23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Nike Golf on ollut yhtä kuin Tiger Woods – golfin kuluttajabrändiä urheilujätistä ei ole koskaan tullut

Tiger Woods on ollut Nike Golfin keulakuva numero yksi. Myös Francesco Molinari (vas.) on pukeutunut Swoosh-logoon. Kuva Getty Images

Nike Golf on kukoistanut ja rapistunut Tiger Woodsin rinnalla.

Tiger Woods on brändinä Nikea suurempi.

Golfista puhuttaessa niin voi yksinkertaistaen todeta.

Urheiluvälinejätin ja maailman tunnetuimpiin kuuluvan urheilijan yhteistyö, jonka päättymisestä uutisoitiin maanantaina, kesti yli 27 vuoden ajan. Jokseenkin yhtä pitkä on Niken tarina golfin parissa. Matkan varrella on ehtinyt tapahtua paljon.

Tiger Woodsin siirtyminen ammattilaiskentille vuonna 1996 oli valtava tapaus. Woods oli voittanut amatöörinä kaiken mahdollisen. Hän nostatti odotukset pilviin vielä viimeisessä amatöörikilpailussaan voitettuaan U.S. Amateurin historiallisesti kolmannen kerran peräkkäin.  Seuraavalla viikolla hän siirtyi ammattilaiseksi – ja rinnalla oli Nike.

Nike oli päättänyt ostaa itsensä golfbrändiksi.

Woods solmi Niken kanssa 40 miljoonan dollarin yhteistyösopimuksen, joka oli siihen mennessä huippugolfin historian ylivoimaisesti arvokkain.

Woods tunnettiin jo laajasti Yhdysvalloissa ja myös maailmalla alettiin kiinnostua hänestä. Amatöörikenttien ylivoiman lisäksi mielenkiintoa lisäsi Woodsin ihonväri. Golfissa, valkoisen miehen peliksi mielletyssä lajissa, ei ollut nähty toista tummaihoista pelaajaa, jolla olisi ollut Woodsin kaltaista vetovoimaa tai vastaavaa lahjakkuutta.

Tähän viitattiin myös tunnetussa Hello world -videossa, joka oli osa Niken markkinointikampanjaa yhtiön tullessa huippugolfiin Tigerin rinnalla. Videolla kerrottiin, kuinka Yhdysvalloissa oli edelleen kenttiä, joilla Woods ei voinut ihonvärinsä vuoksi pelata. Vajaan minuutin pituinen video päättyi Woodsin painaviin sanoihin.

”Minulle on kerrottu, etten ole vielä valmis teitä varten? Oletteko te valmiina minua varten?”

Sanoilla oli kaksoismerkitys.

Ne tarkoittivat Tigerin itsensä lisäksi myös Nikea. Ne viittasivat Niken maineeseen aivan muiden lajien kenkä- ja vaatevalmistajana. Epäilykset siitä, ettei Nikesta olisi golfbrändiksi leijuivat ilmassa. Samalla yhtiö tuli antaneeksi lupauksen jostain suuresta, joka oli tulossa.

Nike oli päättänyt ostaa itsensä golfbrändiksi.

Yhteistyö sai unelma-alun. Ensimmäisessä ammattilaisena pelaamassaan major-turnauksessa, vuoden 1997 Mastersissa, Woods rikkoi 20 Masters-ennätystä ja voitti kilpailun ennätyksellisesti kahdentoista lyönnin erolla. Nike oli laittanut koko esiinmarssinsa yhden kortin, Tiger Woodsin, varaan ja sai nyt sekä riskinotolleen että rahoilleen vastinetta. Tiger Woods takasi sille näkyvyyden, jota Nike tarvitsi ja janosi.

(Nike ja Tiger Woods ovat tehneet yhteistyönsä puitteissa monet golfin tunnetuimmista mainosvideoista. Katso alta parhaita esimerkkejä.)

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Golfheadz ⛳️ (@golfheadz) jakama julkaisu

Niken ja Tigerin yhteistyö alkoi vaatteista, mutta uskottavaksi golfbrändiksi noustakseen Niken oli ryhdyttävä valmistamaan myös golfvälineitä. Siinä yhtiö pääsi vauhtiin 2000-luvun alussa, jolloin Woods oli uransa huipulla ja hallitsi huippugolfia suvereenin ottein.

Siitä alkoivat Nike Golfin oppivuodet.

Nike värväsi välinesuunnittelijoikseen alan meritoituneimpia tekijöitä. Raudoissa se pääsikin kohtuulliseen vauhtiin, mutta erityisesti ensimmäiset väyläpuut olivat niin suorituskyvyltään, tuntumaltaan kuin ulkonäöltäänkin suorastaan huonoja. Draivereissa Nikella oli hetkensä ja useita näyttäviä tuotelanseerauksia, mutta kestävää menestystä kuluttajamarkkinoilla se ei onnistunut koskaan rakentamaan.

Niken Golfin oli historiattomuutensa vuoksi brändinä raivattava tilansa tyhjästä. Kenties osin siksi sen välineet olivat usein hieman kummallisia, innovaatiot liikaa valtavirrasta poikkeavia.

Tiger Woods on naulannut Nikelle paikan moniin huippugolfin historian ikonisimpiin hetkiin.

Ongelman, jonka luonnetta on ruodittu jälkikäteen runsaasti, muodosti myös Tiger Woods. Nike oli sitonut koko strategiansa Woodsin ympärille. Vaatteita se tunnetusti osasi jo valmistaa ja yhtiö uskoi pystyvänsä rakentamaan tallinsa tähdelle myös mailat.

Hämmästyttävää kyllä, siinä Nike epäonnistui.

Woods pelasi suuren osan urastaan sekalaisilla mailaseteillä turvautui usein vanhoihin luottomailoihinsa ja näytti välillä jopa vastentahtoisesti karttavan Niken lanseeraamia uutuusvälineitä. Kuluttajat vetivät siitä oman johtopäätöksensä: Niken golfmailat eivät olleet tarpeeksi hyviä.

Edes Tiger Woodsin vetoapu ei tehnyt Nikesta golfbrändiä. Ei sellaista kuin vaikkapa Callaway, Ping, Titleist tai TaylorMade.

Nike oli ylenkatsoen olettanut, että yhtiön mittakaava ja lopulta aika hoitavat asian. Että kuluttajat löytävät lopulta Nike Golfin tuotteet.

Kun Niken välinemallien portfoliota tarkastelee jälkikäteen, lopputulema on selvä: Nike ei koskaan laskeutunut huippugolfin esiintymislavoilta kuluttajien luo. Se ei kyennyt valmistamaan tavallisia golfmailoja, joilla golfin harrastajien massat olisivat halunneet pelata.

Elokuussa 2016 Nike lopetti golfvälineiden valmistuksen.

Golfin vaatebrädinä se on edelleen menestyksekkäästi jatkanut, mutta Tiger Woodsin lisäksi muutkin pelaajat, viimeisimpinä Jason Day ja Matthew Wolff, ovat hiljattain purkaneet vaatesopimuksiaan Niken kanssa.

Nikella on silti yhä tallissaan rivi nimekkäitä tähtiä, kuten Rory McIlroy, Scottie Scheffler, Brooks Koepka ja Tommy Fleetwood. Vain vuosi sitten Nike teki Nelly Kordan kanssa rahakkaan monivuotisen sopimuksen.

Moni kuitenkin uskoo yhtiön jo hiljalleen aloittaneen irtautumisensa golfin parista. Jo tällä hetkellä, sen ”golfjalanjälki” on kutistunut varsin pieneksi.

Merkityksetön Niken 27-vuotinen matka golfissa ei silti ole millään muotoa ollut. Siitä on pitänyt huolta Tiger Woods, jonka arvioidaan ansainneen Nike-sopimuksestaan sen historian aikana yli 500 miljoonaa dollaria. Ainakin brändinä Nike on saanut rahoilleen myös vastinetta. Tiger Woods on naulannut Nikelle paikan moniin huippugolfin historian ikonisimpiin hetkiin – kuten Tiger Woodsin 16. reiän chippiin vuoden 2005 Mastersin päätöskierroksella (katso video alla).

Yhtä lailla, Nike on ollut suuri ja näkyvä myötävaikuttaja Tiger Woods -nimisen ilmiön rakentamisessa, mutta se tuskin koskaan oli Niken perimmäinen tarkoitus.

Golfissa siitä on kuitenkin tulossa yhtiön arvokkain perintö.

Lue seuraavaksi: Nike esitteli veikeät ”ruohopäällysteiset” golfkengät

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje