23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Muutos kiinteistöverotuksessa uhkaa moninkertaistaa joidenkin golfkenttien veromaksut

Kuva: Getty Images

Kiinteistöveron alennuskaavaa tarkennettiin verottajan uusimmassa ohjeistuksessa.

Golfkentillä, kuten myös laskettelukeskuksissa ja moottoriradoilla on voinut hyödyntää aikaisemmin haja-asutusalueiden kiinteistöveron alennuskaavaa. Verottajan päätöksessä (29.12.2021) kyseistä ohjeistusta on tarkennettu. Käytännössä tarkennus tarkoittaa sitä, että golfkentillä ei enää voida kiinteistöveron alennuskaavaa käyttää. Tämä nostaa tiettyjen kenttien kiinteistöveroa merkittävästi.

Aikaisemmassa ohjeistuksessa golfkentät ovat laskettu erityisalueiden piiriin, jolloin alennuskaavaa on voitu soveltaa, ellei kuntakohtaisista arviointiohjeista ole muuta johtunut.

Uusimmassa ohjeistuksessa alennuskaavan käyttöoikeus on siis poistunut, koska golfkenttien maa-alueita on rakennettu niille sopivaan tarkoitukseen. Golfkentän maa-aluetta ei voida siten rinnastaa niin sanottuun “normaaliin” rakennusmaahan.

“Alennuskaavan käyttämättömyys pohjautuu siihen, että kun alueen rakentamisesta aiheutuneet kustannukset, kuten maanraivaus-, louhinta- ja tasoituskustannukset otetaan huomioon, ne nostavat maapohjan arvoa niin, että alennuskaavan käyttäminen johtaisi liian alhaiseen verotusarvoon. Toisin sanoen kyse ei ole tavallisesta rakennusmaasta, vaan maasta, jolle on rakennettu golfkenttä”, selventää Verohallinnon ylitarkastaja Jaana Kuisma.

Golfkentän maapohjan verotusarvoon ja sitä kautta kiinteistöveroon vaikuttaa muun muassa se, missä kunnassa tai kaupungissa kenttä sijaitsee, mikä on kyseisen alueen kaavamerkintä ja aluehinta sekä kunnan tai kaupungin määräämä kiinteistöveroprosentti.

Rakennusmaan, eli tässä yhteydessä golfkentän, verotusarvoon vaikuttavat myös liikenneyhteydet ja kunnallisteknisten töiden valmiusaste. Myös laadultaan ja sijainniltaan vastaavista kiinteistöistä paikkakunnalla vapaassa kaupassa normaaleissa oloissa maksettujen hintojen perusteella todettu kohtuullinen hintataso vaikuttaa kiinteistöveroon.

“Mitään tarkkaa euromäärää golfkenttien kiinteistöverosta ei edellä mainittujen seikkojen vuoksi voi antaa”, Kuisma sanoo.

Golf Talma kärsii uudesta ohjeistuksesta

Sipoossa, Nelostien lähettyvillä sijaitseva Golf Talma on yksi golfkentistä, joilla kiinteistövero tulee mahdollisesti nousemaan. Mielenkiintoisen Talman tapauksesta tekee se, että kenttäyhtiö on saanut liikaa maksettuja kiinteistöveroja veronpalautuksina takaisin vuosilta 2014–2021.

Näiltä vuosilta Golf Talma teki oikaisupyynnön kiinteistöveropäätökseen, joka hyväksyttiin Verohallinnossa.

Golf Talmalla on lainvoimainen päätös, miksi haja-asutusalueiden kiinteistöveron alennuskaavaa tulisi heidän tapauksessaan käyttää. Uusimmassa kiinteistöveropäätöksessä alennuskaavaa ei ole sovellettu.

“Olemme tehneet verottajan ohjeistuksen mukaisesti korjauspyynnön verotuspäätökseen. Vastaus tulee lokakuun loppuun mennessä. Tässä vaiheessa emme mene asioiden edelle, vaan teemme vaadittavat toimenpiteet oikeassa järjestyksessä”, sanoo Golf Talman toimitusjohtaja Ismo Haaponiemi.

Jos Golf Talmassa käytettäisiin alennuskaavaa, olisi kiinteistövero noin 17 000 euroa vuodessa. Mikäli alennuskaavaa ei käytetä, nousee kiinteistövero noin 74 000 euroon vuodessa.

” Meillä on kiinteistöverotukseen erikoistunut juristi hoitamassa asiaa. Aikaisemmassa menestyneessä oikaisuvaatimuksessamme on perusteltu yksityiskohtaisesti ja juridisesti, miksi alennuskaavaa pitää meidän kohdallamme käyttää. Emme näe, miksi tästä lainvoimaisesta päätöksestä voitaisiin nyt poiketa”, Haaponiemi kertoo.

Golfkenttien merkittävät kustannusten nousut voivat tulla lopulta pelaajien, eli asiakkaiden maksettaviksi. Golf Talmassa syytä huoleen ei ainakaan lähitulevaisuudessa ole.

“Lyhyellä tähtäimellä tämä ei vaikuta pelaamisen hintoihin. Budjetin tekovaiheessa meillä ei ole ollut syytä varautua korotuksiin. Yritetään löytää taloudellisesti eväät pärjätä, jos kiinteistövero tulisi korotetusti maksuun tämän vuoden osalta ja asian lopullinen ratkaisu siirtyisi. Pitkällä tähtäimellä, jos tulisi merkittäviä kustannusnousuja kiinteistöverossa tai ihan missä vaan kulupuolella, niin pakkohan silloin asioita on miettiä, että talous pysyy tasapainossa”, Haaponiemi pohtii.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje