23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Mullistaako GameBook golfpelin?

Mikko Ilonenkin on mukana suomalaisinnovaation kehittämisessä.

Kun Mikko Rantanen lähti tammikuussa 2007 Golfliiton toiminnanjohtajan pallilta entisten pelikavereidensa Mikko Maneruksen ja Kalle Väinölän bisnekseen, alkoivat huhut kiertää. Mitä tällainen golfin tehokolmikko touhuaa? Ja millä rahalla? Nyt golfammattilaisten viime vuosien työstä alkaa olla käsin kosketeltavaa näyttöä. GameBook-sovellus esiteltiin suomalaiselle medialle tällä viikolla. Vaakanäkymässä näkyvät reikäkohtaiset tulokset, pystynäkymässä koko kierroksen tulostilanne.Tästä on kyse GameBook on puhelimen näköinen laite, jossa on golfpeliin kehitelty sovellus. Sovelluksen voi ensi vuodesta alkaen ladata myös iPhoneen ja tulevaisuudessa myös muihin kosketusnäytöllisiin puhelimiin. GameBookia voi käyttää yksi tai useampi pelaaja. Se sisältää lukuisia erilaisia pelimuotoja ja erikoiskilpailuja sekä mahdollisuuden lyöntien tilastointiin. Käytännössä laitteeseen syötetään lyöntitulos kunkin reiän jälkeen. Kone pitää yllä reaaliaikaista tulosseurantaa ja -tilannetta sen mukaan, mikä peli- tai kilpailumuoto on etukäteen valittu. Kaikki samassa tapahtumassa olevat voivat seurata toistensa tuloksia ja kilpailutilannetta omilta laitteiltaan, vaikka pelaisivat eri ryhmissä eri puolilla kenttää. Tulostilanne voidaan myös esittää julkisesti klubilla tietokoneen näytöllä. Kenttien data löytyy valmiiksi laitteesta. Kehittäjät itse lupaavat, että GameBookilla ja uusilla pelimuodoilla ”Golfista ja golftapahtumista tehdään hauskempaa, viihteellisempää ja anteeksiantavampaa”. Toinen laitteen alkuperäisistä kehittäjistä, Mikko Manerus avaa ideaa. ”Huomasimme vuosien aikana lukuisissa yritystapahtumissa, että aina jollakin pelihuumori laskee jo alkuväylillä, jos lyönti ei kulje tai korttiin tulee tripla. Se on älytöntä, sillä kyse pitäisi olla hauskasta harrastuksesta. GameBookin ansiosta innostusta pidetään loppuun asti yllä, eikä alkureikien epäonnistumisilla ole välttämättä mitään merkitystä lopputulokselle. Monessa pelimuodossa voitto ratkeaa vasta viimeisellä väylällä.” Lisäjännitystä tuo esimerkiksi suomalaisten itse keksimä pelimuoto duplicate pistebogey, jossa kone arpoo kertoimen kunkin reiän pistebogeytulokselle. Kertoimen saa tietää vasta tiiauspaikalla. Toinen uusi pelimuoto Erado sopii etenkin niille, joiden kierroksen pilaa usein yksi tai kaksi katastrofia. Eradossa saa kierroksen aikana poistaa neljän väylän tuloksen. Näin voittaja ratkeaa taatusti vasta viimemetreillä.

Suoraan USA:n markkinoille

Manerukselle, Väinölälle ja Rantaselle oli alusta asti selvää, että GameBookista tehdään ”jotain suurta”. Ensisijaisena tavoitteena on ollut koko ajan Yhdysvaltain markkinat. USA:ssa monta vuotta asunut ja opiskellut Mikko Rantanen on ollut eturivissä jenkkibisneksen aloittamisessa. Hänellä on hyvät suhteet moniin yhdysvaltalaisiin kenttiin ja pelaajiin. GameBookin keulakuvana onkin alusta asti ollut Rantasen yliopistokaveri, British Open -voittaja Stewart Cink. GameBook -porukka: Kari Penttilä, <a href=Mikko Rantanen, Kalle Väinölä, Mikko Manerus ja Elias Pietilä"> Yhtiön tuotekehityksestä vastaa Kari Penttilä. Penttilällä on yli 20 vuoden kokemus IT-alalta ja 15 vuotta johtotehtävistä. Laitteen ja ohjelmistojen suunnitteluun ja kehitykseen on valittu useita tuotekehityskumppaneita, joista Elias Pietilä on vastannut iPhone applikaation toteutuksesta. Nuori Pietilä on erikoistunut pelien suunnitteluun, ja on kehitellyt mm. iPhoneen Labyrinth- ja Pajatzo-applikaatiot. Hänet palkittiin Apple Design Award Gaalassa San Franciscossa kesäkuussa. Keväällä 2008 järjestettiin laitteen pilottikokeilu 10 kentällä Etelä-Carolinassa. Vastaanotto oli positiivinen, mutta parannettavia yksityiskohtiakin löytyi. Mm. iäkkäämpien käyttäjien toiveesta GameBookin näytön tekstejä suurennettiin. Toisaalta moni testaajista yllättyi laitteen helppokäyttöisyydestä. Jopa vuosikymmeniä pelanneet eläkeläiset innostuivat sen tuomasta lisäpanoksesta. Liiketoiminta on tarkoitus käynnistää lisensoimalla laitteita klubeille, josta niitä voidaan edelleen vuokrata yksittäisille pelaajille ja yritystapahtumiin. ”Haasteellisinta on ollut luoda käyttöliittymä, joka tuo lisäarvoa golfiin, mutta ei hidasta peliä kentällä. GameBookia pitää pystyä käyttämään kuka tahansa 12-60-vuotias, mikä tuo omat haasteensa suunnitteluun”, Kari Penttilä kertoo. Laitteen hankkiville klubeille GameBook-porukka lupaa ajan ja rahan säästöä. Koska tulosseuranta tapahtuu reaaliajassa ja ryhmät syöttävät itse koneelle tuloksensa, klubeilla säästytään kilpailujen jälkeisestä tuloslaskentahässäkästä.

Vakuuttavaa toimintaa

Kolmikkoa Manerus-Väinölä-Rantanen kuunnellessa ei voi olla innostumatta. Nämä uskovat täysillä tuotteeseensa ja osaavat esittää sen ulkopuolisillekin aukottoman vakuuttavasti. ”Huomasimme jossain vaiheessa Mikon kanssa, ettei pallo enää lennä siihen malliin, että siitä saisi elannon. Piti siis keksiä jotain muuta. Meillä on edelleen kilpapelaajien syke ja into jäljellä, viimeiset vuodet olemme vain siirtäneet sen tähän”, Kalle Väinölä kertoo. GameBookissa on riskinsä. Suurin niistä on perinteisen lajin konservatiiviset harrastajat. Moni on taatusti sitä mieltä, että tällaiset pelit ovat turhia muutenkin haasteellisen lajin sisälle. Mutta ajat muuttuvat, moni muukin perinteinen toiminto on muuttunut sähköisen tai digitaalisen median myötä. Pelkästään golfaavien iPhone-käyttäjien koukuttaminen GameBook-sovellukseen on valtava mahdollisuus sen kehittäjille. Se, miten kentät ja yritykset innostuvat uudesta, jää nähtäväksi. USA:ssa on 30 miljoonaa golfaria, joten markkina on valtava. Ideoita ja visioita porukalla riittää. Rahoituskin on tähän asti järjestynyt. Tekes on alusta asti ollut mukana avustamassa hanketta. Lisäksi mukana on yksityisiä sijoittajia, mm. Mikko Ilonen ja ainoana instituutiona Veraventure Oy. GameBookin ensi vuoden tavoitteet ovat lanseerata tuote Orlandon golfmessuilla keväällä, saada iPhone-applikaatio ladattavaksi nettiin sekä myydä tuote 50-100 yhdysvaltalaiskentälle. Suomessa GameBook otetaan käyttöön muutamalla kentällä. ”Yksi tulevaisuuden visiomme on, että jossain vaiheessa GameBook-vuokra sisältyy greenfee-hintaan. Pelaaja saa laitteen klubilta mukaansa ja vältytään paperisilta tuloskorteilta. Tämä on siis myös vihreä vaihtoehto”, Mikko Rantanen suunnittelee.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje