23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Tammer-Golfin uusi kenttä rakennetaan Nurmi-Sorilaan – valmistuminen ajoittunee vuosikymmenen lopulle

Tammer-Golf muuttaa vuosikymmenen lopulla näihin maisemiin.

Kaupunginhallitus hyväksyi neljästä ehdokkaasta maankäytön rakennevaihtoehdon, jota myös seura piti parhaana.

Tampereen kaupunginhallitus on hyväksynyt maanantaina pitämässään kokouksessa Nurmi-Sorilan osayleiskaavan jatkosuunnitelman. Se oli merkittävä sysäys sille, että seudulle nousee vuosikymmenen loppupuolella Tammer-Golfin uusi 18-reikäinen kenttä.

Lausuntoja ja mielipiteitä pyydettiin neljästä eri maankäytön rakennevaihtoehdosta (A, B, C ja D). Näissä golfkentälle ja alueen liikennejärjestelmälle oli esitetty erilaisia ratkaisuja.

Kaupunginhallitus hyväksyi rakennevaihtoehdon C, joka oli esitetyistä vaihtoehdoista myös Tammer-Golfin suosikki. Seura oli esittänyt mielipiteenään kahden mallin yhdistelmää, mutta tätä ei tuotu vaihtoehdoksi neljän muun joukkoon.

Sopivan alueen etsintä uudelle golfkentälle tuli muutama vuosi sitten ajankohtaiseksi, koska Ruotulassa sijaitsevan nykyisen kentän paikalle suunnitellaan uutta kaupunginosaa ja raitiotiereittiä.

Tammer-Golf esitti ”rannalle jääneessä” vaihtoehto E:ssä näkemyksen, jossa seudulle olisi tehty iso kosteikko ekologisena toimenpiteenä alueen hulevesille. Toisena ideana seura esitti vaihtoehtoon C rajoittuvan Juoponniemen siirtämistä kokonaan golfin käyttöön. Niemeen on kuitenkin tiettävästi kaavailtu omakotitontteja luksustaloille.

Rakennustyöt käyntiin mahdollisesti vuonna 2026

Seuran toiminnanjohtaja Markku Ignatius lähetti kaupunginhallitukselle maanantaina TG:n hallituksen laatiman toiveen, jossa osayleiskaavan rinnalla toteutettaisiin myös asemakaava.

Kentän suunnittelusta vastaavalta Ilonen Designilta odotetaan Master Plania ensi kevääseen mennessä.

”Osayleiskaavan pitäisi olla paperilla valmis lokakuussa 2024. Käsitykseni mukaan osayleiskaavan ensivaiheen jälkeen, eli vuodenvaihteessa tai viimeistään keväällä 2024 asemakaavaa voitaisiin tehdä rinnan osayleiskaavan kanssa. Siinä tapauksessa säästyisi runsaasti aikaa. Asemakaavavaiheeseen menee 1,5–2 vuotta, joten kenttää voisi nopeimmalla aikataululla päästä teoriassa rakentamaan vuonna 2026.”

Kentän rakentamiseen on arvioitu kuluvan reilut kaksi vuotta. Se tarkoittaisi sitä, että ilman isompia mutkia ja valituskierteitä kenttä avattaisiin vuosien 2028–2029 tienoolla.

Kentän suunnittelusta vastaavalta Ilonen Designilta odotetaan Master Plania ensi kevääseen mennessä. Se on myös asemakaavan ehtona.

Tampereen kaupungin intresseissä on päästä mahdollisimman nopeasti rakentamaan raitotietä Ruotulan kentän kulmille, Linnainmaalle. Uuden raitiotiereitin olisi määrä kulkea nykyisen kentän driving rangen halki.

”He haluavat, että luopuisimme osasta kentästä vuoden 2025 alussa. Meidän toiveemme olisi, että raitiotien rakentaminen alkaisi vasta kauden 2025 jälkeen. Riippuen milloin reitin rakennustöihin ryhdytään, Ruotulassa pelataan varmuudella jonkin aikaa lyhyempää kenttää.”

Kaupunki esitti, että Ruotulan kenttää pelattaisiin neljä vuotta yhdeksänreikäisenä, mutta tähän ajatukseen tammergolfilaiset eivät ole suostumassa. Seuran tahto on, että kenttää pelattaisiin vain muutaman vuoden ajan esimerkiksi 12–15-reikäisenä.

Kaupunki perusti viime viikolla hankeyhtiön kentän toteuttamiseksi.

Tuoren päätöksen myötä kaupunki tuntuu laittaneen rattaita pyörimään asioiden nytkähtämiseksi eteenpäin. Prosessin edistyminen edellyttää myös Tammer-Golfin hyväksynnän ja päätöksen, sillä seuran vuokrasopimus maa-alueesta on voimassa vuoteen 2029 saakka.

”En usko, että jäsenistömme tuosta vain nostaa kädet pystyyn, jos meillä ei ole takeita, mikä Tammer-Golfin rooli uudessa kombinaatiossa on ja miten jäsenet turvaavat pelaamisensa. Muutaman vuoden käytössä olevalla ’kompromissikentälläkin’ pitää olla hintansa. Odotamme, että kaupunki jollain tavalla kompensoi kutistuvaa pelitilaa. Joudumme tilapäismallissa myös uusimaan Ruotulassa joitakin viheriöitä ja lyöntipaikkoja.”

Epävarma tilanne aiheutti jäsenkatoa

Oma lukunsa on, miten jäsenistö reagoi lähivuosina Ruotulan kentän niukentuvaan pelitilaan. Kaikki eivät halua ostaa pelioikeutta lyhennetyltä kentältä. Tammer-Golf osoittautui jo koronavuosien kovassa paineessa ahtaaksi ja monet kyllästyivät kortilla olleisiin peliaikoihin. TG:n epävarma tilanne kentän siirtymiseen liittyen on jo aiheuttanut pientä jäsenkatoa.

”Kenttä oli viime kaudella huonossa kunnossa, ja menetimme myös sen vuoksi pelaajia Pirkkalaan, Nokialle ja Lakesideen. Tammer-Golfissa kannattaa kuitenkin pysyä, koska se on varmin tapa saada Nurmi-Sorilan tulevalle kentälle pelioikeus.”

Raitiotien on lähivuosina määrä kulkea Ruotulan kentän rangen halki. Kuva: Tammer-Golf

Tammer-Golf poisti tältä vuodelta liittymismaksun. Seuraan on tullut alkukeväästä jo 200 uutta jäsentä, joten Tammer-Golfin vetovoima on lähtijöistä huolimatta vahva. Tulokkaista ainakin osalla katseet siintävät jo muutaman vuoden päässä. Päätös uuden kentän rakentamisesta tuonee 1700 jäsenen seuraan vähitellen myös paluumuuttoa.

Ignatius toivoo, että niin kauan kuin Ruotulaa ei rakenneta täyteen, alueella voisi säilyä yhdeksänreikäinen kenttä ilman rangea. TG:n klubitalon ympäristö on joka tapauksessa tarkoitus säilyttää asemakaavassa. Kaupungin pitkätähtäimen suunnitelmiin visio ”city-kentästä” kuitenkaan ei kuulu.

Hieman tasokkaammalla kentällä Tampere voisi tavoitella valovoimaisuutta.

Kaupungilla ei toiminnanjohtajan mukaan myöskään liene omistusintressiä Nurmi-Sorilaan rakennettavaan uuteen kenttään. Kaupunki perusti viime viikolla uuden Nurmi Resort oy -nimisen hankeyhtiön kentän toteuttamiseksi. Yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiö on perustettu vain kenttähankkeen vuoksi.

”Rahoitusratkaisu haetaan kyseisen yhtiön kautta, ja yhtiö saattaa ottaa roolia maanhankinnassa. Kaupunki omistaa kaavaillusta maa-alueesta noin 70 prosenttia ja vielä on tavoitteena ostaa yksityisiä maita golfkentän käyttöön.”

Rakennusbudjetin suuruus vielä hämärän peitossa

Kaupungin rooli hankkeen alkuvaiheessa määrittelee ainakin osin uuden kentän rakennusbudjetin. Se ei oletetusti halua laittaa hankkeeseen kiinni jättimäistä summaa, jolla Tampereelle rakennettaisiin Euroopan eturivin golfkenttä. Ignatiuksen mielestä tässä vaiheessa ylipäänsä on turhaa spekuloida budjetin suuruudella.

”Toiveena tietysti olisi, että siitä tulisi kansainväliset normit täyttävä kenttä, jolla voisi järjestää esimerkiksi Ladies European Tourin kisoja. Hieman tasokkaammalla kentällä Tampere voisi tyylilleen uskollisesti tavoitella valovoimaisuutta. Toinen vaihtoehto olisi laadukas klubikenttä. Nykyinen kenttä on kaukana siitä, mitä Tampere ansaitsisi.”

Tammer-Golf ei ole jatkossakaan muuttumassa perinteiseksi osakekentäksi, jossa pelaajat ostavat ja omistavat osakkeita pelaamisen vuoksi.

”Nurmi Resortista tulee tiettävästi kentän yhtiömuotoinen omistaja. Yhtiö voi vuokrata pelioikeuksia, mutta jos liiketoimintamalli on järkevä, jotkut yritykset ehkä voisivat hankkia kentältä osakkeita. Tammer-Golfin roolin näkisin yhdistyksenä sellaisena kuin tähänkin asti, eli järjestää tapahtumia ja toimintaa kentällä.”

Tampereen Nurmin maaseutumaisemaan Näsijärven tuntumaan on golfkentän lisäksi tulossa koti noin 5 000 asukkaalle. Tampere kasvaa vauhdikkaasti, ja myös pientaloasumiselle riittää yhä enemmän kysyntää. Alueelle voisi muodostua noin 600 omakotitonttia purkamaan tätä painetta.

Kaupunginhallitus perustelee, että neljästä vaihtoehdosta valikoitunut vaihtoehto C tarjoaa parhaan pohjan luoda kompakti rakenne, joka mahdollistaa monipuoliset asumismuodot ja elämäntyylit, tukee kestävää liikkumista, kunnioittaa maisemaa sekä sovittaa yhteen kestävän kasvun ja kiinnostavan ympäristön elää.

Tammer-Golf isännöi kesällä European Masters Gamesin golfturnausta

Tampereella järjestetään kesä-heinäkuun vaihteessa aikuisten kansainvälinen monilajitapahtuma European Masters Games, jossa kilpaillaan 30 eri lajissa. Ensimmäinen tapahtuma pidettiin vuonna 2008 Malmössä. Vuonna 2011 kisailtiin Italian Lignano Sabbiodorossa, jonka jälkeen EMG on järjestetty neljän vuoden välein.

Tapahtuman taustalla on Intenational Masters Games Association, jonka kotipaikka on Lausannessa Sveitsissä.

Ikäluokat vaihtelevat lajin mukaan, mutta tyypillisesti kilpailu on tarkoitettu 30–35-vuotiaille ja sitä vanhemmille henkilöille. Tapahtuman golfkilpailu pelataan 7.–9. heinäkuuta Tammer-Golfissa. 54 reiän pistebogey-kisassa on sarjat 35-, 45-, 55- ja 65-vuotiaille miehille ja naisille. Kilpailun suojelijana on Mikko Ilonen.

”Kyseessä on festivaalihenkinen tapahtuma, johon hoitamamme kilpailu osana kuuluu. Kaikki eivät ole keskustelupalstoilla ymmärtäneet, miksi järjestetään pistebogey-pelimuotona kolmepäiväinen kilpailu. Mielestäni myös pistebogey erottaa jyvät akanoista. Lisäksi sarjojen parhaat scratch-tulokset palkitaan”, Markku Ignatius sanoo.

Ignatius yritti saada kilpailun Finnish Senior Tourin kalenteriin, mutta tämä ei onnistunut, koska kyseessä ei ole EGA:n (European Golf Association) alainen turnaus. Hän toivoo kilpailuun hyvää osanottoa, jota saattaa hieman jarruttaa kalliin oloinen kilpailumaksu, 230 euroa.

”Se voi joitakin mietityttää, mutta hintaan kuuluu kolme kisakierrosta ja harjoituskierros. Kisamaksu jää kierrosta kohden alle meidän greenfee-hinnan. Jos ei ole ennen pelannut Tammer-Golfissa, nyt olisi hyvä tilaisuus tutustua lähivuosina kartalta poistuvaan perinteiseen kenttään. Samalla kilpailumaksulla voi osallistua myös kahteen muuhun lajiin.”

Kilpailuun otetaan maksimissaan 200 pelaajaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen päättyy Suomen golfkauden käynnistymisen ajankohta huomioiden varsin nopeasti, jo 30. huhtikuuta. Pelaajia on tähän mennessä ilmoittautunut lähes kymmenestä eri maasta.

”Yritämme saada pidennystä ilmoittautumisaikaan”, Ignatius toteaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje