourilla kolme kisaa. Viimeinen näistä on Masters johon Ishikawa sai kutsun tammikuun puolivälin jälkeen. Los Angeles, Orlando sekä Augusta (Masters) ovat kaupungit joissa Ishikawa on yleisön ja median ihasteltavana. Riviera on Los Angelesin huippuklubeja, samalla myös Tiger Woodsin ”Waterloo”, ainoa kenttä jolla hän ei ole lukuisista yrityksistä huolimatta voittamaan. Tiger Woods pelasi ensimmäisen kerran PGA Tourin kisan 16-vuotiaana Rivieralla , karsiutuen selvästi. Vasta 17-vuotias Ryo Ishikawa sai odotetusti kutsun kauden ensimmäiseen majoriin. Näytöt ovat kivikovat,Ishikawa voitti häkellyttävästi 15-vuotiaaana amatöörinä Japanin Tourin kisan keväällä 2007 , syyskaudella 2008 hän lukeutui jo kiertueen tähtiin voittaen toisen kerran ja nousten maailmanlistalla 60:ksi. 172-senttinen ja 68 kiloinen Ishikawa on hurmannut japanilaisyleisönsä lukeutuen jo nyt maan suosituimpiin ja parhaiten sponsoritulojakin kerääviin urheilijoihin. Ishikawan japanilainen mailantoimittaja Yonex räätälöi nuorukaiselle tämän toiveiden mukaisen draiverin. Kustannusarvio oli peräti 840.000 euroa. Ishikawa on ilmoittanut yhdeksi tavoitteekseen saada avauksiinsa lisää mittaa, vaikka jo vuonna 2008 hän oli Japanin Tourin seitsemänneksi pisin draivaaja. Ishikawa tulee olemaan Mastersin käynnistyessä 17 vuoden, kuuden kuukauden ja 23 päivän ikäinen. Häntä nuorempana samassa kisassa on pelannut vain viisi kuukautta nuorempi Tommy Jacobs keväällä 1952. Ishikawalla ei ole kokemusta henkilökohtaisista ammattilaiskisoista oman maansa ulkopuolelta, joten hyppy PGA Tourille sekä Mastersiin on melkoinen. Tammikuussa Ishikawa sai kokemusta joukkuepeleistä (ja voittamisesta) oltuaan Aasian tiimissä voittamassa Eurooppaa Thaimaassa pidetyssä Royal Trophyssa.

Tiesitk&#246, ett&#228,….N&#228,ppis Leinonen teki kymmenennen hole-in-onensa Pattayalla

Raija Lindfors ( vas.) ja Näppis juhlivat heinäkuussa Majlis Halosen holaria Asikkalassa. &copy Getty ImagesSuomen kaikki kentät kesällä 2008 kiertänyt Markku ”Näppis” Leinonen vietti joulun ja vuodenvaihteen lähes perinteisesti Thaimaan Pattayalla. Matkapäiviä oli 24, pelikierroksia saman verran. Matkan ehdoton huippuhetki oli Tigerin syntymäpäivänä,30.12 tullut uran kymmenes ”holikka”. -Pelasimme paikallista St.Andrews 2000 kenttää, niistä kahdesta mielestäni parempa. Kymmenes reikä, matkaa oli 125 metriä ja mailana rautakahdeksikko. Vieläpä se sama Wilsonin keppi jolla tein urani ensimmäisen vuonna 1992. Ei näemmä tarvitse mailoja vaihtaa vieläkään, Näppis kertoi matkalta palattuaan. Kymmenen hole-in-onea on Golfpisteen toimituksen tietojen mukaan suurin määrä mihin suomalaispelaaja on yltänyt. -Oli hyvä matka muutenkin, aurinko paistoi koko ajan, vettä ei tullut yhtään. Täällä Paltamossa on oikein hyvä keli, lunta riittävästi. Olen ahertanut jo pari päivää oman lumikentän tekemisessä, pian se taas valmistuu ja sitten päästään pelaamaan, luultavasti tuonne maaliskuun lopulle asti. Kentälleni ovat tervetulleita kaikki suomalaiset, greenfeetä ei ole, Näppis jatkaa. Lyöntituntumaa hän pitää yllä niinäkin päivinä jolloin ei kentälle vielä pääse lyömällä värillisiä palloja lumiselle pellolle.

Tiesitk&#246, ett&#228,…Jack Nicklaus alitti ensimm&#228,isen kerran ik&#228,ns&#228, pelikierroksella?

Jack Nicklaus näytti kotikentällään mallia tenniskavereilleen. Kuva vuoden 2005 Mastersista &copy Getty Images18 kertaa major-voittoa juhlinut Jack Nicklaus vetäytyi näyttävästi kilpakentiltä vuonna 2005 jolloin hän pelasi viimeisen kerran sekä Mastersissa että British Openissa missaten molemmissa cutit. Samana vuonna helmikuussa hän voitti seniorien Skins Gamesissa 12 reikää, kuitaten näistä 340.000 dollaria. Nicklaus osaa edelleen vaikkei virallisia kisoja pelaakaan. Vuoden 2008 lopuilla hän kiersi kotikenttänsä Bear´s Clubin tulokseen 66, kuusi alle tehden seitsemän birdietä ja yhden bogeyn. Pelikavereina oli kolme tenniskaveria, Leigh Livesay, Cliff Drysdale sekä Earl ( Butch) Buchholz. Ryhmä pelasi kierroksensa klubitiiltä kokonaismitan oltua noin 5950 metriä. Tämä oli ensimmäinen kerta kun Nicklaus alitti lyöntien lukumäärällä oman ikänsä. Kuudesti Mastersin voittanut Nicklaus valloitti Augustan viimeisen kerran 46-vuotiaansa vuonna 1986. Ehkä vieläkin kovempi suoritus oli hänen kuudes sijansa samassa kisassa 1998, 58 vuoden iässä. Viimeisen henkilökohtaisen lyöntipelikisansa hän voitti 1996 Champions Tourilla jolloin ansiolistaan liitettiin koukkupolvien major-kisoihin laskettava The Tradition. Ensimmäisen PGA Tourin voitoistaan hän kirjautti 1962, 22-vuotiaana jolloin Ohiosta kotoisin oleva nuorukainen voitti US Openin. PGA Tourin voittoja hän saavutti yhteensä 73, kokonaisvoittojen määrä ympäri maailman on 114.

Tiesitk&#246, ett&#228,….. PGA Tourin kisojen m&#228,&#228,r&#228, laskee kahdella?

Daniel Chopra on yksi kuudesta ruotsalaispelaajasta joka on voittanut PGA Tourilla &copy Getty ImagesPGA Tourilla pelataan alkuvuodesta samaan tahtiin kuin aiempinakin vuosina. Talouden synkät pilvet vaikuttavat, syksyn Fall Series-kisoja pelataan näillä näkymin seitsemän asemasta vain viisi. Floridassa pelattu Ginn Sur Mer Classic jää pois, samoin keväällä Atlantan kisaa paikkaa Texas Open. Kilpailujen kokonaismäärä on 46, mahdollista on, että syksyyn saadaan vielä yksi kisa. Nyt julkaistuissa kisoissa palkintopotti on yhteensä 100.000 suurempi kuin kaudela 2008. PGA Tourin avauskisa, Mercedes Championships pelataan 8-11.1 Hawaijilla jossa voittoa puolustaa Daniel Chopra. Ruotsalaiset saavuttivat Tourilla vuonna 2008 kolme ykkötilaa, Hawaijille matkaavat voittajien kisaan myös Richard S. Johnson sekä Carl Pettersson.

Tiesitk&#246, ett&#228,….Mikko Ilosella on mainiot mahdollisuudet p&#228,rj&#228,t&#228, Asian Tourilla

<a href=Mikko Ilonen ja Kone Oyj allekirjoittivat sopimuksensa juuri ennen suomalaispelaajan voittoa Indonesiassa &copy Getty Images">Mikko Ilosen voitto Indonesian Openissa vuonna 2007 antaa hänelle edelleen voittajakategorian Aasian Tourilla. Ilonen ilmoitti vastikään HS:n haastattelussa liittyvänsä Tourin jäseneksi. Tullakseen noteeratuksi rahalistalla, Mikon on pelattava kymmenen Aasian Tourin kisaa. Tämä ei välttämättä muuta juurikaan kisaohjelmaa, kaudella 2007 Ilonen pelasi seitsemän Aasian Tourin kisaa, päättyneen vuoden aikana kilpailujen määrä oli kuusi. Nämä kaikki olivat ET:n ja Aasian Tourin yhteiskisoja. Vuonna 2007 Ilonen olisi sijoittunut seitsemällä kisallaan upeasti kahdeksanneksi noin 300.000 dollarin ansioillaan. Vuonna 2008 Mikko ansaitsi 66.000. Mitä Ilonen sitten saavuttaa uudella aluevaltauksellaan?. Hän varmistaa ainakin paikkansa Tourin suurimpaan kisaan, Singapore Openiin ( 5 milj. dollaria potissa), ja parantaa mahdollisuuksiaan osallistua samansuuruiseen HSBC Champions-kilpailuun. Mikäli pelit lähtevät kulkemaan, voi Mikko Ilonen hyvinkin kisailla jopa Tourin kärkisijoista kauden päättyessä. Aasian Tourin rahalistan voitto kalskahtaisi varsin komealta CV:lla.. Jos Ilonen pelaa esimerkiksi 12-15 kisaa Aasiassa ja pelit lähtevät oikeaan suuntaan, nousee hän nopeasti Jeev Milkha Singhin ja muiden paikallistähtien vakavaksi haastajaksi. Vuonna 2007 kaikki Ilosen edellä olleet olivat varsin kaukana hänen takanaan World Rankingilla. Paras eurooppalainen oli vuonna 2006 Simon Yates ( 6:s, 330.000) dollaria, päättyneen vuoden aikana Simon Griffits oli 21:s (230.000) Tarvittavan kymmenen kisan pelaaminen tuskin muodostuu päänvaivaksi, seuraavassa listattuna niitä kisoja joista voi esimerkiksi poimia: Indonesian mestaruus ( voitto vuodelta 2007) Malesian mestaruus ( seitsemäs 2007, johti 2003 kilpailun puolivälissä) Johnnie Walker Classic, Australia Ballantines Championships, Korea Volvo China Open, Kiina BMW Asian Open, Kiina Singapore Open, Hongkong Open, Tourin listalla on luonnollisesti pitkä lista isompia ja pienempiä omia kisoja, sekä kaikki majorit ja World Tourin kisat jotka lasketaan niinikään Tourin rahalistaan ja kisojen määrään.

Mari Suursalu osui l&#228,himm&#228,ksi lippua Santanassa

Tamperelaiskolmikko Veijo Mäkinen (lyömässä), Seppo Luoto ja Tuomo Pälviranta osallistuivat Santanan kilpailuunEspanjan Aurinkorannikolla riittää suomalaispelaajia, ja yhteistä toimintaa. Aputoimittajamme Harri Nyman osallistui Santanan kentällä järjestettyyn kilpailuun. Mitä mitä? Suomea puhutaan joka puolella, vaikka autot ovat Espanjassa rekisteröiyjä ja kaiken lisäksi kalenteri näyttää joulukuun alkua? Kyllä, taas kerran on Aurinkorannikon suomalainen golfkisa käynnissä, Seppo Lukkarin vetämänä. – Nyt joulukuun alussa siirryimme taas Santanan upealle kentälle, kun hinnat laskivat. Näitä viikkokisoja järjestetään lokakuun alusta huhtikuun loppuun, ja on järjestetty jo 11 vuoden ajan, alkusyksysta ja kevällä Mijas Golfissa ja keskitalvella Santanassa, kertoo Seppo laskiessaan tuloskorttien lukemia. -Tänäänkin oli Santanassa 62 golfaria, halukkaita oli enemmänkin mutta kenttä sanoi stop. Tänä syksynä suomalaisgolfarien määrä on taas reilussa nousussa, noin 20 prosenttia. Mutta hei, nyt eletään laskusuhdannetta eikö vain? – Kyllä, ja ensi syksy hirvittääkin. Kevät on jo myyty aika hyvin, mutta syksy on todella kysymysmerkki, sanoo Seppo joka viikkokisojen lisäksi järjestelee Par-1 yrityksensä kautta myös vuokra-asuntoja ja -autoja sekä greenfeetä eri kentille. Santanan kentällä oli todella aika samalainen fiilis kuin jos pelaisi esim. SHG:n viikkokisaa. Tosin Janos Uotilaa en ole Lakistossa nähnyt, voi hyvin olla että hän on sielläkin käynyt. Janokselle ei tämä suomalaistapahtuma kovin tuttu ollut. – Kuulin tästä kavereilta, ja hieno kisa oli hienolla kentällä Varmaan pisin draivi lähti mukanasi Ringsideen? – No ei, ei pysynyt väylällä. Eikä pysynyt uloslyönti 18. väylälläkään, Janos pelasi kavereidensa kanssa ja kun lyönti lähti väärään suuntaan niin täytyy sanoa että niin kovaa forehuutoa en ole kuullut koskaan – neljä Janoksen kokoista kaveria huusi täyttä kurkkua kehonsa koko voimalla. Hienoa, näin pitää tehdä. Janos kertoi että hän on perheensä kanssa tammikuuhun asti Espanjassa, ja tähtäin on golfin suhteen ainoastaan pituuslyöntikisoissa. – En minä oikeaa golfia enää oikeastaan pelaakaan. Nyt on vain treenattava lyöntejä ja käytävä entistä enemmän kuntosalilla. Kilpailunjärjestäjä Seppo Lukkari palkitsi Mari Suursalun lähimmäksi lippua osuneesta lyönnistä par-kolmosella.Kentällä tapasi myös muita kuuluisuuksia – esim. Viron parhaan naisgolfarion Mari Suursalun. Mari viettää talven Espanjassa harjoitellen ja pelaa usein myös tätä ”suomalaiskisaa” tähtäimenään Ladies Euroopan Tourin karsinnat La Mangassa tammikussa. Tällä kertaa Mari ei lyöntipelissä tulosta saanut, kun pallo viimeisellä väylällä katosi avokadopuiden joukkoon. – En minä pelkästään avokadojen vuoksi sitä sinne lyönyt, mutta hyvältähän ne maistuvat, kertoili Mari joka kuitenkin voitti lähimmäs lippua -kisan.Valmentaja ja pelikaverit auttoivat vielä hedelmien keräämisessä, joten avokadoja on virolaisporukassa kyspsymässä aikamoinen satsi. Itse pelasin kolmen mukavan tamperelaisgolfarin kanssa, jotka totesivat saman kuin varmaan muutkin suomalaiset: On kiva pelata suomalaisten kesken hyvin järjestettyä kisaa hyvällä kentällä. Kavereiden huumori oli juuri sen sorttista, joka minullekin sopii. Jätettäköön kuitenkin rankimmat huulet Santanan hieman viileähköön iltaan, tässä kuitenkin toteamus erään reiän jälkeen. – Katos, tehtiin yhteensä viisi paria. Me kolme jokainen yksi ja Harri kaksi. Golfia parhaimmillaan. Harri Nyman Fuengirola

Tiesitk&#246, ett&#228,…Euroopassa pelataan vuosittain yli 140 miljoonaa golfkierrosta

Pelkästään Irlannissa on yli 400 kenttää. Europeania taltuttamassa Pentti Sivula sekä Näppis Leinonen.Brittein Saarilla ja Irlannissa pelataan edelleen yli puolet koko Euroopan kierrosmääristä. Kaudella 2008 KPMG:N Golfbenchmark tutkimuksen mukaan Euroopassa pelattin yli 140 miljoonaa kierrosta jakautuen seuraavasti: Iso-Britannia ja Irlani 75,3 milj. Länsi-Eurooppa 28,5 milj. Keski-Eurooppa 18,8 milj. Pohjois-Euroopaa 18,2 milj Suomesssa FGMA:n tekemän laskelman mukaan vuonna 2007 pelattujen kierrosten määräioli noin 2,5 miljoonaa. Saman tutkimuksen mukaan Pohjoismaissa omien jäsenten prosentuaalinen määrä pelaajista kasvaa mitä enemmän kentällä on reikiä: 18 reikäisillä jäsenet pelaavat kaikista kierroksista noin 67 %, 27-reikäisillä 68 % ja 36-reikäisillä peräti 73 %.

Padraig Harrington valittiin Euroopan Tourin kauden pelaajaksi

Tunnustuksia sataa Padraig Harringtonille. Syyskuun lopulla hänet valittiin PGA Player of the Year tunnustuksella &copy Getty ImagesKaksinkertainen major-voittaja Padraig Harrington valittiin odotetusti Euroopan Tourin kauden 2008 pelaajaksi toisen kerran peräkkäin. Valinnan tekivät perinteisesti Euroopan golftoimittajat, Euroopan Tour, sekä television ja radion edustajista koottu raati. -Tämä on minulle iso asia. Saada kunnia toisen kerran, vieläpä peräkkäin on todella merkityksellinen asia, Harrington totesi kiitospuheessaan. ET:n rahalistan voittaja Robert Karlsson lähetti myös terveisensä valinnan yhteydessä nostaen Harringtonin suurvoitot omaan luokkaansa. -Siitä on on pitkä aika kun eurooppalaispelaaja on viimeksi voittanut majorin. Padraig ylsi kahteen, se on fantastinen asia, Karlsson kiteytti. Valinta on tehty yhteensä 24 kertaa, eniten kiinnityksiä ( 4) on Colin Montgomeriella 1985: Bernhard Langer 1986: Severiano Ballesteros 1987: Ian Woosnam 1988: Severiano Ballesteros 1989: Nick Faldo 1990: Nick Faldo 1991: Severiano Ballesteros 1992: Nick Faldo 1993: Bernhard Langer 1994: Ernie Els 1995: Colin Montgomerie 1996: Colin Montgomerie 1997: Colin Montgomerie 1998: Lee Westwood 1999: Colin Montgomerie 2000: Lee Westwood 2001: Retief Goosen 2002: Ernie Els 2003: Ernie Els 2004: Vijay Singh 2005: Michael Campbell 2006: Paul Casey 2007: Padraig Harrington

Tiesitk&#246, ett&#228,..Henrik Stenson nousi seitsem&#228,nneksi World Rankingilla

Henrik Stenson on maailmanistalla kymmenentenä (10.11) &copy Getty ImagesHenrik Stensonin voitto Etelä-Afrikan Sun Cityssa sinkautti ruotsalaisen maailmanlistlla viisi sijaa ylöspäin seitsemänneksi maanmiehensä Robert Karlssonin kantaan. Eurooppalaisia on toistamiseen listan kärkikymmenikössä puolet eli viisi, joka on kaikkien aikojen ennätys. Sergio Garcia on edelleen kakkonen, Padraig Harrington neljäs ja Lee Westwood kymmenes. ………………………………………………………………………………………….. Eurooppalaisten golfkautta 2008 voidaan pitää varsin onnistuneena huolimatta Ryder Cup-tappiosta. Kaksi major-voittoa viidestä ( Harrington), lisäksi Sergio Garcia voitti USA:ssa ns. viidennen majorin, Players Championshipin. Menestys näkyy myös maaimanlistalla, ennätyksellisesti peräti viisi eurooppalalista on kymmenen joukossa ( tilanne 10.11.200). Tällaista ei ole koskaan aiemmin listan vuonna 1986 alkaneessa historiassa tapahtunut. On vaikea kuvitella, että tilanne säilyisi pitkään, saati että määrä kasvaisi nykyisen yli. Sergio Garcia on listan kakkonen, Padraig Harrington viides. Robert Karlsson löytyy kuudennelta sijalta, Lee Westwood on kahdeksas ja Henrik Stenson kymmenes. TT

Tiesitk&#246, ett&#228,….Rauno Pusa jatkaa FGMA:n puheenjohtajana

Suomen Golfkenttien toimitus- ja toiminnanjohtajien yhdistys – FGMA piti syyskokouksen ja seminaarin Naantalissa 3.-4.12.2008. Henkilövalinnat, toimintasuunnitelma ja talousarvoarvio sekä jäsenmaksut hyväksyttiin yksimielisesti. Puheenjohtajana jatkaa Rauno Pusa Sarfvikista. Muut kahdeksan hallituksen jäsentä ovat Arja BymanEeva Estola Kotojärveltä, Jan Ruoho Vierumäeltä, Staffan Tuomolin Vuosaaresta, Markku Ignatius Lohjalta, Ilkka Ulander Talista sekä uusina jäseninä Tuija Laitakari Jyväskylästä ja Mika Nieminen Hyvinkäältä. Syyskokouksen jälkeen jatkui kaksipäiväinen seminaari, jonka teemana oli ”Henkilöstö golfyhteisön voimavara”. Seminaarisalissa oli paikalla lähes 50 toimitus- ja toiminnanjohtajaa. He saivat virikkeitä ja työkaluja yhteisöjensä henkilöstöstrategian kehittämiseen. Vakituisten työpaikkojen luominen kausiluontoiselle alalle on ollut vaikeaa ja työntekijöiden vaihtuvuus on ollut suurta. Ongelman ratkaisemiseksi on luotu jaksotyömalli, jolloin työntekijät voivat rakentaa tulevaisuutensa vakituisen työpaikan ja säännöllisten tulojen varaan. Todellinen WIN-WIN tilanne. Muita aiheita olivat kenttien peruskorjaus ja siihen varautuminen sekä golfyhteisön prosessit ja niiden tunnusluvut. Suomen Golfliiton it-toimikunta esitteli ajatuksiaan liiton informaatiojärjestelmän kehittämiseksi. Ne saivat seminaarin varauksettoman tuen. Päivien aikana julkistettiin myös kevään 2009 toimialapäivien ohjelma, joka on saatu aikaan kaikkein alalla toimivien järjestöjen FGA, FGMA, PGA, SGL, SGKY yhteistyön tuloksena. Seminaarin teema on Parempaa palvelua – hienompia elämyksiä. Suuri osa luennoitsijoista tulee muualta Euroopasta. Päivien yhteydessä 12.3. pidetään vuotuinen alan palkitsemistilaisuus. Päivät päättyvät 13.3. Golfmessujen avaamiseen ja SGL :n liittovaltuuston kokoukseen 14.3.

Tiesitk&#246, ett&#228,…. Mika Walkamo jatkaa PGA:n puheenjohtajana

Mika Walkamo (vas.) jtoimii PGA:n puheenjohtajana myös vuonna 2009. Oikealla Petri Peltoniemi.Suomen PGA piti syyskokouksensa torstaina Helsingissä. Ohjelmassa oli myös koulutusta joka oli suunnattu ensisijaisesti uusille jäsenille. PGA vaihtoi syksyllä 2007 puheenjohtajaa, lähinnä pelaajajäsenten aloitteesta nuijan varteen tuli äänestyksen jälkeen Vanajanlinnan markkinointijohtaja Mika Walkamo. Toiselle vuoden jaksolle Walkamo jatkoi torstaina ilman vastaehdokkaita. PGA:lla on palveluksessaan täysipäiväinen toiminnanjohtaja Teemu Laakso. Seitsenjäseniseen hallitukseen valittiin uutena eronneen Pertti Ahokkaan tilalle Tapani Saarentola Ikaalisista. -Vuosi on ollut erittäin työntäyteinen, ja useimmilla mittareilla myös onnistunut. Kilpailullisesta menestyksestä on syytä nostaa esiin Minea Blomqvistin ja Ursula Wikströmin saavutukset, samoin tietysti Mikko Ilosen pelit, vaikka hänellä tulikin loistokauden jälkeen takapakkia. Antti Ahokas nousi ET:lle ja antoi CT voitollaan mallia muille. World Cupissa pelaaminen (Kakko&Korhonen) on myös merkittävä asia, Walkamo summaili. -Challenge Tourin kisan saaminen Suomeen oli tärkeä asia, naisten ET:n kisan tuplavoitto antoi tapahtumalle aivan uudet siivet, hän jatkoi. -Vuonna 2009 pyrimme siihen, että kilpailutoiminta vankistuu CT:N kisan ja entistä paremman Finnish Golf Tourin kautta. Myös valmentajien jatkokoulutus on laajan kurssitoimintamme johdosta hyvin aktiivista. Saavutuksiin on ehdottomasti liitettävä Timo Rauhalan Euroopan PGA:lta saama palkinto, Five Star Golf Professional, Walkamo jatkoi. PGA:ssa on joulukuun 2008 alussa yhteensä 203 jäsentä seuraavan jaon mukaan: Kunniajäseniä 4 Golfopettajajäseniä 115 Ammattilaispelaajajäseniä 47 Muussa golftoiminnassa 15 Kokelasjäseniä 12

Tiesitk&#246, ett&#228,…..Riitta B&#228,ckman voitti ison kisan Aurinkorannikolla?

Marcus Bäckmanin tyylinäyte La Calan kentältä...Amatööreille järjestetään osallistujamäärältään suuria kisoja Espanjan Aurinkorannikolla. Peräti 248 pelaajaa oli mukana Espanjan suurimman golfkeskuksen La Calan kahdella kentällä skandinaaveille suunnatussa kisassa marraskuun jälkipuoliskolla. Campo Asialla pelattiin A-sarja, ja Campo Americalla B-sarja, erillistä naisten sarjaa ei ollut. Kisan järjestivät ruotsalainen Sydkusten -lehti (www.sydkusten.es) ja pääsponsorina toimi tanskalainen Jyske Bank. Kyseessä oli Sydkustenin sadas kilpailu, ja sen takia puitteetkin olivat hienot: osallistumismaksuun – 50 euroa – kuului greenfee autoineen,pikku aamupala, pelipallot, eväspakkaus, griinihaarukka/tiipakkaus ja upea lounas joka kyllä venyi lähes illalliseksi koska tapahtumassa arvottiin peräti 100 palkintoa, pääpalkintona uudenvuodenristeily kahdelle Malagasta Kanariansaarille Riitta Bäckman (oik.) ja B-sarjan tanskalaisvoittaja järjestäjän edustajien puristuksessaSarfvikin Riitta Bäckman ei ollut uskoa todeksi että 35 pistettä riitti voittoon A-sarjassa. – Tiesin kyllä että pelasin hyvin, mutta olisin luullut että voittotulos alkaa nelosella. Näin olisi tosiaan otaksunut kun kisassa oli mukana enätykselliset 248 pelaajaa Espanjan suurimman golfkeskuksen La Calan kahdella kentällä. Campo Asialla pelattiin A-sarja, ja Campo Americalla B-sarja, erillistä naisten sarjaa ei ollut. Kisan järjestivät ruotsalainen Sydkusten -lehti (www.sydkusten.es) ja pääsponsorina toimi tanskalainen Jyske Bank. Sääkin suosi, aurinkoa ja lämpöä golfille sopivat 18-20 astetta. Mutta päivä venyi todella pitkäksi, järjestäjät olivat pyytäneet tulemaan paikalle kello 8.30 jotta kaikki ilmoittautumismuodollisuudet valokuvineen ehdittäisiin hoitamaan. Silti yhteislähtö myöhästyi puolisen tuntia aiotusta 9.30:stä, vaikka La Cala oli hoitanut ennakkojärjestelyt aivan loistavasti, esim. jokaisessa autossa oli valmiina lähtötiin numero. – Pimeässä lähdettiin ja pimeässä tullaan kotiin, mutta tyytyväisinä, sanoi Riitta joka palkintojenjakoa odotellessaan monien muiden tavoin joutui hakemaan autosta lisää lämmintä päälle illan pimetessä ja viilentyessä. Tosin Riitta ilmiselvästi lämpesi myös jännityksestä kun hän huomasi että 35 pistettä riittää korkealle. Loistava golftapahtuma, kerta kaikkiaan, ja hienoa että Suomi nappasi A-sarjan voiton pisteen erolla kahteen norjalaiseen. Kun B-sarjan voitto irtosi melko vaatimattomalla 32 pisteen tuloksella, niin voi ainakin todeta että händärit ovat Aurinkorannikolla oikealla kohdallaan! toimittaja : Harri Nyman, 28 pistettä ja 19. sija (hitsi että tuli kolme viivaa…..) Fuengirola

Tiesitk&#246, ett&#228,…Shin Ji- Yai on voittanut 11 kisaa kaudella 2008?

Kuka on maailman voitokkain pelaaja kaudella 2008? Jos miehet ja naiset pistetään samaan jonoon, on ykkönen ehdottomasti miljoona dollaria vastikään Floridassa voittanut Shin Ji-Yai. Hän on pelannut jo 34 kilpailua ja ollut ykkönen 11 kertaa. Voitoista seitsemän on kotiman Korean Tourilta, yksi Japanista sekä kolme LPGA Tourilta. LPGA Tourin voitot ovat kaikki eri mantereilta, niistä yksi ( BO) on major, toisessa hän ansaitsi miljoona taalaa ja kolmas on Japanin suurimmasta kisasta. Kun muistutetaan vielä siitä, että Shin voitti kautta aikojen ensimmäisenä naisena kaikki Korean Tourin kolme majoria, voidaan kautta pitää täysosumana. Ja Shin pelaa vielä ennen vuodenvaihdetta 3-4 kisaa, kilpailujen kokonaismääräkin on hurja. Maailmanlistalla Shin on komeasti kuudes. Todellinen mittari 20-vuotiaalle neidolle tulee olemaan kausi 2009 LPGA Tourilla, enimmäkseen USA:ssa siis. Hän pelasi jo 2008 kymmenen kisaa ansaiten 1,77 miljoonaa dollaria. Valitettavasti vaan, median ja yleisön odotukset ovat todella kovat, Shinin pitää pystyä vakavasti hastamaan Lorena Ochoa ja kumppanit taistelussa maailman ykköspelaajan valtikasta. Veikkaan, että tämä voi osoittautua liiankin kovaksi haasteeksi,paikan säilyttäminen kuuden joukossa WR:lla olisi jo upea suoritus. Mutta mikäli Shin nousee Ochoan ykköshaastajaksi, olen erittäin iloinen ja valmis myöntämään virhearvioni.

Tiesitk&#246, ett&#228,….Tiger Woods ja GM purkivat sopimuksensa

Tiger Woods on saanut maistaa useasti voitonmakua myös Buickin isännöimissä kisoissa &copy Getty ImagesMaailmanlistan ykkönen on pian valmis valitsemaan itselleen uuden automerkin. Ainakin hänellä on siihen mahdollisuus, sillä nykyinen yhteistyökumppani irtisanoo sopimuksensa. Tiger Woods on yhdeksän vuoden ajan toiminut autojätti Genera Motorsin markkinamiehenä. Bägissä on komeillut Buickin logo, mestari on ollut myös GM:n käytettävissä näiden markkinoinnnissa ja suhdetoiminnassa. Vastavuoroisesti Tigerin pankkitiliä on lihotettu vuosittain arviolta jopa kymmenen miljoonan taalan summilla. Yhteistyö päättyy vuoden vaihtuessa, molemmat osapuolet vakuuttavat ratkaisun syntynen hyvässä hengessä, mutta myöntävät GM:n suurten talousongelmien olleen pontimena sopimuksen purkuun. Woods on vuosien aikana valinnut kilpailujaan suosien Buickin nimeä kantavia, vastaavasti hän on herkästi jättänyt väliin mm. kauden käynnistäneen Mercedes Championshipin. Woodsilta eivät yhteistyökumppanit hevin kuitenkaan lopu. Listan kärjessä komeilevat mm. Accenture, Nike Golf, Golf Digest, Gillette, Net Jets ja Gatorade.

Tiesitk&#246, ett&#228,…kaikki ET:lla pelaavat tanskalaiset ovat voittaneet p&#228,&#228,tourilla

Sören Hansen ja nyrkkeilyn maailmanmestari Vladimir Klitshko kiersivät lokakuussa St:Andrewsin kisassa parina &copy Getty ImagesTanskalaisia on ET:n karsintojen jälkeenkin päätourilla edelleen viisi. Pitkäaikainen maan ykköspelaaja Thomas Björn on ainakin hetkellisesti pudonnut otsikoista, mutta Sören Hansen, Anders Hansen, Sören Kjeldsen ja Mads Vibe-Hasttrup ovat pitäneet lippua ylhäällä. Juuttien saldo voittojen suhteen on täysin hämmästyttävä. Kaikki Touria pelaavat ovat myös kyenneet ykköstiloihin. Vastaava tilastoharvinaisuutta ei varmasti löydy. Olisi järjen vastaista todeta varsinkaan Hansenien olevan voittokoneita, niin usein he sijoittuvat kärkeen, mutta saavat pääpalkinnon liian harvoin. Thomas Björn on voittanut yhdeksän kertaa, Anders Hansen, Sören Hansen ja Volvo Mastersin sankariks noussut Sören Kjeldsen kukin kahdesti. Päättyneellä kaudella 177:ksi rahalistalla jäänyt Hastrup oli Madridin kisan paras 2007, tämän johdosta hänellä on kortti myös vuodelle 2009.

Tiesitk&#246, ett&#228,…Ernie Els voitti Marokossa, Mikko Ilonen kahdeksas

Ernie Els kohtaa vanhan kiistakumppaninsa Phil Mickelsonin viikonloppuna Singaporessa &copy Getty ImagesErnie Els sai varmasti kaipaamaansa itseluottamusta voittamalla sunnuntaina Marokon Rabatissa päättynee Hassan II Golf Trophyn. Kutsukisana pelatussa 24 miehen taistossa Big Easy sai tuloksekseen 17 alle ja voitti kahdella lyönnillä Simon Dysonin. Mikko Ilonen oli ensimmäistä kertaa mukana tapahtumassa. Hän hävisi Elsille yhdeksän lyöntiä ja jakoi kahdeksatta sijaa Joakim Haeggmanin kanssa. Taakse jäivät nimimiehistä mm. Raphael Jacquelin, Thomas Björn sekä Mark O´Meara. Elsin tilipussia hyvitettiin 150.000 dollarilla, Ilosen ansiot olivat 16.250 taalaa. Iloisena asiana merkille pantakoon, että sijoitus oli kotimaan rajojen ulkopuolella kauden ensimmäinen kymmenen joukkoon. Tulevana viikonloppuna Els saa huomattavasti kovempaa vastusta pelatessaan Singapore Openissa viiden miljoonan taalan kokonaispotin tarjoavassa kisassa.

Tiesitk&#246, ett&#228,…Sergio Garcia uhkaa pian Tigerin asemaa maailmanlistan ykk&#246,sen&#228,

Maailmanlistan seuraava ykkösmies? Sergio Garcian kunto pitää vaikka tilillä on katkeriakin tappioita &copy Getty ImagesSergio Garcia on kokenut kauden 2008 mittaan monia kirveleviä niukkoja tappioita suurkisoissa, mutta kakkostilojen, sekä kolmen makoisan voiton myötä hän nousi maanantain Shanghain voiton jälkeen World Rankingin kakkoseksi. Ennen kauden alkua espanjalaisen paras noteeraus listalla on ollut neljäs, joten vuotta voidaan pitää jopa melkoisena läpimurtona. Se major-voitto puuttuu yhä, samoin rahalistan ykköstila, mutta asetelma Tigerin ykköshaastajana on pian kutkuttava. Woods on ollut ykkösenä yhteensä 521 viikkoa, kymmenen vuotta tuli siis täyteen. Polvi siteessä edelleen kulkeva Woods tuskin palaa kentille ennen maalis-huhtikuuta, ja tällöin WR:n pisteet ovat ropisseet niin paljon alaspäin, että Garcia tai joku kolmikosta Singh, Harrington, Mickelson saattaa jo olla hänen edellään. Kukaan ei osaa antaa luotettavaa tietoa Woodsin paluusta, Masters on varmasti ainakin miehen itsensä mielessä. Valtikka siirtynee jollekin haastajista viimeistään maaliskuun lopulla jolloin Tigerin pisteistä poistuvat viimeisetkin vuoden 2007 World Tourin maaliskuun osakilpailun voitosta sekä, samoin tuoreimmista pisteistä suuri osa on ehtinyt sulaa. World Rankingia alettiin julkaista vuonna 1986, tämän jälkeen espanjalaiaista kärjessä on ollut vain Seve Ballesteros ( yhteensä 61 viikkoa). Mikäli listaa olisi pidetty esimerkiksi kymmenen vuotta pidempään, sairaalassa leikkauksesta toipuva Seve olisi hyvinkin ollut listan kärkimies 2-5 vuotta pidempään. Eurooppalaisista WR:n kärjessä ovat Seven lisäksi olleet Nick Faldo (97 viikkoa), Ian Woosnam (50) sekä Bernhard Langer ( kolme). Mikko Ilosen tuorein rankkaus on 183:s, pudotusta vuodentakaiseen on noin 120 sijaa. TT

Tiesitk&#246,, ett&#228,…yksik&#228,&#228,n skotti ei mahdu t&#228,ll&#228, hetkell&#228, maailmanlistalla sadan parhaan joukkoon

Golfin tuoreimman maailmanlistan sadan kärjestä ei löydy yhtään skotlantilaista pelaajaa. Tämä negatiivinen kunnia osui viime viikolla ensimmäisen kerran lajin äitimaan kohdalle sen jälkeen, kun golfin maailmanlista otettiin käyttöön vuonna 1986. Uusimman listan korkein rankingnoteeraus löytyy Alastair Forsythilta, joka on 102:s. Vielä kolme vuotta sitten top-kympissä ollut Colin Montgomerie on vajonnut sijalle 115, 150:n joukosta ei muita skotteja löydy. Tässä valossa pessimistisimmät voisivat lausua, että Skotlannista on tullut huippugolfin takapajula. Toisaalta Skotlanti on World Cupin hallitseva mestari, vaikka golfissa World Cupilla ei ole sellaista arvoa kuin monessa muussa urheilulajissa. Joka tapauksessa Skotlanti esitti turnauksessa reilu vuosi sitten Marc Warrenin johdolla loistavaa peliä. Toinen joukkueen jäsenistä Kiinassa oli Colin Montgomerie. Kumpikaan joukkueen pelaajista ei kuitenkaan lukeudu niiden joukkoon, joiden ura olisi hehkeimmässä nousukiidossa. Skotlantilaisista kauden parasta peliä on tuloksellisesti esittänyt Martin Laird, joka pelaa vakituisesti PGA Tourilla. Laird on selvittänyt cut’in 19 kertaa 28 kisassaan. Hän on sijoittunut kahdesti neljänneksi, ja ansainnut peleillään 803 072 dollaria. Rahalistan sijoitus 126 ei silti takaa hänelle vielä pelioikeutta PGA Tourille ensi kaudeksi. Vähintään yksi sija olisi noustava ylöspäin ennen kauden viimeistä kisaa. Kävi miten kävi, niin kaikesta huolimatta Lairdia voidaan pitää jopa Skotlannin parhaana pelaajana tänä vuonna. Maailmanlistalla hän on 251:s. Tulevaisuus Jos ei ole vanhassa vara parempi, niin aina kannattaa kääntää katseet tulevaisuuteen. Vaikka Skotlannissa vietetään huippugolfin suhteen juuri nyt laihoja vuosia, voi tilanne olla muutaman vuoden kuluttua toisenlainen. Kaksi kilpailua tällä kaudella Challenge Tourilla voittanut Richie Ramsay on ollut skotlantilaisten mielessä siitä lähtien, kun hän voitti Yhdysvaltain amatöörimestaruuden kaksi vuotta sitten. Ramsay sijoittui Challenge Tourin rankingissä yhdessä Steven O’Haran kanssa kymmenen parhaan joukkoon. Molemmat ansaitsivat ensi kaudeksi Euroopan Tourille kategorian 10, joten ainakin kisoja on kaksikolle tiedossa riittävästi. 36 amatöörikisaa voittanut Lloyd Saltman joutui puolestaan ensimmäisenä ammattilaisvuotenaan Challenge Tourilla mm. Jaakko Mäkitalon ”suolaamaksi”. Edinburghilainen päätyi kiertueen rankingissa sijalle 94. Kolme vuotta sitten parhaan amatöörin palkinnon eli Silver Medalin British Openissa vastaanottanutta Saltmania on pidetty Ramsayn ohella maan lahjakkaimpana pelaajana 2000-luvulla. Skotlannin amatööririntamalle kuuluu hyvää. Miesten maajoukkue teki mainiota jälkeä Australian Adelaidessa lokakuussa pelatuissa MM-kilpailuissa, peitoten toiseksi sijoittuneen USA:n joukkueen yhdeksällä lyönnillä. Skotlannin maailmanmestaruuden takuumiehinä toimivat henkilökohtaisessa kisassa toiseksi sijoittunut Callum Macaulay sekä neljänneksi yltänyt Wallace Booth. Myös Gavin Dearilla oli merkittävä rooli skotlantilaisten ensimmäisessä amatöörijoukkueiden maailmanmestaruudessa. Kyllä se siitä! Skotlantilaisten sijoituksia maailmanlistalla 5.11.2008: 102. Alastair Forsyth 115. Colin Montgomerie 155. Richie Ramsay 159. Paul Lawrie 177. Gary Orr 251. Martin Laird 252. Marc Warren 271. Stephen Gallacher Marko Kuivasaari

World Ranking

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje