25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Stephen Amesille Disney Worldin kisan voitto

Mathias Grönberg ihasteli Michelle Wien lyömistä John Deere Classicissa vuonna 2005 © Getty Images

Stephen Ames oli kauden 2007 viimeinen voittaja PGA Tourilla &copy Getty ImagesStephen Ames oli neljännen kierroksen sisääntulossa muita terävämpi Magnolia kentällä, Walt Disney Worldin alueella Orlandossa. Selkävaivoista kärsinyt Ames teki kolme perättäistä birdietä ja viimeisillä hän pystyi varmistelemaan lyönnin johtoaan. Ames siirtyi ammattilaiseksi jo kaksi vuosikymmentä sitten. ET:lla hän voitti ensimmäisen kerran 1994, PGA Touria kanadalaisen lentoemännän kanssa avioitunut Ames on kiertänyt kymmenen kautta. Iän myötä Ames tuntuu vain parantavan otteitaan. Hän voitti ensimmäisen kerran PGA Tourilla juuri 40 vuotta täytettyään. Uran näyttävin ykköstila on Players Championships viime vuonna jossa päätöspäivänä teki tuloksen 67. Suorituksen arvon ymmärtää, kun muistutetaan siitä, että tuona päivänä kierroskeskiarvo oli 75,38 lyöntiä. Ames kukisti Retief Goosenin kuudella lyönnillä. Floridan ykköstila oli siis PGA Tourin uran kolmas. Etelä-Afrikan Tim Clarkon alkuvaikeuksien jälkeen pelannut uransa parhaan kauden USA:ssa. Kakkossijojen kirous ja voittamattomuus vaan eivät päästä häntä otteestaan. Yhden lyönnin tappio tuotti Clarkille reilut puoli miljoonaa taalaa. Hän PGA Tourin kautta aikojen eniten tienannut pelaajaa niistä, jotka eivät ole koskaan olleet ykkösiä. Koko uran tienestit ovat jo lähes kymmenen miljoonaa. Kakkostiloja on kuluvalta kaudelta nyt kolme, yhteensä viisi. Arvokkain runner-up sijoituksista on luonnollisesti Mastersin toinen sija keväältä 2006. Top-ten sijoituksia on 28, joten ensimmäisen voiton saavuttaminen merkitsisi 32-vuotiaalle Durbanista kotoisin olevalle miehelle paljon. Kolmen kierroksen jälkeen Amesin kanssa johtanut Scott Verplank oli kolmas. PGA Tourin viimeisen paikan rahalistan perusteella ( top 125) ansaitsi Mathias Grönberg jolle oli elintärkeää päästä Orlandossa jatkoon. Tuloslistalla hän oli 37:s. . Edellisvuonna hän oli rahalistan 124:s, tarkkaa työtä siis. Ennen PGA Tourin karsintoja kuudella ruotsalaispelaajalla on täysi pelioikeus PGA Tourille vuodelle 2008.

Stephen Ames nousi Scott Verplankin rinnalle Orlandossa

Stephen Ames (vas.) sai kevään 2006 reikäpelissä Tigerilta takkiinsa hämmästyttävin luvuin 9/8 &copy Getty ImagesPGA Tourin koko vuoden viimeisen varsinaisen kisan päätöspäivästä on tulossa erittäin tasainen taisto. -Jopa 30 pelaajaa voi vielä hyvinkin voittaa tämän kisan, poisti itseltään paineita yhdessä Stephen Amesin kanssa johtava Scott Verplank. Luvussa voi olla hivenen liioittelun makua, mutta 30 pelaajaa on tosiaan viiden lyönnin sisällä. Lauantaina iltapäivällä johdossa käväisi kuusi eri miestä.Kisaa johtavat Ames ja Verplank ovat molemmat 43-vuotiaita, joten kokemus jyllää. Stephen Amesille kausi PGA Tourilla on jo kymmenes, edellisvuonna hän nousi tähdeksi voittamalla Players Championshipin sekä kauden päätteeksi huippusuositun Skins Gamesin josta kuitttasi 925.000 dollaria. Marraskuun lopulla Ames kohtaa samassa kisassa Fred Couplesin, Zach Johnsonin sekä Brett Wetterichin joka suti johtonsa Magnolia Coursella launtaina tehtyään viimeisellä reiällä triplan. Ruotsin Mathias Grönberg pääsi viimeisellä tuloksella jatkoon (-3). Lauantaina rahalistalla rajatapauksena (124:s) roikkuva Grönberg paransi osakkeitaan pelattuaan kolme alle ja noustuaan yli 20 sijaa tuloslistalla ylöspäin. Kortti PGA Tourille on sinettiä vaille valmis.

Scott Verplank johtaa, Mathias Gr&#246,nberg jatkoon Orlandossa

Scott Verplankilla on uran kuudes PGA Tourin voitto mielessään &copy Getty ImagesTarkkuuden ilmentymä, alkukaudesta ja idolinsa Byron Nelsonin kisan voittanut Scott Verplank on johdossa PGA Tourin kauden viimeisessä kisassa tuloksella 12 alle. Hän pelaa ilman paineita, rahalistan sijoitus (15:s) takaa jo paikan kaikkiin neljään Majoriin. Verplank edusti USA:ta Presidents Cupissa, toinen ykköstila tekisi vuodesta tietysti ainutkertaisen. Verplankin ura PGA Tourilla on kadehdittavan pitkä, hän voitti ensimmäisen kerran jo 1985 ollessaan amatööri. Ykköstiloja on viisi, ansioita yli 20 miljoonaa taalaa. Orlandon kilpailu pelataan varsin helpoilla turistikentillä ja jatkoonpääsy vaati kahden kierroksen jälkeen tulosta kolme alle. Taistelu rajalla oli tiukkaa, viikonlopun peleihin pääsi lopulta 89 pelaajaa, tuloksessa kolme alle kun oli pelaajia yli 20. Ruotsin Mathias Grönbergille rajan selvittäminen otti koville. Hän oli vielä yhdeksän reikää ennen loppua vain yhden alle, mutta rutisti sisääntulon par-viitosilla ( kentän 1-9) birdiet. Ruotsalaisen paikka PGA Tourin 125:n ensimmäisen joukossa ei jatkoonpääsystä huolimatta ole aivan selvä. Mukaan mahtui niin paljon hänen takanaan olevia pelaajia, että mikäli onnetar hylkää Grönbergin, hän voi vielä jäädä rajan taakse. Kisan nuorin ja pienin osallistuja, 16-vuotias ja 151-senttinen Todd Fujikawa Hawaijilta ilahdutti yleisöä vain kaksi päivää pelattuaan yhteistuloksen yksi alle. Keskosena syntynyt Fujikawa nousi otsikoihin selvittyään viimevuonna US Openiin karsintojen kautta, tammikuussa hän taisteli jopa voitosta ennen päätöspäivää Hawaijin kisassa, lopullinen sijoitus oli 20:s. Ammattilaiseksi siirtymisensä jälkeen ilopilleri on pelannut kolme kertaa PGA Tourilla ja kahdesti Nationwide Tourilla, karsiutuen poikkeuksetta. Vaikka Fukikawalle haluaakin toivottaa onnea ja menestystä, voi tie ammattilaistoureilla olla kovinkin kivinen.

Mathias Gr&#246,nberg ty&#246,paikan haussa Disney Worldissa

Ruotsalaiset ovat voittaneet PGA Tourilla kuluvalla kaudella kaksi kisaa, Henrik Stenson on World Tourin reikäpelimestari, Daniel Chopra voitti edellisviikolla Floridassa Tesoro Golf Clubilla. Näiden lisäksi riittävästi rahaa työpaikan uusimiseen ovat jo ansainneet Jesper Parnevik, Carl Petterson sekä Fredrik Jacobson. Mathias Grönbergilla on totinen paikka perjantain toisella kierroksella hänen pelatessaan Childen´S Miracle Network Classicia Orlandossa. Jatkoonpääsy ja sen tuoma pienikin shekki toisi lähes varmasti työpaikan Tourille kaudelle 2008, putoaminen jatkosta pudottaisi hänet 125:n joukosta. Avauspäivän jälkeen 37-vuotias Grönberg on tuloslistan 44:s, lyönnin marginaalilla rajan oikealla puolella. Paineita on monella muullakin, sillä Walt Disney Worldin kahdelle kentälle on hakeutunut pelaamaan tavallista enemmän rahalistan ”rajamiehiä”. Sijojen 125:s ja 126: välillä on kuin yön ja päivän tyyppinen ero, olkoonkin että rajan väärälle puolelle jäävätkin saavat rajallisen pelioikeuden. Tourilla jaetaan varsin muhkeita summia myös kärjen takana. Yli sata pelaajaa on ansainnnut enemmän kuin miljoona dollaria, yltääkseen 125:n joukkoon pitää tilinauhan näyttää lukua joka on tämänhetkisen arvion mukaan enemmän kuin 760.000 taalaa. Vielä vuonna 2000 125:s pelaaja ansaitsi vain 390.000. Grönberg oli vielä 16-vuotiaan vain kohtuullinen juniorilupaus, tasoitus oli viisi. Mentyään Göteborgiiin ja golflukioon kehitys oli erittäin nopeaa, hän voitti maansa juniorimestaruuden kaksi vuotta myöhemmin, British Youth Championshipin 1990 ja amatöörien joukkuemestaruuden Uudessa Seelannissa. Kruununa komealle uralle oli voitto MM-kisojen henkilökohtaisessa sarjassa. Scott Verplank on Floridan kisassa vain lyönnin päässä kärjestä &copy Getty ImagesAmmattilaisurakin käynnistyi upeasti, mutta vuosien varrella Tukholmassa syntyneellä Grönbergilla on ollut pitkiäkin alamäkiä. Pallo lentää pitkälle ja lyöminen on näyttävän näköistä, puttaaminen on kaatanut toiveet turhan usein.´ Euroopan Tourilta on neljä voittoa, näistä ylivoimaisesti komein European Openin ykköstila kymmenen lyönnin erolla. PGA Tourille Grönberg on hakenut paikkaansa lähes koko 2000-luvun ajan. Hän voitti kerran Tourin karsinnat, ainoana euroopalaisena. Kolmen täyden kauden aikana vasta vuosi 2006 tuotti työpaikan uusimisen ( 124:s). Samaa sijalukua hän pitää nytkin ennen Floridan kisaa hallussaan, lokakuussa hän on ollut hienosti kolmas ja seitsemäs. Perjantaina on kuitenkin hyvin ratkaiseva päivä. Mikäli Grönberg pääsee jatkoon, on työpaikkka 99 prosentin varmuudella selvä, päinvastaisessa tapauksessa tie vie karsintoihin. Kauden päätöskisaa Orlandossa johtaa tuloksella 65 J.P.Hayes joka on rahalistalla 123:s, juuri Grönbergin edellä siis.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje