25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Laine juhli hikkorivoittoa

Hikkorimestarit mallia 2012. Antti Paatola (vas.), Britta Nord ja Jouni Laine. Kuva: Tabermann Image

Suomen ja Ruotsin hikkorigolfarit iskivät yhteen Aulangolla pelatussa Nordic Hickory Matchissa. Kyseessä on aidossa Ryder Cupin hengessä pelattava reikäpeliottelu, joka pelattiin nyt viidettä kertaa. Aikaisemmin Suomessa pelatuissa otteluissa on tuloksena ollut Suomen voitto ja tasapeli. Molemmat Ruotsissa pelatut ottelut ovat päättyneet Ruotsin selviin voittoihin. Tällä kertaa suomalaiset elättelivät toiveita voitosta, onhan suomalaiseen hikkoriperheeseen tullut mukaan monta hyvää uutta pelaajaa.

Kisa aloitettiin pelaamalla Eversti-kentällä yhdeksän väylää foursomea. Niissä ruotsalaiset näyttivät joukkueensa tason ottamalla selvän johdon pistein 4,5-1,5. Suomalaisista kokonaisen pisteen saalistivat Aki Ahlfors ja Harri Suni voittamalla vastustajansa 1-0. Puolikkaasta pisteestä vastasivat tasapelillään Hannu Narvi ja Jussi Markkanen. Everstin takayhdeksiköllä pelattu fourball meni sekin ruotsalaisille, nyt numeroin 5-1. Myös tässä suomalaisten pisteestä vastasi pari Ahlfors-Suni. Ennen singeleitä Ruotsi oli siirtynyt lähes tavoittamattomaan seitsemän pisteen johtoon 9,5-2,5.

Iltapäivän singelit pelattiin Aulangon vanhalla Hugo-kentällä. Kenttä osoittautui vaativaksi hikkorikentäksi, jolla pienikin virhearvio tuotti helposti yhden, ellei kaksi lisälyöntiä. Singelit olivat tasaisemmat kuin paripelit. Suomalaisista vastustajansa voittivat Risto Lehtinen, JussiMarkkanen, Kirsi Ahlfors, Mika Hjorth ja Harri Suni. Kun Hannu Narvi pelasi tasan vastustajansa kanssa, päättyivät singelit tasan molempien joukkueiden saavuttaessa 5,5 pistettä. Näin kiertopalkinto palasi jälleen vuodeksi Ruotsiin.

Mestaruuksista tiukka taisto

Hugo osoittautui hyväksi, mutta vaativaksi hikkorikentäksi. Kuva: Tabermann Image

Hugo osoittautui hyväksi, mutta vaativaksi hikkorikentäksi. Kuva: Tabermann Image

Lauantaina oli vuorossa hikkorigolfin avoimet SM-kisat. Peliareenana oli Hugo-kenttä, joka kierrettiin kahteen kertaan. Kisassa oli mukana ennätysosanotto, kun mukaan oli ilmoittautunut 36 pelaajaa; näistä miesten mestaruutta tavoitteli 29 ja naisten mestaruutta 7 pelaajaa. Tavoiteltavana oli neljä eri mestaruutta: miesten ja naisten lyöntipelimestaruudet, tasoitusmestaruus ja suomalaisten golfklubien välinen joukkuemestaruus.

Miesten mestaruudesta tuli kaikkien aikojen tiukin kisa, yhteensä seitsemän pelaajaa oli kahden lyönnin sisällä. Ensimmäisen kierroksen jälkeen johtoa piti ruotsalainen Viktor Sjöö tuloksellaan 39. Hänestä lyönnin päässä oli Suomen PGA:ta edustava Jouni Laine, tuloksessa 41 olivat Keimolan Mika Hjorth ja toinen ruotsalainen, Michael Kurpatow. Viiden lyönnin sisällä oli yhteensä kaksitoista pelaajaa.

Toisella kierroksella Sjöön peli takerteli hieman. Hän käytti siihen 43 lyöntiä ja päätyi tulokseen 82. Toisen kierroksen paras oli Keimolan Kari Puumalainen (39 lyöntiä). Hän pelasi ensimmäisen kierroksensa 43 lyönnillä päätyen niin ikään tulokseen 82. Heitä tasaisemmin pelasi mestaruutta puolustanut Jörgen Isberg kierrostuloksin 42 ja 40 sekä Mika Hjorth, joka pelasi molemmat kierrokset 41 lyönnillä.

Voittoon ja vuoden 2012 hikkorimestariksi pelasi kuitenkin Laine, joka viikkoa aikaisemmin pokkasi Suomen PGA:n seniorimestaruuden. Laineen tulos syntyi tasaisen pelin tuloksena, ensimmäinen kierros toi tuloksen 40 ja toinen lyönnin enemmän, joten yhteistulokseksi tuli 81 lyöntiä.

Naisten mestaruudesta odotettiin kolmen kauppaa, ja niin se olikin. Samassa ryhmässä pelanneet Kirsi Ahlfors, Minna Jäppinen ja kahden edellisen vuoden mestari ruotsalainen Britta Nord pelasivat alusta lähtien tasaisesti. Ensimmäisen kierroksen jälkeen näytti siltä, että suomalaiset olivat karanneet mestaruuden puolustajalta. Molemmilla kierrokseen kului 43 lyöntiä ja Nord oli heitä neljä lyöntiä jäljessä. Mestari kuitenkin oli vielä voimissaan. Hän puristi pikku hiljaa suomalaisten rinnalle ja lopussa selvästi ohi. Toisen kierroksen tulos 40 lyöntiä antoi kokonaistulokseksi 87 lyöntiä. Ahlfors käytti toiseen kierrokseen 46 lyöntiä ja jäi näin Nordille kaksi lyöntiä. Jäppinen hävisi Ahlforsille neljä lyöntiä.

Finnish Hickory Openinssa tuttu voittaja

Hikkoripelaajat valmistautuivat leppoisissa merkeissä mestaruusturnaukseensa. Kuva: Tabermann Image

Hikkoripelaajat valmistautuivat leppoisissa merkeissä mestaruusturnaukseensa. Kuva: Tabermann Image

Kaikki pelaajat osallistuivat samalla Finnish Hickory Openiin, joka on tasoituksilla pelattava lyöntipeli. Kisa on vanhin Suomessa pelattava hikkorikisa, jossa voittaja ratkaistiin nyt kahdeksatta kertaa. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa oli käytössä uusi hikkoritasoitus, jossa nykymailoilla pelattua tasoitusta korotetaan 3-7 lyönnillä tasoituksesta riippuen. Uusi tasoitusjärjestelmä on kehitetty Britanniassa, ja se perustuu sikäläisissä hikkorikisoissa pelattuihin tuloksiin.

Kärki oli tasainen tässäkin kisassa. Voittoon jo kolmatta kertaa tässä kisassa pelasi Keimolaa edustava Antti Paatola. Hänen edelliset voittonsa tässä kisassa ovat vuosilta 2007 ja 2009. Paatolan tulos 64 (32+32) syntyi tasaisella pelillä. Toiseksi tuli Laukaan Jussi Holmalahti. Tulos 65 syntyi kierrostuloksin 31 ja 34. Kolmas sija meni Talin Helka Chapmanille. Hän oli johdossa ensimmäisen kierroksen jälkeen tuloksellaan 30, mutta huonompi toinen kierros antoi kokonaistuloksen 66. Seuraavat pelaajat päätyivät tulokseen 69.

Joukkuemestaruus Keimolaan

Naisten kuuma ryhmä lähdössä. Vasemmalta Britta Nord, Minna Jäppinen ja Kirsi Ahlfors. Kuva: Tabermann Image

Naisten kuuma ryhmä lähdössä. Vasemmalta Britta Nord, Minna Jäppinen ja Kirsi Ahlfors. Kuva: Tabermann Image

Toista kertaa SM-kisan yhteydessä pelattiin myös joukkuemestaruudesta. Joukkuemestaruuden voittaa golfklubi, jonka yhteenlaskettu kahden parhaan pelaajan lyöntipelitulos ja kahden parhaan pelaajan tasoitustulos on alhaisin. Tänä vuonna mukana oli joukkueita viidestä suomalaisesta golfseurasta.

Ylivoimaiseen voittoon pelasi Keimola Golf Vantaa. Joukkueen tulos oli 297. Voitto ei ole mikään ihme, sillä Keimola Golf on alusta lähtien ollut Suomen ykkösseura hikkorigolfissa ja Aulangollakin puolustava joukkuemestari. SM-kisassa oli mukana seitsemän Keimolan pelaajaa. Seuraavina samalla tuloksella 326 olivat Helsingin Golfklubin ja Golf Talman joukkueet. Kakkossija meni tasoitusvertailun perusteella Golf Talmalle. Muut joukkueet olivat Vuosaari Golfista ja Aulangon Golfklubista.

Linna Golfissa jatketaan

Seuraava hikkorikisa – Vanajanlinna Hickory Open – pelataan kahden viikon kuluttua (21.7.) Linna Golfissa. Kenttä on hikkorimailoille vaativa, mutta samalla todellinen testi golftaidoista. Osana tapahtumaa, ennen kierrosta, kentän rangella järjestetään hikkoriklinikka, jossa pelaajat ja kaikki muutkin kiinnostuneet pääsevät kokeilemaan kuinka tunnokkailla hikkorimailoilla lyödään palloa.

Teksti: Antti Paatola

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje