18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Oakley: McIlroy ja Nike rikkoivat sopimuksen

Maailmanlistan ykköspelaajan Rory McIlroyn sopimuskuvioista väännetään kättä aina oikeutta myöten. Kuva AOP

Rory McIlroyn kerrotaan tehneen huippusopimuksen Niken kanssa, mutta sitä ei ole vielä julkistettu. Huhujen mukaan sopimuksen arvo olisi noin 200 miljoonaan dollaria ja se kattaa McIlroyn päästä varpaisiin eli näin hän ei voi tehdä sopimuksia muiden kanssa.

Oakley on toiminut McIlroyn yhteistyökumppanina jo pitkään ja haaste perustuu Oakley mukaan siihen, että heidän ja McIlroyn välisessä sopimuksessa oli mahdollisuus vastata muihin yhteistyösopimuksiin, jotka koskevat maailmanlistan ykkösen käyttämiä aurinkolaseja ja vaatteita. Näin vastatarjouksen ansiosta Oakleyn sopimus olisi jatkunut kauden 2013 eikä päättynyt joulukuun 31. päivänä 2012. Oakley halusi käyttää tätä sopimusehtoa hyväkseen, mutta McIlroy ja hänen agenttinsa Conor Ridge eivät sitä huomioineet ja näin syntyi sopimusrikko.

Haasteen mukaan Oakleyn osuus olisi 30 prosenttia Niken sopimuksesta ja jos McIlroyn ja Niken sopimuksen arvo on tuo 200 miljoonaa dollaria, Oakley olisi tehnyt 60 miljoonan dollarin vastatarjouksen. Kukaan osapuolista ei vahvista oletetun Niken sopimuksen arvoa, joten oikeuteen toimitetussa haasteessa on merkintä ”$_M.”

Oakley mukaan kieltäytyminen sopimuksen uusimisesta on aiheuttanut korvaamattomia vahinkoja ja antaa Oakleylle mahdollisuuden estää Nikea ja McIlroyta viemästä loppuun sopimustaan. Oakley väittää myös, että sille on jo syntynyt 300 000 dollarin tappiot kautta 2013 varten tehdyistä mainoskuvauksista.

Mahdollisen oikeudenkäynnin lopputuloksen kannalta olennainen osa riitaa on Oakleyn ja manageri Ridgen välinen sähköpostien vaihto, joka alkoi syyskuussa. Myöhään lauantai-iltana 29. syyskuuta neuvottelut sopimuksen jatkamisesta näyttivät katkeavan. Oakleyn Pat McIlvain lähetti Ridgelle sähköpostin: ”Ymmärretty. Olemme kuvion ulkopuolella. Ei sopimusta 2013. Pat Mac.”

Myöhään illalla laitettu viesti ”olemme kuvion ulkopuolella” on se peruste, jonka mukaan McIlroy on täyttänyt sopimuksen ehdot omalta osaltaan. Pohjoisirlantilaisen manageritoimisto pitää haastetta täysin perusteettomana.

McIlroy ja Nike tulevat oikeudessa väittämään, että McIlvainin sähköpostin myötä Oakley luopui sopimuksellisista oikeuksistaan McIlroyta kohtaan. McIlroyn manageri- ja lakimiesryhmä jatkoi kuitenkin huutokauppaa tuon oletetun luopumisen jälkeen ja ilmoitti Oakleylle, miten paljon sopimuksen uusiminen maksaisi. Vasta lokakuun 23. päivänä McIlroyn lakimies lopullisesti ilmoitti Oakleylle, että maailmanlistan ykkönen ”ei jatka yhteistyötään Oakleyn kanssa joulukuun 31. päivän jälkeen”. Lisäksi he ”eivät enää jatka vastatarjousta koskevaa kirjeenvaihtoa”.

Samanaikaisesti kun McIlroy nousi maailmanlistalla, hänen yhteistyösopimuksensa päättyivät ja näin syntyi mahdollisuus tehdä yksi urheiluhistorian kaikkien aikojen arvokkaimmista sopimuksista. Kun pohjoisirlantilaisen aiemmat kumppanit Titleist ja FootJoy häipyivät kuviosta, Nike teki pelaajan päästä varpaisiin kattavan sopimusehdotuksen, joka pitää sisällään kaiken.

Sopimusriita ei tietenkään vaikuta mitenkään Rory McIlroyn asemaan maailman ykköspelaajana eikä vähennä hänen saavutustensa arvoa. Se kertoo ainoastaan, millainen markkina-arvo pohjoisirlantilaisella on ja millaista kovaa peliä pelataan kentän ulkopuolella kulisseissa.

Jari Jokinen

Lähde: ESPN.com

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje