25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Nick Dougherty Dunhill Links Championshipin valtias

Näyttelijä Samuel L.Jackson esiintyy Dunhill Linksissa ainakin kolmen päivän ajan © Getty Images

Nick Doughertysta tuli seitsemäs perättäinen brittivoittaja (&irlanti) Dunhill Links kisassa &copy Getty ImagesNick Dougherty aloittei päätöskierroksensa St. Andrewsissa kahdella bogeylla, mutta toipui tyrmäysalusta ja kolmen perättäisbirdien jälkeen englantilainen piti johtonsa loppuun asti. Uran toinen ET:n voitto tuli varsin suuressa kisassa ja se nostaa hänen painoarvoaan pelaajakartalla katapultin tavoin. Ennen kisaa Dougherty oli World Rankingin sijalla 100, maantaina julkaistavalla sijaluku on välillä 40 – 60. Justin Rose oli toinen, Irlannin nuori Rory McIlroy nousi kahden viimeisen reiän birdiellään kolmanneksi. Rosen menestyssarja ET:lla on kuluvalla kaudella ennätysmäinen. Hän voitti joulukuussa 2006 Australian Johnnie Walkerin. Tuon jälkeen on lähinnä isoista kisoista, Majoreista ja World Tourin kisoista sekä Dunhillista PGA:n mestaruuskisoista kahdeksan kisaa. Kolme kakkostilaa, heikoinkin sijoitus 12:s. Rose jos kuka ansaitsee pian voiton, seuraava mahdollisuus aukenee Wentworthin reikäpelimestaruudessa. Taistelu ET:n rahalistan kuninkuudesta huipentuuu myös kahteen isoon kisaan. Reikäpelimestaruus alkavalla viikolla sekä kuun lopulla pelattava Volvo Masters käytännössä ratkaisevat ykköstilan. Kandidaatteja on vielä viisi, Harrington, Rose, Els, Stenson sekä Fasth. Ernie Els nousi kolme reikää ennen loppua lyönnin päähän Doughertysta. 16:lla Els puttasi viheriön ulkpuolelta bunkkeriin, nosti sieltä kolmeen metriin ja puttasi siitäkin vielä kolmasti.Ensimmäinen henkilökohtainen voitto St. Andrewsista jäi odottamaan tulevia aikoja.

Mikko Ilosen uran 150:s kisa Euroopan Tourilla.

<a href=Mikko Ilonen jäi kärkimiehille par-viitosilla. Kuva toiselta päivältä Kingsbarnsin väylältä nro 3. &copy Getty Images">Mikko Iloselle kisa oli viides perättäinen ( Sveitsi, Saksa, British Masters, Seve Trophy, Dunhill). Se oli amatöörinä pelatut kaksi mukaanlaskien uran 150:s ET:lla. Hyvän avauskierroksen jälkeen peli ei ainakaan tilastojen valossa kulkenut kärjen tahtiin, toisen kierroksen 73 vei paljon mahdollisuuksista. Sunnuntaina juna lähti kulkemaan väärään suuntaan Ilosen tehtyä 13:lla (hänelle päivän neljäs) tuplan. Kierros sujui ilman bogeja, loppukierroksella Mikko sai tehtyä kaksi birdietä ja kierrostuloksen 72 myötä sijaluku jolta hän päivään lähti ( 49:s) myös säilyi. Eroa kärkimiehiin kertyi neljän päivän aikana huomattavan paljon par-viitosilla. Dougherty ja Rose pelasivat ne kahdeksan alle, Ilonen seitsemän lyöntiä heikommin. Tilipussiin kolahtaa 16-18.00 euroa, kokonaisansiot ovat nyt reilut 820.000. Kun mukaan lasketaan myös taitokisan voitto sekä Seve Trophyn rahat, ovat kauden kokonaisansiot lähellä miljoonaa euroa. Ilonen pitää nyt kisatauon jonka aikana on kuitenkin vuorossa sponsorin järjestämä työmatka Irlantiin sekä yhteistyökumppanien päivä Vanajanlinnassa. Kausi 2007 ET:lla päättyy Volvo Mastersiin marraskuun alussa. Ilonen on varmistanut myös paikkansa kauden 2008 aloittavaan HSBC kisaan Shanghaissa josta matka jatkuu vielä varmistamattoman tiedon mukaan Japaniin. Neljän kisan putken täydentää World Cup marraskuun loppupuoliskolla Mission Hillsissa yhdessä Pasi Purhosen kanssa.

Nick Doughertylla el&#228,m&#228,ns&#228, mahdollisuus St.Andrewsissa

Kestääkö kantti? Nick Doughertylla on sunnuntaina elämänsä mahdollisuus St. Andrewsissa &copy Getty ImagesEnglannin Nick Dougherty on tehnyt tuloaan ET:n huipulle jo vuosia. Sunnuntaina saattaa olla todellinen läpimurron paikka. 25-vuotias liverpoolilainen on kolmen kierroksen jälkeen 17 alle, ja hän johtaa Peter O´Malleya kolmella lyönnillä. Nimimiehistä neljän lyönnin päässä kurkkivat Padraig Harrington, Justin Rose ja tuloksen 64 Carnoustiessa pelannut Paul Lawrie. Ernie Els suttaili putterinsa kanssa 36 kertaa lauantaina ja jäi yhteensä viiden lyönnin päähän. Doughertylla on loistava amatööriura takanaan. Ensimmäisellä ammattilaiskaudellaaan hän oli kauden tulokas ET:lla. Voittaminen on ollut runsaasta kilpailemisesta huolimatta erittäin vaikeaa, Singaporen ykköstila keväällä 2005 on toistaiseksi ainoa. Kuluvalla kaudella Dougherty on taas osoittanut kypsymisen merkkejä pelaajana, top-ten sijoituksia on useita ja US Openin seitsemäs tila myös kova näyttö. Mutta sunnuntaina kysymys on siitä, kykeneekö hän pitämään pelinsä ja svinginsä painetilassa kasassa. Esimerkkejä Doughertyn kipsaamisesta on vuosien varrella useita. Lyönti menee välillä työntämiseksi ja ohjailuksi. St.Andrewsissa on sinällään tilaa, ja mikäli tuuli pysyy lempeänä, ovat englantilaisen mahdollisuudet varsin hyvät. Rahalistan ykköstilasta taistelevat Harrnington, Rose sekä Els lienevät pahimmat uhkaajat. Elsilla on kyky takaa-ajoasemassa nousta kaukaakin esiin, sunnuntaina se vaatisi toimivaa putteria. Mikko Ilonen kiersi lauantaina Carnoustien kenttää aloittaen kympiltä. Hän teki heti alkureiíllä kolme birdietä putkeen, mutta menetti otettaan. Paréja tuli pitkä rivi peräkkäine, lopun kaksi bogeyuta nostivat tuloksen lukuun 71. Sijaluku on 49:s. Dunhill Linksissa jaetaan kärjen takanakin isoja rahoja, tämä yhdistettynä ammattiylpeyteen sekä Ilosen loistavaan sarjaan viimeisillä kierroksilla ( ka. 68,0) antaa toiveita siitä, että Mikko voi hyvinkin sunnutaina nostaa asemiaan.

Ernie Els taas k&#228,rjen tuntumassa St.Andrewsissa

Ernie Els ja isänsä Neels Els tähyävät kärkitiloille myös parikisassa &copy Getty ImagesDunhill Links Championshipia johtaa kahden päivän jälkeen kolmikko Peter O´Malley, Nick Dougherty ja Hennie Otto tuloksella 11 alle. Vain lyönnin päässä on mm. Ernie Els joka on sijoittunut St. Andrewsissa kolmasti kakkoseksi. Kauden 2007 ainoa ykköstila Elsilla on joulukuulta 2006, tuolloin hän oli paras kotimaassaan Etelä-Afrikassa pelatussa ET:n kisassa. Tilastot Elsin osalta ovat muutenkin hyvin mielenkiintoiset. Hänellä on 24 ET:n kisan ykköstilaa, näistä kuitenkin vain neljä on Euroopassa pelatuista lyöntipeleistä, yksi reikäpelistä, muut kaukomailta,Australiasta, USA:sta ja Aasiasta. Neljästä Euroopan lyöntipelikisan voitosta kolme on Skotlannin muilta kentiltä ( Loch Lomond x2, Muirfield), yksi Irlannnista ja AINOA Manner-Euroopan ykköstila Sveitsistä. Elsin tavoin kärkeä ajavat takaa nimimiehistä muutkin rahalistan kuninkuutta tavoittelevat. Padraig Harrington ( -8) on ansainnut suurimman osan euroistaan Euroopasta, sensijaan Elsin, Henrik Stensonin (-7) ja Justin Rosen (-7) tienestit ovat enimmäkseen USA:n puolelta ja Aasiasta, Lähi-Idästä sekä Australiasta. Huomionarvoista on sekin, että Els on pelannut kaudella Stensonin tavoin Euroopassa vain kolmasti ennen Dunhill Links Championshipia, Justin Rose yhden ainokaisen. Silti kolmikolla on varsin hyvä mahdollisuus syrjäyttää Harrington valtaistuimeltaan jonne hän nousi kaudella 2006 nimenomaan nyt meneillään olevan kisan voittamalla. Viikonloppuna varsinkin kolmannella kierroksella paljon on kiinni keleistä. Mikäli lauantaina tuulee, ovat yleensä Carnoustien kiertäjät helisemässä. Mikko Ilosella on kolmantena päivänä tämä kenttä kenttä edessään, perjantaina hän pelasi 73 Kingsbarnsissa ja hävisi siellä päivän parhaalle tulokselle kahdeksan lyöntiä. Mikko on 48:s, jatkopaikkaa ( cut kolmen kierroksen jälkeen ) hän tuskin lähtee lauantaina turvaamaan, vaan tavoittelemaan kärkeä.

Mikko Ilosella loistokierros St.Andrewsissa

Mikko Ilosen ei tarvinnut nostella pallojaan ojista St.Andrewsissa. Kuva Seve Trophysta &copy Getty ImagesMikko Ilonen teki torstain kierroksellaan St.Andrewsin Old Coursella viisi birdietä, kaikki par-nelosilla. Par-viitosilla ja kolmosilla saldona oli pelkästään paréja, yhteistulokseksi kertyi komea 67 jolla Ilonen on tuloslistalla kymmenen joukossa, St.Andrewsissa pelanneista kolmas. Kun avauskierros on lopuillaan, on Ilosen sijoitus jaettu kuudes, samassa tuloksessa ovat maailmantähdistä mm. Luke Donald sekä Ernie Els. Ilosen takana on yli 150 pelaajaa. Torstain epäonnistujia olivat mm. Paul Casey ja Colin Montgomerie jotka molemmat pelasivat 74, sekä 1990 samalla kentällä Openin voittanut Nick Faldo (77) joka arvatenkin lähti kierrokselleen ilman suuri ennakko-odotuksia. Kisaa johtaa avauspäivän jälkeen Englannin Steve Webster (65) joka teki tuloksensa Carnoustiessa. Iloselle kertyi kierroksellaan viheriöosumia peräti 16, putteja 29. Ennen kisaa Mikko piti tärkeänä sitä, että ryhmän amatööripelaajat olisivat mukavaa peliseuraa. Ainakaan hänen oma parinsa, Jack Vardaman nimeltään, ei kyennyt duon nettotulosta parantamaan kuin yhdellä reiällä ja yhdellä lyönnillä. Perjantaina Ilonen pelaa kello 12.28 alkaen Kingsbarnsin kentällä joka oli viimevuonna suomalaiselle menestystoiveiden hautausmaa, silloin kolmannen kierroksen tulokseksi tuli 76. Nyt toiveet huomattavasti paremmasta tuloksesta ovat varsin perusteltuja.

Mikko Ilonen k&#228,ynnist&#228,&#228, Dunhill Linksin Old Coursella

<a href=Mikko Ilonen pääsee St.Andrewsin kentälle torstaina kello 11.28 Suomen aikaa &copy Getty Images">Mikko Ilosen toivottavasti neljän kierroksen mittainen urakka Dunhill Linksissa käynnistyy hänelle erittäin tutulla St. Andrewsin Old Coursella. Perjantaina Ilonen kiertää Kingsbarnsissa, lauantaina Carnoustiessa. Vasta kolmen kierroksen jälkeen on cut, viimeinen kierros pelataan taas Old Coursella. -Aloin löytää lyöntiäni Seve Trophyssa loppupäivinä. Se on tärkeää, sillä kuuden tunnin kierroksilla, varmasti vaihtelevissa keleissä ei ole kivaa jos joutuu koko ajan säätämään lyöntiään. Hyvin merkityksellistä on myös se, että saa ryhmäänsä ammattilaisen lisäksi sellaisia amatöörejä joiden kanssa peli kulkee, se ei aina ole itsestäänselvyys. Kyllä nämä kuuden tunnin kierrokset koettelevat tavallista enemmmän, Ilonen mietti maanantaina ollessaan matkalla kohden Skotlantia Dublinista. Ryhmät ovat kolmen päivän ajan samat, Ilosen ryhmässä toinen ammattilainen on nousukuntoinen Thomas Levet, jolla on tilillään mm. Skotlannin mestaruus Loch Lomondista sekä sitä seurannut Ryder Cup edustus. Ilonen on pelannut paljon St.Andrewsissa amatöörinä, mm Openissa vuonna 2000 jolloin hän karsiutui lyönnillä. Dunhill Linksissä Ilonen on ollut säännöllinen osallistuja syksystä 2001, kuudella kerralla jatkoonpääsyjä on kolme, paraskin sijoitus kuitenkin vasta 29:s. Viimevuonna hän oli kahden kierroksen jälkeen kärkipäässä tuloksin 66-69, Kingsbarnsissa repesi kolmantena kuitenkin 76, viimeisenä 74 ja lopullinen sijoitus oli 44:s. Ilonen arveli pelaavansa yhden harjoituskierrroksen Kingsbarnsissa keskiviikkona, tiistaina oli vuorossa mailojen huoltoa, mm. grippien vaihto. Padraig Harrington tavoittelee Kilpailun suurimmat suosikit ovat Seve Trophyn aikaan ”väliviikkoa” pitäneet Dunhill Links Championshipin aiemmat voittajat Padraig Harrington ja Lee Westwood, sekä virettään pitkään hakenut linksgolfin ystävä Ernie Els joka lukuisista hyvistä yrityksistä huolimatta ei ole henkilökohtaista kisaa St.Andrewsissa voittanut. Dunhill Linksissa Els on ollut kahdesti kakkonen ( 2001,2003) sama sijaluku oli hänen kohtalonaan St. Andrewsissa vuoden 2000 Openissa. Pelaajia on mukana 168, kun amatöörit lasketaan mukaan, golfin kotisijoilla kiertää yhteensä 336 jalkaparia.

Seve Trophy vedenjakajalla

Viikonloppuna Mikko Ilonen ahersi neljänä päivänä neljä kisakierrosta Manner-Euroopan joukkuuen puolesta Seve Trophyssa. Tapahtuma oli varsinkin alkupäivinä tunnelmaltaan varsin rento, jopa leppoisa. Kaikki kunnia mukanaolleille, ystävyysottelun luonne korostui senkin takia että Iso-Britannian&Irlannin ja Euroopan joukkueista oli laskutavasta riippuen yhteensä 9-10 huippupelaajaa poissa. -Olihan se kieltämättä vähän hassua.Kisan arvo laski selkeästi. Nick Faldo teki ennen kisaa yhden virheen jättämällä irlantilaispelaajan valitsematta joukkueeseensa, Seve puolestaan kummastutti meidän tiimimme miehiä alituiseen aktiivisella osallistumisellaan. Hän oli varsinkin par-kolmosilla opastamassa mailavalinnoissa ja muutenkin kentällä ( jonka on osittain suunnitellut) varoittelemasssa kallistumista ja muista vastaavista. -Emme kisan edetessä enää kyenneet ottamaan hänen toimiaan vakavasti. Tuollaiset neuvot voivat sopia vähemmän pelanneille amatööreille, tämäntason kisassa ne olivat kiusallisia, Ilonen tokaisee suoraan. Nick Faldo järkytti irlantilaisia hylkäämällä Paul McGinleyn, Seve Ballesteros häiritsi oman joukkueen peliä aktiivisella osallistumisellaan &copy Getty ImagesHän oli pettynyt myös siihen, että ei saanut pelata neljättä peliä yhdessä Markus Brierin kanssa launtaina iltapäivällä, vaan joutui Miquel Angel Jimenezin tieltä vaihtopenkille. Suomalais-itävaltalainen parivaljakko voitti kolmesta pelistään kaksi ja tasasi yhden. -Seve ei paljoa vaivautunut keskustelemaan pelaajien kanssa, hän teki päätöksensä yksin, tunteisiinsa luottaen. Ballesteroksen fiilikset huippupelaajien jäätyä pois hänen nimeään kantavasta ottelusta ja Faldon ratkaisun jättää Paul McGinley valitsematta villillä kortilla olivat odotettua alempana. Selvää on, että seuraavalla kerralla kun kisa kahden vuoden kuluttua on ohjelmassa, moiseen joukkopakoon ei ole varaa. Haasteottelu ei kestä toista mahalaskua.

Kolme kentt&#228,&#228,, 336 pelaajaa

Torstaina alkava kilpailu pelataan kolmella arvostetulla kentällä; St Andrews Old Coursella, Carnoustiessa sekä Kingsbarns Golf Linksillä. Suosittu kisa kerää huippuja. Maailman rankingin top 50:stä mukana on 16 pelajaa, mm. Ernie Els. Myös julkkislista on vaikuttava, mukana ovat mm. näyttelijät Hugh Grant ja Samuel L. Jackson, laulaja Ronan Keating, entiset jalkapallotähdet Johan Cruyff ja Ruud Gullit sekä tennislegenda Boris Becker. Kilpailun palkintopotti on 5 miljoonaa dollaria. Voittoa puolustaa Padraig Harrington, joka oli ykkönen myös vuonna 2002. Viime vuonna Ilonen päätyi sijalle 44. ja sai silti lähes 20 000 palkintorahaa. Tällä kaudella loistavasti pelannut Mikko Ilonen edusti viime viikonloppuna ansiokkaasti Manner-Eurooppaa Seve Trophyssä. Sitä edellisessä kilpailussa hän putosi cutista sählättyään kaksi viimeistä reikää yhteensä viisi yli. Nyt on lupa odottaa taas menestystä. Uran paras sijoitus ( ennen kisaa 29:s) on hyvin mahdollinen ”siistillä” pelillä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje