27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Maistiaisia Ruotsista

Jesper Parnevik on ollut ruotsalaisen kilpagolfin ladunavaaja. Parhaimmillaan ruotsalainen oli maailmanlistalla seitsemäs. © Getty Images

Ruotsi on Suomelle isoveli tai isosisko – hyvässä ja pahassa. Vertailu Suomen ja Ruotsin välillä on vanha vitsi, mutta pitää edelleen hyvin kutinsa. Suomesta etelään on erilainen Viro, idässä vielä erilaisempi Venäjä ja Norja on jo aika kaukana. Ruotsalaiset ovat kuin suomalaisia.

Suomi-Ruotsi -vertailut päättyvät yleensä kateelliseen jupinaan siitä, kun ruotsalaiset tekevät kaiken paremmin. Ainakin golfkenttiä Ruotsissa on enemmän kuin Suomessa, pelaajiakin on suunnilleen triplasti. Ovat osanneet sellaisen koko kansan lajin siitäkin tehdä.
Suomesta on vaikea nähdä, millainen laji golf lahden toisella puolen oikeasti on. Golf Digest kävi tutkimusmatkalla ja keskiviikkona ilmestyvässä lehdessä kerrotaan lisää Tukholman alueen kentistä sekä Ruotsin golfliiton pääsihteerin ajatuksista lajin tulevaisuudesta Ruotsissa. Ruotsissakin halvalla pelaaminen on herättänyt keskustelua. Ennen lehden ilmestymistä Ruotsin golfiin voi paneutua lukemalla alta Tuomas Mäen ajatuksia maiden eroista. Mäki työskentelee Niken Pohjoismaiden johtajana Tukholmassa.

Hinta

”Suomessa laatugolf on kohtuullisen edullista, mutta peruskentillä pelaaminen on melko arvokasta. Tämä vertailu pätee mielestäni Suomen ja monien muidenkin golfmaiden, ei pelkästään Ruotsin ja Suomen välillä. Lukuisien vertailujen mukaan esimerkiksi junioreille golf on yksi edullisimmista lajeista Ruotsissa, kun jääkiekko taas on taulukon toisessa päässä.”

Koko kansan golf
”Laji on edelleen monessa mielessä koko kansan laji. Ehkä Yhdysvalloissa on hieman samanlaista ajatusmaailmaa kunnallisine pay-and-play -kenttineen. Ruotsin reilut puoli miljoonaa pelaajaa tarkoittaa että kansasta pelaa lähes kuusi prosenttia. Golf on siis Ruotsin suurin yksittäinen urheilulaji!Suuri merkitys golfin suosioon on myös kenttien määrällä. Niitähän on täällä reilut 400. Lisäksi pelaajien sukupuoli- ja ikäjakauma on hyvin tasapuolinen, mikä omalla tavallaan lisää tunnetta ”koko kansan lajista””.

Klubihenki

”Kuten Ruotsissa yleensäkin, tietynlainen ”yhteisöllisyys” golfissakin kuuluu asiaan. Tämä näkyy myös golfklubeilla. Jäsenet ovat innokkaita osallistumaan erilaisiin aktiviteetteihin, samoin vieraspelaajat.Kentillä on pääasiassa hyvin rento meininki ja farkut ja t-paita onkin sallittu peliasu useilla kentillä.Eräällä kierroksella näin yhden ryhmän mukana kulkevan koiran. Labrador vaelteli iloisesti pitkin väyliä, toki talutushihnassa. Ruotsalaiset pelikaverit sanoivat sen olevan jopa melko normaalia. Yhdellä kentällä on kuulemma suunniteltu kisaa koirien omistajille, koirilla on oma kisansa rundin jälkeen.”

Tulevaisuus

”Golfkenttien ja –liiton pitää terävöittää markkinointiaan ja tarjota yhä mielikuvituksellisimpia pelimahdollisuuksia. Niiden täytyy pitää huoli siitä, että lajin aloittaminen on tulevaisuudessa yhtä helppoa kuin nyt. Pienestä viimevuosien ”krapulasta” huolimatta laji on usein edelleen ihmisten huulilla. Ruotsalaisten pelaajien vahva menestys maailman toureilla saa huomattavan paljon palstatilaa ja minuutteja erilaisissa medioissa.”

Uusi Golf Digest lehtipisteissä keskiviikkona 2.6.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje