26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Lorena Ochoa golfin uusi kuningatar

Pasi Purhonen teki vakuuttavan paluun kansainvälisille kilpakentille.

Meksikon paras urheilija suihkutteli kuohujuomaa myös MM-kisojen jälkeen &copy Getty ImagesVuoden kuningattaren valinta on varsin helppo, Lorena Ochoa ei jättänyt selittelyille sijaa. Meksikolainen nousi maailmanlistan ykköseksi keväällä osittain b>Annika Sörenstamin loukkaantumisesta johtuen. Kesän ja syksyn aikana hän osoitti olevansa aivan omassa kastissaan. Saldona kahdeksan voittoa 21:ssa kilpailussa. Kohokohtina olivat ensimmäisen St.Andrewsissa pelatun British Openin ykköstila, sekä Tour Championshipista kauden päätteeksi ansaitsemansa miljoona dollaria. Voitto varmistui vielä paineisessa tilanteessa jonka Ochoa ratkaisi edukseen vuoden upeimpiin kuuluvalla lähestymislyönnillä. Kausi-ansiot 4,364 miljoonaa dollaria olivat noin 50 % suuremmat kuin aiempi ennätys. Loistokauden pelannut listan kakkonen Suzann Pettersen ansaitsi vain reilut 40 % Ochoaan verrattuna. Hyvä kysymys kuuluu, onko Ochoa tullut kärkeen jäädäkseen, vai kykenevätkö haastajat sysäämään kuningattaren valtaistuimeltaan vuonna 2008?

Tiger Woods , vuoden miespelaaja

15 voittoa viimeisissä 27:ssa kisassa. Tiger Woodsin valtakausi jatkunee vielä pitkään... &copy Getty ImagesOnko Tiger Woods maailman paras urheilija? Useimpiein golfia seuraavien mielestä vastaus on ehdoton kyllä. Ainakin hän on eniten ansaitseva, PGA Tourilta ansiot olivat jälleen yli kymmenen miljoonaa. Lisäksi Woods sai Fedex Cupista kymmenen miljoonaa jotka hän saa käyttöönsä korkojen kanssa myöhemmin. Sponsorisopimukset mukaanlaskien tilejä hyvitetään taas yli 100 miljoonalla dollarilla. Woods voitti vuoden 2006 seitsemän viimeistä kisaansa, kaudella 2007 saldo oli vain kahdeksan ykköstilaa 18:ssa kisassa. Uuden vuoden aatonaattona 32 vuotta täyttävä Woods lähestyy parhaita vuosiaan, 30 Majorin saavuttaminen tuntuu tässä vaiheessa täysin mahdolliselta. Hatut ylös Tigerille, miten toisenlainen golfmaailma olisikaan ilman Woodsia?

Suzann Pettersen, henkist&#228, kovuutta

Suzann Pettersen voitti kauden aikana yhteensä kuusi kertaa, Kuva Korean kisan palkintojenjaosta. &copy Getty ImagesSuzann Pettersen räväytti heti ammattilaiseksi siirryttyään vuonna 2001 voittamalla Euroopan Tourilla. Siirtyminen USA:n kentille alkoi lupaavasti mutta kaatui loukkaantumisiin, norjalainen oli jäämässä kakkosketjun nurkkaruusuksi isoissa kisoissa. Vuosi 2007 alkoi samaan tahtiin, kunnes kauden ensimmäisessä Majorissa Nabisco Championshipissa Pettersen näytti kulkevan kohden voittoa kunniaportin kautta. Jokin tyssäsi ja tuloksena oli katkera kakkostila. Pettersen hävisi nimenomaan itselleen.Moni olisi katkennut henkisesti, mutta riuskaotteinen ja kovaluontoinen Pettersen saikin uutta vettä myllyynsä. Hän osoitti urheutensa voittamalla toisen Majorin, LPGA Championshipin, keväällä vielä toisenkin LPGA Tourin kisan. Syyskesä ja syksy olivat sitten Pettersenin riemukulkua. Ykköstiloja tuli vielä yksi lisää USA:sta, Oslosta jossa hän oli ET:n kisassa täysin ylivoimainen, sekä Thaimaasta ja Koreasta, LPGA:n kisoja nämäkin. Yhteensä siis kuusi voittoa, kaksi kakkostilaa ja nousua maailmanlistalla 53:lta sijalta neljänneksi. Kauden ehdoton komeetta LPGA Tourilla.

Padraig Harrinton palautti eurooppalaispelaajien kunnian

Vain yksi voi voittaa. Sergio Garcian voittoputti livahti ohi, Padraig Harrington juhli uusinnan jälkeen &copy Getty ImagesBritish Open heinäkuussa 2007 jää monella tavalla historiaan. Padraig Harrington voitti lopulta uusinnassa Sergio Garcian, hän katkaisi eurojen kahdeksan vuoden voitottoman sarjan Majoreissa. Irlantilainen oli juhlittu sankari myös oman maansa mestaruuskisassa, ykköstila jäi ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1982 vihreälle saarelle. Harrington osasi pistää vuoden tapahtumat tärkeysjärjestykseen. Ykkösasia oli luonnollisesti perheen toisen pojan syntymä.

Henrik Stenson, paras skandinaavi

Fanny Sunesson sai alkukaudesta Henrik Stensonin pelin kulkemaan, loppuvuosi oli vaikeaa &copy Getty ImagesRuotsin Henrik Stenson pelasi loistavasti jo vuoden 2006. Ei ollut suuri yllätys, että hän voitti alkuvuodesta Dubain kisan Ernie Elsin ja Tiger Woodsin nenän edestä. Sensijaan kuuden pelaajan kukistaminen reikäpelimestaruudessa Arizonassa, World Tourin kilpailun voitto oli jo sensaatio. Se oli ensimmäinen skandinaavien saavuttama, Stenson nousi maailmanlistalla viidenneksi. Tämäkin on paras jonka skandinaavi on koskaan saavuttanut. Loppukausi oli sitten käsittämätöntä hapuilua. Nousivatko omat ja lähipiirin, suuren yleisönkin odotutukset Stensonille liian suureksi painolastiksi. Helmikuun lopun jälkeen Stenson oli useimmissa kisoissa jononjatke. Suurimmat otsikot revittiin valitettavista tapahtumista, tiiausmerkkien silpomisesta sekä turhautuneen miehen diskaamisesta Saksassa jossa hän puttaili toistuvasti liikkuvaa palloa.

Steve Stricker, kauden sensaatio

Makeaa mahan täydeltä, Steve Stricker oli vuoden 2007 positiivisin ylllättäjä &copy Getty Images40-vuotias Steve Stricker oli pohjamudissa urallaan monta kautta, hän oli kolmasti PGA Tourin rahalistalla 150:n sijan heikommalla puolella. Useimmat kuvittelivat uran päättyvän PGA Tourilla. Vuosi 2006 oli jo parempi (34:s). Päättyneellä kaudella Stricker pisti todella tuulemaan. Hän voitti kahdesti, oli rahalistalla neljäs (4,6 miljoonaa taalaa) sekä Fedex Cupissa toinen. World Rankingilla Stricker on vuodenvaihteessa neljäs, heikoimmillaan sijoitus oli 337:s. Ihmeiden aika ei siis ole ohi, Steve Strickerin malli antaa toivoa muillekin pelinsä menettäneille mestareille.

Rory McIlroy, nuori komeetta

Rory McIlroylla on Tourin nuorin pelaaja ja ylivoimaisesti suurin lupaus moniin vuosiin &copy Getty ImagesEuroopan Tour tarvitsee kipeästi uusiä nuoria tähtiä ja vastauksina rukouksiin Irlannin Rory McIlroy siirtyi ammattilaiseksi jo 18-vuoden iässä. Meriitit olivat melkoiset, tasoitus +6 ja amatöörien rankinglistalla McIlroy oli selkeä ykkönen. Nuori irlantilainen ei aikaillut ET:lle tultuaan vaan teki heti selvää jälkeä. Dunhill Linksissa Skotlannissa hän oli upeasti kolmas ja varmisti paikkansa ET:lle vuodeksi 2008. ET:n pomomiesten ehdoton toive on se, että McIlroy löisi parilla voitolla itsensä läpi vuonna 2008 ja saisi samalla paikan Ryder Cupiin. Odotukset ovat erittäin korkealla, toivottavasti irlantilainen osaa elää niiden kanssa.

Bob Charles, ter&#228,smies Uudesta-Seelannista

Bob Charles teki mahdottomasta mahdollisen, hän selvisi 71-vuotiaana jatkoon ET:n kisassa &copy Getty ImagesVuoden teräsmiehen titteli menee rikkomattomalta tuntuvan ennätyksen tehneellle vasuri Bob Charlesille. Vuoden 1963 British Open voittaja osallistui marraskuussa kotimaansa Uuden-Seelannin mestaruuskisoihin ja selvisi jatkoon, 71-vuotiaana!!!. Tämä on kaikkien aikojen ennätys päätoureilla, edellinen oli legenda Sam Sneadilla (67-v). Charles ei pysähtynyt juhlimaan jatkoonpääsyään, vaan kiristi tahtia ja oli lopulta 24:s. Vuoden kovimpia golftekoja maailmassa muidenkin kuin allekirjoittaneen mielestä.

Joonas Granberg, kotimaan kunkku

Joonas Granberg suorittaa parhaillaan varusmiespalvelustaan. Keväällä turkulaiselta odotetaan menestystä ulkomailta.Amatöörien menestykset joukkuekisoissa ovat viimevuosina heikoiksi, todella kovia voittajia ei löydy ikäluokista kuin yksittäin. Joonas Granberg Aura Golfista kypsyi edellisvuodesta ja voitti Suomessa paitsi Finnish Golf Tourin pistelistan kahden ykköstilan kautta, myös miesten ja 21-vuotiaiden lyöntipelimestaruudet. Useimmat kisat ylivertaiseen tyyliin, miesten lyöntipelissä hän osoitti hämmästyttävää venymistä, viimeisellä kierroksella Granberg otti Tuomas Pollaria kiinni kymmenen lyöntiä ja vei mestaruuden. ET:n esikarsinnoissa päätöskierros siirsi unelmaa isolla tourilla pelaamisesta, kausi 2008 kulunee enimmäkseen Ruotsissa. Joonas Granbergia suitsutti tämän kanssa pelattuaan myös Mikko Ilonen. Odotamme innolla jatkoa.

Sofia H&#246,glund, kotikisat t&#228,ht&#228,imess&#228,

Suomen naispelaajien menestys ammattilaiskentillä jäi kauas toivotusta. Minea Blomqvist väläytti ajoittain, mutta sijoitus World Rankingilla putosi. Naisten ET:lla pelaa täydellä kortilla vuonna 2008 vain Ursula Wikström. Amatöörinaiset ylsivät loistavasti ensimmäiseen flightiin EM-kisoissaan. Yksittäisistä pelaajista esiin nousi kuitenkin juniori. Sofia Höglund ja Annika Korkeila lukeutuvat Suomen lupaavimpiin naispelaajiin.Kokkolan 16-vuotias Sofia Höglund nousi kansainvälisillä kentillä ikäistensä kärkikaartiin.Toinen sija European Young Mastersissa ja Saksan tyttöjen mestaruuskisoissa, neljäs henkilökohtaisessa sarjassa joukkueiden EM-kisoissa. Tasoituksella +1,8 pelaaja Höglund on timantti jossa on ainesta tähdeksi myös aikuisena. Vuosi 2008 näyttää paljon, kaudella 2009 junioriura huipentuu kotikentällä Kokkolassa pelattaviin 18-vuotiaiden joukkuekisoihin. Ainakin Pohjanmaalla Höglundin odotetaan taistelevan tuolloin kisojen parhaan pelaajattaren tittelistä.

Pasi Purhonen, peloton palaaja

Mikko Ilosen valittua Pasi Purhosen parikseen World Cupiin moni pudisteli päätään epäuskoisena. Kuinka 3,5 vuotta aiemmin kansainvälisiltä kisakentiltä vetäytynyt Purhonen kykenisi pelaamaan maailmantähtien tasolla? Purhonen itse ei epäillyt, ja antoi loistavan näytöksen kapasiteetistaan. Suomi sai lähes 150:een maahan televisioidussa kisassa kosolti huomiota parivaljakon Ilonen-Purhonen johdettua kisaa pitkään ensimmäisenä päivänä. Better-ball pelimuodossa he olivat yhteensä neljänsiä, parempia mm. kuin voittanut Skotlannin duo Colin Montgomerie- Marc Warren. Koko kisassa he olivat 13:sia. Mikko Ilonen suitsutti pariaan todeten tämän ehdottomasti kuuluvan ET:lle taitojensa puolesta. World Cup oli upea päätös myös Ilosen hienolle kaudelle. Toivoa vain sopii, että Ilonen pitää paikkansa World Rankingilla ja pääsee toistamiseen World Cupiin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje