Maailman eturivin tähtipelaajista yksikään ei ole kertonut olevansa kiinnostunut perusteilla olevasta superliigasta.
Saudi-Arabian tukemaan golfin superliigaan vahvasti huhutut Bryson DeChambeau ja Dustin Johnson ilmoittivat viikonvaihteessa sitoutuvansa jatkossakin Yhdysvaltain kiertueeseen, PGA Touriin.
DeChambeaun nimi nousi isoihin otsikoihin muutama viikko sitten pelatun Saudi International -kilpailun yhteydessä, kun eri uutislähteet kertoivat hänelle tarjotun peräti 100 miljoonaa dollaria liittymisestä saudikiertueen jäseneksi. DeChambeau ei ole kilpaillut sauditurnauksen jälkeen, mikä on yhdistetty hänen mahdolliseen lähtöönsä PGA Tourilta. Pelaaja itse on kertonut olevansa sivussa käsi- ja lannevamman vuoksi.
”Haluan tehdä selväksi, että niin kauan kuin maailman parhaat pelaajat pelaavat PGA Tourilla, niin pelaan minäkin”, DeChambeau kertoi Twitterissä.
Dustin Johnsonin viesti oli samankaltainen:
”Nyt olisi aika lopettaa tällaiset spekulaatiot. Olen kiitollinen mahdollisuudesta pelata maailman parhaalla kiertueella, ja kaikesta siitä, mitä se on tarjonnut minulle ja perheelleni.”
Samassa rintamassa ovat kertoneet seisovansa muun muassa Collin Morikawa, Justin Thomas, Jordan Spieth, Brooks Koepka ja Tiger Woods.
Kaksikon päätös on iso takaisku maailmanlistan entisen ykköspelaajan Greg Normanin johtamalle projektille, jonka kunnianhimoinen tavoite on ollut haalia siipiensä suojiin maailman kirkkaimmat golftähdet. DeChambeaun, Johnsonin ja etenkin kommenteillaan puistatusta aiheuttaneen Phil Mickelsonin uskottiin vielä viime viikolla olevan eräänlaisia joukkopakoa saudikiertueelle lietsovia persoonia.
Nelinkertainen major-voittaja Rory McIlroy toisti uskollisuuteensa PGA Tourille ja kutsui saudikiertuetta ”käyttökelvottomaksi”. Hän oli hyvillään Johnsonin ja DeChambeaun ratkaisusta: ”Kuka on enää jäljellä? Ei taida olla ketään. En näe mitään syytä, miksi joku lähtisi sinne”, hän sanoi.
McIlroyn tavoin Los Angelesissa viime viikolla kilpaillut maailmanlistan ykkönen Jon Rahm totesi niin ikään, että hänen suunnitelmansa pelata PGA Tourilla eivät ole muuttuneet.
Lähtijöiksi ounasteltujen Johnsonin ja DeChambeaun päätettyä seistä omiensa joukossa, maisemanvaihdosta kiinnostuneita pelaajia arvellaan olevan puolisen tusinaa. Kaikki sellaisia, joiden hehkein ura on käynyt tai on käymässä ehtoopuolelle.
Tuoreet tiedot isompien tähtien kumarruksesta PGA Tourin suuntaan on iso helpotus kiertueelle.
Adam Scott,41, Henrik Stenson, 45, Ian Poulter, 46, Lee Westwood, 48, ja Phil Mickelson, 51, ovat lausuneet myönteisiä asioita uudesta kiertueesta tai vähintään vedonneet salassapitovelvollisuuteensa.
”En tuomitse ketään. Mielestäni nuoret pelaajat, kuten Viktor Hovland ja Jon Rahm ovat oikeassa paikassa. Heidän uransa on nousukiidossa ja he rakentavat huipulla omaa perintöään. Pelaajat ovat vaihtelevissa tilanteissa ja näkevät asioita eri tavalla”, Scott sanoi.
Tällä Scott viittasi siihen, että kentällä on lukuisia eri vaiheessa urallaan olevia pelaajia. Niitä, joilla suurimmat urheilulliset saavutukset ovat vielä edessä ja toisessa ääripäässä niitä, joiden suurin menestyksennälkä on jo tyydytetty.
Tältä pohjalta saudikiertueesta näyttäisi pikemminkin tulevan kohti ikämiestouria matkalla olevien pelaajien väliporras tai hieman ilkeämmin sanottuna ”eläkeläisten” rahastusautomaatti.
Tuoreet tiedot isompien tähtien kumarruksesta PGA Tourin suuntaan on iso helpotus kiertueelle, joka on – DP World Tourin tavoin – joutunut pitkin alkuvuotta elämään tulevaisuutensa kannalta erittäin jännittyneessä tilassa. Pääkiertueiden viesti on ollut pelaajille yksiselitteinen: lähtö kehnoista ihmisoikeuksistaan tunnetun Saudi-Arabian ohjaamaan kelkkaan ja ”häirikkökiertueelle” olisi paluun kannalta peruuttamatonta.
Pelaaja menettäisi mahdollisuuden rakentaa uraansa golfurheilun ”virallisissa ympyröissä”. Se merkitsisi sitä, että enää ei olisi asiaa major-turnauksiin, Ryder Cupiin, olympialaisiin ja ylipäänsä käytännössä mihinkään pääkiertueiden tukemaan isompaan tai pienempään turnaukseen puhumattakaan asemasta kaiken perustana olevalla maailmanlistalla.
Ammattijärjestötoimintaa. Pieksetään, jos joku käy rahat hakemassa, ja niistetään pelioikeus PGA Tourilla, jos kehtaa käydä muualla duunissa.
Anerikkalaista free-spirittiä – as long as not in my yard.
No Laying Upin podcastissa oli tästä hiljattain enemmänkin pohdintaa, siellä mm. huhuttiin DeChambeaun kertoneen kanssapelaajille Saudi Openissa, että hän ei enää PGA Tourilla pelaisi. Nähtävästi julkinen palaute on ollut niin murskaavaa, että näiden pelaajien omat sponsorit ovat pelästyneet kun pelaajat alkavat nyt vetäytyä hankkeesta. NLU:n mukaan uuden liigan olisi tarkoitus julkistaa pelaajat ja ohjelma Players Championshipin viikonlopussa maaliskuussa ja ensimmäinen turnaus olisi ollut jo kesäkuun lopussa.
Sinänsähän tuo kilpailevan liigan perustaminen on ollut ihan normaalia liiketoimintaa amerikkalaisessa ammattilaisurheilussa, menestyneimmät yritelmät tosin lienevät 60-70 -luvuilta isoissa joukkuelajeissa. Yleensähän jenkeissä ovat menneet niin omistajat/järjestäjät kuin pelaajatkin raha edellä, tämä ihmisoikeuksista kiinnostuminen on varsinkin PGA:lle erityisen myöhäsyntyistä. Jännä kyllä nähdä pakottaako saudien uhka PGA:n muuttumaan jollakin tavalla, ainakin isoimmille tähdille varmastikin yritetään tarjota vieläkin suurempia rahoja heidän lojaaliutensa takaamiseksi.
En oikein saa kiinni, miksi kiertueelle osallistuminen on niin anteeksiantamatonta. Lähi-idän ihmisoikeuksista huolehtiminen sellainen voi toki olla, mutta eikö silloin pitäisi yhtä tiukasti puuttua ET; n ja PGA; n kisoihin siellä. Miksi kilpailija menettää kaikki oikeutensa noihin mainittuihin muihin kilpailuihin jne.
Jotenkin vaikuttaa, että intressit tässäkin ovat kuitenkin taloudellisia, ei humanitäärisiä tai mitään muuta.