18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Siilinjärven Tarinasta riittää tarinaa

Osmo Ruuska siirtyi TarinaGolfin toimitusjohtajaksi puolitoista vuotta sitten.

TarinaGolf sijaitsee noin 15 minuutin ajomatkan päässä Kuopion keskustasta ja on profiloitunut monessa suhteessa alueen harrastajien ykköskentäksi. Tahkolla on Tarinan tapaan kaksi 18-reikäistä kenttää, mutta siellä pelaavat pääasiassa alueella lomailevat, kun Tarinalla on puolestaan 2200 jäsentä, joista 70 prosenttia on kuopiolaisia.

Kentän toimitusjohtajana aloitti vuoden 2014 alusta Osmo Ruuska, jonka poika Lauri on tämän hetken selkeä amatööriykkönen. Osmo Ruuska on ollut Tarinan jäsen vuodesta 2001 ja pojat Lauri ja Arttu tulivat junnuina kentälle pari vuotta myöhemmin.

Ruuskan tie toimitusjohtajaksi ei ole ihan perinteinen, varsinaisen työuransa nyt 50-vuotias mies on tehnyt yksityissektorilla. Hän toimi pitkään TeliaSoneralla muun muassa kehitysjohtajana. Alkuperäiseltä koulutukseltaan hän on luokanopettaja ja nuorempana myös keikkamuusikkona.

”Kun tämä mahdollisuus tuli eteen, en epäröinyt. TeliaSoneralla matkapäiviä tuli vuosittain 150, joten nyt on mukava herätä aamuisin omasta sängystä”, Osmo Ruuska naurahtaa.

TarinaGolfin menestyksen takana on pitkäjänteinen työ ja yhteisöllisyys. Kahdesta 18-reikäisestä kentästä huolimatta yhtiövastike on saatu pidettyä maltillisena: 690 euroa. Eikä osakkailla ole edes vastikepakkoa.

”Olemme panostaneet siihen, että osakkeet saadaan kiertoon. Jos itse ei halua tai pysty käyttämään pelioikeuttaan, niille on hyvät markkinat. Välitämme vuosittain vuokrattavaksi satoja pelioikeuksia”, toteaa Ruuska.

Yhteistyö on arvossaan

Toinen tärkeä tekijä, joka pitää vastikkeen maltillisena, on aktiivinen toiminta yhteistyökumppanien kanssa. Kuopion talousalueella on selkeä identiteetti ja yritykset haluavat panostaa myös työntekijöidensä viihtyvyyteen.

”Jos tuo yhteistyökumppanien panos muutettaisiin osakekohtaiseksi rahaksi, niin se on 200 euroa per vastike. Eli sen verran enemmän pelaajat joutuisivat maksamaan vuosittain”, laskee Ruuska.

Kuopion talousalueella on myös paljon eri palloilulajien ylimmällä sarjatasolla pelaavia joukkueita. TarinaGolf tekee yhteistyötä urheiluseurojen – pesäpallo, jalkapallo, lentopallo, jääkiekko, salibandy – kanssa. Joukkueiden pelaajia nähdäänkin usein Tarinan kentällä ja esimerkiksi moni KalPan jääkiekkoilija tulee kesällä aamutreenien jälkeen pelaamaan yhdeksän reikää palauttavana harjoituksena.

”Lisäksi järjestämme näiden seurojen pelaajien kesken Tarina Battlen eli joukkueiden väliset golfkilpailut”, jatkaa Ruuska.

Kimmo Timosen järjestemällä Kime4Kids -tapahtumalla on kerätty rahaa hyväntekeväisyyteen jo lähes 300 000 euroa.

Kimmo Timosen järjestemällä Kime4Kids -tapahtumalla on kerätty rahaa hyväntekeväisyyteen jo lähes 300 000 euroa.

Näkyvyyden kannalta tärkeä tapahtuma on jo kuusi kertaa järjestetty Kime4Kids -tapahtuma eli Stanley Cupin viimeisellä kaudella voittaneen Kimmo Timosen hyväntekeväisyystapahtuma. Tähän mennessä Kuopion yliopistolliselle sairaalalle on kerätty lähes 300000 euroa.

”Tänä vuonna oli ensimmäistä kertaa käytössä molemmat kentät. Toisella pelasivat tavalliset golfarit ja toisella yritysten edustajat. Kaikille avoin ilmoittautuminen täyttyi 10 minuutissa ja sekin kertoo, että pelaajamme haluavat olla tässä yhteisössä mukana.”

Vahva juniorituotanto

TarinaGolfin junioripelaajat ovat menestyneet erinomaisesti myös kansallisissa ja kansainvälisissäkin kilpailuissa. Marika Voss, joka juniorivuosinaan oli lentopallon maajoukkueringissä, siirtyi tällä kaudella ammattilaiseksi ja pelaa Ladies European Tourilla.

Toimitusjohtajan nuorempi poika Lauri on puolestaan vielä parisen kuukautta pari kuukautta Suomen miesten amatööriykkönen. Lauri on juniorivuosinaan voittanut lähes kaiken mahdollisuuden ja tänä vuonna tuli myös miesten Suomen mestaruus. Lokakuun puolivälin jälkeen edessä on siirtyminen ammattilaiseksi.

Osmo Ruuska kiittelee valmentaja Janne Eskolaa vahvasta panoksesta, jonka myötä Tarinaan on ropissut paljon mitaleita viime vuosina.

Osmo Ruuska kiittelee valmentaja Janne Eskolaa vahvasta panoksesta, jonka myötä Tarinaan on ropissut paljon mitaleita viime vuosina.

Näiden kahden kärkipelaajan jalanjälkiä seuraavat lupaavat tarinalaiset juniorit, jotka ovat kahmineet neljän viimeisen vuoden aikana peräti 39 sekä henkilökohtaista että joukkuemitalia SM- ja EM-tasolla.

”Nuorisotoiminta on ollut strategiassamme jo pitkään. Kun vuonna 2007 oli vetämässä junioritoimintaa, budjettimme oli 10000 euroa, nyt 80000 euroa”, latelee Ruuska summia.

”Erittäin suuren panoksen nuorten eteen on antanut valmentajamme Janne Eskola. Hän on ollut mukana syksystä 2001 ja kaikki huippupelaajamme ovat olleet koko ajan hänen valmennuksessaan.

Golf on murroksessa

Vaikka kaikki on tällä hetkellä hyvin, ei Ruuska eikä TarinaGolf aio laiskotella ja seurata ruohon kasvua.

”Golf on Suomessa ja myös meillä isossa murroksessa. Ikärakenteemme on sama kuin muualla eli osakkaiden keski-ikä on 65 vuotta ja kausipelioikeuksien vuokraajien 55 vuotta. Pitkäjänteisen työn ansiosta uusista jäsenistä suurin osa on kuitenkin jo alle 30-vuotiaita”, luettelee Ruuska.

Ensi vuonna panostetaan nuoriin naisiin. Tarinassa uskotaan siihen, että jos nainen saadaan innostumaan golfista, voi mies tulla perässä. Toisin päin onnistumisprosentti ei ole yhtä suuri.

”Viime vuonna kokeilimme myös lapsiparkkia, jonka myötä pienempien lasten vanhemmat pääsivät yhdessä kentälle. Se voidaan perustaa uudelleen, jos jäsenistöllä on siihen tarvetta.”

”Lisäksi panostamme ihan puhtaaseen markkinointiin yhteistyökumppaniemme Savon Sanomien ja alueen paikallisradioiden kanssa.”

”Lisäksi panostamme myös erilaisiin kilpailuihin, joita meillä on kauden aikana melkein 80, ja tapahtumiin.”

”Hyvä esimerkki viikkotapahtumasta on niin kutsuttu Äijäviikko, jolloin kenttä on viritetty vaikeimmilleen. Palloa lyödään takatiiltä ja lipunpaikat ovat todella hankalat. Teema näkyy myös klubin ravintolassa: silloin syödään miesten ruokaa.”

Jottei syntyisi väärää mielikuvaa, niin TarinaGolfissa on myös Naistenviikko, Junnuviikko ja paljon muuta.

Kenttiä uudistetaan koko ajan

Tarinassa valmistellaan juuri Vanhalle kentälle pitkän tähtäimen ns. Master Plania. Valmistelussa on tärkeää, että asiakkaiden ääni ja toiveiden suunta huomioidaan. Uusi Tarina -kentältä on poistettu puita osin talkoovoiminkin ja samalla huomattiin, että ristikkäin hyödynnettävien tiiauspaikkojen myötä kentästä saadaan viritettyä Championship-tason kilpakenttä. Samalla saatiin valoa sekä griineille että tiiauspaikoille.

”Muutoksesta olemme saaneet pelkkää hyvää palautetta. Viime viikolla vieraillut Tilanderin Lassikin piti näkemästään.”

”Pelasin tällä kertaa seuran uuden kentän, joka oli mainiossa kunnossa niin viheriöiltään kuin väyliltäänkin. Uutta oli avaruus, joka oli saatu aikaan puiden reippaalla karsimisella. Monilla klubeilla rakastetaan vanhoja ja suuriksi kasvaneita puita yleensä aivan liikaa. Niiden kaataminen tuo paljon lisää ja ruohopeitteille elintärkeää valoa kentille ja mielestäni koko maisema muuttuu enemmän golfkentän näköiseksi ainakin ns. perinteisessä mielessä”, totesi Lassi Tilander

Siilinjärveläisten menestys osoittaa, että kevyellä kulurakenteella, pitkäjänteisellä ja ennakkoluulottomalla yhteistyöllä on mahdollisuus rakentaa aktiivista ja taloudellisesti vakaata toimintaa.

Teksti Jari Jokinen Kuvat Jarno Juuti

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)

  kalle says:

  …Eskola on oppinut tervehtimään ?

  Bogi Tikka says:

  Morjestaa jos maksat oppitunnista. Sama vika toimarilla, valikoivasti tervehditään.

  kolopallo says:

  ”Moro vaan Bogi Tikka Eilen 21:39 Morjestaa jos maksat oppitunnista. Sama vika toimarilla, valikoivasti tervehditään.” Näinhän se valitettavasti myös monessa muussakin seurassa menee, hymyillään kun maksetaan koska ei se suomessa tuo rangella mailaan nojailu monellakaan hirveästi leiville lyö.

  Oikea opettaja says:

  Bogi Tikka !! Oliko ensin muna vai kana . Paikallisten golfopettajien suhtautuminen maksaviin mutta erityisesti maksamattomiin asiakkaisiin kaipaisi jonkinmoista päivitystä nykyisen markkintilanteenn tasalle. Ei se ruttunaama ja muu ”ylimielinen” suhtautuminen tuo uusia maksavia asiakkaita. Alkeiskurssin jälkeen, ehkä kokemuksista johtuen ei monikaan vaivauudu ottamaan lisätunteja. Muutamien GC:n juuri SAANEIDEN kanssa pelattuani en tosin ihmettele ettei lisäpetukseen mennä. Suuri ihmetyksen aihe on ollut, minkä muropaketin kanssa GC on saatu kylkiäisenä. Osa opettajista kyllä saa vanhemmat naisasiakkaat ottamaan viikottain jatkuvia tunteja, mutta suurin osa klubituuppareista ei ota edes sitä yhtä tuntia koska käynti proolla tunnetusti sotkee senkin vähän mitä muuten osaa. Ryhmätunnit – starttikurssit – sennu ja ladyopetukset ei jostain syystä ota monessakaan paikassa tuulta purjeisiin. Mikä vikana ? opetuksen taso – hymyilemättömyys, oppilaat vai se ettei kukaan muukan tuttu tai kaveri vaivaudu käymään opetuksessa. Pelaamisen tasosta sen kyllä näkee, ja siitä kun kaverit neuvoo, (pidä pää alhaalla – älä katso pallon perään) tasolla olevia juttuja. Tartteis tehrä jotain asian korjaamiseksi – mutta mitä. Maksavat ja maksamatomat asiakkaat – antakaapa vinkkejä mikä saisi teidät käyttämään osaavien (jos löyty) opetuspalveluja Osalla opettajia on ihan varmasti halua parentaa palvelua ja opetusta kunhan tietää mitä muuta kun ”hymyilyä/päivää sanomista” asiakkaat odottaa Hyväksi toimariksi ja/tai opettajaksi synnytään, ei vajota oman ammattilaisuran kariuduttua menestymättömyyteen.

  kyllä says:

  lähes kaikki tuntemistani pelaajista ei ole ottannut ainakaan paikalliselta klubiproolta tuntia, osasyynä lienee juuri tuo ruttunaama mutta hänkään ei kokemukseni mukaan todellakaan ole ainoita pro joiden tulisi käytöksen lisäksi päivittää myös oma pelaamisen taso edes jollaiselle tasolle että luottamus opetuksenkin tasoon olisi uskottava!

  Nimenomaan says:

  Ettei vaan se golfopettajan virkanimike olisi jotenkin sekoittannu pientä päätä. Onhan se nyt hienoa olla PGA:n jäsen, viis siitä mitä maksamattomat asiakkaat asiasta tuumii, Kyllä sillä saa paljon arvostusta paikallisessa paarissa ja pelimieten keskuudessa. Senlisäksi saa pelailla toisten rahoittamilla kentillä veloituksetta. Onhan siinä jo jotain, vaikkei nyt oma pelimenestys koskaan noussutkaan otsikoihin. Ai miksi asiakaat ei halua käyttä ko ”yrittäjien” palveluksia ?? hyvä kysymys. Ei se oma peliosaaminen todellakaan takaa opetustietämystä millään tavoin. Saattaa helpottaa asioiden omaksumista, mutta kyllä se opettajan homma on asiakaspalvelupuuhaa pahimmillaan. Sen saa mitä tilaa myös paikalliset golfopettajatkin.

  Dino says:

  Ei tervehdi Lahdessakaan toimari kun määrättyjä, vaikka pitäisi olla seuran paras myyntimies ja imagon rakentaja…