Näkökulma: On okei potkia pallo parempaan paikkaan - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Näkökulma: On okei potkia pallo parempaan paikkaan

Janne Tarmion mukaan rennompi suhtautuminen golfin sääntöihin saattaa olla eduksi lajin kehitykselle ja kiinnostavuudelle.

Onko pakko noudattaa sääntöjä, vaikkei taho?

Ei tietenkään, kuuluu vastaus Jope Ruonansuun hengessä heitettyyn kysymykseen.

Harjoituskierroksilla monet meistä suovat toisilleen ykköstiin mulliganeja. Ja lyhyet putit annetaan lähes poikkeuksetta. Eikä se oikeastaan edes tunnu sääntöjen kiertämiseltä.

Mutta missä menee raja?

Ei missään, mikäli Yhdysvaltain PGA-järjestöä on uskominen. Kaikki on okei, etenkin silloin kun kyseessä on uusien golfareiden ajaminen lajin sisälle.

Mittavaan yhdysvaltalaisen golftoimialan yhteiseen Play Golf America -kampanjointiin sisällytetyt ja vuonna 2011 käyttöön otetut ”It’s Okay” -säännöt yllättävät vapaamielisyydellään. Päällimmäisenä tavoitteena on tehdä golfin oppimisesta mahdollisimman hauskaa. Ja ylipäätään golfista silloin, kun kyseessä ei ole kilpailu.

Alkuperäisessä It’s Okay -listassa oli 18 sääntöä. Noin vuosi sitten määrä kasvoi 33:een.

Otetaan muutama esimerkki.

On okei olla laskematta tulosta.

On okei parantaa pallon asemaa palloa siirtämällä.

On okei laskea vain lyönnit, joissa maila osuu palloon.

On okei heittää pallo ulos bunkkerista ensimmäisen yrityksen jälkeen.

On okei unohtaa pallo, joka on kadonnut tai kenties lentänyt ulos. On okei pudottaa pallo paikkaan, johon se on saattanut päätyä… tai paikkaan jossa haluisit sen olevan.

On okei nostaa pallo kesken reiän ja nauttia raittiista ilmasta ja maisemista.

On okei siirtää pallo sivuun kiven tai puun takaa, tai pois jyrkästä rinteestä.

On okei pelata golfia lenkkareissa. Tee olosi mukavaksi!

On okei nauraa ja pitää hauskaa. Liiallisesta nauramisesta tai tuuletuksista ei golfissa rangaista.

On okei kuunnella lempimusiikkia joka reiällä.

On okei pelata paljain jaloin.

On okei pukeutua fiksusti – ja silti pitää lakki nurin päin.

On okei pelata golfia lempijoukkueen pelipaita päällä.

On okei tulla kutsutuksi ”golfariksi”.

Menikö kahvi väärään kurkkuun?

Kotoiseen hiukan tiukkapipoiseen golfkulttuuriin kasvaneet voivat pitää edellä esiteltyjä ”sääntöjä” epätoivoisena yrityksenä kumartaa kosiskelevasti uusien tulijoiden suuntaan. Ja samalla pyllistyksenä lajin pyhiksi mielletyille perinteille.

Mitä enemmän asiaa ajattelee, sitä enemmän noissa säännöissä alkaa olla järkeä. Niissähän on itse asiassa kyse juuri sellaisesta rentoudesta, hauskuudesta ja joustavuudesta, jota koko golftoimiala muutoksen keskellä on alkanut peräänkuuluttaa.

Mikä parasta, tuollainen asennoituminen on omiaan heittämään hyvästit häpeälle, jota moni aloittelija ensimmäisillä kierroksillaan on helposti tuntenut. Ja saattaapa kaikki tämä jopa merkitä jäähyväisiä jäykkyydelle ja sille ”tylsyydelle”, josta golfia nykyisin niin herkästi ollaan taipuvaisia moittimaan.

Se olisi riemuvoitto golfille. Yksikään golfin harrastaja tuskin panisi pahitteeksi sitä, että viihtyminen ja pelin suoma hyvänolon tunne nousisivat ykkösasioiksi lajia kehitettäessä.

Moni saattaisi rennommassa ilmapiirissä pelata nykyistä enemmän. Ja innostua tavalla, joka saa ponnistelemaan harrastuksessa pitemmälle, aina kilpakentille asti.

Ainakin Yhdysvaltain golfliitto USGA antaa täyden tukensa It’s Okay -säännöstölle. Järjestön mukaan säännöt ovat hyvä yritys saada golfkentille uusia pelaajia, myös kokonaisia perheitä. Onpa USGA ollut mukana sääntöjä laatimassakin.

Pelisilmää luonnollisesti tarvitaan, jos ja kun golfin käytäntöjä lähdetään meilläkin viemään vapaamielisempään ”amerikkalaiseen” suuntaan. Muuten voi käydä niin kuin Pornolaulusta tutulle Porakorven Akselille Simo Salmisen taannoisessa kaskukirjassa.

Siinä Akseli yllätti vaimonsa tulemalla golfkentältä kotiin tuntikausia odotettua aiemmin.

Vaimon hämmästelyyn Akseli tokaisi:

”Pelaisitko itse kaverin kanssa, joka koko ajan potkii palloa parempaan paikkaan, kun silmä välttää.”

”Enpä kai”, tunnusti vaimo.

”No ei pelaa Simokaan.”

It’s Okay -säännöt kokonaisuudessaan löytyvät täältä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (25 kpl)

    brockwell says:

    Tuo ensimmäinen (on okei olla laskematta tulosta) tekee monesta muustakin asiasta okei. Lippa voi puolestani olla mihin suuntaan vain ja street-golfkengän erottaminen lenkkarista on jo muutenkin lähes mahdotonta. Ehkäpä tuo pelipaita menee jo liian pitkälle. .

    säännöstö says:

    Niin kauan kun ei pelata kisakierrosta tai panoksesta niin minulle ei ole tuontaivaallista väliä mitä siellä kentällä tehdään. Kunhan kenttä rullaa ja kaikilla on mukavaa.

    Petsku says:

    Missä muussa urheilulajissa on okei joustaa näin monen säännön suhteen? Onko okei siirtää palloa pilkulta lähemmäs? Tai pitää kahta maalivahtia? Tai käyttää aktiivijousitusta? Tai vaikka siirtää shakkinappuloita hiukan eri tavalla? Golfissa on säännöt. Jos siis pelataan golfia, eikä mitään muuta peliä golfvälineillä.

    Hmm says:

    On okei olla pelaamatta tuloskierrosta. Mutta jos tuloksia kuitenkin lasketaan, vaikka vain kavereiden välillä, tulee tällaiset omat säännöt sopia etukäteen. Tällöin pelissä säilyy sen ydinajatus, eli sääntöjen (mitkä omat säännöt sitten kierroksella päteekään) tinkimätön noudattaminen. Mutta missään nimessä peliin ei saa psiytyä ajatus että säännöistä voidaan luistaa tarpeen mukaan (tai jos kukaan ei näe). Golf on tietääkseni ainoa laji jossa jokainen on viime kädessä itsensä tuomari ja sääntöjen suhteen on nollatoleranssi. Jos tästä periaatteesta luistetaan, edes henkisellä tasolla, menee koko lajista matto alta. Toinen periaate mistä mielestäni ei ole okei luistaa on että pallo pelataan niin kuin se makaa. Jos tästä hirvittävästi aletaan poiketa, harjoituskierros tai ei, niin koko pelin juju katoaa. Golfissa annetaan pelin vaikeuden vuoksi ihan reilusti tasoituta, eikä siten ole tarvetta tämän lisäksi alkaa joustamaan pelin ydinajatuksesta. Lopuksi vielä että golf on säilynyt suosittuna vuosisatoja juuri sen takia ettei siinä ole lähdetty jokaisen halvan trendin perään. Näitä tulee ja menee. Golf on pysynyt. Samoin toinen suosittu laji, jalkapallo, on pysynyt suosittuna vaikka ei ole lähtenyt sääntöjä jokaisen mielipiteen perässä muuttamaan (tai nimenomaan sen takia), vaikka tasaisin väliajoin on moitittu maalittomuutta tai sillä hetkellä suosittua taktiikkaa.

    Jore says:

    Samaa mieltä nimimerkin säännöstön kanssa. Sovelletuin säännöin jokainen omaan vapaaseen tyyliin vaikka palloa välillä heittäen kunhan kierros sujuu nopeasti. Kisoissa sitten mennään prikulleen sääntöjen mukaan. Suomessa tuijotetaan AIVAN LIIKAA sääntöihin tavallisilla harjoituskierroksilla. Ja tämä on se mikä saa kierrokset kestämään joillakin tolkuttoman kauan. Palloakaan ei tarvitse hakea kuin korkentaan pari minuuttia. Uusia saa kaupasta ja löytää metsistä.

    lehtiskä says:

    Tuo sääntölista ei kuulosta hyvältä. Se on sitten vain pelkkää pallottelua, mikä ei ole motivoivaa. Eka pykälä tosin sopii minulle, kun aika lailla untuvikkona joudun keskittymään kaikkeen muuhun kuin laskemiseen.PV

    Kari says:

    Hyvä herättää keskustelua , helpottaa uusien harrastajien saamista lajin pariin.

    Oskari says:

    Ai kun hyviä ehdotuksia, saattaisi toimia uusien koukuttamiseksi lajin pariin .. mitä väliä sillä on jos aloittelija ( toivottavasti uusi tuleva golfari ) nostaa pallon kiven tai puun takaa tai potkii sitä parempaan paikkaan jos kaveri tai ryhmä on sopinut pelisäännöistä yhdessä. Näillä säännöillähän golf ei ole uusille enää tiukkapipoisten laji. Kannatan ehdottomasti tutun porukan kanssa pelatessa jo pelkästään pelinopeuden parantamiseksi tuollaisia ehdotuksia ja pelistä tulee paljon hauskempaa uusille. Koko laji on ukkoutunut ( kuten allekirjoittanutkin jovuosia eläkkeellä ) ja mikäli meidän lajin kalkkis jäärät jäävät vanhoihin poteroihin eivätkä osaa tai halua uudistua uusien mukaan saamiseksi niin meidän kalkkisten lopetettua voi vaan kuvitella montako kenttää on pystyssä parinkymmenen vuoden päästä .. Kilpailut on luonnollisesti eri asia mutta kisoihin osallistujathan ei ole enää aloittelijoita ?

    Rauta5 says:

    On okei nauttia golfista. Miksi harjoituskierroksella ei voisi helpottaa omaa peliä etenkin jos tökkii. esim. Pallo menikin outtiin ja varapallo jäi lyömättä, niin so what droppia vaan peliin kentän puolelle ja peli jatkukoon tms. Näillä kierroksilla / rei’illä ei vain tulosta lasketa ”ääneen”. Jos fliittiin sattuu joku sääntönikkari, niin toteaa vain että harjoittelen tänään tai oon just aloittanut golfin ja pelin helpottamiseksi teen näin. Kilpailut erikseen sääntöjä tarkasti noudattaen.

    to says:

    Kyllä nuo ”on okei…”-säännöt käyvät harkkakierroksella ja eritoten käytössä loistavat golfiharrastuksen alkumetreillä niin lapsilla kuin aikuisilla. Pelitaitojen karttuessa tulee sitten sääntöihin tutustua niin käytännössä, lukemalla kuin keskustelemalla toisen kanssa. Mutta pitää muistaa, että tasoituskierros kuin myös kilpailut edellyttävät aina sääntöjen noudattamista.

    Sääntönikkari says:

    Mitäs sitten tehdään kun kilpailuissa pelaajat eivät tiedä sääntöjä, eikä tuomareita riitä jokaiseen lähtöön? Klubikisoissa vesiesteistä otetaan kahden mailanmitan droppeja, varapallo kun lyödään ilmoitetaan ”lyön kakkosen”. Puun alta kun lyödään polvilteen märältä maalta, asetetaan pyyhe valkoisten housujen suojaksi etc. Ja nämä ”sääntörikkurit” eivät varmasti edes tajua rikkovansa sääntöjä. Enkä nyt tällä aja takaa, että mestiksissä potkittaisi palloja kivienkoloista väylälle, vaan edellämainitun tyyppisiä ”virheitä”. Vika 95% golfareissa vai säännöissä?

    Diemu says:

    Mielestäni kilpailuissa täytyy pelata sääntöjen mukaan. Silloin saa viilata pilkkua merkkarikin. Mielestäni tasoituskierroskin pitää pelata sääntöjen mukaan, mutta jos olen merkkarina jollekin, joka potkii palloaan tms niin on vähän siinä ja tässä tarviiko siitä alkaa nipottaa – näkemykseni mukaan huijari huijaa vain itseään. Jos taas pelaan hupikierroksen – ja etenkin jos maksan siitä green feen eli yleensä noin 10e/tunti – niin kyllä varaan itselleni ja annan toisille mahdollisuuden pelata joka väylän reikään asti haluamallaan tavalla. On ainoastaan kaksi sääntöä: pelaa niin että kenttä rullaa sekä niin että olet siedettävää peliseuraa (jos et jopa mukavaa sellaista).

    Opa says:

    Tämä on ihan yksinkertaista – jos lasket lyöntipelitulosta tai reikätulosta ja tuolla numerolla aiot tehdä jotain, niin silloin noudatetaan sääntöjä. Eikös säännöt sitä varten ole! Jos ei lasketa tai ainakaan käytetä numeroa mihinkään, niin silloin pelaat kuten haluat. Jos kavereiden kesken otetaan skabaan joustoja niin siitä vaan. Itse suosin: – pelataan makuulta – outtiin menneen ja vasta rajalla sen todennut voi paikalla dropata rankulla Muuten – antaa palaa.

    McTavis says:

    Vuosia sitten pelasimme USA:ssa jatkuvasti. Ihmetyttti pelikavereiden tyyli muuttaa pallon paikkaa edullisemmaksi ja ettei rankkuja laskettu mukaan. Bill Clinton händärillä 13 … 15 oli kuuluisa siitä että kierokseen kuului lähes aina 7 … 8 Mulligania. Kaikkeen tottuu ja jos pelin joustavuus sekä pelattavuuus paranee niin asia on ihan OK. Jenkit pitivätkin meitä finskejä aika tiukkapipoisina. Toinen juttu sitten on ilmiö mihin törmäsin Aasiassa, jossa tämä ”jenkkiläinen kulttuuri” on käytössä myös kisoissa, joissa on jonkinlaiset pienet palkinnot. Aasialaislähtöiset voittivat 100 % kaikki kisat ja pelasivat aina omassa porukassaa. Tällöin oli mahdoton seurata sääntötulkintoja kovinkaan tarkasti. Tähänkin tottuu, joskin paljon huonommin.

    Mitä ihmettä says:

    Sopii merkonomeille, mutta että Tarrmiokin ? AINOA oikea tapa on pelata aina golfin sääntöjen mukaan!

    Jonsse says:

    Itsekin usein suosittelen pelikavereita siirtämään palloja pahoista paikoista satunnaisilla harjoituskierroksilla. Olen itse hyvin sääntötietoinen ja usein kerron miten säännöt menee tietyissä tilanteissa, mutta en odota jokaisen säännön seuraamista jokaisella kierroksella. Ainoat kaksi tilannetta jossa vaadin sääntöjen noudattamista on jos haluaa jättää tasoitukseen vaikuttavan kortin tai on virallisessa kilpailussa mukana. Harjoituskierroksella voit minun mielestäni potkia palloa vaikka koko kierroksen reikään asti. Tosin silloin voi jo kyseenalaistaa, että miksi yleensä on golfkentällä, jalkapallo voisi olla mielekkäämpi laji. Yhdenkään juurakon, myyränkummun tai pusikon läpi en vaatisi kanssapelaajia pelaamaan muualla kuin kisoissa.

    Janne Tarmio says:

    Hienoa, että juttu kiinnostaa ja herättää keskustelua. En malta olla laittamatta vielä lusikkaa soppaan. Golfin pelaamisen 45 vuotta sitten aloittaneena olen itse lähtemättömästi kasvanut kiinni golfsääntöjä tinkimättömästi kunnioittavaan kulttuuriin. Silti olen ylipäätään suvaitsevaisuuden lisäämisen kannalla. Mitä sallivampi ilmapiiri golfkentille keskimäärin saadaan, sitä paremmat edellytykset lajilla on ymmärtääkseni menestyä maailman muuttuessa. Juttuidea lähti liikkeelle hämmästelystä, mutta mukaan tuli pian myös ymmärryksen juonne, nimenomaan peliin tutustumisen ja pelin opettelun näkökulmasta. Emmekö me kaikki itse asiassa ole golfareina jatkuvan oppimisen tiellä? Mitä sääntöihin tulee, olen ensimmäisenä kannattamassa niiden yksinkertaistamista. Onneksi USGA ja R&A ovatkin jo tarttuneet toimeen julkisuuden valokeilojen ulkopuolella. Ennen kuin jotain uutta kuuluu, voimme vain harmitella sitä, että eräät niinkin myöhään kuin 1960-luvulla tehdyt sääntömuutokset ovat olleet omiaan hidastuttamaan peliä – samoin kuin vaikkapa Stimpmeterin ja slope-järjestelmän käyttöönotto. Ehkä näihinkin teemoihin palataan vielä.

    qwerty says:

    Hassu peli tää golf. Olen asunut Aasiassa yli 20 v, golfin peluun aloitin jo paljon ennen tänne muuttoani. Siis tää vaan selvennykseksi. Kun asuu kulttuurissa jossa sääntöjä jo muutenkin noudatetaan väljästi tulkiten, usein ei noudateta ollenkaan, niin tottahan se näkyy golfissakin. Mutta aika nopeesti oppi maassa maan tavalla ja huomasi ettei se itse pelaaminen siitä muuttunut, rennonpaa vain. Mutta ei se ihan noin yksioikoista kuitenkaan ole. Kilpailuissa on palkinnot ja händärihuijaus ehkä tavallisin kiistan aihe. Siitä tehdään ihan yhtä suuri, jollei suurempikin numero kuin Suomessa. Onpa oikeudessakin istuttu ja kisan jälkeen puheet voittajasta, jonka netto on hieman yli 60:n vellovat varmaan yhtä kovina kuin missä tahansa. Saa helposti persona non grata leiman ja ainakin a-hole maineen. Myös muita sääntöjä seuraillaan by the book, tosin sikäli mikäli tiedetään. Ehkä kaikkein tärkein asia: lähes poikkeuksetta kaveriporukassa pelataan rahasta, normaalisti aika isostakin. Kyllä pelikaverit pitävät huolen että caddie ei käy potkimassa palloa paremmin, droppaillaan jotakuinkin oikein, kaikki löynnit lasketaan, mulliganit ei käytössä etc. Hidastaa peliä monessa suhteessa, esim puttilinjat pitää zoomata mistä milloinkin, kyseessä voi olla 100 Euron putti. Tää nyt ei ole sääntöjen vastaista, pelin hengen kyllä. Joten itse asiassa toivoisin ettei niitä sääntöjä täälläpäin ihan niin tarkkaan noudatettaisi :-). Itse pelaan niin että kenttä rullaa ja oikaisen mikäli tarvis vaatii.

    Petsku says:

    Näinhän me muutamat klubipelaajat jo aika paljon pelaamme, varsinkin silloin kun pelataan puolison tai oman junnun kanssa sellaisilla kentillä joissa tiukkapipoiset pelaajat loistavat poissaolollaan. Hienoa… hip hip ja hurraa USGA:lle!

    Kari says:

    Nyt aikuistunut sukupolvi on tottunut saamaan kaiken heti ja nimenomaan saamaan. Meille vanhemmille golfin viehätys perustuu erilaisten tilanteiden arvioimiseen ja voittamiseen, siitä tulee onnistumisen riemu. Nykyinen nuori sukupolvi ei ole tottunut ponnistelemaan, kaikki pitää saada valmiina. Eipä varmaan kovin kauan jaksa golfata, vaikka saisi kaiken aikaa lyödä keskeltä kenttää ja vieläpä useasti yrittäen samasta paikasta, kun ensimmäiset lyönnit kumminkin epäonnistuisivat. Tällainen ’rentous’ tekee pelaamisesta helposti myös tylsää, ei tule onnistumisen riemua eikä vaihtelua lyönnin arviontiin. Pullasukupolven perässä on kuitenkin tulossa taas työhön ja toimintaan tottunut nuoriso, joka arvostaa haasteita. Onnistumiset ovat golfin viehätys, ei helppous.

    Sääntöjä PITÄÄ noudattaa! says:

    Tätäkö Tarmio hakee otsikossaan? Miksi ehdotellaan tämmöisiä lökäpöksyille? http://www.oikeusturvalautakunta.fi/paatokset/vuosi-2003/5-2003-golf-kurinpito-kilpailuki/

    Seppo (nimi muutettu) says:

    ..lyödä häiritsevää okei golffaria? Se on minulle ihan sama millä säännöillä lökäpöksyt kierroksensa pelaa, kunhan homma etenee, kenttää ei tuhota ja muille ei aiheuteta turhaa häiriötä. Amerikan ihmemaassa taannoin kiersi kaksi punaniska okeigolffaria, ja golfauton kyydissä ghettoblasteri suolsi räppiä aivan törkeän kovalla voluumilla. Jotain huuteluakin sieltä tuli säännöllisin väliajoin muillle ryhmille, ilmeisesti musiikista huomauteltiin. Onneksi muut ryhmäni kavereista oli pidempipinnasia ja saivat pidettyä ettei homma mennyt suorempien argumenttien puolelle. Nimittäin oikean ja vasemman suoran.

    Pertti Kettunen says:

    Sopii niin kauan kun ei jää pysyväksi tavaksi. Jos on tarkoitus päästä golffissa pitemmälle olisi hyvä, että joka kerta kun poikkeaa säännöistä käydä samalla mielessään läpi miten tässä olisi pitänyt sääntöjen mukaan mennä,

    Heikki Rautakorpi says:

    Onhan tuo kaikki varmasti okei, mutta ehkä ”Okei listan” häntään olisi paikallaan lisätä myös lista: ”Kunhan ei…” Siihen voitaisiin kirjata esimerkiksi seuraavanlaisa kohti: Kunhan ei ”okei – rentoilulla” häiritä kohtuuttomasti kanssapelaajia. Kunhan ei ”okei säännöin” pelatun kierroksen jälkeen kehuskella klubilla kohtuuttomasti tehdyillä birkuilla. Kunhan ei… keksikää te lisää, mutta varokaa sortumasta tiukkapipoisuuteen !