21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Kalle Samooja ja Mireia Prat ylivoimaisia Erkko Trophyssa

Luke Collins ja Rosa Svahn olivat Erkko Trophyn parhaat kaudella 2007.

<a href=Kalle Samooja sekä Mireia Prat olivat ylivoimaisia Erkko Trophyn päätöspäivänä.">Aura Golfin Kalle Samooja voitti Erkko Trophyn selkeällä viiden lyönnin erolla ennen Englannin Luke Goddardia, Mikael Salminen oli kolmas. 20-vuotias Samooja on nyt ”tuplamestari”, kaksi viikkoa aiemmin hän oli paras lyöntipelin SM-kisoissa Talmassa. Kahden lyönnin johdossa viimeiselle kierrokselle lähtenyt upseerioppilas ei päässyt karkuun ensimmäisellä yhdeksiköllä. Samassa ryhmässä pelannut Ahvenanmaan Jonas Haglund tuli jo lyönnin päähän. Ratkaisu alkoi hahmottua kymmenennellä, Samooja teki birdien, Haglund bogeyn, ero kasvoi kolmeen. Viimeiset reiät olivat yhden miehen showta. Pelattuaan sisääntulon kolme alle, muodostui yhteistulokseksi 68, kolmelle kierrokselle 11 alle 202 joka on kisan uusi ennätys. Haglund turhautui lopussa, 17:n ja 18:n tuplabogeyt pudottivat hänet lopulta jaetulle viidennelle sijalle. Vain Goddard rikkoi suomalaisrintaman, kolmannen sijan jakoivat Mikael Salminen sekä Ossi Mikkola. Naisten sarjassa Espanjan Mireia Prata sai lasketella viimeiset reiät niinikään ilman uhkaajaa, heikosti lauantaina aloittanut Linda Henriksson nousi lopulta toiseksi. Walesin Tarai Davies loisti alkureiíllä tehden neljällä ensimmäisellä kaksi birdietä ja eaglen. Myös hän oli ratkaisun vaiheilla paperitiikeri jääden kolmanneksi. Talin kenttä oli hienossa kunnossa, viheriöt nopeat ja ilma perjantain sadekuuroa lukuunottamatta mainio. Miesten kisassa kärki Samoojan takana oli hyvin tasainen. Naisten kisassa tasoerot näkyivät yllättävänkin suurina huomioiden se, että kenttä on naisille lähtökohtaisesti helppo. Eroa voittajan ja 11:ksi sijoittuneen välillä oli peräti 19 lyöntiä, 6,3 lyöntiä kierrosta kohden joka on todella paljon.

Rautaly&#246,nnit ratkaisun avain

<a href=Kalle Samooja päästi ilon ilmoille tehtyään päätösreiällä birdien ja yhteistulosennätyksen 202.">Kalle Samooja on kuulunut jo vuosia ikäluokkansa parhaisiin olematta kuitenkaan selkeä supertähti.SM-kisojen sekä Erkko Trophyn esitykset ovat olleet vakuuttavia, turkulainen on kestänyt johtopaikan paineet mallikkaasti. Ennen SM-kisoja Samooja oli vain haastaja taistelussa paikoista syksyn MM-kisoihin Australiaan. Erkon voiton jälkeen hän on selvä tapaus kisakoneeseen. Mitään mullistavaa ei Kallen mielestä ole peliin tullut. -Rautalyönnit ovat parantuneet, ne ovat nykyään paljon varmempia kuin aiemmin. Tästä kunnia kuuluu maajoukkueen valmentajille Pasi Purhoselle ja Timo Rauhalalle, luonnollisesti myös henkilökohtaiselle koutsilleni Sakari Aholle, Samooja jakaa tunnustusta eteenpäin. Pelikaverit luonnehtivat Samoojaa varmaksi pallonlyöjäksi joka ei ota turhia paineita, pää kestää kovankin paikan kuten kaksi vimeistä kisaa ovat osoittaneet. Fysiikkavalmentajana toimii Jussi Hirvonen joka on avittanut monia muitakin eri lajien huippuja sekä jääkiekon liigajoukkueita. -Viimeisellä kierroksella osuin Talissa 16 kertaa oikealla lyöntimäärällä viheriöön, vältin virheet. Olen aina pitänyt Talista sillä tämä on hyvin pitkälti samanlainen puistokenttä viheriöt mukaanlukien kuin Aura Golf. Erkko Trophyn ykköstila on urani ehdoton huippu, täällä oli kotimaisten tähtien lisäksi ulkomaisia huippuja. Loppukauden ohjelmaa Samooja ei ole vielä lopullisesti piirrellyt. Kotimaan kisojen lisäksi hän pelaa Ruotsin SAS Masters-touria, myöhään syksyllä ovat vuorossa siis amatöörien MM-kisat.Samoojaa kuvataan rauhalliseksi ja järkeväksi kaveriksi, kokonaispaketti on kohdallaan. Mikään ei tunnu mielenrauhaa häiritsevän, hymy on kentän ulkopuolella herkässä. -No tietysti on kun tällainen voitto tulee. Vain yksi asia häntä selkeästi ihmetyttää ja hivenen häiritsee. -Meillä Turussa paikallinen media suhtautuu hyvin nihkeästi golfiin, hyvin vähän on laji pinnalla vaikka menestystä tuleekin, Samooja havainnoi ilman katkeruuden häivää puheessaan.

Linda Henriksson ja Tuomas Pollari ottivat askeleen kohden Australiaa

<a href=Linda Henrikssonista on tulossa ensimmäinen oululainen MM-kisaedustaja golfissa.">Miesten ja naisten MM-kilpailut pelataan syksyllä Australiassa. Amatöörien menestys joukkuekisoissa, kuten henkilökohtaisissakin on ollut viimeisinä vuosina vain välttävää. Kaikki EM-joukkueet (miehet, naiset, pojat, tytöt) jäivät heinäkuussa kauas kärkikymmenikön taakse. MM-kisoista oli toissasyksynä tuliaisina 27:s sija molemmista sarjoista. Tämä tulkittiin yksimielisesti hirvittäväksi rimanalitukseksi ja pettymykseksi. 1990-luvulla miehet olivat kahdesti viidensiä, naisetkin kertaalleen yhdeksänsiä. Tämän innoittamana Golfliitto teki strategiasuunnitelmaansa kunnianhimoiset tavoitteet, mm. sen, että Suomen pitäisi olla kaikki sarjat huomioiden Euroopassa neljän ensimmäisen maan joukossa. Australiassa on revanssin paikka, menestyspaineita ei ole, ei suuri odotuksiakaan. Miesten joukkueeseen on Erkko Trophyn jälkeen vielä käytännössä viisi ehdokasta. Henri Satama ja Tuomas Pollari tavoittelevat paikkaa MM-kisoihin.Kalle Samooja on tuplamestarina varma tapaus, valmennusjohdon papereissa 17-vuotias, Ruotsin Touria menestyksekkäästi kisaava Toni Hakula hetimiten seuraava. Tuomas Pollari ja Erkossa karsiutunut Henri Satama kisaavat viimeisestä paikasta, ilman mahdollisuuksia ei ole Mikael Salminenkaan. Joukkue valitaan elokuun loppuun mennessä, edessä ovat vielä FGT:n kisa sekä henkilökohtaiset EM-kisat. Naiset ylsivät edelliskerrralla EM-kisoissa kuudensiksi. Kuluvalla kaudella sama kisa oli raju pettymys Ruotsissa, kärki valovuoden edellä. MM-kisoihin lähtevään joukkueeseen on varma tapaus Rosa Svahn. Oulun Linda Henriksson harppasi ison askeleen kohden kengurujen maata, kolmantena nimenä valmennusjohdon papereissa on Satu Harju joka epäonnistui pahasti Erkossa . Eroa Mireia Pratiin tuli kahdeksan lyöntiä kierrosta kohden. SM-kisoihin Harju ei päässyt mukaan unohdettuaan ilmoittautua kisaan. Hän suuntasi samanaikaisesti pelattuun Estonian Openiin jonka voitti.

Kalle Samooja tekee selv&#228,&#228, j&#228,lke&#228, Talin par-kolmosista

<a href=Kalle Samooja on ollut vakuuttavan hyvä Talissa.">Aura Golfin Kalle Samooja (65-69) piti johtopaikkansa ja tuplasi eron kakkoseen, ÅGK:n Jonas Haglundiin kahteen lyöntiin Erkko Trophyn toisena päivänä. Vettä tuli aamupäivällä hetken aikaa taivaan täydeltä, Samooja selvisi lyhyellä täyskastelulla ensimmäisillä reiíllä. Yleensäkin hankalalla kakkosella hän teki tuplan, mutta birdiet tämän molemmmin puolin rauhoittivat tilanteen. Samooja teki erittäin harvinaisen tempun, birdiet kaikilla Talin ulosmenon par-kolmosilla ( 3:s, 7:s ja 9:s). Hänen lähestymisensä kaikilla par-kolkeilla ovat olleet tasokkaita, ero seuraaviin on tullut nimenomaan näillä reiíllä. Samooja on pelannut par-kolmoset neljä alle, Haglund +1, kolmantena oleva Englannnin Luke Goddard hänkin neljä lyöntiä turkulaista heikommin. Päätöspäivänä kolmea eri äidinkieltä puhuva kärkiryhmä lähtee liikenteesen kello 11.00. Tuomas Pollari (67) pelasi Haglundin tavoin toisena päivänä neljä alle, hänellä on eroa Samoojaan neljä lyöntiä kuten myös Espanjan Borja Etchartilla. Voittajan pitäisi löytyä tästä viisikosta, seuravat ovat jo kuusi lyöntiä johtavaa jäljessä. Avauspäivän jälkeen naisten kisaa johtanut Linda Henriksson aloitti ja lopetti kehnosti toisen kierroksen. Viisi bogeyta, yksi birdie, tulos 74 oli seitsemän lyöntiä heikompi kuin johtoon siirtyneen Mireia Pratin. Naisten sarjassa erot kärjessä ovat suurempi, neljäntenä oleva Rosa Svahn on melko aseettomana jo seitsemän lyöntiä espanjalaista perässä. SM-kultaa Talmassa voittanut Kaisa Korhonen terästäytyi, tulos 71 nosti hänet jaetulle viidennelle sijalle, pomppua tuloslistalla tuli 18 sijaa.

Kalle Samooja ja Linda Henriksson Erkko Trophyn k&#228,rkinimet

Linda Henriksson putosi toisella kärjestä kolmen lyönnin päähän takaa-ajajaksi.Erkko Trophyn avauspäivänä tehtiin kovia tuloksia. Miesten sarjan kärkeen nousi kaksi viikkoa sitten Talmassa SM-kisoja hallinnut Kalle Samooja tuloksella 65. Englannin Luke Goddard on lyönnin päässä toisena, Timo Tuunanen, Janne Kaske, Markus Rytkölä ja Walesin Oliver Farr jakavat kolmatta sijaa tuloksella 68. Tulostaso oli erinomainen, pelättyä sadetta ei kuulunut. Perjantaiksi on luvattu heikkoa säätä, joten kahtena viiimeisenä päivänä Talissa tulostaso jäänee torstaita heikommaksi. Naisten kisassa Virpiniemen Golfia edustava Linda Henriksson loisti pelaamalla 68, Tara Davies on toisena lyönnin päässä, hallitseva mestari Rosa Svahn kolmas parín alittaja tuloksella 70. Erkko Trophy toimii myös merkittävänä katsastuskilpailuna syksyn MM-kisoja varten. Miesten joukkueeseen Kalle Samooja sekä Henri Satama ovat varsin vahvoja ehdokkaita, naisissa Rosa Svahn on tasaisuudellaan käytännössä varma Australiaan lähtijä. Naisjoukkueen kahden viimeisen paikan valinta on varmasti vaikea rasti. Talmassa SM-kultaa yllättäen saavuttanut Kaisa Korhonen hävisi avauspäivänä Henrikssonille 11 lyöntiä ja on vasta 23:s.

Tulevaisuuden t&#228,hdet tuikkivat Erkko Trophyssa

Erkko Trophy käynnistyy torstaina ja kolmen kierroksen mittainen lyöntipelikisa on ennakkoon arvoituksellinen. Ylivoimaisia ennakkosuosikkeja ei ole kummassakaan sarjassa. Tarkkuutta ja hyvää lähipelitaitoa vaativalla Talin kentällä on nähty useana vuonna yllätyksellisiä tapahtumia ja voittajia. Miesten kisan viimevuotinen ykkönen Luke Collins ei ole mukana, sensijaan Rosa Svahn pyrkii uusimaan tittelinsä, Talmassa pidetyissä SM-kisoissa Kaisa Korhonen vei hieman yllättäen mestaruuden Pelaajia on mukana kaikkiaan seitsemästä eri maasta, kaukaisimmat vieraat tulevat Italiasta ja Espanjasta. Brittein saarilta tulee luonnollisesti tavanomaisen vahva joukkue ja varsinkin Englannin miespuoliselta kolmikolta odotetaan paljon. 21-vuotias Andrew Sullivan on Brittikolmikon menestynein pelaaja. Hän selvisi tänä vuonna British Amateurin semifinaaliin, eli saman kilpailun, joka avasi Mikko Ilosen tien tähtiin vuonna 2000. Tasoitusluvun perustella samantasoisia pelaajia ovat kuitenkin myös maamiehet Luke Goddard ja Miles Mackman. Mikään yllätys ei olisi jos kuka tahansa heistä onnistuisi, puolustamaan maamiehensä Luke Collinsin viime vuoden voittoa. Wales lähettää Taliin joka vuosi vahvan joukkueen, eikä tämä vuosi ole mikään poikkeus. Kolmen kovan miesamatöörin lisäksi matkassa on kaksi taitavaa nuorta naista. Ulkomaalaisten lisäksi hän saanee kovan vastuksen juuri Suomen Mestaruuden voittaneesta Espoon Golfseuran Kaisa Korhosesta. Skotlannin Golfliitto lähettää tänä vuonna paikalle kaksi lupaavinta naispelaajaansa. Roseanne Niven sekä Emily Ogilvy ovat ensimmäiset golfin synnyinmaan naispuoliset edustajat tämän kilpailun pitkässä historiassa. Espanjan kolmihenkisen naisjoukkueen vahvimmalta tuntuu Araceli Felgueroso (hcp +1,6) Suomen miesten odotukset kohdistuvat tänä vuonna Aura Golfin Kalle Samoojaan, joka viikko sitten vei Talman kentällä nimiinsä Suomen Mestaruuden. Muita kovia suomalaispelaajia ovat mm. Mikael Salminen, Henri Satama, Tuomas Pollari ja Janne Kaske. Jukka-Pekka Savolampi häikäisi Erkko Trophyssa kaudella 2006 tehden kenttäennätykseksi 63.Talin kovat kenttäennätykset ovat amatöörien tekemiä. Miesten ennätystä pitää nimissään Oulun Golfkerhon Jukka-Pekka Savolampi, joka vuonna 2006 äityi tämän kilpailun viimeisellä kierroksellaan koko kisan voittoon johtaneeseen tulokseen, 63. Savolampi on mukana myös tänä vuonna. Naisten ennätys syntyi vuosia aikaisemmin, mutta myös tässä samassa kilpailussa. Vuonna 1996 Ruotsin Falsterbon klubia edustava Filippa Helmersson löi pöytään tuloksen 65. Monista Erkko Trophyssä menestyneistä on muutamassa vuodessa tullut merkittäviä pelaajia. Viisi vuotta sitten voittanut Ross Fisher on tänä vuonna voittanut Euroopan Tourilla ja kamppailee paikasta Ryder Cupissa. Aiempien vuosien ykkösistä ET:lla kiertää menestyksellä myös Simon Dyson. Naiset ovat torstaina aamuvuorossa ja kuumimmat pelaajat lähtevät matkaan hieman ennen kello yhdeksää. Miesten huippuryhmät ovat liikkeellä puolen päivän paikkeilla. Kalle Samooja lähtee matkaan yhdessä Englannin Luke Goddardin kanssa kello 12.10. Perjantaina osat vaihtuvat ja miehet starttaavat aamulla, niin että parhaat ryhmät sijoittuvat välille 9 – 10 ja naiset taas puolen päivän kieppeissä. Kisan viimeisenä päivänä lauantaina pelataan käänteisessä paremmuusjärjestyksessä niin, että siihen mennessä parhaat tiiaavat noin kello 11. Talissa on muutakin nähtävää ja koettavaa. Klubitalon seinillä kahdessa kerroksessa on taiteilija Olli Joen näyttely joka on saanut varsin positiivisen vastaanoton. Lisäksi ravintola on saanut suomalaisista ravintoloista ainutlaatuisen tunnustuksen.Euro-Toques Finlande – Suomen Eurokokit ry on luovuttanut 01.08 2008 Euro-Toques kilvet Talin Kartanon keittiömestari Jussi Niemiselle. Euro-toques kilvet velvoittavat mm. kunnioittamaan hyvän ruoanlaiton perinteitä ja käyttämään parhaita raaka-aineita ruoan valmistuksessa

Erkko Trophy, lähtöajat

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje