26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Juniorit tarvitsevat parasta mahdollista opetusta

Glenn Cundar kävi seuraamassa British Openia ja teki kahden päivän mittaisen visiitin Suomeen.

Glenn

Suomen PGA:n toiminnanjohtaja Teemu Laakso kutsui maahamme pikavisiitille Kanadan PGA:n ykkösmiehen Glenn Cundarin luennoimaan miten yhdessä maailman suurimmista golfmaista pelaajamäärällä mitattuna pyritään kehittämään huippupelaajia ja jakamaan vastuita PGA:n, paikallisen golfliiton ja seurojen välillä. Aihe on ajankohtainen ja tunteita herättävä ympäri maailman, myös Suomessa.

Kanadassa näet havahduttiin tosiasiaan, että golfin valmennus on lastenkengissä verraten muihin huippu-urheilulajeihin. Cundarin sekä paikallisen PGA:n selkeä tavoite on lähteä viemään kanadalaista golfvalmennuksen tasoa eteenpäin ja luomaan toimintamalleja koko maan lajin kehittämiseksi. Valmentajia Cundari toivoo olevan monessa eri portaassa.

”Lapsen, joka aloittaa harrastuksen nuorena, tulee saada alusta alkaen tasokasta ohjausta PGA ammattilaisen opissa”, hän aloittaa. Näin ollen Kanadaan luotiin PGA jäsenille haluaville kaksiosainen peruskoulutus, jonka jälkeen kukin valmentaja voi valita minkätasoista valmentamista lähtee harjoittamaan.

”Perustason valmentajia tarvitaan luonnollisesti eniten. Alkutaipaleella nuorilla täytyy kuitenkin olla valmentajat, jotka tietävät mihin suuntaan pelaajaa ohjaavat. Sen jälkeen kehityshaluiset pelaajat ohjataan valmentajalle, joka on perehtynyt seuraavan tasoisiin pelaajiin. Tason noustessa valmentajiakaan ei tarvita lukumäärällisesti niin paljon. Tähtäin olisi, että Kanadassa olisi n. kymmenen olympiatason” valmentajaa. Golf on olympialaji 2016. Sinne lajiliittojen on jo tähdättävä”, toteaa Cundari. Cundarin

Kanadassa on havaittu yksinkertainen asia. Valmentajien kouluttaminen on ehdoton edellytys koko lajin kokonaiskuvan kohotukselle. Nuorten pelaajien perustasoa on nostettava korkeammalle, jotta amatöörimaajoukkueiden ulkopuolelle jääneet saisivat korkealaatuista valmennusta myös seuroissaan. Seurojen tulisi löytää parempia toimintamalleja ammattilaisten työllistämiseen nuorten valmentajina tehokkaalla tavalla. Muutamat valmennustunnit viikossa eivät välttämättä riitä. Golfopettajina toimivat PGA ammattilaiset tekevät työtään yksityisasiakkaiden kanssa huomattavasti suuremmalla tuntipalkalla kuin mitä seurat tarjoavat kilparyhmän valmennustunneista pääsääntöisesti.

”Valmentaminen ja opettaminen ovat täysin eri asioita. Molemmat ovat tärkeitä luonnollisesti. Opettajia nuoret tarvitsevat aloittaessaan, valmentajan siinä vaiheessa kun kilpailu kiinnostaa ja tavoitteet nousevat korkeammalle. Golfopettajalta yleensä siinä vaiheessa loppuu tietotaito kesken. Pelaaja tulisi tässä vaiheessa ohjata henkilölle, jolla on koulutus siitä miten peli kehitetään kohti seuraavaa tasoa. Kun tätä kaavaa noudatetaan tarpeeksi pitkään ja valmennuksen laatu paranee, tulee pelaajia läpi systeemin nousemaan korkeimmalle tasolle.” Cundari toteaa myös Kanadan tilanteen ihanteelliseksi golfliiton ja PGA:n yhteistyön kannalta. PGA tukee liiton projekteja kun taas liitto tukee vastapainoisesti PGA:ta ammattilaisten omissa projekteissa.

”Tärkeää on esimerkiksi PGA:n olla mukana maan mestaruuskilpailuissa, vaikka järjestelyvastuu on liitolla. Pyrimme omalla ammattitaidollamme auttamaan. Kun taas me haluamme järjestää koulutustapahtumia yms., liitto kantaa oman kortensa. Samassa veneessä tässä ollaan”, Glenn mainitsee.

Suomen PGA:n toiminnanjohtaja Teemu Laakso piti Cundarin vierailua varsin tervetulleena ja hänen mielipiteitään sellaisina joista meilläkin olisi opittavaa. Amatöörien koulutus ja menestys on pohja huippu-urheilulle jonka tuloksia yleisön ja median kautta kuitenkin mitataan armottomasti vasta ammattilaiskisoissa.

”Näkisin tärkeänä sen, että Suomessa kykenisimme näkemään entistä selkeämpänä yhteisenä tavoitteena huippupelaajien kasvattamisen ja tukemisente Englannin amatöörimaajoukkueen päävalmentaja ruotsalainen Peter Matsson totesi varsin osuvasti. Kun amatöörimaajoukkue voittaa maailmanmestaruuden, ei se nostata kansan golfkiihkoa. Ammattilaispelaajan voittaessa majorin, koko kansan golfbuumi lähtee nousuun”, Laakso muistuttaa.

Nikke Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje