16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Peter Lawrie espanjalaisten ilonpilaajana Sevillassa

Johan Edforsin edellisestä voitosta on aikaa pian kaksi vuotta © Getty Images

Peter Lawrie innostui melkoiseen tuuletukseen upotettuaan pitkän birbieputin 73:lla reiällä &copy Getty ImagesJälleen kerran voi jutun aloittaa lausahduksella; ”eihän siinä näin pitänyt käydä”. Kauden kahdeksas ensikertalaisvoittaja tulee Irlannista, hän pilasi espanjalaisten juhlat maan mestaruuskisoissa Sevillassa. Irlannin Peter Lawrie,ikuiseksi lupaukseksi ja kakkoseksikin tuomittu kauden 2003 tulokas ET:lla saavutti vihdoin ensimmäisen voittonsa. Lawrie tuli voittotaistoon kuin tyhjästä pelattuaan viimeiset kuusi reikää neljä alle parín. Alkukierroksella aloittelijan lailla töppäillyt Ignacio Garrido venyi päätösreiän birdiellään uusintaan jonka hän hävisi toisella reiällä lyötyään hieman epäonnekkaasti veteen spinnin avustamana. Garridollla näytti olleen homma jo hallussa uusinnassa, ensimmäisellä reiällä Lawrie puolestaan pitkitti ratkaisua upotettuaan pitkän putin. Kolmas voitontavoittelija Miguel Angel Jimenez simahti yllättävällä tavalla. Loisteliaan ulosmenon jälkeen hän oli jo siirtynyt kahden lyönnin johtoon, kympillä Jimenez kuitenkin löi kaksi palloa veteen ja teki triplan. Lopullisella tuloslistalla hän oli neljäs Sören Hansenin jälkeen. Pöytä oli todellakin katettu Jimenezille joka löi varsinkin par-viiitosilla pari todella upeaa puulähestymistä. Lawrielle voitto oli makea, erityisesti Espanjan avoimissa joissa hän hävisi uusinnan vuonna 2003 Kenneth Ferrielle. Avauskauden 2003 jälkeen ihmeempää edistymistä ei ole ollut havaittavissa, Lawrie on vaipunut ”tourjyräksi” joka nyt sai makeaa mahan täydeltä. -Rehellisesti sanottuna luulin jo voittaneeni ennen Garridon pitkää birdieputtia (72:s ) reikä. Sen jälkeen minun oli uudelleen ladattava itseni. Se oma birdieputtini ensimmmäisellä uusintareiällä oli yksi urani parhaita. Mielestäni onnistumisen mahdollisuus oli putin vaikeus huomioiden yksi sadasta. Olo on siis uskomaton kun peli lopulta kääntyi minulle, 333.000 euroa kuitannut Lawrie myönsi. Irlantilaisilla kulkee juuri nyt kovaa. Voitto oli maan pelaajille jo kolmas peräkkäinen ja yhteensä neljäs. Damien McGrane oli paras Pekingissä. Darren Clarke puolestaan ykkönen Shanghaissa. Maaliskuussa voittovuorossa oli Graeme McDowell. Seuraavassa ET:n kisassa Italiassa irkkujen voittoputki luultavasti katkeaa, mutta kun toukokuun puolivälin jälkeen pelataan Irlannin mestaruudesta, on kisan ylivoimainen ykkössuosikki viimevuotinen ykkönen Padraig Harrington. Tuossa kilpailussa ET:lle palaa myös Mikko Ilonen.

Miguel Angel Jimenez k&#228,rkkyy Espanjan mestaruutta

Backsvingi on varsin flätti, lyönti lyhyt mutta tarkka. MA Jimenez on suursuosikki pyhänä &copy Getty ImagesOnko pöytä sittenkin katettu Sevillassa Miguel Angel Jimenezille? Tilanne Espanjan mestaruuskilpailuissa muuttui oleellisesti lauantain aikana. Kisan puolivälissä 15 alle parín ollut Ignacio Garrido ei ollut edellispäivien terässään. Hän joutui tyytymään tulokseen 72 ja laski joukon pelaajia 3-5 lyönnin päähän. Miguel Angel Jimenez pelasi 67 ja nousi kakkoseksi kirittämään maanmiestään. 44-vuotiaalla pitkätukalla on ansiolistallaan yhteensä 14 ET voittoa, viimeisin näistä marraskuulta Hóngkongista jolloin Robert Karlsson söhli ykköstilan espanjalaiselle. Golfillisesti Jimenez pelasi loistavaa kautta syksystä 2003 alkukesään 2005. Tuolloin hän voitti yhteensä kuusi kertaa. -Pelasin kolmantena päivänä erinomaisesti. Missasin muutaman avauksen, mutta selvitin ne edukseni. Muutama birdie-ja eaglepaikka jäi hyödyntämättä, mutta 67 on hyvä tulos. Yleisö ja fanit ovat suurenmoisia, pelaan erittäin mielelläni Ignacion kanssa, Jimenez mietti kolmannen kierroksen jälkeen. Jimenez oli vuoden 2004 World Cupissa samalla kentällä toinen yhdessä Sergio Garcian kanssa, Englannin pari voitti. Tämä motivoi varmasti miestä melkoisesti, samoin taistelu Ryder Cup-paikasta. Menestyksistään huolimatta Jimenez on pelannut vain kahdesti Ryder Cupissa (1999,2004). Syksyn kisa saattaa olla konkarille viimeinen mahdollisuus päästä mukaan, toisaalta syksyn 2010 Walesin taistokaan ei ole kaukana jos peli kulkee. Mikäli jompikumpi espanjalaisista voittaa, nähdään varmasti riemukkaat juhlat, isäntämaan edustaja ei viimeisten vuosikymmenten aikana ole montaa kertaa voittanut. Listalta löytyvät vain Sergio Garcia, Seve Ballesteros sekä Ignacio Garridon isä Antonio joka voitti poikansa ollessa 19 päivän ikäinen vuonna 1972.

Ignacio Garrido liekeiss&#228, Sevillassa

Kestääkö vire yli viikonlopun? Ignacio Garridolla on ylivoimainen johto maansa mestaruuskisoissa.Euroopan Touria vuodesta 1994 pelannut isäntämaan Ignacio Garrido oli haltioissaan omasta pelistään, hän teki Espanjan mestaruuskisoissa toisena päivänä uudeksi kenttäennätykseksi 63, yhdeksän alle. Garrido johtaa hurjalla yhteistuloksella 15 alle, avauspäivän tähti Martin Erlandsson on neljän lyönnin päässä, seuraaviin on eroa seitsemän lyöntiä… -Tämä oli elämäni parasta peliä. Espanjalaiselle oman maan mestaruuskisassa menestyminen heti Majorien jälkeen tärkein asia, kahdesti aiemmin samassa kisassa kakkoseksi jäänyt Garrido kertoi lehdistölle hurjan esityksensä jälkeen. Garridon isä Antonio pelasi aikoinaaan Ryder Cupissa, Ignacio oli mukana vuoden 1997 joukkueessa Valderramassa. Garrido on vaipunut viimeisten vuosien aikana rivimieheksi, kahdesta ET:n voitosta jälkimmäinen, PGA Championships Wentworthissa vuodelta 2003 on uran paras yksittäinen saavutus. Tuolloin uusinnassa kukistui Mastersin sankari Trevor Immelman joka puttasi ratkaisun hetkellä kolme kertaa. Lauantaina pelin henki Sevillassa on Garridon kannalta varsin selvä, ”varmantuntuinen” johto pitäisi pystyä pitämään riittävän suurena jotta sunnuntain kierrokselle pääsisi reilussa johdossa. Espanjassa ei ole kovinkaan usein päästy juhlimaan isäntämaan pelaajan voittoa mestaruuskisoissa. Listalta löytyvät viimeisen 40-vuoden ajalta vain Sergio Garcian, Seve Ballesteroksen sekä Antonio Garridon nimet. Isä Garridon ykköstila tuli samana vuonna 1972 jolloin Ignacio syntyi, joten tästäkin syystä nuoremmalla Garridolla on viikonloppuna paljon saavutettavaa. Miguel Angel Jimenez (-7) on kahdeksan lyönnin päässä, ulkomaisista supertähdistä ei ole Espanjan mestareiksi. Darren Clarke (-3) ja Niclas Fasth (-3) ovat auttamattoman kaukana, Colin Montgomerie (-1) selvisi pää painuksissa viimeisenä jatkoon. John Daly (75-70) paransi toisena päivänä mutta nimen perään tuloslistalla kirjoitetaan taas tutut kirjaimet MC.

Martin Erlandsson kentt&#228,enn&#228,tyksell&#228, johtoon Sevillasssa

Martin Erlandsson oli todella tehokkaana viheriöillä ja lähipelissa Espanjan avoimissa &copy Getty Images Taas ruotslainen kärjessä, mutta väärä mies! Ruotsissa riittää varsin paljon hyviä ET pelaajia jotka väläyttävät, mutta eivät vielä ole kyenneet ykköstilaan. Martin Erlandsson kuuluu tähän ketjuun, ”pätkänopeutta” löytyy, mutta kisoissa neljän ehjän kierroksen rakentaminen on ollut ylivoimaista. Torstaina Erlandsson kirjautti itselleen 23 putin kierroksellaan Sevillan kenttäennätyksen 65. Jo ennestään hänellä on Ryder Cup areenana useasti toimineen Belfryn paras tulos, 63 lyöntiä. Erlandsson harhaili muutaman vuoden ET:n ja CT:n väliä, vuodesta 2004 hän on pelannut vain päätourilla, mutta jäänyt voitoitta. Johtopaikka torstain jälkeen maistuu nytkin varmasti makealta, mutta voitosta aletaan taistella vasta sunnuntaina… -Teen aina kovasti töitä, pyrin kehittämään peliäni kaikin tavoin. Kenttä on loistava, avausten on osuttava väyliin, monet lipunpaikat olivat avauspäivänä erittäin vaativia, silti täällä on upeaa pelata, Erlandsson summasi kokemaansa lehdistön edessä. Avauspäivänä Erlandsson oli ERITTÄIN tehokas tilastoihinsa nähden. Hänellä oli vain viisi väyläosumaa ja 12 griiniosumaa (joista seitsemän birdietä). Kenttäpelin pitää parantua, pelkällä lähipelillä Erlandsson ei purjehdi voittoon panosten kovetessa viikonlopun myötä. Ruotsalaisilla on loistava lähihistoria Espanjan avoimissa ( neljä voittoa vuodesta 1999…), silti Erlandssonin ykköstila tuntuu vielä kaukaiselta. Lähimmät uhkaajat takana ovat varsin nimettömiä, muutaman lyönnin päässä on jo nimimiehiäkin. Miguel Angel Jimenez jäi samalla kentällä World Cupissa niukasti kakkoseksi Englannille yhdessä Sergio Garcian kanssa vuonna 2004. Hän pelasi nyt 70, pitkätukka tarvitsee kipeästi näyttöjä mm. Ryder Cupia varten. Samat ajatukset ovat Colin Montgomeriella. -Minun pitäisi käsittääkseni voittaa kaksi seuraavista yhdeksästä kisastani päästäkseni suoraan Ryder Cupiin. Uskon pystyväni siihen, mutta nyt tämä usko pitää saada myös toteutumaan näyttöinä, Monty piiskasi itseään tehtyään avauspäivänä neljä birdietä ja tuloksen 70. John Daly pelasi odotetunlaisesti tuloksen 75, visiitti Espanjaan uhkaa jäädä kahden kierroksen mittaiseksi.

Johan Edforsin vuoro voittaa Espanjassa?

Yksi tilastollinen kummallisuus paistaa läpi Euroopan Tourin vuodesta 2008. Jo 23 kilpailua on pelattu, ruotsalaispelaaja ei vielä ole voittanut. Kriisistä ei toki voida puhua, mutta viimeisten vuosien aikaan ruotsalaiset ovat voittaneet 5-9 kilpailua, joten toukokuulle siirryttäessä kuparisen toivoisi myös tällä kaudella rikkoontuvan. Espanjan mestaruuskisa on ollut kansallisista Open-kisoista menestyksellisesti paras, yhteensä viisi voittoa joista neljä vuosien 1999-2006 välillä. Tämänvuotista kisaa isännöi ensimmäistä kertaa Sevilla jossa pelataan Jose-Maria Olazabalin suunnittelemalla Real Club de Golf de Sevillan kentällä. Arkkitehti ei itse ole kisaamassa, espanjalaistan ykköstykki on Malagan takatukka Miguel-Angel Jimenez joka kunnostautui mainiosti Mastersissa sijoittuen kahdeksanneksi. Ruotsalaisten suurimmat toivot ovat Niclas Fasth, Johan Edfors sekä kovaa nousua tekevä Alexander Noren. Fasth on maailmanlistalla 24:s, mutta hänen alkuvuoden esityksensä eivät ole ihmeemmin vakuuttaneet. Viimevuonna Fasth voitti Saksassa ja oli varsin yllättävästi, kapealla kentällä US Openissa neljäs. Sevillassa karheikkojen on annettu kasvaa, tarkkuus on valttia. Fasth voitti Espanjan mestaruuden 2006 San Roquessa uusinnan jälkeen. Johan Edforson tilastojen valossa ET:n kuumimpia pelaajia. Vuonna 2006 kolmasti voittanut Edfors on sijoittunut kuluvan kauden aikana jo viidesti kymmenen joukkoon, voittoonkin olisi pari kertaa ollut varsin hyvät mahdollisuudet toisenlaisilla pompuilla. Edfors lyö palloa todella pitkälle niin halutessaan, Sevillassa oleellisin kysymys kuuluukin, pysyykö hän riittävän usein väylällä. Varsin mielenkiintoinen tapaus on myös Joakim Haeggman, Ruotsin ensimmäinen Ryder Cup-pelaaja. Hän pelaa tällä hetkellä Challenge Tourilla menetettyään korttinsa. Edellisviikolla Haeggman voitti Ranskassa ja saapuu varmasti Sevillaan täynnä itseluottamusta. -Palasi Simon Holmesin oppiin. Tauko teki meille molemmille hyvää, mutta huomasin, että olin niin tottunut hänen tapoihinsa työskennellä etteivät toisten valmentajien opit oikein sisäistyneet, Haeggman pohti voiton jälkeen. Sevillan kisassa on paljon hyviä pelaajia, mutta ei yhtä selkeää ykkössuosikkia. Charl Schwartzel puolustaa voittoa, Darren Clarke sai potkua Shanghain menestyksestä. Suosikkeihin voidaan listata myös Thomas Levet, Alastair Forsyth, Paul McGinley sekä Robert-Jan Derksen. Mark Warren ja Colin Montgomerie voittivat World Cupin marraskuussa 2007 &copy Getty ImagesSuuri kysymysmerkki on Colin Montgomerie joka on viimeisissä 11:ssa lyöntipelikisassaan päässyt vain kerran kymmenen joukkoon. Nousun kohden kärkisijoja olisi hyvä alkaa varsin pian. Maailmanlistalla sijalle 74 vajonnut skotti ei tämänhetkisillä meriiteillään pääse US OPeniin, Mastersin hän joutui jo seuraamaan television välityksellä. Tämänhetkinen veikkaus Ryder Cupin osalta on Golfpisteen toimituksen puolelta se, ettei Monty mahdu edes villillä kortilla Faldon joukkueeseen. Tilanne saattaa toki olla heinäkuun lopulla Brittein Saarilla pelattavien kisojen jälkeen jo täysin toisenlainen. Varsin yllättää osanottaja Espanjassa on John Daly. Golfillisesti elämänsä heikointa jaksoa pelaava jenkki tuli Sevillaan villillä kortilla. Vaikka pelit eivät kulje, vetää ”Wild Thing” varmasti ainakin avauspäivänä suurimmat yleisömassat peräänsä. Viikonloppuisin Dalyn ei ole viimeaikoinan tarvinnut mailaa heiluttaa. Josko nyt valtameren ylitys saisi mielen piristymään ja putin putoamaan. Mikko Ilonen ei ole mukana, hän pelaa seuraavan kerran Irlannnissa kahden viikon kuluttua. Ruotsalaisvoittajat Espanjan avoimissa: 1993 Joakim Haeggman 1999 Jarmo Sandelin 2001 Robert Karlsson 2005 Peter Hanson 2006 Nicklas Fasth

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje