23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Suomalainen golfosaaminen halutaan maailmalle

Tapio Santala kertoi miten 4D-svingianalysaattori toimii käytännössä. (kuva Antti Luukkonen)

”Golfin tutkimus, tuotekehitys, design ja liiketoiminta” Siinä viime perjantaina Otaniemessä järjestetyn seminaarin hulppea ja moniulotteinen otsikko. Tapahtumassa kuultiin suomalaisia golfinnovaattoreita ja keskusteltiin siitä, miten lajia pitäisi kehittää. Pienemmissä ryhmissä jutustelu karkasi peruspelaajalle läheisempiin aiheisiin. Flow on tuttu näky Minea Blomqvistin kädessä. Myös Ursula Wikström luottaa juomaan. Teknillisen korkeakoulun luentosalissa kolmen tunnin aikana kuullut puheenvuorot hajaantuivat niin eri suuntiin golfin pelaamisesta kuin mahdollista. Yhdistävänä lähtökohtana puhujille oli lajin edistäminen ja suomalaisten golfkeksintöjen vieminen maailmalle. Loppujen lopuksi maailman valloituksesta puhuttiin vähän. Esitykset ja keskustelu pyörivät yksittäisten tuotteiden ominaisuuksissa ja golfin yleisessä kehittämisestä. Tutuin esitellyistä tuotteista oli Flow-juoma. Jokainen suomalaisgoflari on vähintäänkin nähnyt tuon valkoisen pullon, jonka sisältöön mm. Minea Blomqvist ja monet muut suomen kärkipelaajat luottavat suorituksensa aikana. Tehojuoman kehittäjä Pertti Lähteenmäki esitteli tilaisuudessa vakuuttavasti tutkimustuloksia, joiden perusteella Flow on tietyntyyppisille ihmisille vettä tai sokeripitoisia litkuja merkittävästi parempi juoma kierroksella. Hän kuitenkin myönsi, että toiset pärjäävät hyvin pelkällä vedellä. ”Huipulle pyrkivän on löydettävä oma optimi”, Lähteenmäki korosti. Lähteenmäki puhui myös yleisesti ravinnon tärkeästä roolista suorituskyvyn maksimoimisessa. ”Valmennuksen ja ravinnon tehtävänä on toteuttaa perimän suomat mahdollisuudet”, hän yksinkertaisti viestinsä.

Mink&#228,laisia taipumuksia sinulla on kent&#228,ll&#228,?

Kävellä pallolle ilman sen suurempia suunnitelmia? Kuvitella lyöntisi hyvin tarkasti ennen suoristusta? Reagoida hyvin tunteikkaasti sekä epäonnistumisiin että huippulyönteihin? Innotiimin kehittämästä LTA:sta eli luontaisten taipumusten analyysistä kehitetty GTA eli golfarin taipumusanalyysi oli allekirjoittaneelle seminaarin mielenkiintoisinta antia. Pääasiassa siksi, että Kari Helinin esittelemä teoria tuntui hyödylliseltä minkä tahansa tasoisen golfarin vinkkelistä. Golflyöntiin vaikuttaa Helinin mukaan kuusi asiaa: fysiikka, hankitut taidot, valmennus, mielentila, ympäristötekijät sekä luontaiset taipumukset. Taipumukset määritellään vaiston kaltaisiksi reagointimalleiksi, jota on vaikea muuttaa. Niinpä ne kannattaa tunnistaa, tunnustaa ja käyttää hyväksi omassa pelissä. ”Jos jotain yrittää tehdä taipumuksen vastaisesti, se tuntuu vaikealta”, Helin kertoi helpottavasti. Auri Tourin voittanut Niko Helin on mukana Innotiimissä ja kertoi saaneensa taipumusanalyysistä paljon apua peliinsä. Golfarin taipumusanalyysi tehdään kyselyn avulla. Vastausten perustella löytyy oma taipumustyyppi sekä paljon tietoa siitä, miten sitä voi hyödyntää ja kehittää. Golfarin 4 perustaipumusta hallita golflyöntiä ovat: – pelkistäminen – toistaminen – visualisointi – improvisointi Osaatko sanoa mikä on sinun taipumuksesi? Innotiimiläiset kertovat tehneensä analyysin jo noin 200 golfarille, joiden mukana on huippujakin. Muiden golfalan yrittäjien tavoin tämäkin yritys pyrkii laajentamaan liiketoimintaansa.

Mik&#228, on lajin kannalta olennaista?

Muut seminaarissa esitellyt tuotteet olivat Base Visionin 4D-svingianalyysi, joka keräsi konkreettisuutensa ja huippuun viedyn tekniikkansa ansiosta paljon kiinnostusta sekä eisGolfin älykynä, jonka suunnitellaan korvaavan paperisen tuloskortin ja lyijykynän. Pöyryn Petri Vasara ja HKKK:n tutkija Mika Pantzar taas käyttivät puheenvuoronsa mielenkiintoisten tulevaisuuden visioiden maalailuun. Tapahtumassa oli innostunut tunnelma ja isäntä Timo Honkela onnistui taidokkaasti tiivistämään esitysten aiheet yhteisiksi visioiksi. Konkreettisten edistysaskelten kehittämiseen muutaman tunnin kokoontuminen ei riittänyt. Olennainen kysymys kuuluukin, mitä seuraavaksi? Se miten suomalaiskeksintöjä saadaan maailmalle on mielenkiintoinen ja vaikea haaste. Perjantaina kokoontunut porukka lupautui toimimaan jatkossa yhteisen hyvän eteen ja mahdollisesti tekemään yhteistyötäkin. Itse mietin kuitenkin koko seminaarin ajan, että ovatko nämä asiat suomalaisen golfin kehittämisessä niitä tärkeimpiä. Myös kahvikeskustelussa ja ryhmätöitä tehdessä jutustelun aihe kääntyi koko ajan perusharrastajan näkökulmaan, siihen miten pelaaminen olisi entistä mukavampaa ja siihen miten lajia voisi kehittää avoimemmaksi. Ehdotankin, että seuraavaksi joku taho järjestää avoimen (muillekin kuin golfliiton omille ihmisille) ideointitapahtuman, jonka teemoja voisivat olla esimerkiksi nämä: – Haluavatko golfarit oikeasti 200 000 uutta harrastajaa? – Jos haluavat, miten se onnistuu? – Miten yksittäinen kierros voisi olla mukavampi harrastajan näkökulmasta? Listaa saa jatkaa… Laura Grönqvist

Mika Pantzar

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje