Suomen kaikki kentät ennätystahtiin vuonna 2008 pelannut Markku ”Näppis” Leinonen sai Golfpisteelta keväällä 50-vuotislahjaksi matkan Skandinavian Mastersiin Bro Hofin kentälle seuraamaan Mikko Ilosen ja Roope Kakon sekä maailmanhuippujen kisailua.
”Jaa, mukava juttu. Ruotsissa olen käynytkin vain neljästi, nämä kaikki ovat kyllä osuneet Tornion kentällä pelaamiseen, siellä kun raja ylitetään kierroksen aikana kahdesti”, Näppis velmuili asiasta kuultuaan.
Matkalle lähteminen ei aiheuta Näppikselle suuriakaan järjestelyjä, hän ajoi Paltamosta moottoripyöränsä mailat ja matkakassi mukanan Kajaanin lentoasemalle ja hyppäsi Helsingin koneeseen. Ainoat mukaan sattuneet kengät olivat jalassa, ne olivat tietysti aamun kierrokselta Paltamon kentällä jalkaan jääneet golfkengät.
Matkan tarkoituksena oli paitsi viettää seurata ET:n kisaa, myös pelata joka ainut päivä, tämä oli Näppiksen ehdoton vaatimus. Hän on edelleen jatkanut 90-luvun alussa alkanutta perinnettään, joka päivä pitää joko pelata tai harjoitella. Kaksi päivää on jäänyt väliin, kerran armeijan kertausharjoitusten vuoksi, toisen kerran Thaimaan matkan yhteydessä pitkäksi venähtänyt matkapäivä ei antanut mahdollisuuksia lyömiseen.
Bro Hof Stadium Course-Euroopan paras?
Laivamatkan jälkeen Näppis siirtyi neljän hengen seurueemme osasena majapaikan kautta suoraan Bro Hofin kentälle seuraamaan viimeistä harjoituspäivää , lähinnä Mikko Ilosen harjoittelua ja pelaamista pro-amissa.
”Tämä se vasta komea kenttä on, todella. Ei voi kuin ihailla. Kytäjä tulee mieleen, täällä on vielä vaan suuremmat mittasuhteet. Pitkältä vaikuttaa tuolta takaa ja viheriöt ovat konstikkan oloiset. Tänne pitää päästä seuraavalla kerralla, Näppis huokaili kentän laidalla.
Huippujen pelin seuraaminen ja näiden näkeinen livenä ei kuitenkaan avauspäivinä ole Näppikselle suuria tuntemuksia tuottava kokemus.
”Hyvinhän nuo lyövät ja käsittämättömän pitkälle helpon näköisesti. Sitä täytyy ihailla. Ja varmuutta tekemisessä sekä rutiineja. Kaiken tekevät juuri eikä melken”, hän havainnoi.
Bro Hof on suunniteltu ja rakennettu korkeimmat mahdoliset laatukriteerit täyttäväksi. Hoitotaso on ensiluokkaista, lopputulos päivästä toiseen fantastinen. Kenttää ei pelkästään viritellä isoa tapahtuaa varten, vaativat asiakkaat ja omistajat saavat nauttia kentästä huippukuntoisena jokaisena aukiolopäivänä.
Oma henkilökohtainen mielipiteeni on se, että Bro Hofin Stadium Course menee selkeästi ohi kaikista muista Euroopan Tourin maineikkaista kentistä, Valderrama, K Club ja Wentworth kalpenevat omalla asteikollani selkeästi ruotsalaisten ylpeyden edessä.
Bro-Bålstan kentällä huipputulos
Bro Hofissa on kaksi kenttää joista toinen oli kisojen ajan myös täysin varattu erilaisiin yritystapahtumiin jotka liittyivät Skandinavian Mastersiin. Niinpä luonnollinen ensimmäinen pelikohde olikin vain muutaman kilometrin päässä sijaitseva Bro-Bålstan kenttä joka tunnetaan Annika Sörenstamin kotikenttänä.
Vieraat toivotetaan liikuttavankin lämpimästi tervetulleiksi, jo parkkipaikalla on lisäksi mainoskyltti jossa muistutetaan mahdollisuudesta liittyä jäseneksi seuraan. Bro-Bålstan klubitalo, range ja muut tilat ovat siistejä, mutta suomalaisiin verrattuna jopa varsin pelkistetyt. Investointeja ei selvästikään ole tehty tarkan kruunun aikoina, kenttä on väylien osalta kuiva, mutta valtavat viheriöt ovat upeassa ruohossa ja kunnoltaan aivan priimat.
”Täällä pallo juoksee, minä tykkään kovasti. Ei ole käytännössä mikään pitkä kenttä, vaan hyvin kotoisa. Voisin pelata uudestaankin .Joitakin kikkareikiä joissa pitää tietää mihin mennään, mutta on hyvä”, kuuluu Näppiksen arvio.Toinenkin kierros pelataan myöhemmin loppuviikosta ja tällöin Näppis on liekeissä, hän tekee tuloksen kaksi yli (75) ja naama loistaa.
”Kauden parhaita tuloksia ja tuli melkoisen vaivatta, pidin vaan pallon väylällä, minunkin mittani riitti”, hän iloitsi.
Greenfee Bro-Bålstassa on vajaat 50 euroa, toisella kerralla caddiemaster pudotti neljältä maksaneelta pelaajalta hinnan oma-aloitteisesti 25 euroon joka on käsittämättömänkin huokea. Plussaa Bro-Bålsta saa toimivasta klubitalosta jonka yhtenä tärkeänä osasena on Annika ja Charlotta Sörenstamin maineteoista klubihuoneessa kertova ”Wall of Fame”. Erikseen lasikuvun alla ovat Annikan punaiset kengät joilla hän voitti Nabisco Championshipin vuonna 2002.
Pelkistetystä urheilumeiningistä puolestaan ovat esimerkkinä pukusuojat jotka tuovat mieleen 70-luvun urheilusuorituspaikkojen vastaavat. Puupenkit ja muutama lukittava kaappi, suihkut ja ruotsalaismallinen sauna ajavat nekin asiansa. Ruotsissakin suuri osa jäsenistä tulee kentälle pelaaman, kenkien vaihto tapahtuu autolla mailojen pakkauksen yhteydessä.
Sigtunabyggdens Golf Klubilla pelataan huokeasti
Tukholman pohjoispuolella kenttiä joista vieraspelaaja voi valita riittää melkoinen määrä. Bro Hof on laadun ja hinnan osalta ( 80-170 euroa) omassa luokassaan, Kungsängen sekä Bro-Bålsta asemoituvat niinikään keskimääräistä parempiin kenttiin.
Sigtunabyggdens Golf Klubb on huokeita kierroksia metsästävälle oiva vaihtoehto. Heinäkuussa greenfee on 29 euroa sisältäen vielä lounaan. Kenttä on varsin kelvollinen, puistoa joka rajoittuu toisella puoliskollaan kauniiseen järvimaisemaan.
” Ai Suomesta? Kuluvan kesän aikana meillä on ollut selkeästi enemmän suomalaispelaajia lehtiartikkelin vuoksi ( Golf Digest) jossa esiteltiin pelimahdollisuuksia tällä alueella,” kertoo caddiemaster ensikommenttinaan.
Alkuvaiheilla on pari kikkaväylää joiden jälkeen loppukierros on selkeämpää. Kentällä on useita kauniita kohtia, hyvää mieltä lisää se, että avayslyönneissä on tilaa. Rento meininki tuntuu ja näkyy myös vaatetuksessa. Siistiä mutta konstailematonta, kauluspaitapakosta ruotsalaisille ei kannata mennä esitelmöimään, nuorten ja lasten asusteet ovat juuri sen oloisia jollaisiin he haluavat muutenkin pukeutua.
”Hyvä kenttä se on tämäkin, vaan minun makuuni jopa liian tilava, saa roiskia ympäriinsä”, kuului Näppiksen arvio.
Lisäplussaa tulee erittäin hyvin palvelevasta ravintolasta jota isännöi ukomaalaistaustainen yrittäjä. Kun lounasaika pelaamaan lähtiessämme oli jo mennyt, juoksi ravintoloitsija melkoista vauhtia ykkösen tiiauspaikalle kiikuttamaan ”bonuskuponkeja” joilla sai taukokioskilta vastaavan suuruisen hyvityksen ostoksista. Pienet eleet ja toiminnot tuovat varsin usein vastakaikua, seurueemme ostokset yhdeksän reiän jälkeen olivat varmasti aiottua suuremmat…
Kevinge ja Lidingö Tukholman kupeessa
Viiden päivän Ruotsin matkan aikana olisi synti olla käymättä Tukholmassa. Paikallisen Talin asemasta kilvoittelee kaksi kenttää, Stockholms Golfklubb Danderydin sairaalan takana Kevingessä , sekä Lidingön saarella sijaitseva Lidingö Golfklubb joilla allekirjoittanut on pelannut molemmilla kymmeniä kierroksia.
Kevingellä on pitkä historia ruotsalaisessa golfissa, maan golfiiiton toimisto ”Golfets Hus” on naapurina, erikoisuutena joka kiehtoo varsinkin vieraspelaajia on lisäksi varsin kaunis vesirange. Kenttä on vuosikymmenten saatossa jäänyt hieman pieneksi, ulosmenon reikiä on jouduttu lyhentämään ja mukauttamaan viereisen asumalähiön tieltä. Harrastelijalle kenttä tarjoaa muutamia mukavia lyöntejä ja maisemia, haastetta nimenomaan lähipelissä. Ensikertalainen tarvitsee kartantapaisen tai paikallisoppaan tietääkseen mihin päin sihdata.
Kevinge on ylivertainen sijainiltaan kaupungissa asuvalle, kentälle pääsee metrolla, caddiemasterin tiskillä ei tarvitse jännittää. Ruotsalaistyyliin asiat hoituvat ja vierasta aidosti kunniotetaan. Helsingin Golfklubin jäsenet pelaavat sopimuksen mukaisesti ilmaiseksi ”sisarseuran” kentällä, Näppiksestä veloitettiin 35 euroa.
”Joo, olihan se melkoisen seikkailu, sai muutamaan otteeseen katsoa tarkkaan minne mennään. Loppua kohden parani. Toisella kerralla olisi osunut oikeisiin kohtiin paremmin. Tämä kenttä on lyhyt ja se sopii sikäli minulle hyvin. Vesirangen pallot olivat myös positiivinen yllätys, lensivät hyvin”, oli Näppiksen näkemys kierroksestaan.
Lidingö Golf Klubb on Ruotsin varakkain urheiluseura
Matkan viimeinen, viides kierros pelattiin Lidingön saarella Lidingö Golfklubbilla joka on maan vanhin 18-reikäinen kenttä. Saari rajoittuu Silja Linen terminaaliin josta kentälle pääsee vaivatta autolla, taksilla, junalla tai bussilla. Lidingö on Kevingen tavoin klassinen kaupunkikenttä jolla pelaavista suuri osa on omia, vuosikymmeniä saarella asuneita jäseniä.
Pelipäivää edeltäneenä yönä vettä tuli varsin paljon, kenttä oli kuitenkin auki ja erinomaisessa kunnossa. Hämmästystä herätti se, että kello 11.30 sunnuntaina sekä caddiemasterin toimisto kuin myös viereinen pro-shop olivat suljettuina. Vieraspelaajat täyttivät kirjekuoren kruunuilla ja laittoivat nimensä listaan.
”Hämmästyttävää, täällä on johtaja lomalla ja näköjään hiiret hyppivät pöydällä. En saata ymmärtää kuinka sunnuntaipäivänä keskellä kesää voidaan toimia itsepalveluperiaatteella. Otan asian kyllä puheeksi”, ihmetteli ja pahoitteli harjoitusviheriöllä puttaillut seuran seniorijäsen joka oli saanut myös kunniajäsenarvon.
”Täällä tehtiin iso kenttäremontti ja viheriöt pistettiin aivan uusiksi. Kenttä on hyvässä kunnossa, viheriöt ovat vielä hiukan kovat. Meillä on on noin 1500 jäsentä joista kuitenkin vain pieni osa, uskoakseni 300-400 pelaa säännöllisemmin. Paljon on niitä, jotka ovat jäseniä koska ovat sitä aina olleet. Lidingö on muuten Ruotsin varakkain seura, kaikki urheilulajit huomioiden. Omistamme paljon maata tällä alueella”, hän jatkoi.
Lidingön kenttä on kuin parannettu versio Kevingestä. Tilaa on enemmän, korkeuserojakin ja joitakin hyviä reikiä. Championships-kenttää Lidingöstä ei saa, eikä tarvitse tehdäkään, backtiiltäkin pelattuna mitta jää alle 6000 metrin. Greenfeen listahinta on viikonloppuisin kova, 65 euroa. Jäsenten vieraat pelaavat luonnnollisesti huokeammalla, lisäksi senioreile on pysyväisetuna kierrosmaksu joka on vain reilut 25 euroa.
”Tämä Lidingö oli mielestäni näistä neljästä pelaamastani kentästä paras. Hyvä lay-out ja kotoisa. Viheriöt ovat jonkinverran kovat, ruoho hieman hentoista ehkäpä tuon remontin jäljiltä. Toisena tulisi Bro-Bålsta, Kevinge ja Siggtunabyggdens. Kaikki ovat ihan pelattavia, mutta kyllä meidän Paltamo ajaa näistä ohi. Tietyllä tavalla hieman hämmästytti se, että ovat Ruotsissa melkoisen peruskenttiä nämä hyvämaineisetkin. Näkyy se, että ovat säästäneet monissa yksityiskohdissa, tiet viheriöiltä tiiauspaikoile, viheriöiden ympäristöt ja nimenomaan klubitalot ovat vaatimattomampia kun meillä Suomessa keskimäärin”, Näppis summasi näkemäänsä.
”Mutta seuraavalla kerralla kun tulen, pitää ehdottomasti päästä pelaamaan Bro Hof, siitä ei kenttä juurikaan voi parantua”
Suomalaisturisteja paljon liikkeellä
Nordea Skandinavian Masters on perinteikäs kisa jolla on Ruotsissa vakiintunut asema. Järjestelyt ovat huippuluokkaa, Bro Hofin kentälle siirtyminen on selkeä viesti siitä, että eväitä isompienkin turnajaisten pitämiseen olisi. Skandinavian Masters on palkintosummaltaan jäänyt pahasti isoisten varjoon, 1.6 miljoonaa euroa on suurinpiirtein sama summa joka pistettiin pöytää jo vuosituhannen taitteessa. Ryder Cup-juna meni jo vuoden 2018 osalta, ruotsalaiset vetivät hakemuksensa pois kun valtiovalta ei lähtenyt mukaan talkoisiin.
Kilpailun alullepanijana oli jo 70-luvulla Sven ”Tumba” Johansson, jääkiekkolegenda joka on tehnyt 60-luvulta alkaen valtavan työn golfin markkinomiseksi Ruotsissa. Hän antoi golfille kasvot, kiersi maata ja esiintyi mediassa kertoen svenssoneille kuinka upeasta lajista on kysymys. Bro Hofissa hän oli luonnollisesti mukana, jalat ovat huonossa kunnossa joten matka taittui golfautossa.
Lähes 80-vuotias Tumba on saanut myös tunnustusta työstään. Kun Golfliitto täytti 100 vuotta, Tumba valittiin ohi Annika Sörenstamin ja Jesper Parnevikin maan kaikkien aikojen suurimmaksi golfvaikuttajaksi. Tumba järjestää edelleen amatöörien tasoituksellista World Championshipia jonka alkukisoja pelataan myös Suomessa.
Tavatessamme lyhyesti Bro Hofissa Tumba pyysi pientä ”hjälppiä” jotta Suomen joukkue saataisiin matkaan myös kisojen kansaiväliseen finaaliin. Golfpiste tulee raportoimaan kansallisesta finaalista joka pelataan loppukesästä.
Suomalaiskatsojia oli Bro Hofissa luonnollisesti enemmän kuin missään muussa ET:n yksittäisessä kisassa. Ilonen ja Kakko saivat kannustusta kahtena ensimmäisenä päivänä. Ilosella oli vanhempiensa lisäksi vierainaan vanhempansa sekä vaimonsa Kati, Kakon kintereillä narujen takana jännittivät isä sekä sisar.
”Tämä Skandinavian Masters on meille tietysti ihan must senkin takia, että toinen poikamme asuu Tukholmassa, mutta myös siksi, että Mikko voitti vuonna 2007. Vuosittain kierrän tämän lisäksi 1-2 muuta kisaa ET:lla. Paljon tässä on vuosien varrella tullut nähtyä, makeimmat muistot ovat eittämättä Amateur Championshipin voitto, Openin yhdeksäs tila sekä vierailu Mastersissa kun Mikko pelasi siellä 2001. Vasta jälkeenpäin on havahtunut siihen, kuinka upeita ja suuri tapahtumia ne ovat olleetkaan, kertoi Markku Ilonen.
Seurueemme majoitus oli järjestetty Golf Talman aktiivijäsenen Jukka Pennasen organisoimana kentältä noin 15 kilometrin päässä järvenrannalla sijaitsevaan idylliseen kartanoon johon majoittui noin 20 ihmistä. Mukavia ihmisiä ja kommuuniasumista jossa kukin rakensi itse aikataulunsa.
”Ruotsi on upea golfmaa, Suomea edullisempi ja monipuolisempi. Täällä on selkeästi ymmärretty että golf on vain yksi liikuntamuoto muiden joukossa, siitä ei ole tehty elämää suurempaa. Pyrin käymään länsinaapurissa, nimenomaan näillä seuduilla joka ainut kevät. Kentät ovat aiemmin auki ja viheriöt kunnossa. Nyt Skandinavian Mastersin yhteydessä päätin vuokrata kavereiden kanssa tämän ”mökin”. Laatuaikaa perheen ja ystävien kesken, kisaa voi seurata pitkin viikkoa ja mielihalujensa mukaan myös pelata. Uskon, että palaamme tänne myös kaudella 2011, Pennanen kertoi.
Tukholman alue on varteenotettava vaihtoehto lyhyttäkin golflomaa viettävälle. Elo-syyskuuussa kentillä on päivisin hyvin tilaa, hintataso erittän kohtuullinen. Nordea Skandinavian Masters pelataan Bro Hofissa vuoteen 2018 asti, tämän tapahtuman yhteyteen kannattaa harkita yhdistettyä kilpailun seuraamista ja omaa pelaamista. Pelkästään Bro Hofin fantastisten puitteiden ja maisemien takia kannattaa lähteä matkaan.
Teemu Tyry