Via Luigi laati golfmatkailun koronapäivityksen, johon kannattaa tutustua, jos aikomuksena on pelata golfia tänä vuonna myös ulkomailla.
Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Tämä suomalainen sananlasku sopii nyt hyvin kotimaisen golfin tilaan ja menoon ja se on se hyvä asia. Pahaa asiaa tarvitsee tuskin sen enempää mainita. Tällaista kevättä ei ole koskaan koettu ja toivottavasti ei koskaan toiste koetakaan.
Golf urheilu- ja ulkoilulajina on sopinut hyvin virusajan harrastukseksi. Olemme Suomessa olleet onnellisessa asemassa lukuisiin muihin golfmaihin verrattaessa, kenttämme ovat olleet auki ja pahimmankin ajan yli vielä kohtuullisen siedettävin poikkeussäännöin. Nyt pitää vain uskoa ja toivoa, että tästä eteenpäin päästään ilman takaiskuja ja se kuuluisa “uusi normaali” alkaisi rullata ja saadaan positiivinen meininki kaikkeen tekemiseen. Olisi myös mukava päästä reissuunkin, sitten joskus.
Totuus on kaikille jo selvinnyt, ettei kesällä pitkälle lähdetä. Nyt jos koskaan tuetaan kotimaista matkailua ja tehdään hienoja retkiä ja haetaan elämyksiä omasta maasta. Se on nyt oma maa mansikka, muu maa mustikka.
Kansainvälisesti olemme pärjänneet koronataistelussa hyvin. Sääntöjä on noudatettu, niin golfkentillä kuin sen ulkopuolella. Taloudellisesti tämä on ollut kaikille rajua aikaa. Monet perinteiset golfmaat ovat olleet kovassa kurimuksessa ja haasteita riittää. Kuten on helppo ymmärtää, korona iski taloudellisesti ensimmäisenä matkailuun ja valitettavasti se on myös viimeisimpiä, joka siitä elpyy. Koska, miten ja millaiseksi matkailu muuttuu?
Yksi mittari on lentoyhtiöt, niiden kohteet ja aikataulutukset. Kohteet suorien lentojen päässä on käytännössä Finnairin lentojen varassa. Finnair avaa kohdevalikoimaa ja lentovuoroja vähintäänkin varovaisesti. Moni mainio golfkohde oli jäänyt pois reittikartalta, kun Finski julkisti toukokuussa ensimmäiset uudet reititykset koronan jäljiltä.
Tilannetta kannattaa kuitenkin tarkkailla tiiviisti, jos esimerkiksi syksylle golfreissua suunnittelee. Uusi aikataulupäivitys tullee vielä kesäkuun aikana ja Finnair (kuten muutkin lentoyhtiöt) avaavat uusia vuoroja kysynnän kasvaessa. Suppea tulee kuitenkin olemaan kohdevalikoima ja kokonaistarjonta tämän vuoden osalta. Suosituimpiin metropoleihin kuitenkin lennetään ja niiden päästä löytyy onneksi monia hyviä golfkohdevaihtoehtoja.
Finnairin tuore matkustustiedote, jonka he päivittivät 8. kesäkuuta, tiivistää hyvin tämän hetkisen tilanteen. Siinä todetaan, että matkustusrajoitusten poistuessa lentoliikenne alkaa elpyä eri maissa pikkuhiljaa. Finnair lisää heinäkuusta alkaen asteittain lentoja niin, että heinäkuussa lennetään noin kolmannes normaalista lentojen määrästä. Reittejä ja viikkovuoroja lisätään kuukausi kuukaudelta kysynnän elpyessä, mahdolliset muutokset matkustusrajoituksissa toki huomioiden.
Kohteet, joihin Finnair ei tule liikennöimään lainkaan ajalla 1.7.2020–31.3.2021 ovat: Alicante, Ateena, Bergen, Billund, Bodo, Bologna, Gdansk, Santorini, Ljubljana, Lyon, Napoli, Nizza, Porto, Tartto, Tel Aviv, Trondheim, Uumaja, Visby ja Venetsia.
Lentoyhtiöistä Norwegian on lennättänyt tuhansia ja tuhansia suomalaisgolfareita viimeiset vuodet pitkin maailman golfkeitaita. Nyt tämä Norjan ylpeys on pahimmassa jamassa kuin koskaan ja tilanne on enemmän ja vähemmän epäselvä ainakin ensi vuoden huhtikuulle saakka. Käytännössä “Norski” on siis pois golfkuvioista ainakin toistaiseksi.
Entä sitten golfmaiden ja golfkohteiden olosuhteet tällä hetkellä? Tilanteet muuttuvat ja asiat etenevät, sitä mukaa kun virus vain hellittää. Toivotaan että kohta saadaan taas mennä, pienen valkoisen pallon perässä, turvallisesti ja vapaasti. Siihen asti, muu maa mansikka, oma maa mustikka. Vai miten se nyt meni?
Tutustu myös tämän jutun lopussa olevaan Kansainvälisen ilmakuljetusliiton (IATA, International Air Transport Association) julkaisemaan linkkiin ja sen interaktiivinen “matkustussääntokarttaan.” Siinä on melko lailla kattava päivitys eri maiden tilanteista (Interactive Coronavirus (Covid-19) Travel Regulations Map).
ITALIA
Italian golfkentät ovat tällä hetkellä kaikki avoinna. Myös klubien ravintolat saavat pitää ovet auki, rajoituksia noudattaen. Golfkisoja ei toistaiseksi järjestetä. Kesäkuun alkupäivästä alkaen Italian kansalaiset ovat saaneet liikkua vapaasti maan sisällä ja rajat on avattu Schengen-alueen kansalaisille ilman karanteenia. Hotellit, ravintolat, baarit, kaupat, rantapalvelut, kuntosalit ja kampaamot ovat myös jo avoinna mutta tiukoilla rajoituksilla ja turvasäännöillä. Finnair aloittaa lennot Milanoon ja Roomaan 2. elokuuta 2020 alkaen.
ESPANJA
Espanja avasi golfkenttiä 18. toukokuuta alkaen – tosin myös tiukkojen turvasääntöjen kera, jotka suunniteltiin ja päätettiin yhteisesti koko Espanjan golforganisaatioiden kesken. Viimeisimpien tietojen mukaan kaikki Espanjan golfkentät ovat tällä hetkellä avoinna. Yleisesti puolet koko Espanjasta on siirtynyt pandemiataistelussaan vaiheeseen 3, joka käytännössä lisää helpotuksia kansalaisten arkeen ja elämiseen, tosin edelleen tarkoilla sääntelyillä.
Muutoin Espanja on ilmoittanut avaavansa rajansa matkailijoille 1. heinäkuuta alkaen. Karanteenipakkoa ulkomailta tuleville ei tämänhetkisen tiedon mukaan tällöin enää ole. Mainittakoon vielä, että Kanariansaarilla on ollut virustartuntoja suhteessa väkilukuun verrattain vähän ja Teneriffan kyljessä olevan Gomeran saaren golfkenttä avattiin Espanjan kentistä ensimmäisenä. Finnair aloittaa lennot Malagaan 2. heinäkuuta alkaen, Madridiin 1. elokuuta alkaen, Barcelonaan 3. elokuuta alkaen. Alicanteen ei näillä näkymin lennetä suorin lennoin ennen ensi vuoden huhtikuuta.
PORTUGALI
Portugalin koronatilanne on ollut perinteisten golfmaiden rinnalla parempi ja tartuntaluvut olleet alhaisempia. Turvasääntöjen kanssa Portugali kulkee tällä hetkellä aika lailla Suomen tyyliin. Finnairilla on tällä hetkellä lentoja tarjolla Lissaboniin aikavälillä 22.6.–5.7.2020. Heinä- ja elokuulle ei ole ainakaan toistaiseksi suoria lentoja, mutta seuraavat Finnairin lennot jatkuvat uudelleen 31. elokuuta alkaen.
RANSKA
Kaikki Ranskan golfkentät ovat auki ja nelipallona saa kierrokset pelata. 2. kesäkuuta alkaen myös golfklubien ravintolapalvelut sallittiin, tietyin rajoituksin. Finnair aloitti lennot Pariisiin jo 9. kesäkuuta. Näillä näkymin Nizzaan Finnair lentää vasta 28.3.2021 alkaen.
TURKKI, BELEK
Belek on Turkin golfin kehto ja suomalaisten suosikkikohde. Kohde tunnetaan laadukkaiden golfkenttien lisäksi tasokkaista hotelleistaan ja niissä tavaramerkkinä olevista all inclusive-palveluista. Belekissä vierailleet tuntevat hyvin tämän ja matkan hintaan sisältyneet muhkeat ja notkuvat buffet-pöydät aamusta iltaan. Nyt kun ja varmasti jonkin aikaa buffet-tyyliset kattaukset ovat pannassa, ollaan tämän tavaramerkin kanssa Belekissä uuden edessä. Erilaisiin tarjoiluvaihtoehtoihin on heille toistaiseksi aikaa ja lentojakin saadaan odotella vielä jonkin aikaa, Finnair aloittaa lennot Antalyaan 1. elokuuta alkaen. Turkish Airlines on aloittanut kesäkuussa maan sisäiset lennot ja kansainvälisiä reitityksiä päivitetään parhaillaan.
IRLANTI
Irlannissa suljettiin kaikki golfkentät maaliskuun lopussa. Irlannin hallitus julkisti 1. toukokuuta kansalaisilleen viisivaiheisen ”Roadmap for Reopening Society and Business” -suunnitelman. Sen avulla Irlanti valmistautuu vaiheittain “uuteen normaaliin”. Finnair aloittaa lennot Dubliniin 1.heinäkuuta.
Finnairin matkustustiedotteet osoitteessa:
https://www.finnair.com/fi-fi/tietoa-lennoista/matkustustiedotteet
Kansainvälisen ilmakuljetusliiton (IATA, International Air Transport Association) julkaisena interaktiivinen “matkustussääntokartta” kertoo seikkaperäisesti eri maiden tilanteet osoitteessa:
https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580226297.htm
VIA LUIGI
Markku ”Luigi” Nord on Suomen golfmatkailun pioneereja. Hän on jo vuosikymmeniä suunnitellut ja järjestänyt matkoja maailman aurinkoisille kentille sekä golfiin liittyviä teematapahtumia, niin maailmalla kuin kotimaassakin. Matkailualan hommat alkoivat jo joulukuussa 1984 sukset jalassa Finnmatkojen (nykyinen TUI) hiihto-oppaana.
Ensimmäisen kauden kohde oli Canazei-Campitello Italian Dolomiiteilla. Noilta ajoilta lempinimi Luigi juurtui ja jäi laajempaankin käyttöön. Reilut viisi vuotta ulkomailla lukuisissa Finnmatkojen kohteissa, talvet kohdepäällikkönä Alpeilla, kesät pääasiassa Italian Riccionessa. Aikajaksoon (Finnmatkat Golf aloitettiin vuonna 1986) mahtuvat myös golfoppaan työt Algarven Vilamourassa, Teneriffan Golf del Surissa ja Corfu Golfissa Kreikassa.
Luigi on vaikuttanut golfmatkailualalla yli 30 vuotta ja marinoitunut siinä ajassa yhdeksi Suomen kokeneimmaksi golfmatkailun asiantuntijaksi. Luigin sydäntä lähellä ovat myös mainiosti golfin kyljessä maistuvat gastronomiset nautinnot. Niitä löytyykin kosolti miehen suosikkikohteista, Italiasta ja Kataloniasta. Irlannin Linksit ovat nekin oman tarinansa arvoisia.
Luigi on kansainvälisen IGTWA:n jäsen (International Golf Travel Writers Association)