25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Laurossa jalostuu nuoria lupauksia

Kaj Matias Kujala (vas.) ja Oskari Perttilä (oik.) palaavat joululoman jälkeen Tapani Saarentolan hoteisiin Lauron kentälle.

Kaj

Espanjan Aurinkorannikolla talouden taantuma on johtanut golfalalla entistä kovempaan kilpailuun kenttien välillä. Etsivä löytää hyviltäkin kentiltä varsin kohtuuhintaisia greenfee-ja pelipaketteja. Palveluja Aurinkorannikolla opetuksen ja pelimahdollisuuksien etsimiseen saa myös suomalaisilta yrittäjiltä. Tapani Saarentola on yhdessä Osmo Lehtisen kanssa ainoa valmentaja jolla on sopimus jonkun kentän kanssa. Seuraavassa tarinaa Saarentolan taustasta, ajatuksista ja toiminnasta nuorten pelaajien ja harrastajien valmennuksessa.. Saarentola toimii kesäkaudella Virroilla kentän toimitus-ja toiminnanjohtajana sekä prona. Talvisin tj. hoitaa Virroille etänä hallinnollisia asioita esim. budjetoinnit ja toimintakertomukset. Talvikaudeksi seitsenhenkisestä perheestä lentävät Espanjan Aurinkorannikolle myös vaimo, liikunnanohjaaja/personal trainer Kaisa, sekä neljä tytärtä. Perheen poika on Suomessa. Kolmas talvikausi käynnissä Tapani”Espanjasta käytiin hakemassa vauhtia jo -90 luvulla kolmena talvena. Nyt tähän jaksoon on menossa kolmas perättäinen talvi täällä. Päätyö talvisin on valmennus, työpaikkoina Lauro Golf Akatemia ja Mijas Golf. Molempien kanssa on viralliset sopimukset, jotka täytyykin olla, jos aikoo tehdä virallisesti hommia”, ”Tapsa” kertoo taustastaan. Aivan monopoliasemaa ei Saarentolalla kuitenkaan ole. Hänen lisäkseen tänä talvena Aurinkorannikolla vaikuttaa neljä PGA prota, jotka toimivat osaksi jollain kentällä pelaten asiakkaiden kanssa ja heillä käy ryhmiä Suomesta. Lisäksi rannikolla käy omien ryhmien mukana muutama muukin pro. Karstulasta kotoisin olevalla Saarentolalla on vankka pohja urheiluun. Ennen golfia hän kilpaili yleisururheilussa lajinaan 10-ottelu, josta on ansiolistalla muutama maajoukkue-edustus, Suomenmestaruus alle 18 vuotiassa ja Suomenennätys samassa ikäluokassa. ”Vierumäellä luin itseni liikunnanohjaajaksi, tämän jälkeen opetin tennistä vajaat 10 vuotta Vierumäellä ja Heikki Hedmannin tenniskoulussa Helsingissä”. Golfvalmennusta hän on tehnyt vuodesta 1991 Pickalassa, Vierumäellä sekä Virroilla valmistuttuaan Suomen ensimmäiseltä Golfvalmentajatutkinnolta Vierumäeltä. ”Kahtena viimeisenä kesänä olen voittanut Suomen PGA:n senioreiden mestaruuden. Neljä kertaa olen mitannut tasoani Senior British Openin karsinnoissa, paras tulos +5, jolloin jäin kolme lyöntiä paikasta varsinaiseen kilpailuun”, hän muistelee. Perusoppeja koululaisille.. ” Lauro golf haki kolme vuotta sitten uudistettuun akatemiaansa suomalaista prota ja sain silloin tiedon Peltoniemen Antilta. Sain paikan ja toimin itsenäisenä yrittäjänä. Mijaksen diilin kanssa auttoi Par1:n Seppo Lukkari. Tämän lisäksi olen tehnyt yhteistyötä Aurinkorannikon Suomalaisen koulun kanssa”.

” Teimme historiaa, kun aloitin viime viikolla lukion liikunnan valinnaisena golfkurssin, josta oppilaat saavat yhden kurssisuorituksen. Kursille tuli 23 opiskelijaa, joista suurin osa on aloittelijoita, mutta on joukossa muutama singel-pelaajakin. Kurssiin kuuluu 10 h teoriaa, 14 h käytäntöä, oma-aloitteista harjoittelua ja sääntö- ja etikettikokeet”, Saarentola kertoo selkeästi asiasta innostuneena. Muistakin asiakkaista suuri osa on suomalaisia, jotka asuvat rannikolla talvet. ” Muutamia pohjoismaalaisiakin on joukossa, kurssimatkalaisia Virroilta keväisin ja satunnaisisa kotimaisia turisteja. Tänä vuonna lisääntyvässä määrin on ollut lupaavien junioreiden valmennusta”. ”Toimivaa tässä on se, että asiakkaani usein asuvat täällä. Viesti Lauron tarjoamista mahdollisuuksista majoituksen ja valmennuksen osalta lähti vahvana liikkeelle silloin, kun Oulussa asuva Kukkosen perhe oli täällä viime talvena, ja järjestin heille mahdollisuudet täysipäiselle harjoittelulle. ….Taidonhiontaa huipulle pyrkiville Lähipielitreeniä

Suomalaisessa koulussa on ollu satunnaisesti vierailulla nuoria golfareita edellisinä vuosina.Kuluvan kauden aikana määrä on kasvanut ja organisointi noussut uudelle tasolle. ”Aikaisemmin he ovat harjoitelleet omin päin, mutta nyt oikeastaan on ensimmäinen talvi, kun toiminnassa yhdistyy valmennus, koulunkäynti, harjoittelu, pelaaminen ja kilpaileminen,” Saarentola iloitsee. ”Lukion jaksojärjestelmä mahdollistaa aika hyvin opiskelun ja harjoittelun. Muutamat ovat täällä enemmän kuin kaksi jaksoa, mutta pääasiassa tänä keväänä tulevat ovat kaksi jaksoa eli parisen kuukautta. Jokainen on valinnut jaksoonsa opiskeluaineet, jotta jäisi sitten oikeasti aikaa harjoittelulle”.

Alla erään suomalaissjuniorien harjoitusohjelma viikon ajalta, joka kertoo siitä, että ainakin tuntimäärien osalta Aurinkorannikolla treenaavat ottavat isoa etumatkaa kotimaassa hallissa harjoitteleviin:

Ma: aamu sali/tennis n.2,5 h+ 3h golftreeni illalla + ehkä tennis. Ti: 5,5h golf, illalla tennis. Ke: aamu sali 1,5h/tennis 1h, 3,5h golf. To: 1,5h sali, 3,5h golf, 1h tennis Pe: 6,5h golf + tennis 1h. La: 9h golf + 1h tennis. Su: 9h golf + 1h tennis

Koulussa 300 oppilasta Aurinkorannikolla toimii suomalainen koulu eskarista lukioon. Koulussa on n. 300 oppilasta, joista lukiolaisia on n. 80-90. Koulu on halukas ottamaan liikunnallisia nuoria ja yhteistyö on erittän hyvää ja tulevaisuudessa varmaan lisääntyy. Ongelmana tällä hetkellä on luokkien koko ja lisääntynyt halu asua Espanjassa. Nyt meneillään olevassa ennakkoilmoittautumisessa kouluun jotkin luokat ovat jo täynnä ensi syksylle. ” Eli aikaisessa kannattaa olla, jos aikoo tulla tänne kouluun ja harjoittelemaan. Lukiossa on hiukan väljempää kuin alakoulussa”, Saarentola evästää kiinnostuneita.

Tapani Saarentola valmentaa ja konsultoi Lauroon pelinsä ja harjoittelunsa keskittäviä koululaisia.

”Valmennustiimiini kuuluvat pelaajat pelaavat ja harjoittelevat Laurossa ja joskus muillakin rannikon kentistä. esim. Mijaksessa.Systeemi toimii tässä muodossa oikein hyvin, koska mielestäni kehittyäkseen huipuksi nuori tarvitsee ruohoa, lähipelin kehittämistä , pelaamista, pallon lentoradan näkemistä ja pallon käyttäytymisen kokemista sekä luonnolliseti kisoja. Näistä aineksista rakentuu hyvä pohja. Aurinkorannikolla tapahtuva suomalaisjunnujen koulun ja golfin yhdistäminen on vahvassa kasvussa. ” Kouluun tuleva opiskelija tarvitsee aina huoltajan paikan päälle. Kouluun täytyy ilmoittautua hyvissä ajoin ennen tuloa. Joissakin tapauksissa opiskelija asuu sijaisperheessä ja tämä toiminta lisääntyy varmaan tulevaisuudessa. Lauro Golf Akatemian johtaja on avittanut tässä asiassa ja kuljetuksissa varsin moninaisesti”, Saarentola kiittelee.

Lähipelitaitojen

Hänellä on ”silmiensä alla” ja valmenuksessa nuoria pelaajia ympäri Suomen lähes parikymmentä : Mattias Lepistö ja Väinö Viitaharju Tampereelta ovat viikon Espanjassa kunkin kuukauden aikana. OlliSumentola Turusta opiskelee Aurinkorannikon lukiossa koko talven, samoin Jenni Soikkeli. Tulossa on Nurmijärven lupaava Miki Kuronen ja kaksi hänen seurakaveriaan”, Saarentola listaa. ”Sasu Pasanen ja Caius Mustonen Oulusta ,Jussi Ketola, Rami Prusila, Oona Vartiainen ja Petra Salko Varsinais-Suomesta, sekä Milla Antikainen Tarina Golfista,” Saarentola jatkaa. Lista jatkuu vielä nimillä Lauri Ruuska, Mikko Kauniskangas, Janne Koivisto, Kaj-Matias Kujala ja Oskari Perttilä.

”Lauron johtaja haluaa olla mukana auttamassa tosissaan huipulle yrittäviä nuoria. Hänen mottonsa on: Jos hoitaa koulun hyvin, harjoittele tunnollisesti ja on tarpeeksi hyvä niin pelit Laurossa ovat todella edulliset”, Saarentola jatkaa Lauro on suomalaisten kenttä

Laurossa

Saarentolan arvion mukaan suomalaisten pelaajien määrä Laurosa on kaikista pelaajista yli puolet. Matka Lauroon Fuengirolasta ajallisesti on lyhentynyt 15 min ja näin ollen sinne ajaa nykyään 22-25 minuuttia. Kenttä lukeutuu Aurinkorannikolla keskitasoiseksi harrastelijoille soveltuvaksi. Luksus- tai Country Club kentän tunnelmaa on turha hakea. Ilmapiiri on lämmin, ja kotimaisella kielellä pärjää varsin pitkälle. ”Suomalaisten osuus on aina olut Laurossa korkea, mutta viime talvena aloitettu kamppanja päivän hiljaisille ajoille on tuonut valtavan määrän uusia pelaajia, koska hinta on puolet normaalista sesonkihinnasta. Erityishinta on rannikolla toimivan suomalaisyhdistyksen Suomelan golfkerhon jäsenille, Suomen senioriliiton kortin omaaville ja minun asiakkailleni. Puolen vuoden jäseniä ei ole kovinkaan monta, mutta greenfeepelaajia on runsaasti”. Pari vuotta sitten Laurossa aloitettiin Laurossa golfpakettien myyminen.Alueella sijaitsevia myytäviä asuntoja kalustettiin vuokrakäyttöön. Nyt näitä täysin varusteltuja ja varsin tyylikkäitä 18 kahden makuuhuoneen apartamentoksia on vuokrakäytössä jo 18.

Ostajan markkinat

Aurinkorannikolla talouden taantuma Euroopassa näkyy.

”Viime talvena ja edellisenä oli yleisesti varsin paljon tilaa. Vaikka hivenen on piristymisen merkkejä niin ainakin yksi kenttä on laittanut kentän kiinni joulukuussa ja toinen yhtiö pitää auki vain yhtä kolmesta kentästään. Yksi on eronnut golfliitosta ja huhutaan että sekin laittaa kohta ovet kiinni”, Saarentola huokailee tilannetta

”Sesonki on loppujen lopuksi täälläkin lyhyt, loka-marraskuu, toinen on maalis-huhtikuu. Kentillä on hyvin tilaa jopa autiota, vaikka ilmat ovat loistavat. Syy ei varmaankaan ole suomalasiten turistien vaan suurimmalta osalta englantilaisten ja saksalaisten määrän raju pudotus”.

Kentät markkinoivat erilaisia paketteja varsingin sesongin ulkopuolella. Joulu- ja tammikuussa voi viikon rajaton peli maksaa 199 euroa sis. auton. Aamuaika ja iltapäiväkierros Mijaksessa on hinnaltaan 40 euroa. Santa Clarassa kuukauden pelimaksu on 450 €, kaksi 750 €, kolme 950 € ja kuusi kuukautta 1500 € sis. auton. Laurossa puolen vuoden hinta on 990 € yhdeltä ja pariskunnalta 1690 €”, Saarentola jatkaa halpapelamisen hintalistan kertaamista. Laurossa stay & play paketti

Lauri

Lauro markkinoi edullista stay and play pakettia, jossa neljän henkilön asuminen, rajaton pelaaminen, aamiainen ja kärryt maksaa sesonkina vain 387 € / henkilö / viikko. Siihen voi sitten lisätä opetuspaketteja.

”Opetuksessa parhaiten menee 5+1 tunnin paketti, jossa siis kuudes tunti on kaupan päälle ja hintaa on vain 200 €. Opettaminen täällä on enemmänkin valmentamista, kun oppilas ei lähde omille teilleen yhden tunnin jälkeen”.

Saarentola on rakentanut talvikuukausien ajaksi varsin mielekkään toimenkuvan ja päässyt kehittämään niin kotimaisten juniorien kuin myös harrastelijoiden pelimahdollisuuksia Espanjassa.

”Golfliiton Janne Marvailan kanssa olemme pitäneet palaveria sekä Suomessa että täällä. Minun visioissani toimiva malli voisi olla sellainen, jossa eliittijunnut kävisivät koulua täällä ja samalla harjoittelisivat sekä pelaisivat ihanteellisissa olosuhteissa läpi talven. Sen ovat jo useimmat ymmärtäneet, että pitkiä jaksoja hallissa hakkaamalla annetaan liian paljonn tasoitusta niiden maiden edustajille, joilla on mahdollisuus pelata ympäri vuoden, tai matkustaa treenileireille pitkäksi aikaa tämän tasoisiin paikkoihin”, Tapani Saarentola lopettaa.

Teemu Tyry

Lauro Golf

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje