23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Lee Westwood häikäisi British Mastersissa

Mikko Ilonen kisailee viikonloppuna Belfryssa. Kuva Vanajanlinnasta, Juha Törmälä.

Vastustamaton! 22 reikää kymmenen alle, <a href=Lee Westwood oli British Mastersin sankari &copy Getty Images">Resepti ykköstilan saavuttamiseksi oli Belfryssä varsin selkeä, eikä sen toteuttajakaan ollut yllättäjä.Vuorenvarmaa ja pitkää avausta keskelle väylää, järkeviä pelilinjoja lähestymisissä ja tärkeillä hetkillä putteja sisään. Lee Westwood antoi varsinaisen oppitunnin kisan voittamisen helppoudesta sunnuntaina. Kierrostulos 65 oli päivän paras, lyönnin päässä ennen kolmea viimeistä ollut Ian Poulter jäi lopulta viiden lyönnin päähän. Kolmen kierroksen jälkeen johtanut Mark Foster oli ratkaisureiíllä aseeton ja jäi kolmanneksi. Kaikki ammattilaiskisat mukaanlaskien voitto oli Westwoodille uran 30:s, 18:s ET:lla ja toinen kuluvalla kaudella. Edellisissä kolmessa kisassaan ”Westy” oli sijoittunut kymmenen joukkoon, joten menestys ei taatusti ollut yllätys kenellekään. Kolmannen kierroksen jälkipuoliskolla tilanne näytti englantilaisen osalta hyvin heikolta. Neljä reikää ennen loppua hän oli viisi lyöntiä Mark Fosteria jäljessä ja hyvin, hyvin masentuneen oloinen puttien livahdeltua jatkuvasti niukasti ohi reiän. Westwood nousi murheen laaksosta ja teki 22 viimeisen reiän aikana kahdeksan birdietä ja eaglen ollen täysin ylivoimainen tällä jaksolla. Voitto tuottaa 434.000 euroa ja nostaa 22:lta sijalta 12:ksi.Alkavan viikon Seve Trophylle Westwood on sanonut kiitos ei, tämä ja muutaman muun avainpelaajan ( Harrington, Garcia, Stenson, Fasth, Donald) poissaolo laskee melkoisesti tapahtuman arvoa. Ruotsalaisilla oli päätöspäivänä neljä miestä kisaamassa ykköstilasta. Mahdollisuudet menivät jo ulosmenossa, Niclas Fasth menetti viimeisenä otteen kahdeksannella tehtyään triplan. Hän oli kisassa Fredrik Anderson-Hedin kanssa jaetulla neljännellä tilalla, Jarmo Sandelin oli 15:s ja hän sai kipeästi kaipaamiaan euroja taistelussa suorasta ET paikasta.

Ruotsalaiset Mark Fosterin varjona Belfryssa

Niclas Fasthilla on ollut kahdella viimeisellä kierroksella henki päällä &copy Getty ImagesEnglannin Mark Foster (-10) teki päätösreiällä bogeyn, mutta silti hän johtaa kahdella lyönnillä British Mastersia Belfryn kentällä Birminghamissa. Foster ei ole koskaan aiemmin johtanut ET:lla kolmen kierroksen jälkeen, hänen ainoa ykköstilansa tuli Etelä-Afrikassa kuuden miehen uusinnassa. Peräti kuusi miestä jakaa kakkostilaa, näistä kolmantena päivänä parhaan tuloksen tehnyt Gregory Boyrdy ( 65) kirittää Fosteria. Suurimmat suosikit löytyvät aiemmista ryhmistä, Lee Westwood, Ian Poulter ja Niclas Fasth ovat takaa-ajajista nimekkäimmät. Fasthin lisäksi ruotsalasista voittoa mielivät vielä toista sijaa niinikään jakavat Fredrik Anderson-Hed sekä Martin Erlandsson. Niclas Fasthilla on melkoinen hype meneillään. Viimeisen kolmen vuoden aikana hän on voittanut 48:sta kisasta viisi ja ansainnut yli neljä miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi, uransa 228:sta ensimmäisestä kisastaan hän voitti ET:lla vain yhden, Madeira Openin. Ketsuppi-ilmiö siis, kun korkki aukesi, voittoja on tullut varsin tiuhaan. Fasth sijoittui Openissa toiseksi 2001, tämä toi hänelle paikan Ryder Cupiin 2002 joka pelattiin nimenomaan Belfryssa. British Mastersissa Fasth aloitti surkeasti (75), kaksi seuraavaa hän on pelannut loistavasti ja on yhdessä Poulterin sekä lauantaina epäonnekkaasti putanneen Westwoodin kanssa ykkössuosikki. Kisan kaksi edellistä voittajaa ovat skandinaaveja,( Thomas Björn, 2005, Johan Edfors). Jotta sarja jatkuisi, on Fasthin sunnuntaina pidettävä hyvä henki päällä. Täysin ilman mahdollisuuksia ei ole myöskään viisi lyöntiä kärjestä oleva Jarmo Sandelin jonka peli on ollut melkoista vuoristorataa (65-79-67)

Lee Westwoodin vuoro voittaa Belfryssa?

<a href=Lee Westwoodin tavoitteena Belfryssa on uran 18:s ykköstila ET:lla &copy Getty Images">British Mastersin kärjessä on tasaista, mutta toisena päivänä keulilla kävi melkoinen myllerrys. Avauspäivän tähdet ( Erlandsson, Sandelin, Sterne) takkuilivat, tähtinä tuikkivat Mark Foster (-6) sekä Niclas Fasth, 70 lyönnin rajan alittivat myös Sam Walker, Robert-Jan Derksen, Miguel Angel Jimenez sekä Nick Dougherty. Ykkössuosikin viittaa kantaa kuitenkin kolmessa viimeisessä kisassaan kymmenen joukkoon pelannut Lee Westwood, joka on tasaisuuden ilmentymä. Hän on kuluvalla kaudella karsiutunut vain kerran jatkosta, Espanjassa pidetyssä kisassa hän onnistui keväällä katkaisemaan neljän vuoden voitottoman jaksonsa ja saavuttamaan 17:n ykköstilan. 34-vuotias englantilainen on pestannut avukseen Colin Montgomerieltä kahdesti lähtöpassit saaneen Alastair McLeanin. Huomionarvoista on sekin, että vuonna 2003 Westyn nosti kahteen voittoon Bernhard Langerin kanssa pitkään kiertänyt Pete Coleman. Belfryn kenttä on eurooppalaisittain se kenttä jolla on eniten saavutettu Ryder Cup menestystä. Eurooppa voitti vuosina 1985 ja 2002, 1989 tilastoihin vietiin tasapeli jonka perusteella vanhan mantereen edustajat saivat pitää pystin. Kovin vähälle huomiolle on näet jäänyt se, että britit olivat käytännössä täysin jyrän alla Ryder Cupissa ensimmäiset vuosikymmenet, ainoat esihistorialliset voitot ovat vuosilta 1929,1933 ja 1957. Herääkin kysymys, kuinka ihmeessä jenkit jaksoivat pelata ottelusarjaa joka oli lähes yhtä maalia. Ajat ovat muuttuneet, Eurooppa on vienyt kolme kertaa peräkkäin kannun, Lee Westwood on pelannut näissä kaikki 15 peliä ja on ehdoton pistekuningas, 11,5 pisteellään.Vuodesta 2004 hän on pelannut kymmenen perättäistä peliä häviämättä kertaakaan.

Mikko Ilosella katastrofaalinen loppu Belfryn toisella kierroksella

Mikko Ilosella on pitkästä aikaa vapaa viikonloppu kilpagolfista &copy Getty ImagesMikko Ilosen peli ei perjantaina kulkenut avauspäivän malliin British Mastersiss. Ennen kahta viimeistä reikää hän oli kuitenkin kierrostaan kaksi yli parin ja menossa selkeästi jatkoon.Kentän reiät kahdeksan ja yhdeksän , Ilosen viimeiset tuottivat tuplan sekä triplan, yhteistuloksen 79 joka oli kymmenen lyöntiä enemmän kuin ensimmäinen. Sijaluku putosi Mikon tullessa maaliin lähes 70:lla torstaista ja oli 84:s. Jatkopaikka oli silti vielä mahdollinen, iltapäivän pelaajat kiertävät hekin keskimäärin yli parín ja Ilonen oli selkeä rajatapaus. Cut-rajaksi muodostui lopulta +3, Mikolla oli lyönti enemmän , joten edessä on vapaa viikonloppu Birminghamissa tai Suomessa. Tulevalla viikolla Ilonen osallistuu Irlannissa Seve Trophyyn. Kilpailun kärki on tuloksessa seitsemän alle, avauspäivän jälkeen johdossa olleet ( Erlandsson, Sandelin, Sterne) pelasivat hekin reilusti yli parín.

Kolmen putin viheri&#246,t hyydyttiv&#228,t Ilosen nousun Belfryssa

<a href=Mikko Ilonen on avauspäivän jälkeen 15:s &copy Getty Images">Mikko Ilosen peli kulkee, perjantaina hän saavuttanee kuudennen perättäisen jatkoonpääsyn. Se tuskin on Ilosen päällimmäisin tavoite, vaan sijoitus kärkipäähän. World Ranking pisteitä on kosolti jaossa, samoin rahaa, voittajalle peräti 434.000 euroa. Torstain ulosmeno enteili kolmen peräkkäisen birdien myötä huikeaa menoa mutta kaksi kolmen putin viheriötä hyydytti hetkeksi vauhdin. Bogeja syntyi ennen seuraavaa birdietä peräti kolme. Loppukiri takalenkillä tuotti kolme birdietä lisää, sijoitus on 15:s tuloksella 69. – Hyvä meininki ja rento kierros. Pari kolmen putin griiniä tuli etuysillä mutta en pahoittanut mieltäni. Lyönti kulki paremmin kuin aikoihin ja sain lauottua tiiltä hyviä napsuja, kertaa Ilonen päivän tapahtumia. -Heti aamusta lähdetään metsästämään lisää birdejä, suunnittelee Ilonen joka ei ollut viimevuotisessa British Mastersissa mukana. Mikko Ilosella onkin varsin pirteä birdiejakso meneillään. Hän on teki Saksan kisan viimeisellä yhdeksiköllä niitä kuusi, nyt 18 reiän aikana samoin kuusi. 12 viimeisen 27 reiän aikana on melkoinen määrä. Toivottavasti viheriöt ovat aamulla hyväkuntoisia ja kolmen putin viheriöt jäävät pois.

Jarmo Sandelin vireess&#228, British Mastersin avausp&#228,iv&#228,n&#228,

Jarmo Sandelinilla oli pallo hallussa torstaina &copy Getty ImagesJarmo Sandelin oli torstaina tuloksen (65) lisäksi myös aikataulullisesti kärjessä Belfryn kentällä. Hän lähti kierrokselleen ensimmäisessä ryhmässä yhdessä Mardan Mamatin (82 lyöntiä) ja David Lynnin kanssa, ollen käytännössä koko ajan honourissa. Sandelin osui yhtä lukuunottamatta kaikkiin väyliiin (14/15), putteja kertyi 26. Sandelin oli viimevuotisessa kisassa kakkosena maanmiehensä Johan Edforsin jälkeen, vuosi 2006 olikin yksittäinen valoisa jakso kolmen huonon kauden jälkeen. Kuluvalla kaudella Imatran kasvatti on ollut yksi Tourin ahkerimmista kisaajista, pelejä on takana 28, mutta rahalistalla sijoitus on 151:s, Tourin karsinnat ovat edessä jollei tahti parane. Sandelin osallistui niihin ensimmäisen kerran jo 1987, kolmen 90-luvulla tapahtuneen epäonnistuneen yrityksen vastapainoksi ainoa onnistuminen on syksyltä 2005. ET:lle Jarmo kiilautui Challenge Tourin menestystensä johdosta 1994. Voittoja Sandelinilla on viisi, marraskuun 2001 jälkeen ( Taiwan) hän on pelannut 161 kisaa ilman ykköstilaa.Melkoinen ero siihen nähden, että 148 ensimmäistä kisaa tuottivat viisi voittokannua, sekä paikan Ryder Cupiin syksyllä 1999. Belfryssa ensimmäisen päivän paalupaikka ei paljoa paina, Sandelinilla on vaikeiden kausien aikanakin ollut niitä melkoinen määrä. Ennuste loppuviikolle on kuitenkin tavallista parempi, hyvät muistot viimevuotisesta kisasta voivat auttaa hengen ylläpitämisessä.

Mikko Ilosella iltap&#228,iv&#228,startti Belfryssa

Britihs Masters on brittien keskuudessa erittäin arvostettu ja perinteikäs kilpailu, ja palkintosummaltaankin merkittävä. Voittaja kuittaa 434.000 euroa, World Ranking ja Ryder Cup-pisteitä on myös paljon jaossa. Suurimmat suosikit tulevat Englannista, kovaan kuntoon päässyt Lee Westwood, Ian Poulter, Walesin Bradley Dredge sekä Skotlannin Colin Montgomerie koettavat katkaista skandinaavien kahden kerran ”voittoputken”. Thomas Björn voitti kisan uusinnan jälkeen 2005, Johan Edfors viimevuonna jolloin pelattiin alkukesästä. Mikko Ilonen ei ollut viimevuonna mukana, kisakokemusta hänelläkin on Belfryn kentältä, mm. vuonna 2003 Ilonen oli samassa kisassa 37:s. Nyt hän lukeutuu suosikkeihin, 11 viimeistä kisaa ovat tuottaneet kymmenen jatkopaikkaa joissa on saldona yksi voitto, kolme top-ten sijoitusta ja heikoimmillaankin 40:s sija. Belfryssa Ilonen pääsee kentälle torstaina vasta kello 15.20 yhdessä Charl Schwartzelin ja Gregory Havret´n kanssa. Ranskalainen tulee olemaan seuraavalla viikolla Ilosen joukkuekaveri Seve Trophyn ottelussa brittejä vastaan. Ilosella on viiden viikon kisaputki meneillään. Urakka alkoi Sveitsissä, jatkui Saksassa. Birminhgamisssa pelattavan British Mastersin jälkeen Ilonen lentää Irlantiin taistelemaan Seve Trophyn pisteistä, jälkiruokana on vielä Skotlannissa pitkiä, kuuden tunnin kisakierroksia amatöörien kanssa vaativa Dunhill Links. British Mastersiin Ilonen lähtee WR:n sijalta 62:s, ET:n rahalistalla hän on 26:s.

Europeantour

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje