Suomen uusimmassa golfhallissa harjoittelu perustuu vahvasti teknologiaan - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Suomen uusimmassa golfhallissa harjoittelu perustuu vahvasti teknologiaan

PeGo Gardenissa on lyöntipaikkojen ja simulaattoreiden lisäksi kuntosali, pro shop ja lounge.

BMW PeGo Gardenin jokaisella lyöntipaikalla on jokin tekninen apuväline.

Moderni. Se on ensimmäinen sana, joka tulee mieleeni astuessani sisään Vantaalla sijaitsevan PeGo Gardenin harjoittelutiloihin. Yli kymmenen metrin korkeuteen kohoava katto luo heti alkuun avaran tilan tunteen, mitä täydentävät suorakaiteen muotoisen hallin pitkillä sivuilla olevat simulaattorit ja lyöntipaikat. Niiden väliin on jätetty tilaa pituussuunnassa 30-metrisen putti-chippigriinin muodossa, joten ahtaus loistaa hallissa poissaolollaan.

Kuudesta saman seinän vierustalla olevasta simulaattorista neljä on avonaisia. Kaksi simulaattoria on omia huoneitaan, toki niidenkin katto on ”auki” ylettyen samaan korkeuteen hallirakennuksen kanssa. Seitsemäs simulaattori on valjastettu fittauskäyttöön ja siinäkin yksi sivu on kokonaan avonainen.

Kymmenen lyöntipaikkaa on rinnakkain, ja niiden väliin jää mukavasti tilaa, vaikka lyömässä olisi kaksi erikätistä pelaajaa vierekkäisillä paikoilla.

Hallin pinta-ala on 1250 neliömetriä, joten sen antamissa raameissa on täytynyt saada otettua paras mahdollinen irti. Suunnittelussa on pitänyt huomioida eri asiakasryhmät, kuten golfkurssilaiset ja satunnaiset simulaattorissa pelaavat harrastajat. Samalla golfopettajien työn pitää sujua tehokkaasti.

”Olemme nähneet vuosikymmenten aikana erilaisia golfin sisäharjoittelupaikkoja. Meillä oli kokemusten perusteella selkeä ajatus, millainen uuden hallin pitäisi olla. Vaikka tämä olisi meidän mielestämme kuinka siisti tahansa, niin asiakkaat tietenkin lopulta päättävät toimiiko ideamme vai ei”, sanoo PeGon toimitusjohtaja Juha-Pekka Peltomäki.

Simulaattoripelaamisen suosio on kasvanut viime vuosien aikana, mikä on otettu huomioon PeGo Gardenissa.

PeGon toiminnan keskiössä on golfopetus. Viime vuosina kiihtyen eteenpäin mennyt teknologia on muuttanut opettamista. Luotettavaa dataa on saatavilla heti jokaisen lyönnin jälkeen. Tekniset apuvälineet ovat osaltaan mahdollistaneet PeGo Gardeninkin rakentamisen sellaiseksi kuin se on.

Simulaattoreissa on käytössä TrackManit, fittausstudiossa GCQuad ja lyöntipaikoilla FlightScope tai LiveView -kamera. Kolme ensiksi mainittua ovat tunnettuja lyöntitutkia, kun taas LiveView -kameran avulla voi kuvata omaa svingiään eri kuvakulmista ja katsoa suoritustaan tabletilta. Kyseisen tekniikan erikoisuutena on tekoäly, joka osaa tallentaa lyönnin videolle ilman rec-napin painallusta.

PeGo Gardenissa nojataan laitteiden antamaan dataan. Lyöntimatkat ovat muutamia metrejä putti-chippigriiniä lukuunottamatta, joten pallon lentokaarta ei näe. Se ei ole ollut ajatuksenakaan hallin suunnitteluvaiheessa.

”Meillä on ollut TrackMan käytössä vuodesta 2009 lähtien, joten olemme nähneet mihin tekniikka menee ja kuinka luotettavaa dataa vaikkapa TrackMan antaa. Missään vaiheessa ei ole ollut tarkoitus rakentaa hallia, jossa on pitkä lyöntimatka. Laitteiden avulla pystymme näyttämään pelaajille, miten pallo käyttäytyy sitä lyödessä”, Peltomäki tähdentää.

”Tuo melko pitkä chippimatka on kiva bonus, joka tähän järjestyi hallin muodon ansiosta.”

Työmukavuus on nostettu kunniaan

Varsinkin talvikaudella joidenkin golfin sisäharjoittelupaikkojen lämpötilat saattavat vaihdella merkittävästi. Energian hinnalla on luonnollisesti suora yhteys lämpötiloihin. Treenaamassa olevat pelaajat tuskin ovat kylmyyteen kangistuneet, mutta golfopettajilla tilanne on voinut olla toinen.

”Opetuksen pitää olla tehokasta ja mukavaa asiakkaille, mutta samalla meidän työmukavuus on erittäin tärkeää. Jos kovilla pakkasilla pitää vetää kaikki toppavaatteet päälle mitä löytyy, niin se ei ole terveyden kannalta hyvä asia. Siksi halusimme, että hallissamme on sopiva lämpötila talvellakin”, Peltomäki kertoo.

Juha-Pekka (vas.) ja Jyry-Jussi Peltomäen työympäristö on sisäkaudella viihtyisä.

Hallin rakennusvaiheessa Peltomäki ei käynyt vierailemassa esimerkiksi muiden maiden golfhalleissa hakemassa vaikutteita. Sen sijaan netti on hänen mukaansa selattu aiheen kohdalta läpi.

”Ihan tällaista samanlaista ei tullut vastaan, vaikka maailmallakin trendinä näyttää olevan simulaattoripelaaminen.”

Teknologian avulla golfareiden henkilökohtaiset ominaisuudet saadaan paremmin huomioitua

Peltomäki muistelee huvittuneena 80-90-lukua, jolloin golfopetuksessa lähes kaikkia pelaajia yritettiin muokata lyömään ”täydellisellä” nickfaldomaisella svingillä. Nykyään tendenssi on toinen, jota teknologia vauhdittaa.

”Jos katsotaan huippupelaajien kuten Scottie Schefflerin svingiä, niin enää ei ole tärkeää miltä se näyttää. Ollaan ikään kuin palattu vuosikymmeniä taaksepäin. Minun opetellessa golfia pelaajien luontaisia taipumuksia tehdä asioita ei otettu kunnolla huomioon. Katsottiin videolta Nick Faldon svingiä ja koitettiin saada kädet samaan asentoon.”

”Nyt pelaajalla voi olla joku silmukka svingin aikana, mutta hän tulee joka kerta oikeasta suunnasta tehokkaasti palloon, joten mitä väliä sillä on miltä se näyttää. Teknologian antaman tiedon perusteella pystymme keskittymään oikeisiin asioihin”, Peltomäki avaa filosofiaansa.

Lähtiessäni PeGo Gardenista, ensimmäinen mielikuvani modernista golfhallista jäi elämään. Suomen uusimman golfhallin saattelemana golfin sisäharjoittelua on viety jälleen askel eteenpäin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje