27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Kummipelaajia, starttipaketteja ja huokeita hintoja – aloittelijoista osataan ja halutaan pitää huolta

Vaasan Golfissa mietittiin uudelleen koko greencard-kurssin rakenne ja sisältö. Sen ansiosta aloittajien sitoutuminen seuraan on parantunut merkittävästi.

Suomessa on opittu helpottamaan golfin aloittamista. Aloittelijaa pitää alkuvaiheessa tukea eri tavoin ja alkuinvestoinnin täytyy pysyä kohtuullisena.

Tuhannet ja taas tuhannet ihmiset ovat aloittaneet golfin parin viime vuoden aikana. Golfbuumia toivottiin pitkään, mutta kun se alkoi, ei sitä sittenkään osattu odottaa. Etenkin ryntäyksen voimakkuus tuli lähes kaikille yllätyksenä. Voisi siis kuvitella, ettei aloittelijoista ole osattu pitää kovin hyvää huolta.

Onneksi asia ei ole niin. Pikemminkin päinvastoin. Aloittelijoiden tietä on opittu viime vuosikymmenen aikana helpottamaan monin tavoin, kun golfyhteisö on herännyt pitämään huolta lajin hyvinvoinnista ja jatkuvuudesta.

Golfliiton hallinnoiman Pelaaja Ensin -kyselyn mukaan muutaman viime kauden aikana golfin aloittaneet harrastajat ovat keskimäärin hyvin tyytyväisiä siihen, miten heidät on otettu lajin parissa vastaan.

Suomessa aloittelijoiden tyytyväisyys on jopa selkeässä kasvussa, toisin kuin verrokkimaissa Tanskassa, Norjassa ja Hollannissa. Suomi pärjää vertailussa hyvin, joskin Tanskassa aloittelijat ovat suomalaisia tyytyväisempiä.

”Mitään yksittäistä selittävää tekijää ei esiin nouse. Enemmänkin taitaa olla niin, että niitä tärkeitä pieniä asioita tehdään entistä paremmin ja uudet harrastajat osataan huomioida ja he kokevat entistä helpommaksi golfin aloittamisen”, asiantuntija Aarni Nordqvist Golfliitosta kertoo.

Tarjolla on erilaisia kymppikortteja ja muita pelituotteita, joita etenkin aloittelijat arvostavat.

Pelaaja Ensin -kyselyn kautta oman näkemyksensä on jättänyt reilut 2100 kuluvan kauden aikana ensimmäistä kertaa golfseuran jäseneksi liittynyttä uutta harrastajaa. Joukko on huomattavan nuorta verrattuna pidempään lajia harrastaneisiin. Siinä missä golfarin keski-ikä Suomessa on 48 vuotta, aloittelijoiden keski-ikä on 34 vuotta.

Aloittelijoiden suhteen kaikkein tärkein mittari on se, miten tervetulleeksi he tuntevat olonsa siinä golfyhteisössä, jonka jäseneksi he ovat liittyneet. Tässä suomalaiset golfyhteisöt ovat onnistuneet hyvin.

Viimeistään nyt on voidaan karistaa golfareiden harteilta huono omatunto siitä, että laji on vaikeasti lähestyttävä ja porukka sisäänpäinlämpiävää.

Takana ovat myös ne ajat, jolloin golfkentällä oli myytävänä kaksi pelituotetta: greenfee ja golfosake. Nykyään tarjolla on erilaisia kymppikortteja ja muita pelituotteita, joita etenkin aloittelijat arvostavat. Harrastuksen alkuvaiheessa harva haluaa sijoittaa suuria summia pelioikeuteen. Mieluummin tutustutaan eri kenttiin ja ylipäänsä uuteen lajiin, jotta myöhemmin osataan päättää, jatkuuko koko harrastus ylipäänsä, ja jos, niin missä.

”Aloittelijoiden kohdalla joustavuus ja räätälöitävyys ovat tärkeitä tekijöitä. Kentät ovat lisänneet pelituotetarjontaansa ja se näkyy vastauksissa. Aloittelijat ovat pelituotteiden tarjontaan keskimäärin tyytyväisiä”, Nordqvist sanoo.

Vaasan Golfissa huomattiin jo vuosia sitten, että perinteinen ’pro vetää kurssin, jonka jälkeen aloittaja jää tyhjän päälle’ -malli oli aikansa elänyt.

”Se oli ketjurahastusta, jolla saatiin sadasta aloittajasta ehkä 20 jäseniksi. Nykymallilla noin 50–60% uusista jäsenistä on jäseninä seuraavankin vuonna”, Vaasan Golfin puheenjohtaja Esko Heikkinen kertoo.

”Käänsimme kuvion niin, että seura otti kokonaisvastuun greencard-ryhmästä ja kurssilaisista tuli automaattisesti myös seuran jäseniä. Kurssin myötä he saivat käyttöoikeuden kolmireikäiselle jokamieskentälle, jota piti myös käydä kiertämässä neljänä eri päivänä. Samalla käytiin ilmoittautumassa cädärillä ja normaalit harrastamisen rutiinit tulivat tutuiksi”, Heikkinen kertoo.

Jokamieskentän pelikokeilujen jälkeen aloittelija lähtee kierrokselle pelikummin kanssa joko jokamieskentälle tai 9-reiän kierrokselle. Kummin kanssa aloittelija voi käydä läpi pelaamiseen, sääntöihin ja pelinopeuteen liittyviä asioita.

Kummin kanssa pelatun ysin jälkeen aloittelija saa pelata kuukauden ajan ysireikäistä kenttää. Vaasassa on kolme ysiä, joista yksi toimii aina ysireikäisenä. Ysejä kierrätetään, joten pelattavana on joka viikko eri kenttä.

”Kurssi on tässä muodossa niin kattava, että sen aikana aloittelija joko tykästyy lajiin tai huomaa, ettei tämä ole hänen lajinsa. Kurssin jälkeinen jatkopaketti on myös edullinen, kuten toisen vuoden aloituspakettikin. Ketjurahastusta ei harrasteta”, Heikkinen sanoo.

Palaute on myös ollut positiivista – tavallaan.

”Pohjalainen jos ei puhu mitään, niin silloin se on tyytyväinen”, Heikkinen nauraa.

Toisella puolella Suomea, mutta niin ikään rannikolla, Kymen Golfissa Kotkassa uusia jäseniä on saatu seuraan kahden edelliskauden aikana kaksinkertainen määrä tavalliseen vuoteen verrattuna.

Moni aloittelija on yhden kauden jälkeen vielä epävarma jatkamisestaan ja siksi toinen vuosi on tärkeä.

Toimitusjohtaja Tommi Nousiainen näkee, että kasvu on osaltaan covid-19 -pandemian aikaansaamaa, mutta osansa on ollut Kymen Golfin äärimmäisen edullisella aloittajan paketilla, joka on ollut tarjolla usean vuoden ajan.

”Olemme määrätietoisesti yrittäneet houkutella uusia jäseniä suorastaan poskettoman halvan aloituspaketin avulla. Se sisältää greencard-kurssin ja greencardin, jäsenyyden ja kausipelioikeuden ja maksaa aikuisilta 220 euroa”, Nousiainen kertoo.

Noin 60% uusista jäsenistä jatkaa Nousiaisen mukaan harrastustaan seuraavana vuonna. Laskua normaaliin on pehmennetty toisena vuonnakin, sillä 670 euron kausipelimaksusta saa silloin noin 30 % alennuksen. Myynnissä on myös 10 kierroksen kortteja.

”Moni aloittelija on yhden kauden jälkeen vielä epävarma jatkamisestaan ja siksi toinen vuosi on tärkeä. Me yritämme madaltaa jatkamisen kynnystä tälläkin tavalla. Kymppikortteja myydään toki myös. Jälkihoidossa meidän on varmasti oltava vielä parempia jatkossa”, Nousiainen näkee.

Harrastuksensa alkumetreillä moni aloittelija on epävarma omasta osaamisestaan. Vieraaseen peliryhmään tuppautumista kaihdetaan. Kotkassa toimii parinkymmenen vapaaehtoisen kummipelaajarinki, joka tarjoaa aloittelijoille aktiivisesti peliseuraa WhatsApp-ryhmän välityksellä.

”Aloittelijoissa on paljon ihmisiä, jotka eivät vielä tunne klubilta ketään, eivätkä he aina oikein löydä peliseuraa. Siinä kummipelaajat ovat tehneet erinomaisen hienoa työtä”, Nousiainen kiittelee.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje